Postao/la Kiselikrastavci » 22 feb 2013, 01:38
@ justice80
Ja se u principu slazem s tobom, nema tu nikakve demagogije, to je apsolutna prihvatljivo sto ti govoris. S druge strane ti je Alan takodje odgovorio, zasto je tako i da je to tako u cijelom svijetu. Zasto doticni igraci nisu htjeli igrali za BiH, ili zasto u (brojnim) slucajevima neki drugi sportisti nisu htjeli igrati za tu Srbiju i Hrvatsku, a za koje su nastupali sportisti koje je naveo, a rodjeni su u Hrvatskoj/Srbiji, to sve treba pitati te sportiste, tako da se krecemo u neodredjenim okvirima. Sigurno je da je svaka nacija na svijetu mogla postici kvalitetnije rezultate, odnosno da je kadrovski mogla biti vise popunjena u sirinu, ali isto tako je moglo biti i obrnuto. Ponavljam, to nikada necemo saznati i po meni je izlisno dalje diskutovati. Koliko smo svi mi bez obzira kako se zovemo, za koga navijali i za koga se (navijacki) opredjeljivali, pomislili, sta bi bilo da smo kao Jugoslavija ostali na okupu. Zar ne? Onako nostalgicno, svima nam je sinula pomisao, pa bili bismo kud i kamo bolji, a opet bi se vrlo brzo vratili u realu i rekli, lijepa misao i nista vise. Ja sam vec napisao na ovu temu jedan prilicno dug post, pa ne bih sada opet ulazio u neke ponovne analize. Ali ono sto je za mene kljucno je rad u bazicnom sektoru, za sto su bez sumnje potrebni minimalni i odgovoarajuci uslovi, ali i kvalitetna struka. Kada je struka u pitanju i selekcija reprezentacija, uputicu te na razmisljanje jednom opaskom, nadam se. Uzmimo fudbal i uporedimo ga sa manjim bazicnim, pojedinacnim, dvoranskim sportistima. U fudbalu se mozda obrce novac kao u svim ostalim sportskim disciplinama zajedno, i logicno je da zbog toga fudbal privlaci najvise mladih ljudi, koji posle kada sazru kao ljudi, ulaze u trenerske (strucne) vode. Od proizvoda postaju proizvodjaci. Da se vartim na poentu, ako gledas tzv. "male" sportove primjetices da se kadrovi vecinom regrutuju sa tla bivse drzave, iako ima eksternih slucajeva kao recimo taj Cavic, koji se rodio i odrastao u SAD. U fudbalu, kojeg pocne da trenira cetvoro od petoro djece kada se odluci baviti sportom, sve tri reprezentacije sve su vise osudjene gledati ima li kakav talenat "naseg" porijekla u Njemackoj, Svici, Austriji, Francuskoj, SAD, Australiji... Poceli smo se ne samo izmedju samih sebe otimati, nego i sa tim zemljama. Ja ne zelim da skrenem s teme koja se tice konkretno na BiH, ali ukazujem ti da je na svim jugoslovenskim prostorima los strucni rad vise nego vidljiv. On se nije osjetio 90-ih, jer su tadasnji sportisti profilirani u nekim ozbiljnijim strukturama bivse drzave, ali danas, kada "ubiremo" plodove rada u skorijoj proslosti posle raspada drzave, primjetices da niko nije narocito zadovoljan rezultatima koje sportisti ostvaruju. A klupski sport je baza, za svako plansko organizovanje sporta, i u njemu lezi (bolja) buducnost, jedan igrac manje-vise nece rijesiti duboki problem, ne samo u BiH, nego ni u ostalim republikama. Sigurno je da moze pojacati konkurenciju i podici kvalitet, ali ne moze garantovati sportske uspjehe u kontinuitetu.
Sportski pozdrav
To je samo posao. Trava raste, ptice lete, valovi udaraju u pijesak. Ja tucem ljude. (Muhamed Ali)
Potrosio sam devedeset posto zarade na pice i zene. Ostalo sam spiskao. (Dzordz Best)