Lige petice

Moderatori/ce: ribery,Monolog,hammers,geronimo

Najbolja liga je...?

Premiership
277
43%
Primera Division
164
26%
Seria A
99
15%
Bundesliga
90
14%
Le Championat
10
2%

Ukupno glasova: 640

MaGiCa
Kontakt:

Re: Lige petice

Post Postao/la MaGiCa » 28 apr 2013, 19:58

rio_Ferdy88 je napisao/la: Magica i tri zvjezdice u potpisu ne idu jedno s drugim :mrgreen:

Tacno. Istina je da ne mogu da svarim taj klub, uopste.

No, jos je bolje kad te oni sa tri zvezdice gotive, a kobasicijada ih proziva da su oni zapravo ti. :mrgreen:

To samo pokazuje koliko je kobasicijada sklona jednoumlju kao takvom. ;)

Inace, slazem se sa @Devilom i te ideje sam i sam delimicno branio, ali koeficejntashi kobasičari to ne razumedu. :roll:

KSIVLE
Kontakt:

Post Postao/la KSIVLE » 28 apr 2013, 23:09

@Devil pa ti tom logikom svaku raspravu u kojoj nešto ne možeš utvrditi sa 100%-tnom sigurnošću proglašavaš besmislenom. Ponavljam, nemamo idealan kriterij, ali imamo odlične kriterije, a to su dometi u Eurokupovima, te međusobni omjeri. Te kriterije gleda i UEFA kod rangiranja, pa ne znam zašto ne bi i mi. Uz to se može dodati još par zanimljivi čimbenika koji zaokružuju sliku. A upravo ovakve teme i jesu za pravu raspravu, pogotovo kad imaš 3 lige (Primera, BL, Prem) od kojih svaka ima dobre argumente koji joj idu u prilog.

Vidim i @Maglica došao da prospe malo žući. A šta će drugo kad je sve što je pričao i prognozirao palo u vodu. :lol: A Serie A mu već 3 sezone može samo sanjati o polufinalu EL ili CL. :lol:
"Zanimanje tako velikih klubova godi, ali ja neću napustiti Dortmund. Ovdje nogomet nikada nije bio sporedna stvar; oduvijek je bio glavna!"

Devil
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Devil » 29 apr 2013, 00:00

KSIVLE je napisao/la:@Devil pa ti tom logikom svaku raspravu u kojoj nešto ne možeš utvrditi sa 100%-tnom sigurnošću proglašavaš besmislenom. Ponavljam, nemamo idealan kriterij, ali imamo odlične kriterije, a to su dometi u Eurokupovima, te međusobni omjeri. Te kriterije gleda i UEFA kod rangiranja, pa ne znam zašto ne bi i mi. Uz to se može dodati još par zanimljivi čimbenika koji zaokružuju sliku. A upravo ovakve teme i jesu za pravu raspravu, pogotovo kad imaš 3 lige (Primera, BL, Prem) od kojih svaka ima dobre argumente koji joj idu u prilog.

Vidim i @Maglica došao da prospe malo žući. A šta će drugo kad je sve što je pričao i prognozirao palo u vodu. :lol: A Serie A mu već 3 sezone može samo sanjati o polufinalu EL ili CL. :lol:
Kada je UEFA tvrdila da je neka liga jaca na osnovu koeficijenta ?
Ja to nisam video niti cuo, tako da bih voleo da mi taj dokument,clanak ili sta vec prosledis da nadogradim svoje poznavanje. ;)
Opet kazem to se svodi sve na ono "apstraktno poredjenje".
Mi imamo odlicne kriterije za poredjenje najboljih klubova iz liga,za 1/3 klubova iz liga ali nemamo za ocenjivanje kompletne lige. Mi iz svega mozemo da izvucemo u kakvim su odnosima Barca i United ili Real i Chelsea, ali nismo u stanju da odredimo u kakvoj razmeri stoje Mallorca i QPR.
To celo vreme pokusavam reci, a kada bar jedan element u necemu nedostaje to odmah nije celina. To nas je valjda matematika naucila. ;)
Pozdravlja vas Cika Devil. Secajte me se. :)))

KSIVLE
Kontakt:

Post Postao/la KSIVLE » 29 apr 2013, 08:23

Prijatelju, a šta ćemo sa izborima sportaša koji se održavaju svake godine? Ni tu nema idealnih kriterija. Po čemu je recimo neki tenisač bolji od nekog plivača ili rukometaš od vaterpolista? Ti to sad postavljaš previše ekstremno. Ponavljam, po tome tvome gledištu ne bi mogli raspravljati ni o čemu di ne postoje notorne činjenice. Ovdje ima materijala za raspravu i ne vidim u čemu je problem. Nećemo valjda raspravljati o recimo Primera vs. Serie A kad je tu sve jasno. Ali ako raspravljamo o npr. Prem vs. BL, to ima logike, jer ima i materijala za raspravu.

