Teretana

Moderatori/ce: ribery,insider,rio_Ferdy88,Crixus

caki
Kontakt:

Re: Teretana

Post Postao/la caki » 17 feb 2013, 14:22

BlackRiver je napisao/la:
caki je napisao/la: ja sam ranije radio jedan dan gornji dio,drugi donji,pa odmor,i sve tako,al vidim da nema efekta :(
sad cu ovako pokusat kako si mi reko,hvala ;)
Trening je samo jedan dio čitave priče. Ono što ti treba da bi postigao neki rezultat jeste solidna prehrana. Ne kazem da moras paziti na prehranu kao neki ljudi koji se profesionalno bave ovim sportom, ali sigurno je potrebno zadovoljiti neke osnove.

Ako ti je cilj povećanje mase, računica je jednostavna. Trebaš unijeti u organizam više (kvalitetnih) kalorija, nego što ih potrošiš. Najveći uspjeh ćeš imati ako prahranu organizuješ na više manjih obroka dnevno i ako posebnu pažnju obratiš na obroke nakon treninga. Tu se sad postavlja pitanje suplementacije. Mnogi je izbjegavaju, jer imaju mišljenje da koriste hemiju, da će se "ispuhati" ako prestanu i sl. Moje lično mišljenje je da kvalitetan whey protein treba da bude tu kao ispomoć nakon treninga. Ja ne kazem da sjajne rezultate ne možeš postići i bez suplementacije, ali smatram da korištenjem whey proteina nakon treninga svome tijelu daješ mnogo više potrebnih supstanci.
ma ja uzmem uvijek poslije treninga proteinski napitak,i to svaki dan pijem,pa tek poslije jedem,a prije treninga pojedem visoko kalorijsku hranu,i jos cokoladicu :?

Sarajlijc@
Kontakt:

Post Postao/la Sarajlijc@ » 17 feb 2013, 14:24

Kakvo imate misljenje od ribljim stapicima jesu korisni ili ne?

PS Dobio sam MEGA-T tablete za mrsavljenje, kakva su vasa iskustva sa tim? Prica mi drug da su jako dobre, a bgm i skupe 4 table oko 60 km :mrgreen:
NA KRAJU SVIJETA ILI SUNČEVOG SISTEMA
PRATIĆE TE NAŠA PJESMA IL' IMA DA NAS NEMA!

lumani
Kontakt:

Post Postao/la lumani » 18 feb 2013, 17:36

caki je napisao/la:
BlackRiver je napisao/la:
caki je napisao/la: ja sam ranije radio jedan dan gornji dio,drugi donji,pa odmor,i sve tako,al vidim da nema efekta :(
sad cu ovako pokusat kako si mi reko,hvala ;)
Trening je samo jedan dio čitave priče. Ono što ti treba da bi postigao neki rezultat jeste solidna prehrana. Ne kazem da moras paziti na prehranu kao neki ljudi koji se profesionalno bave ovim sportom, ali sigurno je potrebno zadovoljiti neke osnove.

Ako ti je cilj povećanje mase, računica je jednostavna. Trebaš unijeti u organizam više (kvalitetnih) kalorija, nego što ih potrošiš. Najveći uspjeh ćeš imati ako prahranu organizuješ na više manjih obroka dnevno i ako posebnu pažnju obratiš na obroke nakon treninga. Tu se sad postavlja pitanje suplementacije. Mnogi je izbjegavaju, jer imaju mišljenje da koriste hemiju, da će se "ispuhati" ako prestanu i sl. Moje lično mišljenje je da kvalitetan whey protein treba da bude tu kao ispomoć nakon treninga. Ja ne kazem da sjajne rezultate ne možeš postići i bez suplementacije, ali smatram da korištenjem whey proteina nakon treninga svome tijelu daješ mnogo više potrebnih supstanci.
ma ja uzmem uvijek poslije treninga proteinski napitak,i to svaki dan pijem,pa tek poslije jedem,a prije treninga pojedem visoko kalorijsku hranu,i jos cokoladicu :?
Moj savjet ;) Prije treninga gledaj da jedes sto manje,a poslije malo vise :!:

U vezi treninga, Veliki misic sa malim treniraj ;) Prsa,biceps,itd.....Ako treniras 2 velika misica na isti dan,ostat ces 3 sata u teretani :)
Zadnja izmjena: lumani, dana/u 18 feb 2013, 17:54, ukupno mijenjano 1 put.

lumani
Kontakt:

Post Postao/la lumani » 18 feb 2013, 17:41

Sarajlijc@ je napisao/la:Kakvo imate misljenje od ribljim stapicima jesu korisni ili ne?

