RK Gracanica
Re: RK Gracanica
Ispast ne mozete, medju prva 3 takodje, igraci zvijezde i zvijezdice, vecina sa strane kao i kod nas u Derventi i rezultati ko i kod nas...skoro pa nikakvi....puno para za fals muziku
-
- Kontakt:
potpisBROJ1 je napisao/la:Ispast ne mozete, medju prva 3 takodje, igraci zvijezde i zvijezdice, vecina sa strane kao i kod nas u Derventi i rezultati ko i kod nas...skoro pa nikakvi....puno para za fals muziku

nije mi jasno samo kako ste uspjeli primiti šest golova od golmana GračaniceBROJ1 je napisao/la:Ispast ne mozete, medju prva 3 takodje, igraci zvijezde i zvijezdice, vecina sa strane kao i kod nas u Derventi i rezultati ko i kod nas...skoro pa nikakvi....puno para za fals muziku

RK GRAČANICA: Šaković, Ahmetbegović, Sarajlić, Salkić 2, Mujačić, Hamidović, Buljugja 7, Alibegović, Saračević, Osmamhodžić, Beširević 2, Međić 7, Brđanović 1, Ferhatbegović Mirza 3, Hasić 4, Ferhatbegović Emir. Trener: Mrkonja Jasmin.
Sve fals, pa i vodjenje zapisnika...
- 7aprildomemoj
Gubitniku je svako kriv osim njega samog 

moj uzor-S.G je napisao: Ako nastave kaznjavat klubove za baklje i gramofon ( :facepalm: ) a na ovo ostanu gluhi i nijemi, prvo Sarajevo treba da digne glas a valjda ostali to i podrze.[/quote]
- gradacac10
- Kontakt:
Selmo je igro pivotu 20ak minuta pa je zabio 2 gola, a Hasic ulazio na krilo, i jednom s beka gol zabio, 4... Nije greska..
Kako nam malo fali da postanemo nezadovoljni...već se zaboravilo gdje smo bili i skim smo igrali do prije 3 godine.
Mudroseri sve znaju i ko trenira i ko je bolestan i ko kolika primanja ima i imal Uprava znanje i imal trener autoritet...a pitanje je jesul spremni i 2 KM platit za ulaz. Da bi ste komentarisali utakmicu u Derventi bar ste se trebali dojebat 40 km od našeg prkna pa onda naprđivat i lijepit ove usrane smajliće.
Evo Vam ukratko kakvo je suđenje bilo, a pošto vidim da Vam je užitak srat "na slijepo", od sad ću Vam ovdje montirat kompletne snimke tekmi da se ne mučite po dvoranama.
Prvi napad na utakmici čist gol Međić se poništava i vraća na 9 m;
Drugi minut Mirza Ferhatbegović (u daljem tekstu Mirza F.) presjeca čistu loptu svira se faul;
3,34 sudar dva igrača Dervente u križanju na 9 m, svira se kao faul;
3,51 Osmanhodžić izbacuje loptu sa crte (ispred klupe gostiju) od jednog odbijanca u polje, svira se aut za Derventu;
4,30 ne sviraju se čisti koraci igrača Dervente u polukontri, ipak do lopte uspjeva stići Emir Ferhatbegović (u daljem tekstu Emir F.);
17,10 Nepostojeći penal nad Marčetom na 7,5 m, istina bio je faul Saračevića za 2 minute (koje nisu dosuđene), ali nije bilo govora o penalu;
22,10 Aut za Gračanicu svira se za Derventu;
22,28 Faul u napadu, vraća se na 9 m za Derventu;
24,09 Gračanica u napadu, akcija na lijevom krilu, čist faul svira se kao povreda 6 metara;
28,09 Ponovo se poništava gol Međića i lopta vraća na 9 metara;
28,45 Čisto probijanje, sankcioniše se kao penal za Derventu;
30,30 Guranje Međića koji trči kontru i promašuje, ne sankcioniše se ni sa 9 metara;
33,13 Jedan jači rukometaški izlazak na srednjeg beka na 10 m, se sankcioniše isključenjem Saračevića;
35,11 Gračanica sa igračem manje zabija gol za izjednačenje, ali se Buljugijin gol poništava i lopta se vraća na 9 metara;
36,20 Zabijanje igrača Dervente u odbranu gostiju vraća se na 9 m;
37,08 Jedan sudija svira faul nad Salkićem, drugi korake od strane Salkića, naravno koraci;
38,14 Salkić faul u napadu, koji niko nije vidio (čak nije bio u posjedu lopte);
38,50 Probijanje Mirze F. sude penal za goste;
43,00 Faul za 2 minute nad Međićem;
43,20 Čist faul nad Salkićem u napadu se ne svira, u istom napadu Emiru F. Se našao dres na glavi, ništa se ne sudi;
43,40 Nepostojeći penal nad Marčetom;
47,15 Međić prolazi, čist penal, vraća se na 9 m;
48,10 Čisto probijanje igrača Dervente, svira se faul;
51,24 Bez ikakvog razloga Mirzi F. Se uzima lopta u napadu (ni sada ne znam šta je svirano);
52,30 Penal nad Salkićem sa lijevog polukrila, promašio gol, ništa se ne svira.
