ATP Tour

Moderatori/ce: Monolog,Unofficialpage

Ko će biti novi broj 1?

Anketa je završila: 25 mar 2017, 15:32.

a) Kei Nishikori
1
1%
b) Miloš Raonić
3
4%
c) Grigor Dimitrov
6
9%
d) Dominic Thiem
13
19%
e) Nick Kyrgios
5
7%
f) Alexander Zverev
23
33%
g) nitko od navedenih
18
26%

Ukupno glasova: 69

VanTheMan
Kontakt:

Re: ATP Tour

Post Postao/la VanTheMan » 12 jun 2013, 23:14

Australian Open se igrao na travi, mislim da RG nije?? A trava opstaje samo zbog tradicije Wimbledona, da...

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 12 jun 2013, 23:19

VanTheMan je napisao/la:Australian Open se igrao na travi, mislim da RG nije?? A trava opstaje samo zbog tradicije Wimbledona, da...
Igrao se i RG. Samo u dalekoj proslosti.
Do 1970ih su se AO,WB i USO igrali na travi. Najpre je USO presao na sljaku, pa na hard i to DecoTurf (i ostali na tome do dana danasnjeg), a onda i AO na hard koji se zvao Rebound Ace. Sada se AO igra na Plexicusionu.

bazeni
Kontakt:

Post Postao/la bazeni » 12 jun 2013, 23:24

Hvala,oduvijek me je ovo mučilo pitanje :D
pa zar nisu onda igrači kojima leži trava 'zakinuti' jer imaju dva iz serije 250 za pripremu WB,dok za RG imaš puno turnira na šljaci kao pripremu... :roll:
a i stvarno prelijepo je vidjeti travu prvog dana WB ili sad u Kvinsu 8-)

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 12 jun 2013, 23:29

@MaGiCa je objasnio
DANTES je napisao/la:štaviše nekad je i RG se igrao na travi... Majami mislim se igrao na travi i još mnogo mnogi turnira... naravno tada se ti turniri nisu zvali mastersi..
RG se igrao na travi do 1925 godine. USO se također igrao na travi (to je bila najgora travnata podloga u historiji tenisa) do 1974 godine, AO do 1988. Sva tri GS-a su dobili epitet ekvivalentan onome što predstavljaju u tenisu onda kada su dobili i podlogu specifičnu za taj turnir posebno. Tako će se AO oduvijek pamtiti po Rebound Aceu, USO po DF-u, RG po šljaci, WB po travi.

Mala korekcija bi bila da se Miami nikada nije igrao na travi. Svojevremeno, uz RG, WB i USO jedini turnir koji je imao dušu Slama, jer je nudio žrijeb od 128 igrača, nagradni fond i format mečeva kao i ostali GS turniri. Igrači su morali dobiti 7 mečeva na 3 dobijena seta i učiniti isto što i na preostalim GS turnirima. Zato Meciru, Wilanderu i Lendlu možemo mirne duše upisati po još jednu GS titulu na konto. ;)
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin

Profesionalnitenis.com

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 12 jun 2013, 23:29

bazeni je napisao/la:Hvala,oduvijek me je ovo mučilo pitanje :D
pa zar nisu onda igrači kojima leži trava 'zakinuti' jer imaju dva iz serije 250 za pripremu WB,dok za RG imaš puno turnira na šljaci kao pripremu... :roll:
a i stvarno prelijepo je vidjeti travu prvog dana WB ili sad u Kvinsu 8-)
Ko te to pita :?:
Trava je tu opstala samo zbog WBa, sljaka je vec ozbiljna podloga i sezona evropske sljake traje od aprila, pa do septembra i tirnira u Bastaadu. U Juznoj Americi krecu jos od februara sa sljakom.

Sezona harda traje 10 meseci sa prekidima za sljaku i travu, a netto 7 meseci. Ako gledamo pripreme za AO i USO, onda i tu imaju igraci po 2-3 turnira da se spreme za Slamove, jerpred te velike turnire idu manji HC turniri ili Mastersi.

DANTES
Kontakt:

Post Postao/la DANTES » 12 jun 2013, 23:33

ja npr nikad neću prezaliti plavu šljaku....
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

retro
Kontakt:

Post Postao/la retro » 12 jun 2013, 23:35

DANTES je napisao/la:ja npr nikad neću prezaliti plavu šljaku....
:mrgreen:

Bio bi dobar fazon da su uveli plavu sljaku na pola sljakastih Mastersa. :D
Genius, outrageous, the best ever! RF!