Ovo za UEFA-u i koeficijent, zar ne misliš da je ta ljestvica ipak povezana i sa kvalitetom liga? Zar je bezveze Primera ispred Ligue1, Eredivisie ispred HNL-a...?

P.S. I ipak poredimo malo više od trećine klubova, što je poprilično dobar uzorak za procjenu. Effe je tu fino neke stvari objasnio.
"Zanimanje tako velikih klubova godi, ali ja neću napustiti Dortmund. Ovdje nogomet nikada nije bio sporedna stvar; oduvijek je bio glavna!"

Devil
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Devil » 29 apr 2013, 23:06

KSIVLE je napisao/la:Prijatelju, a šta ćemo sa izborima sportaša koji se održavaju svake godine? Ni tu nema idealnih kriterija. Po čemu je recimo neki tenisač bolji od nekog plivača ili rukometaš od vaterpolista? Ti to sad postavljaš previše ekstremno. Ponavljam, po tome tvome gledištu ne bi mogli raspravljati ni o čemu di ne postoje notorne činjenice. Ovdje ima materijala za raspravu i ne vidim u čemu je problem. Nećemo valjda raspravljati o recimo Primera vs. Serie A kad je tu sve jasno. Ali ako raspravljamo o npr. Prem vs. BL, to ima logike, jer ima i materijala za raspravu.

Ovo za UEFA-u i koeficijent, zar ne misliš da je ta ljestvica ipak povezana i sa kvalitetom liga? Zar je bezveze Primera ispred Ligue1, Eredivisie ispred HNL-a...?

P.S. I ipak poredimo malo više od trećine klubova, što je poprilično dobar uzorak za procjenu. Effe je tu fino neke stvari objasnio.
Mislim da nismo ovde pricali o kriteriju sportista godine, iako je to bila jedna vrlo zanimljiva tema u prijateljskim klubovima. To je mnogo drukcija stvar od ove o kojoj pricamo. Tu se radi o individui, o jednoj osobi i parametri su sasvim jasni. Broj medalja, odnos pobeda i poraza, popularnost sporta...sve imamo kao na dlanu postavljeno. Naravno i tu je tesko definitivno utvrditi do konacnih granica ko je najbolji sportista planete, da li je to Novak Djokovic, da li je to Roger Federrer, Leo Messi, C.Ronaldo, LBJ.. ali je ipak dosta lakse uporedjivati jednu individuu nego celi "kolektiv". To sam i napisao davno. Mi iz nastupa u evropi mozemo skoro tacno da uporedimo United i Barcu, Partizan i Arsenal, Shakhtar i Dortmund...ali mi iz toga ne mozemo precizno dokazati da je EPL jaca od JSL ili ukrajinska liga jaca od Nemacke. Naravno svi mi znamo i svako normalan zna da je to istina i vracamo se na toliko puta izgovorenu rec "apstraktno poredjenje".

Sto se tice UEFA koeficijenta on nije toliko povezan sa kvalitetom lige ? Zasto. Upravo zbog cinjenice da koeficijentu lige doprinose klubovi koji ucestvuju u evropi te godine i prethodnih par sezona. A npr. klub koji nema do sada koeficijent preuzima koeficijent lige za koji nije ni sekunde zasluzan. ;)
Koeficijent pokazuje upravo ono sto rekoh na samom pocetku. On pokazuje kvalitet ucesnika iz jedne zemlje u evropi a ne prikazuje celu ligu. Da je ovo drugo skupljali bi se poene diretkno kroz nacionalni sampionat zar ne ? :?

bluemania
Kontakt:

Post Postao/la bluemania » 30 apr 2013, 01:15

Realan poredak:

1. Bundes
2. Primera
3. Serie A
4. Premiership
5. Ligue 1

soxx
Kontakt:

