Postao/la Principatus » 25 nov 2009, 13:33
Nije sve niti crno ni bijelo. Blazevica sada razepeti nemoramo.Svi mi znamo da je taj covjek pravio greske, znamo da se nije dovoljno brinuo o scoutingu, utakmice igraca nije gledao ni na TV, dok njegov protivnik iz Portugala nije sebi bio prefin da ode na utakmicu nasih bundesligasa. Treninzi igraca nisu bili ozbiljni, niti su bili izolovani od navijaca, pred najbitnije utakmice nisu imali mir, nego je sve skrenulo, kao sto je Misimovic dobro opisao, na jednu vrstu vasera. A za to mu svaka cast sto je imao hrabrost da progovori prvi. Sam Spahic se na to zalio u jednom interview, ali na blagi nacin, da se ko ne osjeti uvrijedjen.
A da Ciro nije uspio nista isto nije istina. Vecina zaboravlja da je preuzeo ovu reprezentaciju u katastrofalnoj situaciji i napravio je jednu jaku familiju, jedno jedinstvo izmedju igraca koje ce jos dugo trajti i uspio je da dovede repku u centar paznje. I to sve pored naseg "sjajnog" saveza koji mu je onemogucavao rad. Atmosfera ja bila na nevjerovatnom nivou. Nismo izgubili ni jednu utakmicu protiv slabih ekipa, a poslije sto smo porazili Belgiju mnogi su ovdje promjenili izjava sa "razbit ce nas Belgija" na "Belgija je slaba reprezentacija". Nevjerujem da je Belgija slaba, nego smo im mi razbili moral, kao i Turcima koji su porazeni od Belgije, te iste Belgije koja se u prvom mecu nadigravala sa Spanijom. A Estonija je pokazala protiv Turske i Portugala da znaju odigrati na nulu, nesto sto im nije uspjelo kod nas. Nema potrebe da se uspjesi sada omalazavaju i svode na manje.
Protiv Portugala nam je falilo na hrabrosti, posebno Ciri koji je to mozda prenjeo na reprezentativce. Igrali smo preokrenuto, u Portugalu se branili a kod kuce (neuspjesno) smo napadali. Zute karte su se morale ocistiti, protiv Spanije smo mogli izvesti mnogo reprezentativaca sa klupe, i one koji inace ne igraju, i dati im mogucnost da se provjere i uigraju protiv jedne jake ekipe. Tu posebno mislim na nase rezervne odbrambene igrace. Da Misimovic nije htio da igra u Zenici nabavio bih sebi jos jednu zutu i to bi bilo to. Ali je covjek pored svega, dakle nesporazuma sa Cirom, bio stvarno povredjen, iako to mozda neki nezele uopste da shvate, jer to nije podloga za "interesantne" clanke. Zasto ja licno razumjem vise Misimovica nego Blazevica? Misimovic se uvjek pokazao profesionalcem, ovakvo ponasanje sa njegove strane ima svoj uzrok. Pored losih uvjeta okolo reprezentacije, je po meni Blazevic napravio jednu veliku gresku.
A to je: Da se vadi na igrace i neuspjeh citave ekipe, koje je i on dio, da optuziva cas Misimovica a cas Medunjanina za poraz. Te igrace koje on treba da uzme pod svoju zastitu. Umjesto toga on vise brani Usanovica. Skoro sav neuspjeh u Lisabonu je stavit Misimovicu na ramena, pa i zute karte, od kojih su se nase reprezentativci mogli ocistiti. Da Misimovic nece moci pruziti mnogo protiv Portugala je i meni fudbalskom ne-strucnjaku bilo jasno, jer su ptice na grani vec pjevale da ce Queiroz ici na to da iskljuci nas preko Misimovica, da cemu trebati jedan Pjanic da ga rasteriti. Umjesto da prizna svoje greske, Blazevic sada o tome govori da se Misimovic nije zalagao i kao namjerno doprinosio neuspjehu reprezentacije i vadi nove zavjerke iz dzepa. A to je za mene jedan vrh i tu je kraj. Jedan zalostan.
Freude, schöner Götterfunken, Tochter aus Elysium. Wir betreten feuertrunken, Himmlische, dein Heiligtum. Deine Zauber binden wieder, was die Mode streng geteilt: Alle Menschen werden Brüder, wo dein sanfter Flügel weilt.