Safet Sušić - Pape

Dufresne
Kontakt:

Re: Safet Sušić - Pape

Post Postao/la Dufresne » 02 apr 2013, 09:23

Batko je napisao/la:Nebitno jesi siguran i na koga se pozivas. Mali milion puta su diskutovana fifa pravila o promjeni drzavljanstva i vjerujem da ih ovdje mozes naci na 100 mjesta.
Dobro, izvinjavam se Vasem Visocanstvu, ako je moje neznanje i nesigurnost, ugrozilo Vas integritet na ovom forumu, te natjeralo Vas da po 100-ti put pisete o ovim stvarima... 8-)
Pravda za Papeta!

Medo10
Kontakt:

Post Postao/la Medo10 » 02 apr 2013, 09:39

Ako nemas kriticara onda i ne vrijedis. Pape ih ima na pretek. Ovdje ogroman broj pametnih ideja, formacija, igraca za reprezentaciju.....da mi je znati je li iko od vas skupio snage pa otisao do saveza i zatrazio sastanak s nekim od glavnih, ili mozda uputio email Papetu...il' zatrazio sastanak sa covjekom?

Boli Papeta u'vo za vas i za vase "igrace". Cinjenica je da niko od nas nije Papetu ni do koljena...u fudbalu ili u sposobnostima kao selektor. Pape 'ladi jajca i uziva...dok se vi ubijate od paranoja.

P.s.

Svi smo mi telad, jedan je Gringo. :mrgreen:

damir_82
Kontakt:

Post Postao/la damir_82 » 02 apr 2013, 10:23

Principatus je napisao/la:
Rockefeller je napisao/la:Stvarno ne znam kakva je priča bila o Seferoviću, al' mnogi moraju da shvate kako selektoru, u našem primjeru Papetu, nije u opisu posla da igrače nagovara da igraju za reprezentaciju, sa njima pregovara ili bilo šta slično.

Zar sama pomisao da Safet treba da radi takvo što nije apsurdna?

Odredjeni organ iz NS bi trebao takve zadatke obavljati: sredjivanje papira, vodjenje evidencije o našim igračima vani (odnosno bez papira) i tako dalje...

Selektor bi jedino mogao dati sugestiju da je neko talentovan i da bi se možda moglo i požurit. A i to on ne treba. On je zadužen za da izabere najbolje medju ponudjenim, da vodi o njima računa i da daje rezultate.
Mislim da si ovdje pomjesao nekoliko razlicitih stvari u jednu smjesu.

Kazes na selektoru jedne reprezentacije NIJE da nagovara igrace i pregovara sa njim.
Da, za pregovore, lobiranje, sredjivanje papira itd. je savez tu i odredjeni ljudi. Uvjek mi je bilo smjesno, kada bi neki navodili, da Susic nece valjda ici sredjivati momcima papire. O tome nikada nije bila rijec, ali samo lagano diferenciranje pojedinih aspekata jedne diskusije ili teme, nekima pada izuzetno tesko.

Kazes on je zaduzen, da izabere najbolje medju ponudjenim, dakle ovim koje savez izabare i dovede. Ne, mislim da nije tako. To bi onda bilo kod nas tako, ali ne u drugim drzavama. Jer tu selektor i njegov savjetnik itekako prate licno svakog potencijalnog igraca, ne samo ove sto su tu, kontaktira ga, izrazi interes pa bar u medijima. Ide na utakmice licno, prica sa igracem. A ako ga ne prati ni preko TV, to nemoze biti za pohvalu. Znam nasli su se neki sa izjavama:"Pa gdje je problem ako je gledao Barcelnu umjesto Kolasinca!" Sama ta izjava sebe diskvalifikuje u takvoj jednoj mjeri, da nije potrebno nesto detaljnije na nju odgovarati, ali doticni to smatraju normalnim.