VanTheMan
Kontakt:

Post Postao/la VanTheMan » 12 jun 2013, 23:38

Ona epizoda sa plavom sljakom je dobro pokazala kakav je Roger igrac. Nadal i Djokovic namjerno ispadnu, zbog protesta, on se onda proseta do titule... Posle otkidaju na njega "GOAT GOAT" :lol: :lol: lucky bastard

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 12 jun 2013, 23:39

@retro

Kakva su očekivanja od meča Haas-Gulbis ?! 8-) Tri puta su igrali i svaki meč je bio neizvjestan, a kvalitetan istovremeno. 8-)
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin

Profesionalnitenis.com

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 12 jun 2013, 23:39

formance je napisao/la: Mala korekcija bi bila da se Miami nikada nije igrao na travi. Svojevremeno, uz RG, WB i USO jedini turnir koji je imao dušu Slama, jer je nudio žrijeb od 128 igrača, nagradni fond i format mečeva kao i ostali GS turniri. Igrači su morali dobiti 7 mečeva na 3 dobijena seta i učiniti isto što i na preostalim GS turnirima. Zato Meciru, Wilanderu i Lendlu možemo mirne duše upisati po još jednu GS titulu na konto. ;)
Mislim da se jednom na AO-u u polufinalu igralo nesto tipa Kriek-Denton-Tanner i jos neko, a u isto vreme u Roterdamu su igrali egzibiciju Borg, Wilander, McEnroe i Lendl. Cini mi se da je tako nesto bilo 1981-82. jbemliga. :lol:

Ali, Miami, koji ti pominjes, nije bio obavezan. Tako da nema GS naslova uz ime Mecira. :mrgreen:

Pravi znacaj su Slamovi dobili kada se formirala Masters serija 1990 i kada je uvedena obaveznost nastupa najboljih igraca u Slamove i Masterse. Zato je cisti slam count ili Masters count nepouzdan, jer ne objasnjava istorijske velicnine objektivno.

Borg nema niti jedan AO, jer se nije smarao da putuje u decembru za Australiju, kada je mogao da se zeza po Evropi za vecu kintu. Isto je i sa Navratilovom i Evert, koje su zaobilazile AO, pa samo radi toga Graf i M.Court imaju vise GS titula.

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 12 jun 2013, 23:42

retro je napisao/la:
DANTES je napisao/la:ja npr nikad neću prezaliti plavu šljaku....
:mrgreen:

Bio bi dobar fazon da su uveli plavu sljaku na pola sljakastih Mastersa. :D
Plava sljaka nema funkciju, jer ne priprema za RG, sto je zadatak svih turnira u tom periodu, pa i Mastersa.
To je jedini razlog zasto je ukinuta, jer je njen sastav drugaciji (uprkos obecanju da nece biti drugacija od crvene).

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 12 jun 2013, 23:43

Sezona trave dokazano pozitivno utiče na psihu ljubitelja tenisa, veličanstveno okruženje uz prelijepu travnatu podlogu na Queensu, u Eastbourneu (nekad Nottinghamu) i na Wimbledoneu tjera čak i one koji nisu ljubitelji tenisa da zavole ovaj sport. Hibridne podloge koje su se pojavile početkom Open Ere nemaju dušu i teško da mogu pobuditi pozitivne emocije.

VanTheMan
Kontakt:

Post Postao/la VanTheMan » 12 jun 2013, 23:47

Ko se ne ubije zbog Londonskih depresivnih kisa i prekidanja meceva, sigurno ce bit' psihicki jaci posle Wimbledona

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 12 jun 2013, 23:54

MaGiCa je napisao/la:Mislim da se jednom na AO-u u polufinalu igralo nesto tipa Kriek-Denton-Tanner i jos neko, a u isto vreme u Roterdamu su igrali egzibiciju Borg, Wilander, McEnroe i Lendl. Cini mi se da je tako nesto bilo 1981-82. jbemliga.
Istina. Egzibicije nudile daleko više novca nego Slamovi, pa su se i igrači ganjali da igraju na njima. ATP, odnosno tadašnje teniske organizacije nikada ih nisu zvanično prihvatile, pa je to jedan od razloga zašto su se zamjerili Borgu. Išao je stalno po njima, propuštao AO i još neke turnire, pa su ga onda primoravali da igra kvalifikacije GS-ova.
MaGiCa je napisao/la:Ali, Miami, koji ti pominjes, nije bio obavezan. Tako da nema GS naslova uz ime Mecira.
Nije, ali je te 1987 u Miamiu, Mecir, između ostalih pobijedio Noaha (#4), Edberga (#3) i Lendla (#1). Ta titula ima veču težinu, nego određeni GS-ovi pojedinih igrača, naročito oni osvajani na AO-u,
MaGiCa je napisao/la:Pravi znacaj su Slamovi dobili kada se formirala Masters serija 1990 i kada je uvedena obaveznost nastupa najboljih igraca u Slamove i Masterse. Zato je cisti slam count ili Masters count nepouzdan, jer ne objasnjava istorijske velicnine objektivno.
Apsolutno. GTP turniri ipak nisu = Mastersi, jer igrači nisu bili obavezni da učestvuju na njima, a i pitanje je koliko je Year#5 igrača učestvovalo na njima. Prosto, turnira je bilo mnogo više tokom čitave godine, pa su se znali raštrkati po njima i naosvajati se titula tamo gdje nema konkurencije. Jimbo je to najbolje odradio.
MaGiCa je napisao/la:Borg nema niti jedan AO, jer se nije smarao da putuje u decembru za Australiju, kada je mogao da se zeza po Evropi za vecu kintu. Isto je i sa Navratilovom i Evert, koje su zaobilazile AO, pa samo radi toga Graf i M.Court imaju vise GS titula.
Upravo.

