Federer je kao junior važio za jednog od najvećih talenata svoje generacije. Interesantno je da je u tim danima, kao i u jednoj fazi pro karijere gubio od Nalbandiana, koji mu je najteži poraz nanio u finalu juniorskog USO-a 1998 godine sa 6-3 7-5. Osim finala USO.a, 2 mjeseca ranije osvojio je Wimbledon i u singl i u dubl konkurenciji, a iste godine igrao polufinale AO-a gdje je izgubio od Vinciguerre sa 2-1 u setovima. Krajem godine je osvojio titulu na prestižnom Orange Bowlu gdje je u finalu dobio Coriu, a u polufinalu svog nemezisa Nalbandiana. Veoma perspektivna juniorska karijera, gdje je Federer već pokazivao svoj raskošni talenat, koji je kasnije maksimalno iskoristio.
Što se
Nalbandiana tiče, svakako igrač od kojeg se mnogo više očekivalo, i čija je pro karijera morala biti kudikamo drugačija od njegove juniorske. To kažem zbog gotovo identičnih rezultata u juniorskoj i profesionalnoj karijeri, s tim što kao profesionalac nikada nije osvojio GS. Kao junior je osvojio USO, igrao polufinale WB-a i finale RG-a, gdje je izgubio od Corie. Da mu sunarodnjak nikada nije odgovarao na šljaci, potvrdili su i njihovi kasniji mečevi.
David je važio za jednog od rijetkih igrača koji je znao kako treba igrati sa Federerom. Izuzetno hvatanje loptice u penjanju, te diktiranje poena sa osnovne linije. S druge strane, nije imao odgovor na igrače koji udaraju jako i ravno, generišući mnogo snage prilikom udaraca. To su Coria, Safin, Hewitt i Haas. To je ustvari ono što najviše minimizira njegov potencijal kada ga upoređujemo sa ostalim talentima iz njegove generacije.
Marat Safin nije imao posebno spektakularnu juniorsku karijeru, jer je postao profesionalac sa 17 godina. Već sljedeće godine je skinuo skalp Agassiju i Kuertenu na Pariškoj šljaci, a krajem 1999 Boris Becker je izjavio za njega da nikada nije vidio igrača koji je toliko jak sa oba krila. Već tada su ga smatrali jednim od najvećih talenata koji je uzeo reket u ruke, a potvrda za to je došla 2000 u finalu USO-a kada je neočekivano pobijedio Samprasa sa 3-0 u setovima. Moglo bi se pričati o njemu, njegovom potencijalu i temperamentu koje nikada nije uspio pretvoriti u jedan svrsishodan mehanizam, međutim mislim da za to nema potrebe, jer od pomenutih igrača sigurno se od njega i Haasa najviše očekivalo
Tommy Haas je po meni igrač koji je bio najperspektivniji junior generacije igrača koja je stasavala sredinom ili krajem 90-tih godina. Dva puta je osvajao Austrijsko prvenstvo, po jednom Njemačko i Europsko. Nick Boltieri, čovjek koji je inače trenirao Agassija u svom teniskom kampu je primijetio Tommya na Europskom prvenstvu 1993 i pozvao ga u svoj kamp. Profesionalac je postao 1997, a do 2002 i povrede je ima0 pozitivan omjer sa sljedećim igračima:
Federer: 2-1
Safin: 2-2
Sampras: 5-4
Hewitt: 4-4
Roddick: 3-0
Bez obzira što je još kao junior imao operacije oba članka, stavio sam akcenat na 2002 godinu kao godinu u kojoj su počeli ozbiljniji problemi sa povredama i njegovu u najmanju ruku izjednačenost sa igračima koji su tada bili ili tek kasnije postali GS šampioni. Tommy nije, iako se nekako od njega najviše očekivalo.
Bilo je tu još igrača koje su nebesa obdarila vanserijskim talentom poput Melzera, Hewitta (za kojeg 'stručnjaci' poput Žabca govore da je limitiran

) Corie itd, ali ova 4 se svakako najviše izdvajaju od ostalih.
Teško je reči ko je najtalentovaniji od njih, praktično nemoguće. Možemo diskutovati o tome i dati svoje lično mišljenje, pritom argumentirajući isto, ali konačan odgovor svakako ne možemo dobiti. Činjenica je da je Federer jedini igrač koji je svoje rezultate iz juniorske karijere potvrdio i u profesionalnoj. Gledajući sa aspekta fizičkog talenta, definitivno važi za najtalentovanijeg od pomenutih. Sa aspekta igračkog, konkurencija je žestoka. Njegov jednoručni BH sigurno važi za jednog od najkomletnijih danas ako govorimo o 'paketu' (flat, spin, slajs, smash, chip, drop) međutim, lako ga je eksploatisati i to je mana. S druge strane, ima idealan izbačaj loptice prilikom servisa i najelastičniji zglob od pomenutih igrača, koji mu omogučava laku promjenu direkcije udarca, te varijacije, pa zato je u stanju psotizati vinere sa minimalnim utroškom snage, kako flat, tako i spin udarcima.