Kod nas uz to dolazi jedna izrazito specificna situacija: Imamo mnogo igraca nasih korijena u stranim reprezentacijama. Dakle vec to cini Safetovu poziciju drugacijom, nego naprimjer onu od Löwa (jer ih pojedini rado porede). Ovaj prvi mora shvatiti tu specificnu situaciju i za dobrobit naseg fudbala adekvatno na nju reagovati. Dakle ne: "Ja gledam Barcelonu." Ili: "Prirodno je da ce Seferovic zaigrati za Svicarsku." A isti nikad, dakle ama bas nikad nije bio kontaktiran sa strane selektora. Nemojte mi sad navoditi Hajrovice, govorim primarno o Seferovicu. Obecanje, da ce biti pozvan cim upise prve minute u prvom timu, to obecanje nije odrzano. Sa Seferovicem je cekano do zadnje sekunde, sve dok nije dobio oficijelni poziv Hitzfelda, koji je Safetu oteo dva igraca sa svojim angazmanom, a mogli smo ga kaparisati kad ikada, komotno i bez ikakvog stresa.

I molim isto one koji bukvalno shavataju rijec "pozvan" da zaobidju moj post, definisali smo vec kad ikada sta se time misli. Naravno da se neko sa stranim pasosom ne moze pozvati direkt da igra sljedecu utakmicu, ali mu se moze iskazati interes i uputiti poziv za repku uz to da mora srediti papire. Ali i oko ove definicije su pojedini imali zesce probleme da je shvate. Ovo sve iznad je ustvari esencija jednog velikog dijela kritike, no kada je neko ne shvaca ili ima probleme oko definicija, kaci se za svaku rijec, prevrce istu iako bi dobro trebao znati sta se time misli, onda takva diskusija postaje prazna, neinteresantna, samo jos usmjerena u pravac da se ostane u pravu.
I manje vise sve to stoji, i sam bih neke stvari uradio upravo tako (trazio igrace, gledao, zvao....), ali sam od pocetka Papetovog mandata svjestan da on nije tip koji moli, i da je njegova ideja da se svi ti potencijalni "otimaju za nas dres". On nije emotivac, i nije emotivno shvatio ni svoj povratak na Kosevo (prva tekma protiv Gane) sto su mu mnogi i zamjerili (sto iz danasnje perspektive zamjerki za izjavu i suskavac cak i nije cudno).
Covjek je koji ce preci preko neke svoje rijeci (iako nigdje nije bio izricit) zarad dobrobiti ekipe, te otud pozivi i igracima iz drugih liga, otud poziv i Misimovicu, pa i Rahimicu. Problem kod vecine tih "potencijalnih" je sto bi da im se obeca da ce biti standardni reprezentativci, da im Pape baci ublehu, da budu sada sigurni da se nece nikada pokajati zbog svog izbora. A Pape nije to, vjerovatno nikada nece biti i sa tim sam bar ja nacisto.
Kroz medije kaze da su mu neki od tih "potencijalnih" zanimljivi, ali im je isto tako i jasno porucio da na poziv mogu racunati oni koji imaju nase sportsko drzavljanstvo! Nije on covjek koji ce zvati igraca da ga "kaparise", pa da ga nikad vise ne pozove. Mujdza je bio tu i kad nije imao pravo nastupa, isto kao i Pjanic, i ti ljudi treba da su nam svima uzori. Pape ce od ovoga sto ima na raspolaganju gledati na izvuce maksimum, i za sad mu dobro ide. I on je sazrio, upoznao ekipu, evoluirao kao trener, a to je proces.

O Zukanovicu je bilo price, i evo odigrao je dobru tekmu protiv Grcke, ali svi zaboravljaju njegova ispadanja protiv Slovenije koja se ne bi trebala desavati nekome ko toliko dugo igra fudbal na toj poziciji.
Seferovic je, koliko se sjecam bio pozvan na okupljanje i rekao (obecao) da ce doci, pa je kasnije dobio poziv Svicarske i odlucio da ide tamo gdje je prosao sve selekcije, pa otud je to i "prirodno", ali i nije prirodno da se na taj nacin poigras sa svojim "korijenom", u ovom slucaju BiH.
Svi ti igraci nasih korijena ne mogu ici u dvij tri prijateljske - zvanicne da bi ih "kaparisali".
Dakle, slazem se da bi Pape mogao mozda vise da vuce za rukav, ali isto tako ne mogu mu to zamjeriti do te mjere da na sav glas i na sva zvona pricam o tome, i ici cak dotle da osporim bilo kakav njegov uspjeh, jer je reprezentacija odigrala nekoliko losih utakmica i jer ne zove svakog ko se spomene na forumu.