Post Postao/la soxx » 30 apr 2013, 01:17

bluemania je napisao/la:Realan poredak:

1. Bundes
2. Primera
3. Serie A
4. Premiership
5. Ligue 1
Realno :mrgreen:

bluemania
Kontakt:

Post Postao/la bluemania » 30 apr 2013, 01:36

soxx je napisao/la:

1. Bundes
2. Primera
3. Serie A
4. Premiership
5. Ligue 1
Realno :mrgreen:
:D :mrgreen: moram malo

KSIVLE
Kontakt:

Post Postao/la KSIVLE » 30 apr 2013, 09:05

@Devil ovo za najboljeg sportaša sam samo naveo kao još jedan primjer određivanja nečega bez da postoje idealni kriteriji, da pokažem apsurdnost tvrdnje da je glupo porediti lige jer nemamo idealnih kriterija. A tako je faktički sa svim sferama života. Evo recimo kad nastavnik ocjenjuje u školi. Mi kroz ocjene koje on daje đacima ne možemo apsolutno utvrditi za koju ocjenu oni znaju. Zašto? Zato jer svaki đak će kroz godinu odgovarati samo jedan manji postotak gradiva koje je ispredavano. Ali na osnovu tog mi u pravilu možemo adekvatno odrediti i koliko oni znaju. Isto je i sa poređenjem liga. Nema idealnog kriterija - da se svi suoče međusobno, ali imamo dovoljno dobre kriterije - međusobni dueli i dometi u Eurokupovima koji nam daju jasnu sliku.
Devil je napisao/la: Sto se tice UEFA koeficijenta on nije toliko povezan sa kvalitetom lige
A nego sa čime je povezan? Jel Prem ima veći koeficijent od HNL-a jer je kvalitetniji ili zbog nečega drugog što mi je promaklo? Što kvalitetnija liga, to veći koeficijent. Zar činjenica da lige San Marina, Andore i sličnih imaju najlošiji koeficijent ne govori ništa o kvaliteti njihove lige? Ili zar ovaj trojac sa vrha (Primera, Prem, BL) sa najvišim koeficijentom nisu uistinu najkvalitetnije lige? Evo ja pratim BL i jasno vidim da je s porastom kvalitete iste porastao i njen UEFA koeficijent. Mislim, ta korelacija između UEFA koeficijenta i kvalitete liga je tako očita da moraš biti tvrd u glavi da je ne shvatiš. Ili, kao u tvom slučaju, previše tvrdoglav da priznaš očito. :mrgreen:

trxel
Kontakt:

Post Postao/la trxel » 30 apr 2013, 11:20

1. Bundes
2. Primera
3. Serie A
4. Premiership
5. Ligue 1
Nije bola, po tim tvojim trenutnim koeficijentima i listama, zaboravio si i portugese ligu stavit ispred premiershipa, a i ligue 1, takodjer. :lol:
Sir Alex Ferguson´the greatest manager of all time´

Ferguson said: "United can do anything, believe me. They've got that great philosophy and history, they will always do well."

Devil
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Devil » 01 maj 2013, 13:30

KSIVLE je napisao/la:
Devil je napisao/la: Sto se tice UEFA koeficijenta on nije toliko povezan sa kvalitetom lige
A nego sa čime je povezan? Jel Prem ima veći koeficijent od HNL-a jer je kvalitetniji ili zbog nečega drugog što mi je promaklo? Što kvalitetnija liga, to veći koeficijent. Zar činjenica da lige San Marina, Andore i sličnih imaju najlošiji koeficijent ne govori ništa o kvaliteti njihove lige? Ili zar ovaj trojac sa vrha (Primera, Prem, BL) sa najvišim koeficijentom nisu uistinu najkvalitetnije lige? Evo ja pratim BL i jasno vidim da je s porastom kvalitete iste porastao i njen UEFA koeficijent. Mislim, ta korelacija između UEFA koeficijenta i kvalitete liga je tako očita da moraš biti tvrd u glavi da je ne shvatiš. Ili, kao u tvom slučaju, previše tvrdoglav da priznaš očito. :mrgreen:
Postoji naravno,ja nisam rekao da ne postoji. Ako jesam citiraj mi taj deo. ;)
Rekao sam da nije toliko povezan,sto ces priznati itekako ima smisla a ne tvrdoglavosti.

