Sta je ovo

opet smo pali na drugu stranicu

Pa zar se nema sta pisati o najboljem klubu na svijetu
Evo vam kopirani interwiev sa Lahmom, oko kojeg se digla velika prasina zadnjih dana...
N: Da li vam je žao što ste produžili ugovor sa Bayernom, te niste prešli u Barcelonu?
PL: Sigurno ne žalim, jer sam uvjeren da se Bayern može vratit na stare staze slave. I zašto bi otišao, kada tu imam sve što želim, tu mi je dom, Bayern je moj klub, tu sam odrastao? Ali naravno sada su tu problemi koji se trebaju analizirati, kritizirati i naravno riješiti.
N: Prijeti vam ispadanje iz Lige Prvaka.
PL: Kada se Bayernova ekipa usporedi sa drugim velikim ekipama u Europi, jasno se može vidjeti da druge ekipe na 7-8 pozicija imaju igrače svjetske klase – Bayern to nema. Ako se želimo nadmetati sa Chelsijem, MUTD-om, Barcom onda Bayernu treba posebni koncept igre i strategije. To mora biti cilj našeg kluba.
N: Bayern je u proteklim godinama uložio jako puno novaca:
PL: Ja sam mišljenja da u prošlih par sezona nismo baš sretno pogodili sa transferima. Sigurno je jedan od uzroka tome što smo promijenili dosta trenera, a svaki trener je imao neku svoju viziju. Moramo imati na umu da klubovi poput Barce, MUTD-a imaju već unaprijed odabrani sistem igre – i prema tome sistemu se dovode igrači, ciljani igrači točno za taj sistem igre.
N: A Bayern?
PL: Mi smo npr. doveli Robbena, zato što je on jako dobar igrač. Ali ga mi nismo doveli zato što smo se odlučili da ćemo od sada pa nadalje igrati u sustavu 4-3-3. Toga kod nas nema, da se vodstvo kluba odluči na tu strategiju i da ju provodi u djelo.
N: Vama u Bayernu fali koncept igre i strategije, nešto po čemu će Bayern biti prepoznat?
PL: Da, jer točno tako to treba biti: Znači odlučimo se da ćemo u budućnosti igrati 4-3-3 i onda si postavim pitanje: Koja 3 igrača trebam dovesti za sredinu terena? Na krilima smo već super pokriveni sa Riberyem i Robbenom, te napadača za tu taktiku imamo sigurno, dapače imamo ih previše.
N: Gdje je onda problem?
PL: U vezi nam nedostaju igrači kojima obrana može uvijek dodati loptu. To ne mora biti neko ko će uvijek predribljati igrača kao Xavi ili Iniesta. Pogledajte Chelsea: Tamo igraju Lampard, Ballack – njihova kvaliteta nije da rješavaju situacije sa driblinzima, oni imaju druge kvalitete sa kojima rješavaju „probleme na terenu“, te su uvijek otkriveni da im se lopta može dodati. Uvjeren sam da je naš najveći problem srednji red. Cijelo vrijeme nam se predbacuje da se uvijek lopta vrača prema nazad….
N: Novi trener na inzistira posjedu lopte.
PL: Da, to je također važno, ali sada moramo početi igrati više prema naprijed. Ali: kome da se doda lopta? Tko je taj igrač koji će nešto pokrenuti, onaj koji uzme loptu, sagleda situaciju i napravi pravi potez prema naprijed? Sada nama to fali.
N: Tu izlazi na vidjelo da Bayernu fali taj kreativni igrač u sredini terena i to već jako dugo.
PL: I onda npr. kupimo Tymoschuka, koji je trebao igrati drugu 6-icu, ali onda dovedemo Robbena i igramo samo sa jednom 6-icom.
N: Po tome je dovođenje, skupog Tymoschuka bilo nepotrebno.
PL: Ili bolje rečeno on treba igrati na poziciji zadnjeg veznog, a ne desno u vezi.
N: Drugim riječima; stalno kruženje lopte između obrambenih igrača je u biti posljedica da se „ne može igrati prema naprijed“?