_dreamer_
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la _dreamer_ » 02 apr 2013, 10:51

I na kraju damire:

Tesko je graditi kult reprezentacije i tesko je napraviti vrhunsku atmosferu u njoj, ako se sa strane moljakaju neki poluigraci kao Hollywoodske dive za autogram. U ocima trenutnih reprezentativaca to izgleda lose i moze narusiti atmosferu i jedinstvo, te stvoriti klanove. Imali smo mi i prije dobrih igraca, ali nam je falilo ovo sto sam malo prije spomenuo.

Treba se jos malo samo strpiti, dok odemo na prvenstvo i dobacimo do jedno 1/8 finala, a to ce biti sada u Brazilu. Onda ce izgubljeni sinovi stojati u redu pred vratima saveza...
When I was a boy of 14, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be 21, I was astonished at how much the old man had learned in seven years. (Mark Twain)

BaDa12
Kontakt:

Post Postao/la BaDa12 » 02 apr 2013, 10:52

@damir_82,

Primijeti se kad zrela osoba piše, i kad pišu osobe koje još i nisu vidjele svijeta i osjetile šamaranje na svojoj koži, pa im je podsmijeh sve što su naučili do sad. Ne treba se ni njima zamjeriti, jer je za sve, pa tako i za razvijanje kvalitetnog razmišljanja, potrebno vrijeme.

Piši češće, potrebno je forumu konstruktivnih postova.
"Bio sam profesionalac 20 godina, ali mi je ovo najdraža pobjeda u karijeri." Safet Sušić Pape 26.3.2011.
"Misimovića jedino ja mogu da zamijenim." Safet Sušić Pape 04.06.2013.

Sportsport.ba liga-Čekićari: prava lažna devetka

TMovac
Kontakt:

Post Postao/la TMovac » 02 apr 2013, 11:36

[quote="Dufresne"

Ako je vjerovati nasem prijatelju forumasu TMovac, tehnicki gledano Seferovic jos uvijek nije 100% izgubljen za nas, odigrao je jednu oficijelnu utakmicu za Svicarsku, i dok ne odigra drugu zvanicnu utakmicu za njih ima pravo da promjeni reprezentaciju...Iako ne vjerujem da ce se to desiti, da se Haris predomisli, niti bi ovi nasi (pogotovo osokoljeni pobjedom protiv Grcke) voljni bili da krenu u akciju za Harisom... Hajrovic stariji definitivno nije izgubljen za nas...[/quote]

Igrac ima pravo priomjeniti reprezentativni dres nakon 1 odigrane zvanicne utakmice.Ali samo ukoliko se radi o toj 1 utakmici.Ukoliko odigrao vise od jedne zvanicne onda onda nema pravo vise mjenjati.Osim u slucaju da Fudbalski savez date zemlje prestane da postoji.Cini mi da ima i 1 primjer kada je igrac nakon 1 zvanicne tekme promjenio nacionalni dres.Pokusat cu kasnije potraziti.

