Lige petice

Moderatori/ce: ribery,Monolog,hammers,geronimo

Najbolja liga je...?

Premiership
277
43%
Primera Division
164
26%
Seria A
99
15%
Bundesliga
90
14%
Le Championat
10
2%

Ukupno glasova: 640

BigBigBang
Kontakt:

Re: Lige petice

Post Postao/la BigBigBang » 21 feb 2013, 12:55

KSIVLE je napisao/la:
BigBigBang je napisao/la:Ali 2013 je tek na malo vise od pola puta...
I Primera već ima prednost koju Prem ne može dostići.

BTW, dogodine se Prem i BuLi faktički izjednačavaju. 8-)
:lol:

Uefin koeficijent jeste dobar pokazatelj necega i jedini je vjerodostajan kad su u pitanju nastupi u Evropi timova iz liga koje se usporedjuju. Ali on ne moze nikad biti finalni pokazatelj u Evropi nastupa maksimalno 7 ekipa iz jedne lige a lige imaju po 20 klubova dakle to nije ni blizu 50% timova koji se nalaze u ligi tako da je neozbiljno to uzeti kao konacni pokazatelj jacine lige. Ali neki pokazatelj sigurno jeste.

Ako na cijelom svijetu ljudi placaju Premiership najvise i Premiership je najgledanija liga to je veoma jak argument. Jer ljudi placaju najvise ono sto im je najbolje, lova jednog covjeka je najvjerodostojiniji podatak niko nece placati da gleda Premiership umjesto Primere ili Bundesa a misliti da su te lige bolje od Premiersihpa.
Zadnja izmjena: BigBigBang, dana/u 21 feb 2013, 13:04, ukupno mijenjano 1 put.
VOAJERU CIGANE ODLAZI IZ ARSENALA!

effe_sa
Kontakt:

Post Postao/la effe_sa » 21 feb 2013, 13:04

E pošto se gore spominje Evropska liga, nešto sad moram spomenut, što bi trebalo po pitanju tih diskusija vezano za to takmičenje sve sasijeći u korijenu.
Naime neki dan svi klubovi su se izjasnili da ne žele reformu evropskih takmičenja, tako naravno ni Evropske lige. Prema tome, nikome iz jačih liga ova Evropska liga ne smeta i sad je tu diskusija bespotreba , kako je to bezveze takmičenje, klubovi se ne trude i ostala šuplja priča.... Što je interesantno takva se polemika ovde vodi više na forumu, nego među čelnicima najvećih evropskih klubova i liga..... ;) Što je naravno jako zanimljivo.....

Diskusija oko toga koja je liga jača od ovih top 3, top 4 inače je većinom bezvezna, zato što se tu lupa argumentima, koji i nisu pravi argumenti ili često nisu relevantni. Par relevantnih je znalo biti ovde izneseno.

@Devil: U dosta se stvari ja s tobom slažem, ali mislim i sam ćeš priznat da uspjeh klubova u Evropi (pogotovo sabrani uspjesi u periodu od nekih 3-4 godine), ipak dosta govori o kvalitetu te lige. Uefina rang lista je opet nekako najmjerodavnija u tome svemu, nećemo reći sad 100 %, ali nekog mjerodavnijeg faktora nema.
Međutim sama evropska takmičenja ne mogu u potpunosti dati sliku lige, potpuna slika se tek može dobiti kada se saberu učinci u Evropi, te stanje, kvalitet utakmica u toj ligi. Ali moramo mi onda priznat da kad dođemo do ovog drugog parametra da onda tu ima dosta subjektivnog viđenja.

