KSIVLE je napisao/la:
Devil je napisao/la:
Sto se tice UEFA koeficijenta on nije toliko povezan sa kvalitetom lige
A nego sa čime je povezan? Jel Prem ima veći koeficijent od HNL-a jer je kvalitetniji ili zbog nečega drugog što mi je promaklo? Što kvalitetnija liga, to veći koeficijent. Zar činjenica da lige San Marina, Andore i sličnih imaju najlošiji koeficijent ne govori ništa o kvaliteti njihove lige? Ili zar ovaj trojac sa vrha (Primera, Prem, BL) sa najvišim koeficijentom nisu uistinu najkvalitetnije lige? Evo ja pratim BL i jasno vidim da je s porastom kvalitete iste porastao i njen UEFA koeficijent. Mislim, ta korelacija između UEFA koeficijenta i kvalitete liga je tako očita da moraš biti tvrd u glavi da je ne shvatiš. Ili, kao u tvom slučaju, previše tvrdoglav da priznaš očito.

Postoji naravno,ja nisam rekao da ne postoji. Ako jesam citiraj mi taj deo.
Rekao sam da nije toliko povezan,sto ces priznati itekako ima smisla a ne tvrdoglavosti.
Najbolji primer ti je Belorusija. Koji joj je koeficijent ? Nesto preko 20000. Bolji od Poljske,Svedske,Norveske pa u krajnjoj liniji i hrvatske i Srbije. A ko doprinosi tom njenom koeficijentu da je izdigne iznad ovih. Pa sjajni BATE Borisov i ko jos ? Zasigurno ne Shakhtar Soligorsk koga Siroki Brijeg rutinski prelece,koji ispadne od Ventspilsa a ovi potom dodju na Marakanu i dozive brodolom. Ili ne daj boze Naftan kome veoma losa Zvezda da 6 golova u dve utakmice i pridje golu kada god hoce. Malo iznad ostalih se izdigne Gomel koji kao nesto igra ali sa vremena na vreme tek,ili Dinamo Minsk ali to je sve kratkog trajanja. A onda odgledas jednu njihovu utakmicu i vidis kako Neman trpa Slaviu sa 8:0 iako Neman slovi za prosecan beloruski tim...
Kao sto rekoh stoje u relaciji ali isto tako na taj koeficijent ne utice CELA liga. Moze on posluziti i itekako sluzi prilikom rangiranja za Evropu ali opet ponavljam radi se o najjacim klubovima u tom trenutku koji reprezentuju tu zemlju.
Na osnovu ucinka u Evropi mi trenutno mozemo da zakljucimo da su nemacki i spanski klubovi odigrali sjajne sezone i da su najjaci nemacki klubovi trenutno jaci od spanskih klubova.
Ali opet sa druge strane imamo u EL jednog Fenerbahcea ili jos bolje jednog Basela. Da li mi na osnovu toga sto je Basel stigao do 1/2 finala EL mozemo da tvrdimo da su jaci od Italije npr. koja nema niti jednog predstavnika u Evropi.
To ja celo vreme pokusavam da kazem,ne mozemo mi utvrditi da li je neka liga jaca od neke na osnovu nastupa u Evropi jer kao sto rekoh mozemo onda da tvrdimo da je Svicarska liga jaca od Italijanske zbog toga sto ima jednog predstavnika u Evropi za razliku od Italijana koji nemaju nista.
Mi mozemo da ocenjujemo ligu na osnovu licnih afiniteta i to postujem, ali ne moze neko da mi tvrdi da ligu ocenjuje broj klubova u Evropi te njihovi rezultati u istom takmicenju ili evropski koeficijent koji je opet direktno proporcionalan nastupu u Evropi.
Za mene je Engleska liga trenutno najjaca na svetu,sto ne znaci da je takva bila 2000 i sto ne znaci da moze biti 2014. Ali gledajuci prethodni period od neke 2007 pa na ovamo za mene je najjaca.Dakle igra se za moj ukus najbolji fudbal.
Dok sa druge u Nemackoj i Nizozemskoj mi se igra najlepsi fudbal sto je opet irelevantna cinjenica jer je misljenje kao bulja,svako je ima.

Pozdravlja vas Cika Devil. Secajte me se. :)))