mandraX je napisao/la:Mene bi bilo stid pored jednog Del Bosque-a il' SAF-a reći za Mourinha da je najbolji trener svih vremena.
Al' stvarno, čuj najbolji...i to svih vremena...e u pi*ku materinu

Od aktivnih trenera, jedino bih SAF-a stavio ispred Josea. Ovo su neki moji razlozi:
- dugovječnost
- broj osvojenih trofeja
- privrženost isključivo jednom klubu
- stvaranje branda zvanog United
- skidanje Liverpoola sa trona najtrofejnijeg engleskog kluba
Što se tiče Mourinha, nedvojbeno je bolji taktičar od SAF-a. Jose je od svakog "učitelja" pokupio stvari (to je prednost kada počinješ kao "šegrt" velikim trenerskim imenima, jer si u mogućnosti da kombinuješ sve te škole i uzimaš ono najbolje iz svake).
Mislim da je o osvojenim trofejima suvišno govoriti, ipak je Jose sve živo osvojio + ima još 15-20 godina pred sobom, tako da će vitrine klubova (ili reprezentacija) koje bude vodio biti još ispunjenije. Ono što je meni kod njeg veliki plus je što na vrijeme primijeti (zbog toga mislim da će nakon ove sezone otići iz Reala) poniranje broda kojeg vodi. Da se razumijemo, ne volim one koji često mijenjaju klubove (kako trenere, tako ni igrače), al' Jose na vrijeme pokupi svoje stvari i ode na drugu destinaciju. Mada, moram priznati da bih ga volio vidjeti duže u jednom timu. Zašto? Da nakon jedne neuspješne sezone na svim poljima (velika mogućnost je da će to biti ova), ostane u klubu i pokuša promijeniti stvari iz temelja. Naravno, teško da će bit' nešto od toga, tako da...
U biti, ja kako god da okrenem vidim samo jednog mogućem Mourinhovog nasljednika. Ne čitam Marcu, ne zanimaju me španski listovi i ne vodim se navijačkim blogovima. Dakle, jedino Wengera vidim kao mogućeg nasljednika. To sam već pisao i mislim da bi Real i Wenger bili idealna kombinacija. Nepresušan izvor novca + dopadljiva igra = Real koji može i taktički i lijepo za oko razbiti svakog protivnika.
"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”