PS Dobio sam MEGA-T tablete za mrsavljenje, kakva su vasa iskustva sa tim? Prica mi drug da su jako dobre, a bgm i skupe 4 table oko 60 km :mrgreen:

Ako pogledas na sve Supplemente za mrsanje primjetit ces jednu stvar :arrow: kofein,zeleni caj ;) Naravno ishranu moras promjeniti,smanji secer,glucide :!: Jedi proteine jer oni te vise zasite.2,3l vode dnevno.Nekad kada tjelo osjeti glad,u stvari nisi gladan nego si zedan.

QUARESMA 18<<<
Kontakt:

Post Postao/la QUARESMA 18<<< » 18 feb 2013, 18:00

upravo to, sto vise vode, min 8 čaša ovde na dan ;)

Faraon iz Visokog
Kontakt:

Post Postao/la Faraon iz Visokog » 23 feb 2013, 00:13

[youtube][/youtube]

:mrgreen:
Rođen s tobom da budem

autogol
Kontakt:

Post Postao/la autogol » 23 feb 2013, 18:01

Fedexxx je napisao/la:Moze li mi neko preporucuti nesto za dobijalje mase, jer sam poprilicno mrsav, a i pocetnik sam u teretani? Sta bi to najbolje za mene bilo, koliko para i gdje se moze naci? :D Jos ako dodaje snagu, bilo bi odlicno. 8-)
trening
posto si pocetnik,kreni sa full body treningom,2 puta sedmicno,nakon 2-3 mjeseca ubaci jos jedan,znaci 3x sedmicno

ishrana
dnevno trebas unijeti oko 2g proteina po 1kg tjelesne tezine,masti 0,5-1g po 1kg tjel.tezine i ugljikohidrata oko 4g na pocetku,pa ce ih postepeno dizat kad upoznas svoje tijelo i vidis koliko ti je dovoljno da dobijas na misicnoj masi,a ne mastis se

vode unosi 2l,u dane treninga slobodno i 3,4l

kad izracunas ovo gore podjelis to na 5-6 obroka dnevno,uvijek kombinujes protein+UH ili protein+mast i to ti je obrok (naravno neka salata kao izvor vitamina).Whey protein se pije odmah psolije treninga zajedno sa dekstrozom (u obliku seika) jer je to brzi protein za kojim placu misicne stanice nakon treninga,a dekstroza ti je brzi secer i treba ti da sto prije povratis energiju.

odmor
mnogi ne napreduju jer se ne odmaraju,a ne znaju da misici rastu bas onda kad odmaras punog stomaka (pun zdrave hrane,a ne cole i cipsa) a u teretani se "ostecuju" :!:
u teretani napravis mikrotraume na misicnim celijama,koje se poslije uz pomoc proteina obnavljaju ali i rastu i to se naziva hipertrofija misica,rast celija bez povecanja njihovog broja ;)
zato svaki put se trudis da napravis jedan vise izbacaj,jer kad bi stalno radio iste vjezbe i isti broj ponavljanja,misici bi se navikli i nebi imali potrebu da rastu...
nakon treniranja jednog misica,treba proci minimalno 48h,da bi se taj misic ponovo radio,a za njegovu obnovu je potrebno oko 7 dana i to je razlog zasto se u teretanu ne ide svaki dan,nego 2-3x sedmicno,osim onih ljudi koji ce na takmicenje :mrgreen:

mogao bih ti do sutra pisat,ako te sta interesuje konkretno,pitaj,mada ti je najbolje da sam trazis po netu i ucis,da bio bio uspjesan u ovome,moras biti jako nacitan i pametan,a ne slusati price iz teretane ;)

QUARESMA 18<<<
Kontakt:

