Evo jedna kolumna navijaca Bayerna sa jednog drugog foruma, jeste malo podugacka, ali je vrijedi procitat
Povjerenje ili otkaz?
Grad Munchen. U Munchenu klub zvani Bayern. U Bayernu upravni odbor. Pod upravnim odborom trener. Pod trenerom igrači. A iznad svih - navijači. I svi imaju isti cilj: MOĆAN I JAK BAYERN:
Ali u gore navedenom nizu, lancu, redoslijedu… kako god hoćete, jedna karika je "trula". Koja? Grad sigurno nije. Klub kao klub također. Navijači nisu "garant", sto bi rek’o Đuro. Ostaju: upravni odbor, trener i igrači. Igrači igraju kako uprava svira (pod upravom podrazumijevam Upravni odbor i trenera). Znači ni oni nisu "truli". Ostaje upravni odbor i trener.
Pozabavit ću se trenerom. LOUIS VAN GAAL! Jedno od najpriznatijih trenerskih imena na svijetu. Kada je objavljeno da će preuzeti Bayern, mojoj, ali i sreći velikog broja navijača Bayerna, nije bilo kraja. O njemu se sve zna, u svakom klubu koji je trenirao, napravio je zapažene rezultate. Zvali su ga učitelj, genije, majstor. Osvojio je mnoge trofeje sa različitim klubovima. Ima svoje trenerske metode od kojih ne odstupa ni u jednom klubu.
I znajući sve to, jedva smo čekali početak sezone i konačno smo bili sretni imajući nakon Hitzfelda jedno jako europsko trenersko ime na klupi. Pripremni period je bio više nego dobar, obečavajući. Osvojen je Audi Cup u konkurenciji Manchestera, Milana i Boce. Konačno smo mislili da ćemo u Ligi Prvaka biti konkurentni. Ali onda…..
Sve se srušilo kao kula od karata. Povrede, svađe, rotacije, porazi, nezadovoljstvo, kazne…. To su najčesće izgovarane rijeći u kontekstu Bayerna u proteklih nekoliko mjeseci. I počelo je ispočetka tiho, a onda sve glasnije odjekivati: GAAL RAUS!!!
Da li treba tako postupiti? Otpustiti Gaala? Čovjeka koji u svojoj trenerskoj klupskoj karijeri ne zna za neuspjeh? Čovjeka koji zna kako se pravi ekipa za respekt, koji zna kako se osvaja Liga Prvaka?
Do Lahmovog intervjua i ja sam bio mišljenja da Gaal treba da dobije otkaz. Ali nakon što sam pročitao sto kaže nas najodaniji, najpredaniji i možda i najbolji igrač, promijenio sam mišljenje za 180stupnjeva. Ako je točno ono što Lahm kaže, a on nema razloga lagati, onda Van Gaal MORA ostati, bez obzira na ishod ove sezone i NE SMIJE se napraviti greška kao što se napravila sa Klinsmannom. Gaal mora ostati i gotovo.
Zašto? Pokusat ću u nastavku da objasnim.
Louis Van Gaal, kao sto Lahm reče, IMA VIZIJU Bayerna. On zeli moćan, atraktivan, napadački, moderan Bayern. Želi raskrstiti sa zastarjelom Bayernovom 4-4-2 formacijom. Želi modernu, brzu, prelijepu, leprsavu 4-3-3 formaciju. Da li je to pametno raditi u Bayernu ili ne, u to ne ulazim. Ali je činjenica da ON misli da je to najbolje i treba mu vjerovati. Možda su sad rezultati katastrofa, možda ćemo ostati bez titule, ispasti iz Lige Prvaka, a samim tim i bez mnogo novca. Ali, nije sve u novcu, to se sad vidi, kad smo prebrutalno bogati i presmiješni na terenu.
Jedna je nepobitna činjenica u vezi Van Gaala: U svim klubovima koje je vodio, u prvoj sezoni je bio na ivici otkaza. Rezultati katastrofalni, trofeja ni na vidiku, rotacije u ekipi prečeste…..
Da li zvuci poznato?
Ali onda kad odradi tu, nazovimo je "pripremnu" sezonu, počne da pravi "čuda". Titule naviru sa svih strana, otkriva mlade igrače, pravi zvijezde od njih.
Ako je to mogao uraditi u Ajaxu, Barceloni, Alkmaaru… zašto ne bi mogao u Bayernu?