Ono sto meni neide u glavu je kako to da jedan igrac koji na nekom svom vrhuncu slave (osvajanje SP-a u uzrastu do 17 godina,koji je uz to bio najbolji igrac tog SP-a) ima u svojoj sobi na zidu iznad kreveta poster Dzeke,reprezentacije BiH,kao i sal BHF-a,a danas igra za Svicarsku.Znaci nije bio potencijalni reprezentativac Svicarske,nego je bio reprezentativac Svicarske i to jedan od najboljih u svom uzrastu.Tako da njegovo odlucivanje igranja za Svicarsku je iskljucivo krivica Fudbalskog saveza BiH,kao i samog selektora Susica.Selektor selektira igrace.Kako ove trenutne,tako i one potencijalne.Selektor moze na neki nacin da kazem da naredi ljudima u FS BiH koji se time bave,treba mi taj i taj igrac.Dovedite ga pod nasu zastavu.Ne interesuje me kako ce te to uraditi.Za razliku od Hajrovica koji je bio u kontaktu sa selektorom,cak su i razgovarali u 4 oka,malog Seferovica nije niko kontaktirao.Nego se sve svodilo na prepucavanja preko medija.Mali je otisao na okupljanje Svicarke iz nekoliko razloga.
1.poziv je bio zvanican i kao trenutni igrac koji igra pod otkriljem Svicarske Fudbalske federacije bio je duzan da se odazove
2.utakmica nije bila zvanicnog karaktera tako da nije nista znacila u smislu mogucnosti promjene nacionalnog dresa,a uz to ce mu ta utakmica koristiti kao odskocna daska u karijeri
3.mozda prisili nase celnike saveza da konacno kontaktiraju momka i time pokazu da zele da momak igra za nas.

Sta se desilo????Momak biva popljuvan.Gdje ti kapiten repke,kao i najveca zvijezda repke (a sve da bi oprali selektora i savez) kazu da odhebes od BiH,da te ne zele u svom timu.

Mnogi ovdje isto govore kako ti momci traze od nas da im garantujemo da ce biti standardni u prvih 11.Ne niko to ne trazi,ono sto traze jeste da im se pruzi sansa,da im se da do znanja da se ozbiljno racuna na njih i da ce biti pozvani u repku ukoliko to zasluze.Imamo primjer jednog Rahimica koji u svojim najboljimm igrackim danima nije imao mjesta u nasoj repci.Iako je sa CSKA tada igrao LP,osvajao kup UEFA....Pozvan je tek na zalasku karijere.Covjek je debitovao za repku u 30-toj godini.Kada vec nije bio na tom nekom vrhuncu.Kada su pocele da ga sustizu godine.I sta onda reci?

Mi nismo jos toliko velika fudbalska i ne mozemo ocekivati da igraci stoje u redu i mole da igraju za nas.Moramo se ugledati na Urugvaj i Hrvatsku (drzave koje manje vise imaju indentican broj stanovnika kao i mi,a postizu solidne ili cak odlicne rezultate) kojima nije mrsko niti ispod ponosa uzeti i vrbovati svakog igraca koji moze igrati za njih.

Urugvaj ima 2 titule svijetskog prvaka,15 puta su osvojili copa americu.Redovni su ucesnici na prvenstvima,Hrvati koji su 1998 godine bili treci,koji su do sada propustili samo 2 prvenstva.Pa ako nije njima ispod casti,zasto bi onda nama koji do sada nikada nismo otisli niti na jedno veliko natjecanje bilo?Nije ovo pljuvanje selektora,kao ni saveza.Ali ne smijemo se ponasati tako arogantno prema toj djeci.Za par godina bi nas mogla zaboljeti glava.Ako spadnemo na to da ovisimo o domacoj ligi.Crno nam se pise.U to slucaju cak se bojim da ce nas velesile poput Luxemburga,Malta...poceti kantati
Ne idem ja na tu prokletu utakmicu da vidim "svemirski" fudbal, jer nema ga ovdje. I još dugo ga neće biti. Idem da gledam Želju zato što samo tih par sati imam osjećaj da negdje pripadam, da je nešto moje!

vendeta87
Kontakt:

Post Postao/la vendeta87 » 02 apr 2013, 11:41

De ljudi pustit se vise tog Seferovica, mozemo se mi kvalifikovati za Brazil i sa dva napadaca, a onda na prvenstvo povesti Muslimovica da se covjek na SP-u oprosti od repke.

bagrcavi
Kontakt:

Post Postao/la bagrcavi » 02 apr 2013, 13:39

U Zavidovićima pokrenuta inicijativa da se gradski stadion nazove "Safet Sušić Pape".
DRUG NEBI TI PUNCA

_dreamer_
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la _dreamer_ » 02 apr 2013, 14:37

@TMovac

Gdje li si ti to pohvatao ta pravila? Ne provaljuj se kruha ti nego upotrijebi Google koji ti je dostupan i informisi se kao covjek. Bezveze ovdje forsiras nepotrebnu diskusiju, a sve radi vlastitog neznanja!