Post Postao/la QUARESMA 18<<< » 23 feb 2013, 19:40

mozes se ikako udebljati bez teretane :mrgreen: ozbiljno

Klare

Post Postao/la Klare » 23 feb 2013, 19:55

Trening je samo jedan dio čitave priče.
To je sva priča. ;)
dnevno trebas unijeti oko 2g proteina po 1kg tjelesne tezine,masti 0,5-1g po 1kg tjel.tezine i ugljikohidrata oko 4g
E zamolio bih te sada da mi napraviš raspored ishrane za 3 dana, koji će zadovoljiti te kriterije.
Tjelesna težina je 95kg. :?:
razlog zasto se u teretanu ne ide svaki dan,nego 2-3x
Ko ima vremena bolje mu je iskoristiti, recimo 5-1, a 2-3x, slab je tu napredak.
A inače dobar post si napisao, jedan od rijetkih ovdje. ;)
QUARESMA 18<<< je napisao/la:mozes se ikako udebljati bez teretane :mrgreen: ozbiljno
Teško bez fizičke aktivnosti,
ali možeš pokušati sa ovim :arrow:
od krucijalne važnosti je rano jesti, doručak u 7h i tako dalje.
Sa doručkom u 10h teško šta da se može.

Raul_64
Kontakt:

Post Postao/la Raul_64 » 23 feb 2013, 20:51

Mensecini da kad sam prvi put usao u teretanu , dan poslije nisam imao upalu kao sada nakon sto u istu udje nakon pola godine..

i jah , nikad mi nece biti jasni ovi sto se ne mogu udeblja al ajd :D
Never trust anything that bleeds for seven days and doesn't die.

Bosniacum Lilium
Kontakt:

Post Postao/la Bosniacum Lilium » 23 feb 2013, 21:01

previse filozofije, fatajte se zeljeza malo vise ako hocete da se udebljate i nabildate... a i mora neko shvatiti da mu nije takva genetika... znam momka koji radi serije sa 100 kg... visok 190, tezak oko 82 kg.. kost i koza
Uz tebe su tvoje Horde, Ti si opet šampion !

Osvajači ss.ba kupa 13. sezone - Green Dragons. Prva napadacka violina - moja malenkost. Kapiten i glavno smetalo - Legenda Reala.

OTNYS_YNWA
Kontakt:

Post Postao/la OTNYS_YNWA » 23 feb 2013, 21:04

Jedi 5 puta dnevno, treniraj 5 puta sedmično ( 3-1-2-1 program ) i vidjećeš da će vremenom dolaziti kile, ko lude. :)

autogol
Kontakt:

Post Postao/la autogol » 24 feb 2013, 02:10

Klare je napisao/la:
Trening je samo jedan dio čitave priče.
To je sva priča. ;)
dnevno trebas unijeti oko 2g proteina po 1kg tjelesne tezine,masti 0,5-1g po 1kg tjel.tezine i ugljikohidrata oko 4g
E zamolio bih te sada da mi napraviš raspored ishrane za 3 dana, koji će zadovoljiti te kriterije.
Tjelesna težina je 95kg. :?:
razlog zasto se u teretanu ne ide svaki dan,nego 2-3x
Ko ima vremena bolje mu je iskoristiti, recimo 5-1, a 2-3x, slab je tu napredak.
A inače dobar post si napisao, jedan od rijetkih ovdje. ;)
QUARESMA 18<<< je napisao/la:mozes se ikako udebljati bez teretane :mrgreen: ozbiljno
Teško bez fizičke aktivnosti,
Ja sam svojim postom savjetovao jednog pocetnika koji zeli dobiti na misicnoj masi,mnogi ne shvataju sta to znaci,jer ne znaju anatomiju tijela.Ja sam po profesiji zdravstveni radnik,ali svi oni koji zele uci u svijet bodybuildinga moraju malo procitat i anatomije...izmedju vaseg misica i koze se nalazi masno tkivo,sto znaci sve dok covjek ne smanji kolicinu masnog tkiva,tj ne smrsa taj misic nije bitno koliki je,se ne vidi...to se najbolje vidi na stomaku,ljudi prosipaju litre znoja vjezbajuci trbusne misice,ali se oni ne vide...zasto? pa zato sto ne rade kardio trening i time ne smanjuju masne naslage i od te masti se ne vidi misic :oops:
zato i kazem da se vjezba 2-3x sedmicno(za one koji zele smrsati,nek u ovo ubace i jos 2x kardio trening,ali oni koji se zele udebljat,nek kardio zaborave ili jednom sedmicno plivanje,trcanje,ali ne se forsirat jer gubite kalorije tj kg koje toliko silno zelite...tek kad vidite u ogledalu ili vagi da napredujete,postepeno uvodit i kardio )