Samo da navedem primjer, mi ćemo se ovde svi složit npr. da je engleska liga bolja od francuske, ali kada upoređujemo englesku i špansku ligu, onda ćemo naći desetine parametara koje idu u prilog jednoj ligi i desetine parametara koje idu u prilog drugoj ligi. Zato kad se odluta daleko u tim diskusijama, dođemo do besmislenih diskusija (a to često bude slučaj na ovoj temi.... :D ).
Abteilung Attacke...
FC Bayern - Champions of Europe - 6X Champions league
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland

Devil
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Devil » 21 feb 2013, 13:06

Napisano 30.januara 2013 u 01:30. :D
Pa o tome ti ja pricam.Kako neko moze da tvrdi da je jedna liga jaca od druge i da pri tome kao svi sretni lupi da je pokazatelj 4 kluba u LP Spanaca naspram 2 EPL.Mislim...
Jedini nacin da se dokaze koja je liga kvalitetnija je liga od 40 klubova,po 20 jednih i drugih i opleti.
Sve ostalo ovo sto mi pricamo svodi se na licni utisak,ali dokaza za to nema.Nekome je lepsi i bolji engleski fudbal (meni npr.) sa raznoraznih strana,nekome je lepsa i bolja Primera (tebi npr.) i i ja i ti mozemo navesti po najmanje 10 stavki zbog cega je to tako a da ne mozemo pobiti suportne ni po kojoj tezi.
Al' ova tema je izgleda i napravljena da nabija smeh koliko mogu da primetim,jer se ozbiljno bar na ovu temu ne moze pricati.
Pozdravlja vas Cika Devil. Secajte me se. :)))

BigBigBang
Kontakt:

Post Postao/la BigBigBang » 21 feb 2013, 13:08

Vecina neutralnih ljudi koji nisu fanovi Engleske i Spanske lige ce reci da je Engleska jaca i atraktivnija liga u to sam 100% siguran. Objektivni ljudi su mjerilo. Vecina neutralnih ljudi ce gledati prije Englesku nego Spansku ligu to znamo i mi fanovi EPLa a i oni iz Primere.

Zasto se evropski koeficijent stalno ovde potencira kao neki argument spanaca i drugih? Engleska je unazad ne znam ni ja koliko godina prva i po tom koeficijentu, kakav im je to bezvezan argument?
VOAJERU CIGANE ODLAZI IZ ARSENALA!

trxel
Kontakt:

Post Postao/la trxel » 21 feb 2013, 13:15

Uefin parametar za usporedbu jacine liga je petogodisnji uspjeh date lige u eurotakmicenjima.Kvalitet date lige gleda se prema kvantitetu pracenosti iste.To nije samo posjecenost stadiona,nego i pracenje preko TV-a.To sto jedna liga ima 15 kvalitetnih klubova,a druga 5 je stanje koje najvise uocavamo mi gledaoci nogometa,i nece moci doci do izrazaja u nekim statistickim podatcima..
Sir Alex Ferguson´the greatest manager of all time´

Ferguson said: "United can do anything, believe me. They've got that great philosophy and history, they will always do well."

Toxicity
Kontakt:

Post Postao/la Toxicity » 21 feb 2013, 13:26

Ma smiješno je raspravljati više o jednom te istom. EPL je bolja i tu nema priče. Pa kako će biti zanimljiva liga gdje jedna Barca ne zna za poraz osim kad igra sa Realom, a i tu rijetko gube.
Messi već na pola sezone ima 37 golova, Ronaldo 20 +, Falcao 20 +, pa obrane su smiješne u Primeri.
Kome je zanimljiva lepršavost kad tu istu lepršavost neutraliziraju iole ozbiljne obrane širom Europe.
"Give me what I want and I'll go away"

"See you in another life, brother."

Real Madrid

KSIVLE
Kontakt:

Post Postao/la KSIVLE » 21 feb 2013, 13:51

BigBigBang je napisao/la: Uefin koeficijent jeste dobar pokazatelj necega i jedini je vjerodostajan kad su u pitanju nastupi u Evropi timova iz liga koje se usporedjuju. Ali on ne moze nikad biti finalni pokazatelj u Evropi nastupa maksimalno 7 ekipa iz jedne lige a lige imaju po 20 klubova dakle to nije ni blizu 50% timova koji se nalaze u ligi tako da je neozbiljno to uzeti kao konacni pokazatelj jacine lige. Ali neki pokazatelj sigurno jeste.