Article 18 Change of Association
1 If a Player has more than one nationality, or if a Player acquires a new
nationality, or if a Player is eligible to play for several representative
teams due to nationality, he may, up to his 21st birthday, and only
once, request to change the Association for which he is eligible to
play international matches to the Association of another country of
which he holds nationality, subject to the following conditions:
(a) He has not played a match (either in full or in part) in an official
competition at “A” international level for his current Association,
and at the time of his first full or partial appearance in an
international match in an official competition for his current
Association, he already had the nationality of the representative
team for which he wishes to play.

(b) He is not permitted to play for his new Association in any
competition in which he has already played for his previous
Association.
2 If a Player who has been fielded by his Association in an
international match in accordance with art. 15 par. 2 permanently
loses the nationality of that country without his consent or against
his will due to a decision by a government authority, he may
request permission to play for another Association whose
nationality he already has or has acquired.
3 Any Player who has the right to change Associations in accordance
with par. 1 and 2 above shall submit a written, substantiated request
to the FIFA general secretariat. The Players’ Status Committee shall
decide on the request. The procedure will be in accordance with the
Rules Governing the Procedures of the Players’ Status Committee
and the Dispute Resolution Chamber. Once the Player has filed his
request, he is not eligible to play for any representative team until his
request has been processed.

I dosta vise price o Seferovicu buduci da je 100% izgubljen za nas!
When I was a boy of 14, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be 21, I was astonished at how much the old man had learned in seven years. (Mark Twain)

Dex
Kontakt:

Post Postao/la Dex » 02 apr 2013, 21:01

http://www.****/sport/fudbal/stadion ... on_ref_map" onclick="window.open(this.href);return false;
I had an appointment with you tonight… in Samarra.

harishp
Kontakt:

Post Postao/la harishp » 02 apr 2013, 22:45

Dufresne je napisao/la:
harishp je napisao/la:Ma treba skontati ove kruticare.Iz utakmice u utakmicu sve manje i manje materijala za ne kritiku vec preseravanja o Papetu.Kad neko spominje los rezultat protiv Albanije,Rumunije losu igru i rezultat protiv Francuske,visok poraz protiv portugala onda je samo Safet kriv ako se rekordi u pobjedama,bodovima u kvalifikacijama,prvo mjesto po prvi put uzastopno pet kola onda su igraci za to zasluzni i ko zna ko drugi.To mogu samo kurajberi koji su u biti niko i nista puni neke mrznje i plus cinicni do boga.Kad avatar drzi a gazi po rjecima i djelima te doticne osobe,jer bas ta osoba je bila i rukama i nogama za produzenje ugovora Papetu.A sad pun euforije i zadovoljstva samo sto ne kaze,nisam ga djabe podrzavao.
Ponekad mi bude zao ove sitne ribe koji osjedise,cekajuci na koji debakl BIH repke da mogu oplesti.Yebiga nije nam se dalo mace nase malo.
slika

Jel tebi jasno sad, da zbog ove recenice koju si napisao i slicnih gluposti koje su ostali strucnjaci poput tebe pisali, ja sam pozvao na kafu, da vidim s kim se ja natezem preko ovog foruma...

Kad napises ovakvu recenicu, ili imas ozbiljnih problema ili ti je 12 godina, drugog nema...
Jok tebi nije nije jasno niti ce biti taman bio vlasnik Zlatne Djezve i Francka djuture.
Inace tvoje gluposti ne opra kako rekoh ni godisnje punjenje kahve u toj kompaniji.
I da ponovim zao mi je ali ponekad ove sitne ribe koji osjedise,cekajuci na debakl BIH repke da mogu OPLESTI.
Inace dufresnirani ozbiljni problemi su kod tebe a i godine te ne krase,kad malo,malo se javis k'o riro da koju proseres i kad cenife nema.Idi prati Sefera i Izmeta,mani se ovih tema.
Sacuvaj me boze onih navijaca repke koji na domaci mec te repke moraju nositi putovnicu ili ti ga pasos, a uz to jos svoji na svom.
-----------
A Begovic sta je branio Spaniulusu?To je cudesna suma Jel?By @bhsport
-----------
Pravda za @Kurtmu