PL: Kao što sam rekao, posjed lopte je jako bitan. Barcelona također ima veliki posjed lopte, ali oni također imaju igrače koji kažu: Ok, sad idemo igrati prema naprijed. To je ono što nama fali. Kad pogledam naše posljednje utakmice jednostavno se pitam ko bi to kod nas trebao reći, pokrenuti? A sad smo pričali samo o jednoj poziciji. Za bundesligu je to možda i dovoljno, ali da bi se moglo konkurirati na Europskoj razini, moraš imati minimalno 8 igrača, koji igraju na svojim prirodnim pozicijama od početka karijere, imaju sigurnost i određenu kvalitetu. Tih 8 igrača ja kod nas ne vidim i za to nisu krivi igrači nego to što u proteklim godinama nismo imali viziju i plan kako ćemo igrati u budućnosti.
N: Bayern još od ozlijede Sagnola – 2007 ima problem sa tim drugim bekom uz vas.
PL: Da, sad je došao Braafheid, Oddo je bio posuđen, Jansen se kratko zadržao u klubu, bio je tu i Lell i Gorlitz se vratio iz KSC-a. No od onda nije došao igrač u klub kojem se dalo povjerenje ili da se dokazao već na Europskoj ili svjetskoj razini.
N: Vi sad trenutačno igrate na desnoj strani i to zato što ne postoji alternativa. Da li vi stvarno želite i ubuduće igrati na desnoj strani?
PL: Lijevo ili desno, dalo bi se o tome raspravljati – samo što je došlo vrijeme da se ljudi u klubu odluče koja je moja pozicija i di bi ja trebao igrati. Ja sam uvjeren da mogu igrati dobro i na jednoj i na drugoj strani i da posjedujem kvalitetu da ispunim očekivanja Bayerna. Kada igrač u 50 utakmica odigra koju lošu utakmicu to je normalna stvar, ne treba se odmah raspravljati da li je to prava pozicija za njega.
N: Što vi mislite, koji je razloga da je momčad tako čudno ili loše sastavljena? Da li je problem u skaut službi, da li je problem trener? Ili možda Bayernu fali jedan klasični športski direktor, jer je Uli Hoeness previše zaokupljen sa drugim stvarima i zbog toga više nema dovoljno vremena da se brine za ove stvari?
PL: Ponavljam: Klub mora jasno i glasno reći kada dolazi trener: Tako mi igramo. Kod Barcelone više nikom ne pada na pamet da se igra 4-4-2. Barca igra u formaciji 4-3-3 i to je jednostavno tako! A mi sada imamo puno igrača u ekipi koji nemaju svoju poziciju u taktici 4-3-3, koju bi htio igrati naš trener. Npr. Naši napadači. Imamo stvarno dobre napadače, ali u taktici 4-3-3, 2-3 uvijek sjede na klupi. Kada se ja odlučim da dovedem jednog Maria Gomeza onda to također znači; Ok, sada moramo igrati sa 2 napadača. I u pripremama smo uvijek igrali 4-4-2. I onda dođe Robben, super igrač, koji nama paše i koji najviše voli igrati u sustavu 4-3-3.
N: Znači Bayern mora već jedanput početi razvijati ekipu i određenu filozofiju?
PL: Tako je. Ne smiju se jednostavno dovoditi igrači samo iz razloga što su dobri igrači.
N: Ili zato što su zabili koji gol protiv Bayerna, to je inače omiljena strategija Bayerna.
PL: Tako je, još jedanput ću se vratit na Barcelonu. Oni su doveli Ibrahimovića ali su prodali Etooa iako su mogli imati oba dvojicu, ali su znali da će onda svaki puta jedan sjediti na klupi i da će doći do nezadovoljstva i razdora u klubu.
N: Sada je u klub došao novi športski direktor koji će zamijeniti Ulija Hoenessa na poziciji menađera dok će Uli preuzeti funkciju predsjednika kluba – kakav će utjecaj imati te promjene u klubu?
PL: Ja sam uvjeren u kvalitete Nerlingera i smatram da on zna što treba raditi. Mislim da je sada pravo vrijeme za to da se donese odluka o tome kako će klub funkcionirati u budućnosti te smatram da će biti dobro ako će Nerlinger izvršavati tu funkciju športskog direktora, ali je pitanje kako vodstvo kluba gleda na poziciju Nerlingera.
