ATP Tour

Moderatori/ce: Monolog,Unofficialpage

Ko će biti novi broj 1?

Anketa je završila: 25 mar 2017, 15:32.

a) Kei Nishikori
1
1%
b) Miloš Raonić
3
4%
c) Grigor Dimitrov
6
9%
d) Dominic Thiem
13
19%
e) Nick Kyrgios
5
7%
f) Alexander Zverev
23
33%
g) nitko od navedenih
18
26%

Ukupno glasova: 69

formance
Kontakt:

Re: ATP Tour

Post Postao/la formance » 22 maj 2013, 16:53

@MaGiCa

Slažem se, ali čini mi se da je Haas sa svojih 185cm imao više varijacija u servisu, nego Safin sa 1,93+. Power segment je na strani Safina, ali i 10cm više. Recimo, Miloš ima vjerovatno najrazorniji servis, kako u pogledu snage, tako i u kontekstu varijacija, ali koliko bi isti bio dobar da ima recimo Rogerovu visinu ?!

Apsolutno, danas nema na touru bekenda kakav je imao Safin. Možda ja više cijenim umjetnički dojam, možda cjelokupan paket (varijacije, shotmaking), gdje je Haas apsolutno bez premca, ali svakako da je Safin sa svojim 2HBH-om mogao nanijeti više štete protivniku, nego Tommy.

S druge strane, Haasov bekend ima varijacije, pa je mogao obavljati više funkcija sa jednakom učinkovitošću, a to više cijenim nego samo jedan dobar segment (konkretno power segment u Maratovom slučaju).

Dobar meč su odigrali u Melbournu 2002, kao i na USO-u par godina kasnije.

[youtube][/youtube]

Inače, po tebi, ko je imao ili ima najbolji ili najpotentniji dvoručni bekend ?! Đoković bi bio logičan, jer mu je 2HBH donio najviše uspjeha, ali ako gledamo sirovi talenat, shotmaking, čistu potenciju udarca, mislim da je svakako bilo boljih. Koji su po tebi to igrači, ako misliš da ih ima naravno ?! ;)
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin

Profesionalnitenis.com

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 22 maj 2013, 17:30

Ako gledamo shotmaking i ballstriking combo, onda od svega sto sam video u poslednjih 20ak godina od tenisa, stvari stoje ovako:

1)
slika

2)
slika

3)
slika

Ako se gleda cist shotmaking, tu je bez premca covek sa 2 BH udarca - F.Santoro. Ali, on se trosio jako mnogo zbog toga + visina od 170 i nesto nije pomagala. ;)

Naravno da shotmaking i ballstriking padaju u vodu kada imamo ovako spore terene i ovako mocne rekete. Tu i lezi osnova da se Djokovicev BH smatra GOAT BH udarcem. ;)

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 22 maj 2013, 17:52

Agassijev BH je nudio najviše mogučnosti. Podjednako dobar i u ofanzivi i u defanzivi. Mislim da je on uz Hewitta jedini igrač koji je tako dobro igrao passing shoteve a da mu je radijus kretanja bio cca kod osnovne linije. To mu je omogučavalo rano hvatanje loptice i dobra koordinacija ruku i oka. S druge strane, Leytonov BH pak nije imao takvu agresivnu crtu kao Andreov.

Svakako ako gledamo ofanzivni kvalitet tog udarca, onda je tu Marat bez premca. Iskreno, nijedan igrač nije mogao tako brzo riješiti poen BH-om, bez obzira na položaj na terenu, nezavisno od toga da li mu pošalješ moonball, flat ili slajs. Strašna apsorbcija snage udarca, a sa svojim rasponom ruku izgledalo je kao da je udara zimskom lopatom, a ne reketom. :mrgreen: Kako rekoh ranije, najbolja BH paralela u tenisu ikad.