Ako na cijelom svijetu ljudi placaju Premiership najvise i Premiership je najgledanija liga to je veoma jak argument. Jer ljudi placaju najvise ono sto im je najbolje, lova jednog covjeka je najvjerodostojiniji podatak niko nece placati da gleda Premiership umjesto Primere ili Bundesa a misliti da su te lige bolje od Premiersihpa.
Znači, uzet ćemo kao relevantniji pokazatelj medijsku popraćenost, nego rezultate u natjecanjima gdje sudjeluju klubovi iz obe lige i gdje dolazi do međusobnog sučeljavanja. :roll: Znači marketing = kvaliteta. :roll: Meni je recimo Prem isto zanimljiviji za gledati, ali Primeru smatram boljom ligom. A ovo vaše trolanje i ad hominemi u nedostatku argumenata samo potvrđuju da sam vjerovatno bliže istini nego vi.

Ove priče kako u Europi ne nastupaju cijele lige su obična glupost kad se govori o omjeru snaga između liga. Kao što jednu momčad u utakmici predstavlja 11-14 igrača, tako i jednu ligu predstavlja određeni broj klubova. Po toj vašoj logici ispada da ne možemo reći da je Bayern bolji od Arsenala, jer na terenu nismo vidjeli svih 25+ igrača i jednog i drugog kluba.

Dakako idealnog mjerila nema i teško je odrediti tko je bolji kad imamo ovakvu li-la situaciju; ali nema objektivnijeg kriterija od rezultata u Eurokupovima i rezultata u međusobnim ogledima.

Ja sam osobno do nedavno isto smatrao da je Prem jači, ali zadnje 2 sezone su poprilično zakazali.

Devil je napisao/la: Imas moje postove na prethodnim stranicama teme,ja stvarno ne zelim da ponovo pisem radi nekoga ko ne zeli da cita i pri tome valja gluposti kako Evropa odredjuje kvalitet neke lige.Stvarno se ponekad zapitam da li Granada,QPR,Espanyol,Reading igraju neku ligu u paralelnom univerzumu koje se slucajno nazivaju Primera i EPL a ovu ovamo ligu cini samo po 6-7 eventualno 8 klubova sa obe strane. :oops:
Pitao sam te da mi ukratko nabrojiš par objektivnih kriterija, a ti umjesto toga da napišeš 5-6 riječi o tim kriterijima, u nedostatku volje i vremena napisa cijeli pasus. :lol: A sad da ću tražit unazad zadnjih 100 stranica tko je šta napisao, ne pada mi napamet.
Zadnja izmjena: KSIVLE, dana/u 21 feb 2013, 13:55, ukupno mijenjano 2 puta.
"Zanimanje tako velikih klubova godi, ali ja neću napustiti Dortmund. Ovdje nogomet nikada nije bio sporedna stvar; oduvijek je bio glavna!"

trxel
Kontakt:

Post Postao/la trxel » 21 feb 2013, 13:53

Kakve veze imaju rezerve kluba u poredenju sa jacinom ekipe sa dna ili sredine određene lige? :?
Sir Alex Ferguson´the greatest manager of all time´

Ferguson said: "United can do anything, believe me. They've got that great philosophy and history, they will always do well."

KSIVLE
Kontakt:

Post Postao/la KSIVLE » 21 feb 2013, 13:58

trxel je napisao/la:Kakve veze imaju rezerve kluba u poredenju sa jacinom ekipe sa dna ili sredine određene lige? :?
Samo ukazujem na apsurdnost argumenta.

Dakle, nek netko od vas Engleza napiše te kriterije po kojima je Prem bolji, a da to ne bude vrijeđanje sugovornika ili priče "napisao sam ja to davno i ne da mi se ponavljat". Samo me zanimaju ti kriteriji i ništa više. Znači par kratkih crtica i amen.
"Zanimanje tako velikih klubova godi, ali ja neću napustiti Dortmund. Ovdje nogomet nikada nije bio sporedna stvar; oduvijek je bio glavna!"