Mudroseri sve znaju i ko trenira i ko je bolestan i ko kolika primanja ima i imal Uprava znanje i imal trener autoritet...a pitanje je jesul spremni i 2 KM platit za ulaz. Da bi ste komentarisali utakmicu u Derventi bar ste se trebali dojebat 40 km od našeg prkna pa onda naprđivat i lijepit ove usrane smajliće.
Evo Vam ukratko kakvo je suđenje bilo, a pošto vidim da Vam je užitak srat "na slijepo", od sad ću Vam ovdje montirat kompletne snimke tekmi da se ne mučite po dvoranama.
Prvi napad na utakmici čist gol Međić se poništava i vraća na 9 m;
Drugi minut Mirza Ferhatbegović (u daljem tekstu Mirza F.) presjeca čistu loptu svira se faul;
3,34 sudar dva igrača Dervente u križanju na 9 m, svira se kao faul;
3,51 Osmanhodžić izbacuje loptu sa crte (ispred klupe gostiju) od jednog odbijanca u polje, svira se aut za Derventu;
4,30 ne sviraju se čisti koraci igrača Dervente u polukontri, ipak do lopte uspjeva stići Emir Ferhatbegović (u daljem tekstu Emir F.);
17,10 Nepostojeći penal nad Marčetom na 7,5 m, istina bio je faul Saračevića za 2 minute (koje nisu dosuđene), ali nije bilo govora o penalu;
22,10 Aut za Gračanicu svira se za Derventu;
22,28 Faul u napadu, vraća se na 9 m za Derventu;
24,09 Gračanica u napadu, akcija na lijevom krilu, čist faul svira se kao povreda 6 metara;
28,09 Ponovo se poništava gol Međića i lopta vraća na 9 metara;
28,45 Čisto probijanje, sankcioniše se kao penal za Derventu;
30,30 Guranje Međića koji trči kontru i promašuje, ne sankcioniše se ni sa 9 metara;
33,13 Jedan jači rukometaški izlazak na srednjeg beka na 10 m, se sankcioniše isključenjem Saračevića;
35,11 Gračanica sa igračem manje zabija gol za izjednačenje, ali se Buljugijin gol poništava i lopta se vraća na 9 metara;
36,20 Zabijanje igrača Dervente u odbranu gostiju vraća se na 9 m;
37,08 Jedan sudija svira faul nad Salkićem, drugi korake od strane Salkića, naravno koraci;
38,14 Salkić faul u napadu, koji niko nije vidio (čak nije bio u posjedu lopte);
38,50 Probijanje Mirze F. sude penal za goste;
43,00 Faul za 2 minute nad Međićem;
43,20 Čist faul nad Salkićem u napadu se ne svira, u istom napadu Emiru F. Se našao dres na glavi, ništa se ne sudi;
43,40 Nepostojeći penal nad Marčetom;
47,15 Međić prolazi, čist penal, vraća se na 9 m;
48,10 Čisto probijanje igrača Dervente, svira se faul;
51,24 Bez ikakvog razloga Mirzi F. Se uzima lopta u napadu (ni sada ne znam šta je svirano);
52,30 Penal nad Salkićem sa lijevog polukrila, promašio gol, ništa se ne svira.