Međutim, Haas je bio još ujednačeniji sa FH i BH strane. Već sam spominjao da mu je prije povrede lakta i ramena FH izgledao gotovo ubitačan kao Federer, a da pritom 1HBH nije gubio na svojoj učinkovitosti. Njegov BH inače smatram najvarijativnijim ne samo od pomenutih igrača, nego generalno, jer apsolutno nemoguće mu je naći manu. Njegovi aduti su svakako servis, bekend, forhend i ritern na drugi servis. Što se BH-a tiče, mislim da je najvarijativniji, a kod riterna na drugi servis mu može parirati jedino Nalbandian. Strašan osjećaj na mreži i mogučnost adaptacije protivniku.
Nalbandian je igrač kojeg fizički talenat najviše sprječava da bude u rangu sa pomenutim trojcem. Ako govorimo o udarcima, servis je oduvijek bio najveći problem. Forhend je i kod Safina i kod njega bio slabiji udarac od bekenda, ali je od sve trojice igrača najbolje hvatao lopticu u penjanju i bio najstabilniji baseliner. Niko nije udarao tako ravno i čisto kao on, a pritom konstantno primoravajući protivnika da se brani. Mogučnost pronalaženja nevjerovatnih uglova, naročito bekendom, zatim odlična volley igra, te fantastični anticipiranje i inteligencija.
Važio je i dan danas važi za jednog od najinteligentnijih tenisera na touru. Udarci koji ga najviše izdvajaju su 2HBH iz skoka, te CC bekend koji je uz Novakov sigurno najbolji koji sam ikada vidio. Zbog riterna na drugi servis ima jasnu prednost nad Safinom i Rogerom, ali činjenica da mu najvažniji bazični udarac nikada nije bio na optimalnom nivou minimizira njegove realne mogučnosti ATG igrača u odnosu na trio Sa-Fed-Haas. Osim toga, nekoliko igrača mu igrom nikako nisu odgovarali, a takve probleme preostala trojica nisu imali u tolikom obimu.
Safin je igrač koji je generisao nevjerovatno mnogo snage pri svakom udarcu. Zasigurno igrač kakav se jednom rađa. Nije imao toliko dobar forhend, ali jeste nenadjebiv bekend sa najboljom paralelom ikada. Estetski ne toliko lijepi voleji, ali izuzetno učinkoviti sa izuzetnim 'touchom'. Servis kada ulazi gotovo neobranjiv, a ni varijacijama nije puno zaostajao, jer su kik i slajs sasvim solidno odrađivali posao. Definitivno igrač koji kada igra najbolji tenis protivnika može učiniti da izgleda kao amater. Obično pri poređenju njega i Nalbandiana ljudi imaju običaj reči da je Argentinac imao predispozicije da postigne 'nešto' više u karijeri, a Rus 'mnogo' više u karijeri. Koliko god gotivio Davida (poznato je da mi je omiljeni igrač) ovo je istina. Safin nije imao potrebu za varijacijama i uglovima, zbog nevjerovatne snage u udarcima. Zato je jako teško bilo eksploatisati njegovu igru i zato je u svom 'god modu' mogao pobijediti svakoga, bez obzira koliko protivnik dobro igrao.
Sada je jako teško porediti neke stvari, jer Safin nikada nije radio dvojici najboljih igrača 21 vijeka (Rogeru i Rafi) ono što je radio Nalbandian. Pa ako neko želi pogledati razvaljivanje Rafe, nek se vrati u 2007 i pogleda mečeve sa Davidom iz Madrida i Pariza. Međutim, čini mi se da je Safin imao mnogo iskristalisanije bazične udarce koji su mu mogli donijeti daleko više uspjeha u karijeri, nego što je slučaj sa Davidom.
Da se poređenje ne bi svelo samo na njih dvojicu, pokušaću ovako uporediti njihove udarce.
Kod: Označi sve
Servis: Federer
Haas
Safin
Nalbandian
Forhend: Federer
Haas
Nalbandian
Safin
Bekend: Nalbandian
Haas
Safin
Federer
Ritern: Nalbandian
Haas
Federer
Safin
Voleji: Haas
Nalbandian
Federer
Safin
All court: Federer
Haas
Safin
Nalbandian
Psiha: Federer
Haas
Safin
Nalbandian
Izdržljivost: Federer
Safin
Haas
Nalbandian
Negdje je razlka veča, negdje manja, negdje je nema nikako. Ako sve saberemo, najbolje kotira Federer, a poslije njega Haas. Zatim idu David, pa Marat. Međutim, ako uzmemo u obzir bazične segmente i nivo TOP igre svakog igrača ponaosob, mislim da su najperspektivniju karijeru imali Safin i Haas, iako je razlika između svih stvarno minimalna i sve se na kraju svodi na ličnu procjenu i zaključak.
Za kraj jedna slika, na koju se i dan danas naježim

"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin
Profesionalnitenis.com