Dufresne
Kontakt:

Post Postao/la Dufresne » 03 apr 2013, 11:57

harishp je napisao/la:
Dufresne je napisao/la:
harishp je napisao/la:Ma treba skontati ove kruticare.Iz utakmice u utakmicu sve manje i manje materijala za ne kritiku vec preseravanja o Papetu.Kad neko spominje los rezultat protiv Albanije,Rumunije losu igru i rezultat protiv Francuske,visok poraz protiv portugala onda je samo Safet kriv ako se rekordi u pobjedama,bodovima u kvalifikacijama,prvo mjesto po prvi put uzastopno pet kola onda su igraci za to zasluzni i ko zna ko drugi.To mogu samo kurajberi koji su u biti niko i nista puni neke mrznje i plus cinicni do boga.Kad avatar drzi a gazi po rjecima i djelima te doticne osobe,jer bas ta osoba je bila i rukama i nogama za produzenje ugovora Papetu.A sad pun euforije i zadovoljstva samo sto ne kaze,nisam ga djabe podrzavao.
Ponekad mi bude zao ove sitne ribe koji osjedise,cekajuci na koji debakl BIH repke da mogu oplesti.Yebiga nije nam se dalo mace nase malo.
slika

Jel tebi jasno sad, da zbog ove recenice koju si napisao i slicnih gluposti koje su ostali strucnjaci poput tebe pisali, ja sam pozvao na kafu, da vidim s kim se ja natezem preko ovog foruma...

Kad napises ovakvu recenicu, ili imas ozbiljnih problema ili ti je 12 godina, drugog nema...
Jok tebi nije nije jasno niti ce biti taman bio vlasnik Zlatne Djezve i Francka djuture.
Inace tvoje gluposti ne opra kako rekoh ni godisnje punjenje kahve u toj kompaniji.
I da ponovim zao mi je ali ponekad ove sitne ribe koji osjedise,cekajuci na debakl BIH repke da mogu OPLESTI.
Inace dufresnirani ozbiljni problemi su kod tebe a i godine te ne krase,kad malo,malo se javis k'o riro da koju proseres i kad cenife nema.Idi prati Sefera i Izmeta,mani se ovih tema.
Sta ja tebi da napisem kao kontraargument, kad je tvoj argument u diskusiji, „Da ja jedva cekam da reprezentacija napravi los rezultat, pa da opletem po nekome!“
Hajd reci, sta da ti ja racionalno napisem kao odgovor na ovu konstataciju? Ova konstatacija, mi okvirno govori koliko „daleko“ ide tvoje razmisljanje i koliko si ogranicen, te kad nemas da napises nista iole konkretno, onda napises post, samo da bude odgovor, da mi "ne ostanes duzan odgovor", iako to obicno bivaju hrpa gluposti, koji nemaju veze za sa zivotom, najbolji primjer takve vrste posta, koji najbolje oslikava tvoje razmisljanje, je gore navedeni post...

Ja sam prije jedno mjesec dana napisao, da u proslim kvalifikacija je Susic kriv, sto su se bezvezno prosuli bodovi u Rumuniji i Albaniji, i da se to nije desilo, da bi 99% otisli na Evropsko prvenstvo direktno. A sta je bio tvoj odgovor na to? Da te prisjetim,

„Znas li ti koliko turski selektor ima vecu platu od Papeta, pa se opet Turska nije kvalifikovala na EP“! :?

I kad se argumenti u diskusiji zasnivaju na ovakvim i slicnim konstatacijama, ja tebe trebam da smatram relevantnim sugovornikom?
Pravda za Papeta!