Da nisam vidio svojim ocima tekmu rekao bih da je bio pokolj...Napisao sam i stojim iza toga fer i korektna utakmica komsija i sportskih prijatelja, na tribinama pozorisna atmosfera, igra bez bilo kakvog pritiska, uz domacinsko sudjenje kakvo vidjamo na svim terenima..kao bivsi rukometas stojim iza toga da u gostima moras biti 30 posto bolji da pobijedis...a Gracanica nije bila ni egal...tako da se bezveze kuka nad skupok pretplacenih zvijezda i zvjezdica od kojih niko nije spreman da se baci na glavu za svoj klub...
Domacinima, kako ekipi tako i publici niko nije spocitavao fer i korektno ponasanje. Govorimo o sudjenju i jos jednom cu zakljucit: brutalna kradja (silovanje nakon kojeg vam se bjezi iz sporta). Niko nikakav pokolj nije spominjao, a nasi igraci su rukometasi, a ne kamikaze. Voljni momenat je bio na visini, al kad Vam 4 puta postignuti gol vraca na 9 metara, izmislja korake i faule u napadu, igrate 8 minuta sa igracem manje, o kakvom bacanju, kome i za sta pricamo? Nek svako svoju brigu brine, a bar u nasoj carsiji uvijek je bilo slobodoumnih, realnih, kriticara i bar toga nam nikad nije nedostajalo.
Re: RK Derventa
Cestitam na pobjedi. Vama je svaka pobjeda jako jako bitna. A zar nisi rekao Ahmicu da vise neces ici gledati manekene? Sta bi pa se predomisi,vise nisu manekeni? Treba da se bodri i navija za svoj klub a ne da trazis samo lose stvari i da pljujes po ljudima.
Izvinjavam se svima iz Gracanice. Ovo je trebalo da ode na forum Dervente
-
- Kontakt:
sigurica je napisao/la:Izvinjavam se svima iz Gracanice. Ovo je trebalo da ode na forum Dervente

Mozda sam otisao pogledati Gracaniocu a ne Derventu....hehe ili samo ubiti sat i kojimin dosade...hajd , predstavi se....Rukomet, o kojem ti voljnom momentu pricas???? Skup relativno dobro placenih pojedinaca koji daju jako losu muziku za uzvrat i ispred koje je i Capljina koja nema marke ni igraca sa strane, isti i jos gori slucaj je sa Derventom kroz koju je prodefilovalo 10 igraca koji nisu iz Dervente...cIM NESTANE KOJA MARKA I MI I VI IDEMO U HELAC...PA ONDA PISI O SUDIJAMA????? Ko nam je kriv sto je u vecini klubova jako los rad s mladima pa kupujemo polovnjake...zvijezde i zvijezdice poslije kojih vazda ostaju dugovi
Jbt ti BROJ1 imaš veoma jake komplekse...koju si ti to ligu igrao,gdje si igrao,kad si igrao...jbt reci ime i prezime...ja nikad nisam čuo ni za jednog iole dobrog golmana iz Dervente u toj generaciji koju ti spominješ...popusti malo...ljudi igraju Premijer ligu(kakva god da je),šta si ti to igrao???BROJ1 je napisao/la:Mozda sam otisao pogledati Gracaniocu a ne Derventu....hehe ili samo ubiti sat i kojimin dosade...hajd , predstavi se....Rukomet, o kojem ti voljnom momentu pricas???? Skup relativno dobro placenih pojedinaca koji daju jako losu muziku za uzvrat i ispred koje je i Capljina koja nema marke ni igraca sa strane, isti i jos gori slucaj je sa Derventom kroz koju je prodefilovalo 10 igraca koji nisu iz Dervente...cIM NESTANE KOJA MARKA I MI I VI IDEMO U HELAC...PA ONDA PISI O SUDIJAMA????? Ko nam je kriv sto je u vecini klubova jako los rad s mladima pa kupujemo polovnjake...zvijezde i zvijezdice poslije kojih vazda ostaju dugovi
Eto ti Dokić(trener kojeg si kao vrsni poznavalac rukometa ti najavljivao da će napraviti bum u Derventi,a pogledaj moje postove šta sam ti ja napisao...da će Vam samo uzeti pare a ništa neće postići...pa sad kupujete utakmice da bi ostali u ligi) je domaći pa Vam uzima 2000 KM mjesečno...