http://www.profesionalnitenis.com/tenis ... kog-uloga/

Izuzetno poučan i zanimljiv tekst. Vrijedi pročitati. :idea:

Profesionalnitenis.com

DANTES
Kontakt:

Post Postao/la DANTES » 13 jun 2013, 12:09

DukeOfWellington je napisao/la:Sezona trave dokazano pozitivno utiče na psihu ljubitelja tenisa, veličanstveno okruženje uz prelijepu travnatu podlogu na Queensu, u Eastbourneu (nekad Nottinghamu) i na Wimbledoneu tjera čak i one koji nisu ljubitelji tenisa da zavole ovaj sport. Hibridne podloge koje su se pojavile početkom Open Ere nemaju dušu i teško da mogu pobuditi pozitivne emocije.
poetska dušu... ali ima velike istine u tome.... gledati tenis na travi je milina i veliko zadovoljstvo...
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

Lillard
Kontakt:

Post Postao/la Lillard » 13 jun 2013, 16:47

DANTES je napisao/la:
DukeOfWellington je napisao/la:Sezona trave dokazano pozitivno utiče na psihu ljubitelja tenisa, veličanstveno okruženje uz prelijepu travnatu podlogu na Queensu, u Eastbourneu (nekad Nottinghamu) i na Wimbledoneu tjera čak i one koji nisu ljubitelji tenisa da zavole ovaj sport. Hibridne podloge koje su se pojavile početkom Open Ere nemaju dušu i teško da mogu pobuditi pozitivne emocije.
poetska dušu... ali ima velike istine u tome.... gledati tenis na travi je milina i veliko zadovoljstvo...
Apsolutno.

Zato mi je ovo razdoblje i najdraze sto se tice teniske sezone. Nekako mi je zemlja najgora za gledat :mrgreen:

Evo Cilic prosao u cetvrtfinale Queensa pobjedom nad Lopezom. Iako je izgubio prvi set, vratio se u mec i pobijedio. Tako je to kad promijenis trenera! U iducem kolu ga ceka Berdych.
"Last time they count me out, what I do Game 6?"

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 13 jun 2013, 18:47

Murray jutros odigrao ostatak meča protiv Mahuta koji je počeo juče i dobio sa 2:0, a ništa bolje se ne piše ni Matoševiću, trenutno 5:2 i Andy servira za set. Murray izgleda dosta svježe što je i logično nakon propuštanja RG-a, i smatram to dobrim potezom jer Wimbledon je ove godine prioritet.

Kiša je konačno odlučila da popusti.

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 13 jun 2013, 19:43

Samo Tommy može sa 0/15 procentom iskorištenih brejk lopti uzeti set. 8-)

Bitna pobjeda, osveta je pala za poraze na USO-u i D.Beachu. Sad je 2-2, a sljedeći na redu je Monfils Gail. :mrgreen:

Profesionalnitenis.com

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 14 jun 2013, 17:25

Koga je ispratio u tri seta i tako zakazao polufinale sa RFom.
A Hewitt trese li trese Juana Martina.slika
Losha bese ta Federerova era. :mrgreen: :lol:

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 14 jun 2013, 17:47

Loša loša, sve sami limiti i mental midgeti. :mrgreen:

Monfils je otplatio Rim i Auckland, pa sad mirne glave može rješavati svoje privatne probleme. 8-) Bit će uživanje gledati Federera i Haasa. Stara škola tenisa na brzoj travi Hallea, spektakl. 8-)

Hewitt pokazao kako se igra na travi. Ne generiše taj puno snage, ali su udarci jako precizni i nezgodni, jer loptica bukvalno sklizne pri dodiru sa podlogom. Delpo se ne može izboriti sa tim, naročito ne u ovakvim uslovima, protiv igrača koji odlično miksuje slajs, CC BH i igru na mreži. Bravo za Leytona. :idea:

Profesionalnitenis.com

Odgovori

Natrag na “Tenis”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.