Najbolji primer ti je Belorusija. Koji joj je koeficijent ? Nesto preko 20000. Bolji od Poljske,Svedske,Norveske pa u krajnjoj liniji i hrvatske i Srbije. A ko doprinosi tom njenom koeficijentu da je izdigne iznad ovih. Pa sjajni BATE Borisov i ko jos ? Zasigurno ne Shakhtar Soligorsk koga Siroki Brijeg rutinski prelece,koji ispadne od Ventspilsa a ovi potom dodju na Marakanu i dozive brodolom. Ili ne daj boze Naftan kome veoma losa Zvezda da 6 golova u dve utakmice i pridje golu kada god hoce. Malo iznad ostalih se izdigne Gomel koji kao nesto igra ali sa vremena na vreme tek,ili Dinamo Minsk ali to je sve kratkog trajanja. A onda odgledas jednu njihovu utakmicu i vidis kako Neman trpa Slaviu sa 8:0 iako Neman slovi za prosecan beloruski tim...

Kao sto rekoh stoje u relaciji ali isto tako na taj koeficijent ne utice CELA liga. Moze on posluziti i itekako sluzi prilikom rangiranja za Evropu ali opet ponavljam radi se o najjacim klubovima u tom trenutku koji reprezentuju tu zemlju.
Na osnovu ucinka u Evropi mi trenutno mozemo da zakljucimo da su nemacki i spanski klubovi odigrali sjajne sezone i da su najjaci nemacki klubovi trenutno jaci od spanskih klubova.
Ali opet sa druge strane imamo u EL jednog Fenerbahcea ili jos bolje jednog Basela. Da li mi na osnovu toga sto je Basel stigao do 1/2 finala EL mozemo da tvrdimo da su jaci od Italije npr. koja nema niti jednog predstavnika u Evropi.

To ja celo vreme pokusavam da kazem,ne mozemo mi utvrditi da li je neka liga jaca od neke na osnovu nastupa u Evropi jer kao sto rekoh mozemo onda da tvrdimo da je Svicarska liga jaca od Italijanske zbog toga sto ima jednog predstavnika u Evropi za razliku od Italijana koji nemaju nista.
Mi mozemo da ocenjujemo ligu na osnovu licnih afiniteta i to postujem, ali ne moze neko da mi tvrdi da ligu ocenjuje broj klubova u Evropi te njihovi rezultati u istom takmicenju ili evropski koeficijent koji je opet direktno proporcionalan nastupu u Evropi.

Za mene je Engleska liga trenutno najjaca na svetu,sto ne znaci da je takva bila 2000 i sto ne znaci da moze biti 2014. Ali gledajuci prethodni period od neke 2007 pa na ovamo za mene je najjaca.Dakle igra se za moj ukus najbolji fudbal.
Dok sa druge u Nemackoj i Nizozemskoj mi se igra najlepsi fudbal sto je opet irelevantna cinjenica jer je misljenje kao bulja,svako je ima. ;)

Henderson
Kontakt:

Post Postao/la Henderson » 01 maj 2013, 23:34

1. Premiership;
2. Bundesliga;
3. Primera;
4. Seria ...
Premiership 173 utakmica, 15 golova, 21 asistencija.
Najbolji mladi igrač Sunderlanda ( 2010, 2011 ), najbolji mladi igrač Liverpoola ( 2012 ), najbolji mladi igrač Engleske ( 2012 ).

Lillard
Kontakt:

Post Postao/la Lillard » 01 maj 2013, 23:38

Henderson je napisao/la:1. Premiership;
2. Bundesliga;
3. Primera;
4. Seria ...
jel to mjeris po ova 2 polufinala :lol:

jer onda je premiership iza serie a :lol:
"Last time they count me out, what I do Game 6?"

emir18
Kontakt:

Post Postao/la emir18 » 01 maj 2013, 23:39

1.Primera
2.Premier liga
3.Bundeska
4 Seria A
5. LIgue 1
1956., 1957., 1958., 1959., 1960., 1966., 1998., 2000., 2002., 2014.,2016.,2017.,2018.,2022.,2024
“In peace, may you leave this shore. In love, may you find the next. Safe passage on your travels, until our final journey to the ground. May we meet again.”