Ti misliš,da će i ti domaći igrači igrati džabe...neće prijatelju,neće...isto te košta igrač ili sa strane ili domaći (ako išta valjaju),gore dole 100 KM. Dajte malo realnosti,kriza je u svijetu,i dobro je što se u ovoj napaćenoj Bosni išta igra...i nemoj spominjati Čapljinu...to su sve igrači koji idu na fakultet i zato tu igraju,gdje će on doći u pm iz Čapljine,u Doboj,Gračanicu,Živinice,Gradačac za nekih pišljivih 500-600 KM,skontaj se malo...i prvo pođi iz svog dvorišta,pa kad tamo očistiš počni dolaziti u naše a do tad veliki pozdrav.....
Gracanica uz Celik u cjeloj ligi mislim da ima najvise stranaca.Uz to kako sam cuo imaju redovne plate i uvjek punu dvoranu sto se u ligi nemoze svak pohvalit sa tim.
Kad god izgube pokrale sudije,ovaj povridzen itd,neznam do koga mozda Mrkonja nije strucan da vodi tu ekipu ili nesto drugo stvarno mi nejavno epika sa najboljim uslovima u ligi a rangu Kaknja,Prijedora,Bosne visoko,Lotara,.
U Capljini momci ne studiranu mozda koji mladzi to su momci koji rukomet igraju rekrativno bez novca i ambicija,a opet u vrhu lige.U Zrinskog igraju studenti Herceg,Grbovac idt takodze rekrativno bez novca.
Goradze,Konjuh isto tako ekipe za pohvalu imaju po dva spranca u ekipi ostalo su se sva njihova djeca uz to u vrhu su lige,.Te ekipe su najbolji primjer Gracanici i svim ekipama kojima su stranci glavni igraci da to nije nikakvo rijesenje,nego je rijesenje domaci kadar.
Sretno vam.
Kad god izgube pokrale sudije,ovaj povridzen itd,neznam do koga mozda Mrkonja nije strucan da vodi tu ekipu ili nesto drugo stvarno mi nejavno epika sa najboljim uslovima u ligi a rangu Kaknja,Prijedora,Bosne visoko,Lotara,.
U Capljini momci ne studiranu mozda koji mladzi to su momci koji rukomet igraju rekrativno bez novca i ambicija,a opet u vrhu lige.U Zrinskog igraju studenti Herceg,Grbovac idt takodze rekrativno bez novca.
Goradze,Konjuh isto tako ekipe za pohvalu imaju po dva spranca u ekipi ostalo su se sva njihova djeca uz to u vrhu su lige,.Te ekipe su najbolji primjer Gracanici i svim ekipama kojima su stranci glavni igraci da to nije nikakvo rijesenje,nego je rijesenje domaci kadar.
Sretno vam.
- 7aprildomemoj
Doduše vi to u RK Bosna najbolje znate
Bili ste kolonija stranaca a sad kad vam vaši igraju kanta ste za nabijanje

moj uzor-S.G je napisao: Ako nastave kaznjavat klubove za baklje i gramofon ( :facepalm: ) a na ovo ostanu gluhi i nijemi, prvo Sarajevo treba da digne glas a valjda ostali to i podrze.[/quote]
- samo_lijevo
- Kontakt:
Nemoj da te zavara nick.7aprildomemoj je napisao/la:Doduše vi to u RK Bosna najbolje znateBili ste kolonija stranaca a sad kad vam vaši igraju kanta ste za nabijanje
Jetzt lass mal die Kirche im Dorf
Nur gucken, nicht anfassen
Belo, oko mene sve je belo
sat na ruci, kosulja, cipele, odelo
Nur gucken, nicht anfassen
Belo, oko mene sve je belo
sat na ruci, kosulja, cipele, odelo
Evo ovako samo cu ovo reci, sjecam se prije dvije godine u Gracanici igrali Gracanica i Konjuh zavrsilo je nerijeseno 25 25 ja mislim, i sad cujem price na tribinama i citam po forumima kako nismo mi kao neka ekipa samo imamo dobrog trenera. Poslije toga bude neki memorijalni turnir u Gracanici i Konjuh pobjedi neznam sad tacno koji je rezultat bio glavno Selman Besirovic je branio za Konjuh i branio je fenomenalno, i opet cujem povike, nisu oni nista bolji od nas oni samo imaju Golmana koji ih izvlaci. E vidite sad, Dali smo vam svoje najbolje igrace Pepu Mehinovica i Mirzu eto dalismo vam i tog golmana koji nas je izvlacio Besirovica, i sta sad gdje su vam rezultati ? Moja vam je preporuka ne samo vama nego svima da se oslonite na domaci kadar na momcice juniore koji su iz Gracanice a ne da bezveze bacate pare na strance. I kod nas je bila kriza kad smo ostali bez citave ekipe borili se za opstanak evo danas dvije godine nakon toga pogledajte sta djeca rade, djeca iz Zivinica koji su prve korake naucili u RK Konjuhu 10 utakmica bez poraza. Uzeti bod u Gradaccu koji je bio prvi nije lako ! Lijepo vam kazem oslonite se na domaci kadar i ondace te ko i mi puniti dvoranu od 900 mjesta napuniti na 1250 kao i mi protiv Celika. Veliki pozdrav prijatlejima iz Gracanice !
