Iskreno jedini spas ovog naseg fudbala je u smanjenju lige bar na 12 klubova i da se igra u dva dijela:FCS je napisao/la:Pokušao sam napraviti neku verziju lige koja bi mogla proći na izvršnom odboru i zadovoljiti sve strane, bez da se bilo ko osjeća prevarenim i ugroženim.
I. Ostaje liga 16 kakva je sada pa čak se može ići i na ligu 18 (objašnjenje dole), a bodovi bi se prenjeli,
II. U prvom dijelu bi se igralo kao i sada 15 kola, nakon čga bi se formirale dvije tabele ili grupe:
a) Liga za prvaka (8 klubova, svak sa svakim 2 puta) 14 kola,
b) Liga za opstanak (8 klubova svak sa svakim 2 puta) 14 kola.
Ovim bi bar u proljetnom dijelu dobili na zanimljivosti, a izbacili bi argumente o velikom štimanja na malim utakmicama, jer bi se prostor za mešetare smanjio i igralo bi se više derbi utakmica.
Minus ovakvog modela je što bi broj utakmica bio manji za 1 - 19 kola, te sam gore naveo mogućnost igranja 18 klubova u prvom dijelu, ili povećanje broj utakmica u kupu kroz možda liga sistem kao u turskoj uprvim fazama.
Zanima me vaše mišljenja.
I. Ono klasicno dvije utakmice domacin i gost, i imali bi odigrano 22 kola, posle toga
II. da se liga dijeli na dva dijela prvih 6 da igraju za prvaka i izlazak na euro scenu a ovi dole od 7 do 12 za ispadanje iz lige i tu bi se isto igralo na dvije tekme domacin i gost i tu onda dobijamo isto 10 kola
Znaci sve ukupno bi imali 32 kola u citavoj sezoni stim sto bi ovih zadnji deset kola jako bilo zanimljivo, bilo bi vise i raje sigurno jer bi svaki vikend bilo dobri utakmica,a i ove za ispadanje bi bile zanimljive i smanjilo bi se namjestanje jer svakom trebaju bodovi.
A sad zamislite Zelju, Sarajeva, Borca, Celika, Olimpica, Sirokog , kako igraju za prvaka svaki vikend izmedzuse i kolko bi to raje privlacilo, uzo sam trenutnu tabelu za ovih 6 a sad skontajte kolko bi odma vise i zrinjski, velez i ostale ekipe vise ulagele
Sigruno bi bio bolji kvalitet lige i klubova, klubovi bi imali jake tekme pred evropu i odma bili bolji i rezultati u evropi