Problem leži u upravi, koja ne surađuje na pravi način sa trenerom. Dovode igrače, kako je to Lahm lijepo objasnio, koji su "kvalitetni i dobri igrači", ali ne dovode igrače koji su potrebni Bayernu. Niko me ne može uvjeriti da je Gomez bio potreban Bayernu. Ali on je morao doći zato sto je Nijemac, a poznato je da Ulli Hoeness MORA imati najboljeg njemačkog napadača u Bayernu. A da li je to racionalno, realno i pametno, o tome ne razmišlja. Takvih slučajeva ima mnogo.
Reći će neki, Uli je uradio za Bayern dobrog više nego itko! DA! Ali je uradio i lošeg za Bayern više nego itko! Kažu da ne valja stavljati na vagu, ali ako gledamo sa stanovišta igračkog kadra, Uli je mnogo više lošeg uradio nego dobrog. Sa stanovišta ekonomije mu niko nije ravan I SVAKA MU ČAST, ali sa stanovišta igrackog kadra je sklon velikom broju promašaja. Niko me ne može uvjeriti da jedan dobar potez sa dovodjenjem Riberyja vrijedi vise nego slučajevi Hashemian, Jansen, Altintop, Breno, Braafheid, Lell, Gorlitz i sl. Jednostavno, i "čorava kokoš ponekad zrno ubode", tako i Uli u "moru promašaja", dovede i nekog ekstra igrača. To se mora završiti.
Uli krajem mjeseca odstupa sa funkcije. Mislim da Gaal "tipuje" na to, i da je sebi postavio sljedeće zadatke (do siječnjaa):
- pročesljati kadar uzduž i poprijeko;
- osloboditi se suvišnog kadra (starih, istrošenih i nepotrebnih igrača);
- dovesti igrače prema formaciji 4-3-3 i na njoj bazirati igru;
Da bi se u ovome uspjelo, potrebno je da uprava na čelu sa Nerlingerom uradi sljedeće:
- Prvo i osnovno treba smanjiti pritisak javnosti na momčad i trenera, jer trenutno stanje u Bayernu nije posljedica ni lošeg trenera, ni lošeg kadra, već prevelikog pritiska javnosti. Sve su oči uprte u Bayern od samog starta sezone, i svaka greška je dočekana na nož. Treba biti svjestan da Bayern nije svemoćan, ne može svaku utakmicu pobijediti i ne treba dizati toliku prašinu nakon poraza, jer to vodi samo produbljivanju krize;
- Treba otvoreno sjesti sa Gaalom i tražiti listu za odstrijel i listu pojačanja;
- Treba omoguciti financijsku konstrukciju za dovođenje PRAVIH pojačanja, a ne poluigrača tipa Pranjić, Braafhaid i sl.
Gaal forsira mlade igrače (Mullera, Badstubera i sl.), znači da gleda u budućnost, a ne robuje prošlosti i sadašnjosti. Čovjek je vizionar, vidi ovu dvojicu kao okosnicu Bayerna u narednim sezonama. I to je ispravan put. Supa ili ti ga juha, se ne pravi od starih kokoši, već od mladih. Tako i momčad ne treba bazirati na "matorcima", mladost je budućnost Bayerna.
Gaal to zna i tome teži.
A momčad se ne pravi preko noći. Za pravljenje dobre momčadi je ključni faktor vrijeme. Mi svi želimo da Bayern odmah "razvaljuje" i "rastura#, ali ne ide to tako. Za pravljenje momčadi treba vremena, ako treba i godina-dvije, a rezultati ne mogu da ne dođu. Klinsmann je to isto htio, ali mu nije pružena prilika. Zbog toga je Gaal morao krenuti ispočetka. Sad ako se otpusti Gaal, dobićemo privremeno rješenje, trenera "do kraja sezone", kojeg ne zanima Bayern sutra, već samo Bayern danas. I on će od igraca koje ima izvući nesto bolje nego sad što imamo, zapostavit će mladost i sutra otići. A onda ce doći neki "novi" Gaal, ili Klinsmann, koji ce pokušati napraviti Bayern za budućnost i ciji rezultati opet u startu neće biti dobri i opet ćemo se vrtjeti u krug.
Na kraju, na pitanje iz naslova, odgovor je samo jedan: GAALU TREBA DATI BEZGRANIČNO POVJERENJE I PODRŠKU. Neka pregrmi ovu sezonu, postaviti cilj plasman u Ligu Prvaka i ništa više. Rasteretiti i Gaala i igrače. A rezultati ce doći sami od sebe.
U teškim situacijama najteže je biti junak i nekome vjerovati. Najlakše je biti kukavica, uručiti otkaz i bježati od problema.
BUDIMO BAREM JEDNOM JUNACI!