sto se tice ishrane,tesko je nekom napravit plan i program,jer ova sport nije tako jeftin i ja ne znam kolika je necija kupovna moc,ali cu zato navesti neke namirnice,pa nek se svako pokriva koliki mu je jorgan :mrgreen:

proteini (jaja,sve vrste mesa prvenstveno bijelog,pa tek onda crvenog,nemasni sir...medjutim ovi proteini se razlikuju po porijeklu i brzini apsorpcije,pa se preporucuje da jaja uzimate za dorucak,meso rucak,vecera,a sir pred spavanje jer je to "spori" protein i on tokom cijele noci zadovoljava potrebe organizma proteinom)

ugljikohidrati (integralna riza,krompir,integralna tjestenina,zobene pahuljice...znaci sve su to kompleksni ugljikohidrati koji se sporo apsorbuju u krvotok i sporo dizu razinu secera u krvi,sto se tice brzih UH njih svedite na minimum,a to su sve slatke stvari da sad ne nabrajam...jedino poslije treninga uzimate brzi/prosti secer dekstrozu,zajedno sa whey proteinom,to sam vec spomenuo...)

masti (najbolje ih je unositi pred spavanje,zajedno sa nemasnim sirom,ali nije pod moranje...medjutim pod moranje je vrsta masti koje unosite...masti koje se preporucuju su masline,maslinovo ulje,zumance,kikiriki,badem,ljesnjaci,orasi,laneno i susamovo sjeme ili ulje...znaci nezasicene masti koje ne sadrze holesterol,koji se inace lijepi po zidovima krvnih sudova i stvara velike zdravstvene probleme :(

tijelo ne zna koliko je sati,zato se obroci pisu 1,2,3...neko ce ustat u 10h a leci u 02h,a neko ce ustat u 8h a leci u 00h,tako da to nije neka mjera,organizam se navikne i na jedno i na drugo ;)

to sto neko ima 95kg,ne znaci nista jer nije navedena visina i cilj u buducnosti,da li zeli masu ili gubitak masnog tkiva...ja cu se vise orjentisat na dobijanje mase,a za ove sto zele izgubit kilograme,nek skinu program P90X,tu imaju sve i trening i ishranu,jako jako dobar program :o

"Klare" ja bi volio da ti na osnovu ova 2 posta,pokusas sebi napravit plan ishrane za jedan dan,da vidim jesi li shvatio poentu,pa cemo kombinovat ostale dane,to nije problem ;)

QUARESMA 18<<<
Kontakt:

Post Postao/la QUARESMA 18<<< » 24 feb 2013, 20:47

Klare je napisao/la: Teško bez fizičke aktivnosti,
jel dovoljno baviti se fudbalom? mislim, trening, utakmice i to?

al eto vidis, meni ujutro je bas nekako mrsko jesti, nekako bas ne mogu, pojedem 2-3 zalogaja i to je sve, tek kasnije kad se malo razbudim onda izgladnim

Klare

Post Postao/la Klare » 24 feb 2013, 21:29

QUARESMA 18<<< je napisao/la:al eto vidis, meni ujutro je bas nekako mrsko jesti, nekako bas ne mogu, pojedem 2-3 zalogaja i to je sve, tek kasnije kad se malo razbudim onda izgladnim
Uzrok smo našli. 8-)
Dobar doručak je glavni uzrok za dobivanje kilograma.
ako ti nije mrsko, ako si spreman konstantno ustajati u 6-7h, otrčati, odraditi fizičku aktivnost siguran budi da ćeš u roku od mjesec dana dobiti 3 kg min.

U tim godinama(oko 18 :? ) sam imao isti problem, koliko god jeo kazaljka na vagi se nije pomjerala, sve do 17 godine kada sam došao na ideju da zaradim prvu platu.
Prvog mjeseca ustajanje je bilo u 6h, druga dva u 5h,
određena količina posla bi se odradila do 8-9h, a tada sam toliko gladnio da je svako jutro mali hljeb u stomak ušao. :)
Uglavnom, nakon 3 mjeseca razlika je vidljiva bila, a kako i ne bi, jer sam dobio blizu 10kg.