Može li mi neko reći, šta je to stranac u ekipi?
U Gračanici ni jedan igrač nije na stanu i hrani. Igrači koji imaju prebivalište u Tuzli i Maglaju na trening dolaze svaki dan od kuće. Udaljeni su od Gračanice 40 km i sigurno im treba manje vremena da dođu na trening nego igraču iz Vogošće u Dobrinju i obrnuto. Emir Ferhatbegović, Buljugija, Beširević su momci u stalnom radnom odnosu i oni se pored redovnog posla još uvijek bave i rukometom na nivou kojim je to moguće. Međić i Mirza Ferhatbegović pored toga što se bave rukometom, ove godine završavaju fakultete, Mehinović je (kao Buljugija i Emir Ferhatbegović) to već obavio, jer valja od nečeg živjet i kad se završi sa loptanjem... Sve su to ekstra momci i pozitivci, istina neki od njih na zalasku karijera, ali za našu ligu i dalje pravi majstori. Mi smo svjesni da imena ne igraju, da dolaze novi, pa spram toga percipiramo i očekivanja. Primanja koja ostvaruju nisu nikakve cifre koje se nagađaju po forumima, nikakve hiljade maraka, ali ono što je dogovoreno to je redovno i svi skupa (igrači-klub) spajamo ugodno i korisno. Isti je odnos i prema svim ostalim igračima.
Od njih niko ne traži da „skaču na glavu“ jer da je skakanje na glavu jednako rukomet, onda bi prvaci svijeta bili neki poluluđaci sa razbijenim glavama ukrašenim čvorugama. Dakle, te gluposti o bacanju na glavu, srcu na terenu, padanju u nesvjest i sl. su isprazne fraze koje ne donose rezultate, ponoviću naši igrači su rukometaši, a ne kamikaze. Generalno, sa njihovim radom i zalaganjem smo zadovoljni, a da bi rezultati mogli uvijek biti bolji, to stoji, mada su isti u korelaciji sa planovima kluba.
Da zaključim, na desetine ljudi svaki dan radi i putuje na relaciji Gračanica-Tuzla pa ih niko ne tretira kao strance, da ne spominjem koliko ljudi dnevno za poslom migrira iz unutrašnjosti u Sarajevo, Mostar, Zenicu, Banjaluku. Dakle, nazivati igrača koji pola sata putuje na trening strancem je potpuna besmislica.
Sad možemo postaviti pitanje zašto u Gračanici trenutno nema više igrača koji su ponikli u našim redovima? Danas u prvoj ekipi tu su: Salkić, Osmanhodžić, Brđanović, Alibegović, Mulahalilović, Ahmetašević, Mujačić, Hasić...slažem se premalo. Ukratko tri su osnovna razloga:
1. Gračanica je dva puta ispadala iz Premijer lige. Jednom je to bilo kada su Živinice „natčovječanskim naporima i borbom“ pobjedile u zadnjem kolu tada nepobjedivog Želju u Sarajevu, a drugi puta kada je po istom scenariju Goražde „napravilo podvig“ i pobjedilo Zrinjski u Mostaru. Oba ova događaja su direktno uticali da se gračanički rukomet vraćao tri godine unazad (odlazak najboljih igrača, sponzora, publike, kvalitet utakmica, interesovanje mladih itd.).
2. Nekoliko igrača koji su još mogli igrati ovu ligu kao što su Girotić, Bajramović, Sumbić, Mrkonja, pa možda i Kamarić su radi poslovnih ili fakultetskih obaveza prerano završili karijere.