Faraon iz Visokog
Kontakt:

Post Postao/la Faraon iz Visokog » 21 feb 2013, 14:02

KSIVLE je napisao/la:
trxel je napisao/la:Kakve veze imaju rezerve kluba u poredenju sa jacinom ekipe sa dna ili sredine određene lige? :?
Samo ukazujem na apsurdnost argumenta.

Dakle, nek netko od vas Engleza napiše te kriterije po kojima je Prem bolji, a da to ne bude vrijeđanje sugovornika ili priče "napisao sam ja to davno i ne da mi se ponavljat". Samo me zanimaju ti kriteriji i ništa više. Znači par kratkih crtica i amen.
Liga je najgledanija i na tribinama i na TV-u . Sta hoces vise ?
Rođen s tobom da budem

KSIVLE
Kontakt:

Post Postao/la KSIVLE » 21 feb 2013, 14:05

Faraon iz Visokog je napisao/la: Liga je najgledanija i na tribinama i na TV-u . Sta hoces vise ?
U Španjolskoj je stopa nezaposlenosti 26%. Vjerovatno ti ne kužiš šta to znači, ali vjeruj mi da tjera ljude da se odreknu luksuza tipa odlaska na utakmice.

A i da je Prem najgledaniji na tribinama je obična laž, pošto ih BL šiša za nekih 6-8 tisuća u prosjeku po utakmici.

Sportfanatik
Kontakt:

Post Postao/la Sportfanatik » 21 feb 2013, 14:07

KSIVLE je napisao/la:
Faraon iz Visokog je napisao/la: Liga je najgledanija i na tribinama i na TV-u . Sta hoces vise ?
U Španjolskoj je stopa nezaposlenosti 26%. Vjerovatno ti ne kužiš šta to znači, ali vjeruj mi da tjera ljude da se odreknu luksuza tipa odlaska na utakmice.

A i da je Prem najgledaniji na tribinama je obična laž, pošto ih BL šiša za nekih 6-8 tisuća u prosjeku po utakmici.
U EPL su manji stadioni zato je prosjek gledatelja u Bundesligi veći. Gledaj postotke. Stadioni Fulhama, Wigana, QPR-a, Norwicha, Stokea primaju oko 20.000 gledatelja, Anfield i Stamford Bridge oko 40-45 tisuća, dok je u Bundesligi skoro svaki stadion oko 40.000
Super Bowl champions: 2001, 2003, 2004 Let's go Pats
IN MOYES WE TRUST
RAFA NADAL
LeBRON JAMES
KIMI RAIKKONEN

KSIVLE
Kontakt:

Post Postao/la KSIVLE » 21 feb 2013, 14:10

Sportfanatik je napisao/la:
U EPL su manji stadioni zato je prosjek gledatelja u Bundesligi veći. Gledaj postotke. Stadioni Fulhama, Wigana, QPR-a, Norwicha, Stokea primaju oko 20.000 gledatelja, Anfield i Stamford Bridge oko 40-45 tisuća, dok je u Bundesligi skoro svaki stadion oko 40.000
A inače bi ti klubovi koji uglavnom ne rasprodaju ni 20000 karata napunili stadione od 40000 do posljednjeg mjesta.

Sportfanatik
Kontakt:

Post Postao/la Sportfanatik » 21 feb 2013, 14:12

KSIVLE je napisao/la:
A inače bi ti klubovi koji uglavnom ne rasprodaju ni 20000 karata napunili stadione od 40000 do posljednjeg mjesta.
Naravno da bi. Tottenham gradi novi stadion od 60.000 gledatelja, i imaju 100.000 zahtjeva za godišnje karte. Ey, 100.000. Sada im stadion prima oko 35.000 nisam siguran bez Googlea ali svako može provjeriti. Svaki bi stadion bio ispunjen koliko god primao. Kako objašnjavaš Herthin prosjek od 30.000 gledatelja a stadion prima 80.000. Jedino se napuni kada gostuje Union
IN MOYES WE TRUST
RAFA NADAL
LeBRON JAMES
KIMI RAIKKONEN

Faraon iz Visokog
Kontakt:

Post Postao/la Faraon iz Visokog » 21 feb 2013, 14:13

KSIVLE je napisao/la:

