Danas će biti obavljeni razgovori s Abdulahom Ibrakovićem i ovaj trener će i dalje sjediti na klupi naše momčadi, poručili su jučer čelni ljudi Veleža, nakon što je samo dan ranije Ibraković najavio kako napušta Rođene.Bio je to definitivno najburniji dan u ovoj godini kada su u pitanju Rođeni – u ponedjeljak je Ibraković novinarima kazao kako je očito da se njegove ambicije ne poklapaju s klupskima, te kako ne može više raditi u takvim uvjetima, te ponudio svoju ostavku. Nekoliko sati kasnije Izvršni odbor Veleža je jednoglasno odbacio tu ostavku, te poručio kako maksimalno stoji iza projekta europskog Veleža i borbe za sami vrh ljestvice.
- Sazvali smo hitnu sjednicu Predsjedništva, na kojoj se razgovaralo samo o Ibrakovićevom ostanku. On je svojim radom zadužio ovaj klub, i zato je dobio jednoglasnu potporu i povjerenje svih članova Predsjedništva, bez izuzetka, kazao nam je jučer Šefkija Vila, predsjednik Veleža, kojeg smo u Titovoj 87 i zatekli u društvu s velikim dijelom članova IO-a.
- Nitko se ne treba i ne želi miješati u rad s momčadi, i ja jamčim da će tako i biti. Pod tim mislim sve ono što je vezano za sastav, tko konkurira i tko ne konkurira za utakmice, odnosno tko će na eventualnu transfer listu, koga treba prodati ili ne. O tome u prvom redu odlučuje trener, a potom IO, koji bez većine sasvim sigurno neće odlučiti ništa, odlučan je Vila.
Uprava stoji iza trenera
Direktor Sedin Tanović potvrdio je da postoje određeni financijski zaostaci za igrače i trenere, kao i cjelokupnu administraciju, ali da se ubrzano radi na rješavanju ovog problema.
- Veliki je problem to što nemamo planirana sredstva od Grada, kasne i neke sponzorske uplate, ali ipak smo na dobrom putu da riješimo problem i već u idućih nekoliko dana izmirimo sva dugovanja, kaže Tanović.
Ibraković je bio jasan – nisu se poklopile ambicije kluba s njegovim osobnim ambicijama, odnosno njegovom vizijom Veležova plasmana u Europu i izgradnje tima koji bi trebao imati važnu ulogu u domaćem nogometu.
- Mi čvrsto stojimo iza cilja momčadi koju vodi Ibraković a to je plasman u sami vrh našeg prvenstva, odnosno u europska natjecanja. U sezonu smo ušli s takvim ciljem, pokazalo se da imamo sjajnu momčad i svi zajedno ostajemo pri tom cilju, zaključio je Samir Ćemalović.
Nešto kasnije javio nam se i Abdulah Ibraković, koji je već dva dana nedostupan na nekoliko brojeva koje mi imamo. Objasnio je kako dan provodi na liječničkim pregledima s obzirom da se ne osjeća najbolje.
- Dolazim sutra u Mostar i razgovarat ću s ljudima iz kluba. Žao mi je što smo došli u ovu situaciju, ali čini mi se da je klub upao u veliku letargiju. Izgledalo mi je kao da smo se zadovoljili trećim mjestom i počeli više razmišljati o prodaji igrača, nego o rezultatima, objašnjava Ibraković, te dodaje:
- Ne mogu raditi u takvim uvjetima jer mislim da svi mi koji smo unutar ovog kluba imamo obvezu prema samom Veležu, a onda i njegovim navijačima. Lani nam je krajnji domet bio ostanak i to smo javno rekli, ali mislim da ove sezone možemo napraviti mnogo više, i ne želim odustati od tog cilja radi bilo čega.
Ne ide mu se zbog mladih
Velež je trenutačno treći, dobrim rezultatom u Modriči može ostati u utrci za mjestima koja vode u Europu, pogotovu što u drugom dijelu ima nešto bolji raspored.
- Imamo sjajnu mladu momčad iz koje se dugoročno može stvoriti sjajna generacija, koja će godinama držati Velež u vrhu. Igrači poput Osmanagića, Demića, Ćemalovića, Borića, oni bi u skorije vrijeme trebali biti kostur momčadi. Oni su jedan od razloga zašto ne bih volio napustiti Mostar i Velež s obzirom da se radi o super talentiranim momcima, ali svi zajedno moramo stvoriti uvjete da napravimo prije svega klub, kako bismo stvorili momčad koja će dugoročno praviti uspjehe, zaključuje Ibraković.
Ipak, najzanimljivije od svega je to da su svi s kojima smo razgovarali na ovu temu u klubu, uključujući i Ibrakovića, imali zajednički zaključak – ovo su dječje bolesti, koje se moraju odbolovati u procesu stabiliziranja kluba i stvaranja čvrstih temelja. Čini se da svi u ovom trenutku imaju zajedničke interese i slična razmišljanja, pa nema razloga da se ne nađe zajednička riječ i već danas Ibraković bude na svom radnom mjestu. I to s naglaskom na to da je on dugoročno rješenje, nastavi li s ovakvim rezultatima i radom.
Prijetnji iz kluba nije bilo
Jučer smo objavili kako se u određenim pritiscima navodno išlo tako daleko da se Veležovom treneru prijetilo i fizičkim obračunom, odnosno pištoljima, a Ibraković nam je to u neku ruku i potvrdio.
- Istina je da je bilo određenih prijetnji, ali ne bih govorio detaljnije o tome. Ono što želim reći jest da je pogrešna priča da su te prijetnje dolazile od ljudi iz kluba. To nema veze s istinom i želim da se to raščisti. Prijetnji iz kluba nije bilo na bilo koji način niti od bilo kojeg člana naše Uprave, kazao je Ibraković, još jednom kazavši da ne želi reći tko mu je onda prijetio, jer kako kaže, „ta osoba je potpuno nevažna“.
Ponuda za sada nema, nema ni transfer liste
Nije u potpunosti razjašnjeno, ali čini se da je čitava priča prouzrokovana eventualnim odlascima igrača na zimu. Iskustvo nas je naučilo da gotovo svi nogometaši u BiH, a Veležovi, nisu imuni na to, imaju izvjesne „šeme“ izvan granica naše zemlje, no one se (pre)često izjalove prije nego su i počele. Ipak, prouzrokuju to da igrači propuste veći dio priprema, uigravanja, stvaranja momčadi. Ibraković je zato već sada želio jasnu situaciju, a sada su i iz Titove 87 stvari doveli na čistac.
- Normalno da kao i svi klubovi razmišljamo o egzistenciji, koju bi nam mogao donijeti određeni igrač. No, već sam nekoliko puta to ponovio, transfer listu može isključivo praviti trener i nitko drugi. Ista stvar je i s pojačanjima. Inače, za naše igrače još uvijek nema niti jedna službena ponuda. Svi se, a prije svega igrači, moramo okrenuti utakmici s Modričom, a tek onda razmišljati o prijelaznom roku, kazao nam je Sedin Tanović.
"If you can't support us when we lose, don't support us when we win."
VFC & MUFC