Neutralan88
Kontakt:

Post Postao/la Neutralan88 » 01 maj 2013, 23:45

emir18 je napisao/la:1.Primera
2.Premier liga
3.Bundeska
4 Seria A
5. LIgue 1
Pa da Diego Lopez pa tek onda Casilas :D

Ipak Mourinho tako kaže ;)

Osim Barce i Reala ostatak Španski ekipa su šljam, dok kod Engleza imaš barem 4 ekipe koje mogu parirati u svim ligama za osvajanje trofeja :!:

Bundesliga isto tako trenutno imaš Bayern i BvB ostalo je isto šljam.. a Seria A tu definitivno nema TOP kluba..

Ligue 1 trenutno PSG dobro kotira a ostalo loše..

Tako da koja je liga najbolja ova ili ona ne može se to poredati nikako, može al nije validno rekao bi :)

soxx
Kontakt:

Post Postao/la soxx » 01 maj 2013, 23:50

EPL
Seria A
Primera
Bundesliga
Ligue 1

Tako su mi najzanimljivije, najvise zbog dobrih meceva jer je dosta dobrih ekipa. Juve milan inter roma lazio napoli, jesu neke ekipe oslabile al uvijek je uzitak gledati utakmicu izmedju 2 kluba od ovih gore nabrojanih.

Inace najvise volim fudbal u EPL jer se stalno napada, skoro stalno. Sad vam prijete sad tam. Dok npr bundesligu kad gledam stuttgart wolfsburg ubijem se od dosade. Niti ima suteva sa distance niti icega.

LBJ MVP
Kontakt:

Post Postao/la LBJ MVP » 01 maj 2013, 23:55

Neutralan88 je napisao/la: dok kod Engleza imaš barem 4 ekipe koje mogu parirati u svim ligama za osvajanje trofeja :!:
Koje?Pa City,Tottham,Arsenal i CSKA bi skupljali prašinu iza Atletica i Leverkusena.
Ne mogu u EPL parirati za osvajanje trofeja da pariraju u drugim ligama.
Michael Owen: "Before I went there, Jamie Carragher said to me: “Oh, you’ll never get a game, Ronaldo will be playing and Raul will be playing, My answer was simple: “But it’s Real Madrid”.

Henderson
Kontakt:

Post Postao/la Henderson » 01 maj 2013, 23:59

LBJ MVP je napisao/la:
Neutralan88 je napisao/la: dok kod Engleza imaš barem 4 ekipe koje mogu parirati u svim ligama za osvajanje trofeja :!:
Koje?Pa City,Tottham,Arsenal i CSKA bi skupljali prašinu iza Atletica i Leverkusena.
Prošle godine ligu uze City, kupove Liverpool i Chelsea.
Ove godine ligu uze United, a kupove Swansea i City/Wigan.
Svake godine se mijenja stanje, a ne kao u Španiji.

Njemačkoj je potreban jedan kontinuitet sezona kao ovaj da bi bili najjači. Trenutno su na dobrom putu. Španci se hudi uvijek nešto prse i zalete, ali skoro 99% uvijek bude jedan Englez više ili na tronu ili u finalu. Osim Barcelone, nijedan klub nije osvojio LP još od suneta.
Premiership 173 utakmica, 15 golova, 21 asistencija.
Najbolji mladi igrač Sunderlanda ( 2010, 2011 ), najbolji mladi igrač Liverpoola ( 2012 ), najbolji mladi igrač Engleske ( 2012 ).

Neutralan88
Kontakt:

Post Postao/la Neutralan88 » 02 maj 2013, 00:00

LBJ MVP je napisao/la:

to je tvoje mišljenje :)

Definitivno Valencia,Malaga,Atletico,Schalke,Leverkusen,Roma,Lazio, Viole i da ne nabrajam po meni su dosta lošiji od tih nabrojani tvoji engleski ekipa :)

trenutno i kad pogledaš igracki kadar ima tu dosta razlike u kvaliteti igraca, npr City je 2 a Chelsea se bori za ligu prvaka koji bi bez problema pomeo nabrojane moje klubove ostalih liga :)

KSIVLE
Kontakt:

Post Postao/la KSIVLE » 02 maj 2013, 00:02

BL ima jači kontinuitet u CL od Prema. A još su ih ove godine uredno iskarali u svim međusobnim mečevima.

Dakle...
1. Primera (za mrvicu)
2. BL/Prem

Ostali nebitni, ionaku su ovi svijet za sebe.

Odgovori

Natrag na “Međunarodni fudbal”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.