3. Nedovoljan rad bez kontinuiteta sa mladima, uzrokovan akcentom na prvu ekipu i čestim promjenama Uprava. Jednostavno, trenutno u našem klubu nema nijedan igrač iz U-92, imamo 3-4 igrača iz U-94, i tek od generacije U-96 možemo nešto više očekivati (učestvovali su na MOI u Sarajevu i završnici državnog u Banjaluci). Naime, sa ranije nabrojanim generacijama se radilo, ali nam veliki problem predstavlja činjenica da je veliki broj igrača prestajao sa karijerom odlaskom na fakultete. Siguran sam da imamo najviše fakultetski obrazovanih bivših juniora koji su diplome sticali u zemlji i inostranstvu, pa smo kao klub bar ispunili taj dio misije.
Dakle, dok ovi momci iz U-96 ne sazriju, mi ćemo imati potrebu sa igračima sa prebivalištem izvan Gračanice, a ako želimo igrati Premijer ligu, vjerovatno ćemo uvijek imati po 2-3 igrača, uslovno rečeno sa strane po mogućnosti iz okruženja.
Slažem se da je recept Živinica pravi način kako treba raditi. Međutim, za takvo nešto nije dovoljno samo reći „hoću ja“. To što su Živinice uradile, to je proces koji košta i to treba izdržati. Dugo godina i Živinice su bile oslonjene na igrače sa strane, a sve ovo što imaju danas nije nastalo preko noći. Dakle, kad su u pitanju Živinice, oni imaju sredinu koja ih podržava i koja im „prašta uspjehe“, imaju veliku bazu omladine zainteresovane za rukomet, imaju dobar rad sa mladima, imaju godinama mnogobrojnu kompaktnu Upravu, imaju odlične relacije sa komesarima takmičenja, Savezom, sudijama, gdje se ništa ne prepušta slučaju, godinama su ulagali u ovu mladu generaciju koja je nastupala kao Živinice II u Prvoj ligi i tu se kalila, a oni najbolje znaju kako su dvije prelomne godine ostajali u Premijeri...u svakom slučaju, nadurali su i kapa dole.
Slično, godinama radi i Bosna (V) ili Krivaja, ali su njihov problem malobrojne Uprave i teret na nekolicini entuzijasta. Posebna priča je Maglaj koji bi kad bi se vratili svi igrači koji su se raspršili po bijelom svijetu bio najozbiljniji kandidat za titulu.
Ali to su sad neke druge teme...
Drago mi je da se svi sekiraju za Gračanicu i da su zabrinuti što trošimo puno para, a nemamo rezultata...otvorili ste nam oči, a mi ćemo se potruditi da greške ispravimo
!
U Gračanici ni jedan igrač nije na stanu i hrani. Igrači koji imaju prebivalište u Tuzli i Maglaju na trening dolaze svaki dan od kuće. Udaljeni su od Gračanice 40 km i sigurno im treba manje vremena da dođu na trening nego igraču iz Vogošće u Dobrinju i obrnuto. Emir Ferhatbegović, Buljugija, Beširević su momci u stalnom radnom odnosu i oni se pored redovnog posla još uvijek bave i rukometom na nivou kojim je to moguće. Međić i Mirza Ferhatbegović pored toga što se bave rukometom, ove godine završavaju fakultete, Mehinović je (kao Buljugija i Emir Ferhatbegović) to već obavio, jer valja od nečeg živjet i kad se završi sa loptanjem... Sve su to ekstra momci i pozitivci, istina neki od njih na zalasku karijera, ali za našu ligu i dalje pravi majstori. Mi smo svjesni da imena ne igraju, da dolaze novi, pa spram toga percipiramo i očekivanja. Primanja koja ostvaruju nisu nikakve cifre koje se nagađaju po forumima, nikakve hiljade maraka, ali ono što je dogovoreno to je redovno i svi skupa (igrači-klub) spajamo ugodno i korisno. Isti je odnos i prema svim ostalim igračima.
Od njih niko ne traži da „skaču na glavu“ jer da je skakanje na glavu jednako rukomet, onda bi prvaci svijeta bili neki poluluđaci sa razbijenim glavama ukrašenim čvorugama. Dakle, te gluposti o bacanju na glavu, srcu na terenu, padanju u nesvjest i sl. su isprazne fraze koje ne donose rezultate, ponoviću naši igrači su rukometaši, a ne kamikaze. Generalno, sa njihovim radom i zalaganjem smo zadovoljni, a da bi rezultati mogli uvijek biti bolji, to stoji, mada su isti u korelaciji sa planovima kluba.
