Slučaj "Halilović" je skoro pa gotov. Prema pisanjima medija i izjavama Alena ostalo je još samo da zabilježi prve minute u dresu reprentacije Hrvatske.
E sad, što se mene lično tiče, žao mi je što smo izgubili jednog mladog i talentovanog igrača, i što isti neće nastupati za našu repku narednih godina.
Ali u neku ruku shvatam i njega.
Rodio se u Zagrebu, odrastao gore, igrao za mlade reprezentacije, mama mu je iz Hrvatske, otac ima državljanstvo a i sam postao fudbalsko ime u Hrvatskoj ( iako je igrao za našu repku ) i na kraju krajeva Alen je postao neko i nešto u Dinamu iz Zagreba.
Pored svega navedenog, strašan je pritisak bio na njemu cijeli ovaj period. Od reprezentativaca Dinama sa kojim trenina, preko čelnika kluba, do ljudi sa kojima se druži i sa kojim provodi vrijeme koji su, pretpostavljam, većinom Hrvati.
Ako tome dodamo i jednu političku crtu cijeloj ovoj priči, onda je stvar još kompleksnija.
To su činjenice.
Da je kojim slučajem rođen u BiH, igrao u nekom klubu i sa 10-ak godina otišao u Hrvatsku kao talentovan igrač i naposljetku izabrao njihovu repku, to bi bilo za osudu.
Ovako, mogu i pokušavam da razumijem njegovu odluku.
Njemu zamjeram jednu stvar, a to je što je govorio kako će se odlučiti do 18. godine, kada bi po nekim pravilima i trebao biti u kadru A reprezentacije, a nakon par mjeseci pogazi svoje riječi i govori kako nikada nije bilo nikakve dileme.
Jedino to mi se ne sviđa, mada i tu izjavu uzimam sa rezervom.
Što se tiče našeg saveza, nema tu puno zamjerki, mislim da su više manje uradili sve što je u njihovoj moći.
Izjava Papeta je možda bila loša, ali Bože moj. Ne vjerujem da je ona uopće imala neki veliki uticaj na Alenovu odluku.
Jedino što su po meni mogli uraditi je to da su se ranije počeli baviti Halilovićem, prije nego što je priključen prvom timu Dinama i prije nego što su se velikani počeli zanimati za njega.
Ne može me niko uvjeriti da nisu znali za njega, na ovom se forumu spominjao prije 2-3 godine.
Da su ga tada pozivali u U17 ili neke mlađe kategorije, možda bi ova priča otišla u sasvim drugom pravcu, ovako počeli su se zanimati za njega kada je cijela Hrvatska, pa i svjetska javnost vidjela o kakvom se talentu radi.
Za kraj, Alen jeste veliki talenta, ali on nije ni blizu dokazan igrač. Da se naš savez nije zanimao za njega, vjerujte mi da on još bar godinu-dvije ne bi bio pozvan u A reprezentaciju Hrvatske.
Ovo sve što se dešava u vezi njega mu je veliki teret, nikako olakšanje i pitanje je da li će postati to što od njega očekuju.
Nama preostaje da se okrenemo svojoj reprezentaciji i svojim igračima.
Također mislim da je krajnje vrijeme da i savez uradi nešto po pitanju mlađih kategorija svih klubova u BiH, kako bi samo proizvodili igrače za svoju repku. Dijaspore neće biti vječno.
Alenu želim sve najbolje u karijeri i da postane veliki igrač.
Gdje prestaje razum, počinje Bosna ...