A LP im nije luksus gledat :D hoce ljudi kvalitet :)
Rođen s tobom da budem

KSIVLE
Kontakt:

Post Postao/la KSIVLE » 21 feb 2013, 14:15

Naravno da bi. Tottenham gradi novi stadion od 60.000 gledatelja, i imaju 100.000 zahtjeva za godišnje karte. Ey, 100.000. Sada im stadion prima oko 35.000 nisam siguran bez Googlea ali svako može provjeriti. Svaki bi stadion bio ispunjen koliko god primao. Kako objašnjavaš Herthin prosjek od 30.000 gledatelja a stadion prima 80.000. Jedino se napuni kada gostuje Union
http://www.transfermarkt.de/de/premier- ... b_GB1.html" onclick="window.open(this.href);return false; Po ovome ispada drugačije.

Hertha igra u Cvajti. U BL su imali 50-60000. Osim toga, oni su poznati kao trend klub koji nema iza sebe neki jaki navijački pokret.

Faraon iz Visokog je napisao/la: A LP im nije luksus gledat :D hoce ljudi kvalitet :)
Isto ovisi o rivalu. Na Celtic ili Dinamo ih sigurno neće doći puno.

Sportfanatik
Kontakt:

Post Postao/la Sportfanatik » 21 feb 2013, 14:18

4 kluba imaju popunjenost 99+%, još 5 klubova je preko 98%, tek su 3 kluba ispod 90%, sve si sam rekao
IN MOYES WE TRUST
RAFA NADAL
LeBRON JAMES
KIMI RAIKKONEN

KSIVLE
Kontakt:

Post Postao/la KSIVLE » 21 feb 2013, 14:26

Sportfanatik je napisao/la:4 kluba imaju popunjenost 99+%, još 5 klubova je preko 98%, tek su 3 kluba ispod 90%, sve si sam rekao
Ma Fulham, Reading, Stoke bez beda pune 40000, Totić 100000, a Liverpool i United 250000. :lol:

Devil
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Devil » 21 feb 2013, 14:29

KSIVLE je napisao/la:
Devil je napisao/la: Imas moje postove na prethodnim stranicama teme,ja stvarno ne zelim da ponovo pisem radi nekoga ko ne zeli da cita i pri tome valja gluposti kako Evropa odredjuje kvalitet neke lige.Stvarno se ponekad zapitam da li Granada,QPR,Espanyol,Reading igraju neku ligu u paralelnom univerzumu koje se slucajno nazivaju Primera i EPL a ovu ovamo ligu cini samo po 6-7 eventualno 8 klubova sa obe strane. :oops:
Pitao sam te da mi ukratko nabrojiš par objektivnih kriterija, a ti umjesto toga da napišeš 5-6 riječi o tim kriterijima, u nedostatku volje i vremena napisa cijeli pasus. :lol: A sad da ću tražit unazad zadnjih 100 stranica tko je šta napisao, ne pada mi napamet.
Ne moras traziti unazad 100 stranica,vec nekih 10-ak.Mada to je samo dokaz koliko neces da citas i pokusavas da iskontriras i onda ljudima okacis ono sto i oni kazu.Kazem ja tema stvorena za smeh. :oops:
Pozdravlja vas Cika Devil. Secajte me se. :)))

Sportfanatik
Kontakt:

Post Postao/la Sportfanatik » 21 feb 2013, 14:31

KSIVLE je napisao/la:
Sportfanatik je napisao/la:4 kluba imaju popunjenost 99+%, još 5 klubova je preko 98%, tek su 3 kluba ispod 90%, sve si sam rekao
Ma Fulham, Reading, Stoke bez beda pune 40000, Totić 100000, a Liverpool i United 250000. :lol:
Zato Furth, Augsburg, Hoffenheim, Freiburg i ostala elita pune 60.000 bez problema
IN MOYES WE TRUST
RAFA NADAL
LeBRON JAMES
KIMI RAIKKONEN

Odgovori

Natrag na “Međunarodni fudbal”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 5 gostiju.