Da zaključim, na desetine ljudi svaki dan radi i putuje na relaciji Gračanica-Tuzla pa ih niko ne tretira kao strance, da ne spominjem koliko ljudi dnevno za poslom migrira iz unutrašnjosti u Sarajevo, Mostar, Zenicu, Banjaluku. Dakle, nazivati igrača koji pola sata putuje na trening strancem je potpuna besmislica.
Sad možemo postaviti pitanje zašto u Gračanici trenutno nema više igrača koji su ponikli u našim redovima? Danas u prvoj ekipi tu su: Salkić, Osmanhodžić, Brđanović, Alibegović, Mulahalilović, Ahmetašević, Mujačić, Hasić...slažem se premalo. Ukratko tri su osnovna razloga:
1. Gračanica je dva puta ispadala iz Premijer lige. Jednom je to bilo kada su Živinice „natčovječanskim naporima i borbom“ pobjedile u zadnjem kolu tada nepobjedivog Želju u Sarajevu, a drugi puta kada je po istom scenariju Goražde „napravilo podvig“ i pobjedilo Zrinjski u Mostaru. Oba ova događaja su direktno uticali da se gračanički rukomet vraćao tri godine unazad (odlazak najboljih igrača, sponzora, publike, kvalitet utakmica, interesovanje mladih itd.).
2. Nekoliko igrača koji su još mogli igrati ovu ligu kao što su Girotić, Bajramović, Sumbić, Mrkonja, pa možda i Kamarić su radi poslovnih ili fakultetskih obaveza prerano završili karijere.
3. Nedovoljan rad bez kontinuiteta sa mladima, uzrokovan akcentom na prvu ekipu i čestim promjenama Uprava. Jednostavno, trenutno u našem klubu nema nijedan igrač iz U-92, imamo 3-4 igrača iz U-94, i tek od generacije U-96 možemo nešto više očekivati (učestvovali su na MOI u Sarajevu i završnici državnog u Banjaluci). Naime, sa ranije nabrojanim generacijama se radilo, ali nam veliki problem predstavlja činjenica da je veliki broj igrača prestajao sa karijerom odlaskom na fakultete. Siguran sam da imamo najviše fakultetski obrazovanih bivših juniora koji su diplome sticali u zemlji i inostranstvu, pa smo kao klub bar ispunili taj dio misije.
Dakle, dok ovi momci iz U-96 ne sazriju, mi ćemo imati potrebu sa igračima sa prebivalištem izvan Gračanice, a ako želimo igrati Premijer ligu, vjerovatno ćemo uvijek imati po 2-3 igrača, uslovno rečeno sa strane po mogućnosti iz okruženja.
Slažem se da je recept Živinica pravi način kako treba raditi. Međutim, za takvo nešto nije dovoljno samo reći „hoću ja“. To što su Živinice uradile, to je proces koji košta i to treba izdržati. Dugo godina i Živinice su bile oslonjene na igrače sa strane, a sve ovo što imaju danas nije nastalo preko noći. Dakle, kad su u pitanju Živinice, oni imaju sredinu koja ih podržava i koja im „prašta uspjehe“, imaju veliku bazu omladine zainteresovane za rukomet, imaju dobar rad sa mladima, imaju godinama mnogobrojnu kompaktnu Upravu, imaju odlične relacije sa komesarima takmičenja, Savezom, sudijama, gdje se ništa ne prepušta slučaju, godinama su ulagali u ovu mladu generaciju koja je nastupala kao Živinice II u Prvoj ligi i tu se kalila, a oni najbolje znaju kako su dvije prelomne godine ostajali u Premijeri...u svakom slučaju, nadurali su i kapa dole.
Slično, godinama radi i Bosna (V) ili Krivaja, ali su njihov problem malobrojne Uprave i teret na nekolicini entuzijasta. Posebna priča je Maglaj koji bi kad bi se vratili svi igrači koji su se raspršili po bijelom svijetu bio najozbiljniji kandidat za titulu.
Ali to su sad neke druge teme...
Drago mi je da se svi sekiraju za Gračanicu i da su zabrinuti što trošimo puno para, a nemamo rezultata...otvorili ste nam oči, a mi ćemo se potruditi da greške ispravimo

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.