Nalbi je pak sa pogleda shotmakinga i ballstrikinga meni nenadjebiv. Do pojave Đokovića, nisam vjerovao da neki igrač sa takvom lakoćom može ukrotiti Nadalove spinove i primoravati ga da se brani. To je kasnije radio i Novak, ali kod Davida je to izgledalo toliko elegantno, kao da može danima tako igrati a da se ne umori. Bukvalno dozira udarce i radi mu šta hoće.

IW 2009 i onaj čuveni njihov meč jeste ustvari jedini gdje sam vidio Nadala da širi ruke od nemoći i da jednostavno ne zna šta da radi. Ono po čemu se razlikuje Nalbijev bekend od prethodna dva po meni jeste promjena direkcije udarca i nepredvidivost istog. Ubjedljivo najteže ga je pročitati i protivnik ne zna koju stranu da pokriva. Imao je ubljedljivo najbolje uglove, ali mislim da mu je falilo više snage. Činilo mi se da se David više bacio na tehnički segment, nego na power, iako je mogao uspješno odrađivati oba.

Ipak, na kraju krajeva, ako sve uzmemo u obzir, Maratu nikada takvi uglovi nisu bili potrebni zbog nevjerovatne snage, a Andre je imao najkompletniji BH budući da se dobro i branio i napadao. Slažem se sa napisanim, a što se Fabricea tiče, jedna jedina riječ: 'Mađioničar'.

[youtube][/youtube]

Mislim da ne postoji osoba koja nije voljela ovog čovjeka. 8-) Neki igrači ipak ostaju upamćeni, iako nemaju GS i titule koje bi ih svrstavale u same legende ovog sporta. Fabrice je jedan od tih, najgotovniji lik koji se pojavio na teniskim terenima.
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin

Profesionalnitenis.com

TMmanija2012
Kontakt:

Post Postao/la TMmanija2012 » 25 maj 2013, 17:13

Montanes pobjednik turnira u Nici..zanimljivo on je bio laki luzer na ovom turniru.

retro
Kontakt:

Post Postao/la retro » 09 jun 2013, 17:40

Zdrijeb za Halle:
http://www.atpworldtour.com/posting/2013/500/mds.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

Steta sto su Federer i Tommy u istom dijelu.
Dubl Federer/Tommy

@formance
Da nam je to pogledati. :mrgreen: 8-)

Queens:
http://www.atpworldtour.com/posting/2013/311/mds.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

P.S Trava 8-)
Genius, outrageous, the best ever! RF!

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 10 jun 2013, 01:03

@retro

Dobro je što nisi otišao. 8-)

Trebalo bi da bude stream, pošto igraju zadnji meč na centralnom terenu i to protiv Melzera i Petzschnera. Biće lijepo vidjeti toliko kvalitetnih igrača u jednom meču.

Profesionalnitenis.com

Monolog
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Monolog » 10 jun 2013, 16:30

formance je napisao/la:@retro

Dobro je što nisi otišao. 8-)

Trebalo bi da bude stream, pošto igraju zadnji meč na centralnom terenu i to protiv Melzera i Petzschnera. Biće lijepo vidjeti toliko kvalitetnih igrača u jednom meču.
Sport Klub prenosi Federer/Haas - Melzer/Petzschner. 8-)
Meč bi trebao početi u 17:00. 8-)
"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 10 jun 2013, 17:00

Džaba mi, kad nemam SK. :mrgreen: Tu je stream u svakom slučaju. 8-)

Profesionalnitenis.com

Unofficialpage
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Unofficialpage » 10 jun 2013, 17:28

Aaa i Federera jest cudan bez one trake :mrgreen:
Momak je inače legenda, mislim na Sea!

Damir Dzumhur!!!!

Roger Federer the Best!!!!!!!