Dufresne
Kontakt:

Post Postao/la Dufresne » 03 apr 2013, 12:15

_dreamer_ je napisao/la:@TMovac

Gdje li si ti to pohvatao ta pravila? Ne provaljuj se kruha ti nego upotrijebi Google koji ti je dostupan i informisi se kao covjek. Bezveze ovdje forsiras nepotrebnu diskusiju, a sve radi vlastitog neznanja!

Association.

Ako se gleda ovo, narocito ovaj boldani dio, Seferovic je definitivno izgubljen za nas... Steta

TMovac prijatelju, u ovom slucaju si pogrijesio, osim ako ne poznajes neku caku ili amandman na ovaj propis... :D
Pravda za Papeta!

TMovac
Kontakt:

Post Postao/la TMovac » 03 apr 2013, 14:26

Dufresne je napisao/la:
_dreamer_ je napisao/la:@TMovac

Association.

Ako se gleda ovo, narocito ovaj boldani dio, Seferovic je definitivno izgubljen za nas... Steta

TMovac prijatelju, u ovom slucaju si pogrijesio, osim ako ne poznajes neku caku ili amandman na ovaj propis...
:D
Ovo pravilo sam citao ranije,ali sam mislio da su ga u medjuvremenu promjenili (posto se ta pravila mjenjaju,recimo ranije je bilo igraca koji su igrali za cak 3 razlicite reprezentacije),a ovo svoju tvrdju sam preuzeo sa jednog drugog foruma od forumasa koji vec 30 godina vodi sve statistike,prati promjene pravila,i u 8 godina koliko vec citam njegove postove nije pogrijesio niti jednom.Tako da sam i ovo uzeo zdravo za gotovo bez da provjerim.Vise se nece ponovoti.Mada su ovo pravilo da se igrac prije 21 godine mora izjasniti za koju repku zeli igrati ukinuli 2008 godine.Tako da igrac moze bez obzira koliko godina ima moze igrati za drugu repku,ukoliko nije nastupio u zvanicnoj tekmi za A tim,i ukoliko ima osnova da dobije pasos zemlje za koju zeli igrati.Mada ova pravila vaze samo za drzave koje su clanice FIFA-e.Recimo za Guadalupe koja je clanica samo CONCACAF-a,ali ne i FIFA-e ovo pravilo ne vazi.Recimo za njih je 2006 godine poceo igrati Jocelyn Angloma koji je prije toga sakupio cak 37 utakmica za Francuski A tim.Takodjer na 1 Njemackom forumu sam nasao (sada ne znam koliko je to tacno) da igrac ukoliko je igrao za neku zemlju,pa makar bilo i za A tim u zvanicnim utakmicama,da ima pravo igrati za drugu reprezentaciju (ukoliko ima drzavljanstvo te zemlje za koju zeli igrati,ili ima pravo da ga stekne),ukoliko mu ova zemlja za koju igra oduzme drzavljanstvo.Dakle ne ako ga se sam odrekne,nego ako mu ga drzava oduzme.
Ne idem ja na tu prokletu utakmicu da vidim "svemirski" fudbal, jer nema ga ovdje. I još dugo ga neće biti. Idem da gledam Želju zato što samo tih par sati imam osjećaj da negdje pripadam, da je nešto moje!

_dreamer_
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la _dreamer_ » 03 apr 2013, 16:13

@TMovac

I jesu ga promijenili i to u julu 2009 na prijedlog Alzirskog saveza.

http://www.fifa.com/mm/document/affeder ... atutes.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

Izdanje Juli 2012, pogledati stranice 65 i 66 gdje se ponavlja ovo sto sam u proslom postu podebljao, dakle taj dio nije diran.

http://www.fifa.com/mm/document/affeder ... s2012e.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

Sto se tice tvoje predzadnje recenice,to je regulisano u stavci 2 navedenog clana.

Po fifinim statutima Seferovic ne moze igrati za nas, osim ako mu svicarci ne oduzmu drzavljanstvo, jer je vec igrao za njih u kvalama.

