Principatus je napisao/la:Rockefeller je napisao/la:Stvarno ne znam kakva je priča bila o Seferoviću, al' mnogi moraju da shvate kako selektoru, u našem primjeru Papetu, nije u opisu posla da igrače nagovara da igraju za reprezentaciju, sa njima pregovara ili bilo šta slično.
Zar sama pomisao da Safet treba da radi takvo što nije apsurdna?
Odredjeni organ iz NS bi trebao takve zadatke obavljati: sredjivanje papira, vodjenje evidencije o našim igračima vani (odnosno bez papira) i tako dalje...
Selektor bi jedino mogao dati sugestiju da je neko talentovan i da bi se možda moglo i požurit. A i to on ne treba. On je zadužen za da izabere najbolje medju ponudjenim, da vodi o njima računa i da daje rezultate.
Mislim da si ovdje pomjesao nekoliko razlicitih stvari u jednu smjesu.
Kazes na selektoru jedne reprezentacije NIJE da nagovara igrace i pregovara sa njim.
Da, za pregovore, lobiranje, sredjivanje papira itd. je savez tu i odredjeni ljudi. Uvjek mi je bilo smjesno, kada bi neki navodili, da Susic nece valjda ici sredjivati momcima papire. O tome nikada nije bila rijec, ali samo lagano diferenciranje pojedinih aspekata jedne diskusije ili teme, nekima pada izuzetno tesko.
Kazes on je zaduzen, da izabere najbolje medju ponudjenim, dakle ovim koje savez izabare i dovede. Ne, mislim da nije tako. To bi onda bilo kod nas tako, ali ne u drugim drzavama. Jer tu selektor i njegov savjetnik itekako prate licno svakog potencijalnog igraca, ne samo ove sto su tu, kontaktira ga, izrazi interes pa bar u medijima. Ide na utakmice licno, prica sa igracem. A ako ga ne prati ni preko TV, to nemoze biti za pohvalu. Znam nasli su se neki sa izjavama:"Pa gdje je problem ako je gledao Barcelnu umjesto Kolasinca!" Sama ta izjava sebe diskvalifikuje u takvoj jednoj mjeri, da nije potrebno nesto detaljnije na nju odgovarati, ali doticni to smatraju normalnim.
Kod nas uz to dolazi jedna izrazito specificna situacija: Imamo mnogo igraca nasih korijena u stranim reprezentacijama. Dakle vec to cini Safetovu poziciju drugacijom, nego naprimjer onu od Löwa (jer ih pojedini rado porede). Ovaj prvi mora shvatiti tu specificnu situaciju i za dobrobit naseg fudbala adekvatno na nju reagovati. Dakle ne: "Ja gledam Barcelonu." Ili: "Prirodno je da ce Seferovic zaigrati za Svicarsku." A isti nikad, dakle ama bas nikad nije bio kontaktiran sa strane selektora. Nemojte mi sad navoditi Hajrovice, govorim primarno o Seferovicu. Obecanje, da ce biti pozvan cim upise prve minute u prvom timu, to obecanje nije odrzano.
Sa Seferovicem je cekano do zadnje sekunde, sve dok nije dobio oficijelni poziv Hitzfelda, koji je Safetu oteo dva igraca sa svojim angazmanom, a mogli smo ga kaparisati kad ikada, komotno i bez ikakvog stresa.
I molim isto one koji bukvalno shavataju rijec "pozvan" da zaobidju moj post, definisali smo vec kad ikada sta se time misli. Naravno da se neko sa stranim pasosom ne moze pozvati direkt da igra sljedecu utakmicu, ali mu se moze iskazati interes i uputiti poziv za repku uz to da mora srediti papire. Ali i oko ove definicije su pojedini imali zesce probleme da je shvate. Ovo sve iznad je ustvari esencija jednog velikog dijela kritike, no kada je neko ne shvaca ili ima probleme oko definicija, kaci se za svaku rijec, prevrce istu iako bi dobro trebao znati sta se time misli, onda takva diskusija postaje prazna, neinteresantna, samo jos usmjerena u pravac da se ostane u pravu.
I manje vise sve to stoji, i sam bih neke stvari uradio upravo tako (trazio igrace, gledao, zvao....), ali sam od pocetka Papetovog mandata svjestan da on nije tip koji moli, i da je njegova ideja da se svi ti potencijalni "otimaju za nas dres". On nije emotivac, i nije emotivno shvatio ni svoj povratak na Kosevo (prva tekma protiv Gane) sto su mu mnogi i zamjerili (sto iz danasnje perspektive zamjerki za izjavu i suskavac cak i nije cudno).
Covjek je koji ce preci preko neke svoje rijeci (iako nigdje nije bio izricit) zarad dobrobiti ekipe, te otud pozivi i igracima iz drugih liga, otud poziv i Misimovicu, pa i Rahimicu. Problem kod vecine tih "potencijalnih" je sto bi da im se obeca da ce biti standardni reprezentativci, da im Pape baci ublehu, da budu sada sigurni da se nece nikada pokajati zbog svog izbora. A Pape nije to, vjerovatno nikada nece biti i sa tim sam bar ja nacisto.
Kroz medije kaze da su mu neki od tih "potencijalnih" zanimljivi, ali im je isto tako i jasno porucio da na poziv mogu racunati oni koji imaju nase sportsko drzavljanstvo! Nije on covjek koji ce zvati igraca da ga "kaparise", pa da ga nikad vise ne pozove. Mujdza je bio tu i kad nije imao pravo nastupa, isto kao i Pjanic, i ti ljudi treba da su nam svima uzori. Pape ce od ovoga sto ima na raspolaganju gledati na izvuce maksimum, i za sad mu dobro ide. I on je sazrio, upoznao ekipu, evoluirao kao trener, a to je proces.
O Zukanovicu je bilo price, i evo odigrao je dobru tekmu protiv Grcke, ali svi zaboravljaju njegova ispadanja protiv Slovenije koja se ne bi trebala desavati nekome ko toliko dugo igra fudbal na toj poziciji.
Seferovic je, koliko se sjecam bio pozvan na okupljanje i rekao (obecao) da ce doci, pa je kasnije dobio poziv Svicarske i odlucio da ide tamo gdje je prosao sve selekcije, pa otud je to i "prirodno", ali i nije prirodno da se na taj nacin poigras sa svojim "korijenom", u ovom slucaju BiH.
Svi ti igraci nasih korijena ne mogu ici u dvij tri prijateljske - zvanicne da bi ih "kaparisali".
Dakle, slazem se da bi Pape mogao mozda vise da vuce za rukav, ali isto tako ne mogu mu to zamjeriti do te mjere da na sav glas i na sva zvona pricam o tome, i ici cak dotle da osporim bilo kakav njegov uspjeh, jer je reprezentacija odigrala nekoliko losih utakmica i jer ne zove svakog ko se spomene na forumu.