DANTES
Kontakt:

Post Postao/la DANTES » 12 jun 2013, 12:19

au kakvi ste. .. Niko da pohvali Bašića... čovjek tuknuo Janovica i niko ništa... danas igra protiv Zvereva... ako je mogao Janovica može i dojče rusa
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 12 jun 2013, 18:21

DANTES je napisao/la:au kakvi ste. .. Niko da pohvali Bašića... čovjek tuknuo Janovica i niko ništa... danas igra protiv Zvereva... ako je mogao Janovica može i dojče rusa
Imaš temu BH tenis, ovdje komentarišemo strane igrače poput Đokovića ;)

DANTES
Kontakt:

Post Postao/la DANTES » 12 jun 2013, 18:35

đoković za mene nije stranac...
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 12 jun 2013, 18:36

DANTES je napisao/la:đoković za mene nije stranac...
Nije ni za mene Murray pa pišem o njemu na ovoj temi.

Monolog
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Monolog » 12 jun 2013, 18:38

Zato za portal sa domenom "ba" jeste. Isto kao što su Rafa, Andy, Roger, David, Gasquet i ostali koji ne igraju pod našom zastavom.
"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”

Edin TM87
Kontakt:

Post Postao/la Edin TM87 » 12 jun 2013, 18:39

Monolog je napisao/la:
Zato za portal sa domenom "ba" jeste. Isto kao što su Rafa, Andy, Roger, David, Gasquet i ostali koji ne igraju pod našom zastavom.
Mozda bi dantes zelio da pisemo u Basicu ovdje, tj da ode za hrvate da igra :mrgreen:

zayebavam se dobar je danto :mrgreen:
Roger Federer the greatest of all time!
Peyton Manning - the greatest QB of all time!

Greivis
Kontakt:

Post Postao/la Greivis » 12 jun 2013, 18:42

Ovo bi se donekle moglo i provokacijom smatrati.
ESPN Top 100 Rankings
3. LeBron James
12. Kobe Bryant

DANTES
Kontakt:

Post Postao/la DANTES » 12 jun 2013, 19:43

ja nemam običaj provocirati... samo odgovaram gosn Vojvodi....
Naravno da o Bašiću treba pisati i ovdje... Tema je ATP, a on je bio na turniru ATP...
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

bazeni
Kontakt:

Post Postao/la bazeni » 12 jun 2013, 22:55

Zašto nema Mastersa na travi ili bar turnira iz serije 500? :?

nisam neki veliki poznavalac tenisa i tek odnedavno intezivnije pratim tenis,pa ne zamjerite ako je glupo pitanje ;)
valjda je ovo prava tema za ovo pitanje,ali ne zamjerite ako nije... ;)

DANTES
Kontakt:

Post Postao/la DANTES » 12 jun 2013, 23:09

nekad ih je bilo... štaviše nekad je i RG se igrao na travi... Majami mislim se igrao na travi i još mnogo mnogi turnira... naravno tada se ti turniri nisu zvali mastersi... magica, formance, retro i valencia sigurno ce ti reći mnogo više... nema jer je ne znam tačno ali mislim da je travu teško održavati...
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 12 jun 2013, 23:10

bazeni je napisao/la:Zašto nema Mastersa na travi ili bar turnira iz serije 500? :?

nisam neki veliki poznavalac tenisa i tek odnedavno intezivnije pratim tenis,pa ne zamjerite ako je glupo pitanje ;)
valjda je ovo prava tema za ovo pitanje,ali ne zamjerite ako nije... ;)
Zato sto je trava istorijska podloga. Podloga na kojoj je nastao tenis kao igra, ali i podloga koju je tesko odrzavati i "gajiti", te podloga koja je nezahvalna za upotrebu. Njena degradacija je velika, tako da kompleksi travnatih terena ne mogu da se koriste tokom cele sezone, niti ih zato ima u velikom broju.

Trava je opstala u kalendaru samo zbog Wimbledona.

HC je najcesci jer je najlaksi za odrzavanje, nabavku, najjeftiniji, a uz to i najpravedniji - jer nema erozije i razlicitih odskoka loptice usled toga.

Sljaka je isto jeftina, ali ona daje drugaciji odskok i neophodno je odrzavati je stalnim kvasenjem i nanosenjem novih slojeva.

Odgovori

Natrag na “Tenis”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 5 gostiju.