Taj forumas o kojem pricas mozda misli na slucaj italije koja je dobila dozvolu za Thiaga Mottu, no Motta nije nikada igrao za A tim vec za tzv. U23 reprezentaciju Brazila. Kod nas to nije slucaj tako da mozemo zatvoriti ovu temu.

gringobih
Kontakt:

Post Postao/la gringobih » 03 apr 2013, 16:51

Kad ste vec naceli tu problematiku...
Recimo slucaj Ljajic mi nije jasan, ako Kosovo dobije potpunu samostalnost bili u tom slucaju Adem mogao igrati za nas?
Ono Srbija vise nije ta u kojoj je on nastupao.........

Ne zelim sad pricati o njegovoj zelji nego cisto sa administrativne strane...
Safet Susic=Propast BiH fudbala...
BiH je drzava koja ima najvise selektora u ovom trenutku-Safet, Sead, bezbroj menađera, bezbroj menađerskih agencija, Usanovic...
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=QqjDqtqf7pY

samson
Kontakt:

Post Postao/la samson » 03 apr 2013, 17:02

Mislim da je on nastupao za Srbiju i nakon pocetka procesa priznavanja Kosova. To sto su stvari na terenu malo drugacije nego sto su sile vec prije izvjesnog vremena dogovorile u vezi statusa Kosova ... Mislim da nema veze. Mihajlovic ce svakako dobiti otkaz i Ljajic ce nastaviti nastupati za iste ..

TMovac
Kontakt:

Post Postao/la TMovac » 03 apr 2013, 19:18

samson je napisao/la:Mislim da je on nastupao za Srbiju i nakon pocetka procesa priznavanja Kosova. To sto su stvari na terenu malo drugacije nego sto su sile vec prije izvjesnog vremena dogovorile u vezi statusa Kosova ... Mislim da nema veze. Mihajlovic ce svakako dobiti otkaz i Ljajic ce nastaviti nastupati za iste ..
Mislim da to nema veze sa priznavanjem same drzave,nego sa priznavanjem samog fudbalskog saveza od strane FIFA-e i UEFA-e i pristupanje samog saveza tim organizacijama.Veliki broj zemalja je priznala drzavu Kosovo,ali i dalje FS Kosova nema dozvolu da organizira medjunarodne utakmice (osim za mladje kategorije),Kada i ukoliko se desi da FS Kosova bude primljen u clanstvo FIFA-e i UEFA-e igraci koji igraju trenutno za Srbiju moci ce birati za koju repku ce igrati.Takodjer i igraci koji vode porijeklo sa Kosova,a trenutno nastupaju za druge repke (poput Xhaka-e,Saqiri-ja iz Svicarske,Cane iz Albanije,Bajrami-ja iz Svedske....)

Shanks
Kontakt:

Post Postao/la Shanks » 03 apr 2013, 23:23

vendeta87 je napisao/la:De ljudi pustit se vise tog Seferovica, mozemo se mi kvalifikovati za Brazil i sa dva napadaca, a onda na prvenstvo povesti Muslimovica da se covjek na SP-u oprosti od repke.
+ 100

Zlatan to zaslužuje, za razliku od ovih Švicaraca i njima sličnih. :!:
Divovi 1946

You'll Never Walk Alone

Principatus
Kontakt:

Post Postao/la Principatus » 04 apr 2013, 13:56

Zasluzujem i ja, dobijem infarkt pri svakoj utakmici, ostavicu srce na terenu ako me Susic pozove. Bilo bi red da i ja vidim taj Brazil i tako to, jer izgleda da valja napraviti neki izlet za oprostaje iz repke, umjesto pozvati najace. NEgo ozbiljno: Hvala Muslimovicu za sve, ali za razliku od Zvjezdana on nije kalibar igraca koji nam treba posebno poslije odlazka u Kinu.

E sad Bilbiju zvati kao treceg, igraca iz PL, koji nije uspio u Vojvodini. I onda u Brazil. Ali hajde kad nam ne valja Florentina, valjace Borac.
Freude, schöner Götterfunken, Tochter aus Elysium. Wir betreten feuertrunken, Himmlische, dein Heiligtum. Deine Zauber binden wieder, was die Mode streng geteilt: Alle Menschen werden Brüder, wo dein sanfter Flügel weilt.

Odgovori

Natrag na “Ostalo”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.