A inače(to ljeto sam završio 3.srednje)sam bio jako mršav, čak su zbijane i određene šale,
no ta raja me nije viđala ta 3 mjeseca, a pri polasku u 4. su baš ovako :o , vjerovati niko nije mogao.

Mislim to dobivanje kilograma je bilo jako pozitivno zbog te neuhranjenosti, pa sam baš dobio onoliko da kosti fino prekrijem, a ne da izgradim one šlaufe i samo masno tkivo.

Od tada sam postepeno iz godine u godinu dobivao po još koji kilogram,
a već odavno sam tu na 1.92-93, i 95 kg, i ne namjeravam ići dalje,
samo što sam proteklih godina dodao lagani trening u teretani bez ikakvih suplemenata, jer to mi baš nije zanimljivo, a napredak je zaista vidljiv, a taj trening meni kao odmor dođe, navika, hobi...,
jednostavno poslije istog čovjek je kao drugi čovjek, i ko to nije probao nikad neće znati koja je to relaksacija,
mada ima i onih koji idu, ali na to skroz drugačije gledaju. ;)

Da se još jednom vratim na taj odlučujući period što se dobivanja kilograma tiče.
Stvar je u tome što je to kod mene išlo ugodno s korisnim,
mislim da ne bi bio spreman bez obaveze u ta doba trčati i raditi neku neobaveznu fizičku aktivnost,
no ako imaš volje, pogotovo je pogodno ljeti siguran budi da će rezultati doći,
a na taj način teško da ćeš ikad kilograme dobiti,
možda poslije 22-e, 23-e godine,
ne znam eto vidi, ovo je bila moja priča. :D
QUARESMA 18<<< je napisao/la:jel dovoljno baviti se fudbalom? mislim, trening, utakmice i to?
Prvo ovo gore. :)
A onda valja i taj trening, ako ćeš poslije istog jesti hljeb i nešto hranjivo,
od fudbalske ishrane hljeba nema.
Zadnja izmjena: Klare, dana/u 24 feb 2013, 21:34, ukupno mijenjano 1 put.

OTNYS_YNWA
Kontakt:

Post Postao/la OTNYS_YNWA » 24 feb 2013, 21:33

Bilo koji sport je vrlo važan, ako imaš vremena ne znam zašto ne bi ubacio i teretanu, sat vremena dnevno dosta.
Što se tiče ishrane, sve ti je stvar navike, ja sam prije doručkovao kada su mnogi ručali, sada me glad probudi oko 8 ujutro. Neki misle da izjutra ne možeš jesti jer si kasno naveče jeo i slično, što nije tačno. Bitno je i da jedeš pred spavanje. Recimo, ako zaspiš skoro gladan ili potpuno gladan ne znači da ćeš ujutro isto biti. Sigurno ste čuli za termin 'pregladnio'. Obavezno bar sat prije spavanja nešto glabare. :mrgreen:

Invincibles
Kontakt:

Post Postao/la Invincibles » 24 feb 2013, 21:36

Ako planiras da se udebljas,tj.bukvalno da se udebljas onda je ovaj post iznad idealan za tebe,a ako planiras da nabacis misicnu masu onda je smijesan ;)

edit:post @Klareta
Zadnja izmjena: Invincibles, dana/u 24 feb 2013, 21:39, ukupno mijenjano 1 put.
__VICTORIA CONCORDIA CRESCIT__

QUARESMA 18<<<
Kontakt:

Post Postao/la QUARESMA 18<<< » 24 feb 2013, 21:37

nista dok ne okopni i ne otopli, onda cu krenuti sa jutarnjim vjezbama i doruckom
koliko je idealno kila za visinu do 184?

OTNYS_YNWA
Kontakt:

Post Postao/la OTNYS_YNWA » 24 feb 2013, 21:51

84 kile.

Sarajlijc@
Kontakt:

Post Postao/la Sarajlijc@ » 24 feb 2013, 21:55

Pustite to, svakom kile drugacije stoje. Mozes ti imas 90 da se ne primjeti ha ja.
NA KRAJU SVIJETA ILI SUNČEVOG SISTEMA
PRATIĆE TE NAŠA PJESMA IL' IMA DA NAS NEMA!

Odgovori

Natrag na “Fitness & Bodybuilding”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 4 gosta.