N: Već sada se vodstvo kluba mora odlučiti što i kako dalje jer Bayernu prijeti ispadanje iz LP-a. Trener je sada na velikim mukama i sve više njegova pozicija dolazi u pitanje. Sada kada ste naveli sve te probleme u strukturi kluba i kadra, da li je trener LvG uopće odgovoran za ovakvo stanje u klubu?
PL: Uvjeren sam da mi i sa ovim kadrom možemo igrati bolje. To igrači moraju imati na umu jer oni su također odgovorni za loše rezultate. LvG je znao što se upušta, iako mu transferi Gomeza i Tyma nisu bili po volji on je znao kakav kadar preuzima i sa kojim igračima će morati raditi. Njegovo eksperimentiranje samo je dokaz da i on sam još ne zna koja nam je najbolja taktika i kako bi trebali igrati. Ali meni se sviđa koliko pozornosti on daje taktici, on je jednostavno učitelj i takvog trenera još nisam imao. Mišljenja sam da mi sad imamo trenera koji bi mogao izgraditi ekipu o kakvoj ja pričam.
N: Da li to znači da LvG sa svojim načinom rada, uzrokuje to da neki igrači postanu nesigurni?
PL: On je sigurno drugačiji trener do onih koje smo dosad imali, puno se koncentrira na disciplinu, točnost i to je sigurno sada problem za neke igrače. Ali on sigurno nije neki tupavac koji traži nekakve nemoguće stvari od nas. Treba vremena i mislim da je on jako dobar trener. On je malo egoističan, ali također je čovjek sa dobrim srcem, iako to možda u javnosti ne dolazi do izražaja. Meni se on sviđa ali isto tako znam da njegov način rada mnogima ne odgovara.
N: Da li se igrači LvG-a boje?
PL: Nešto između, polovično ga respektiraju, polovično ga se boje. Također smatram da trener ne bi trebao sa svakim igraćom imati isti odnos nego bi se trebao prilagoditi, a sada to LvG tek ući. Sada recimo nakon svake utakmice radimo detaljnu analizu: Što smo napravili dobro, što nismo? Pa onda nekim igračima nije lako kada budu kritizirani pred svojim suigračima u ekipi: Zašto si dodao ovako, zašto si dodao onako, zašto si se na ovo odlučio, zašto ono itd.…Meni osobno to ne smeta.
N: Pa takve analize trebale bi vam biti poznate iz prošle sezone kada ste to radili sa Klinsmannom.
PL: Ne toga nije bilo, o tome se nije pričalo. Zato je sad takva promjena jako teška. Dosta igrača si možda misli: Radije ja sada sigurno dodam prema natrag nego da sutra ispred cijele ekipe moram slušati kako me trener kritizira. Ono što sada imamo totalno se razlikuje od onoga što smo imali prošlih sezona. Kad se mene npr. kritizira i kad vidim snimku da sam trebao prije ubaciti loptu ili ubaciti dužu loptu onda se moram složiti sa trenerom i reći da je upravu! Trener nam je i rekao da se to radi samo zato da bi se igrač i igra poboljšala i zar to nije ono što svi mi hoćemo?
N: Da li ste zabrinuti da će trener dobiti otkaz ako u subotu ne pobijedite Schalke?
PL: Jedno je sigurno, kao trener Bayerna moraš biti uspješan, to zna i trener. U Lp je sad jako gusto u kupu smo u ¼ finalu a u budnesligi će par slijedećih utakmica biti presudne o tome da il ćemo se brzo približiti vrhu ili nećemo. Ali unatoč lošim rezultatima ja smatram da smo mi na dobrom putu sa ovim trenerom. Ako ovu godinu usporedim sa prošlom, u meni postoji nada zato što vidim strategiju za budučnost, nešto se pokrenulo, ali unatoč tome rezultati moraju krenut na bolje.
N: Npr. da se unatoč tome što se forsira posjed lopte počne više okomito igrati?
PL: Da, moramo igrati ofenzivnije. Ono što se događa u napadačkom djelu je preslabo i premalo. Mi uvijek imamo dominaciju ali ono što fali je 4-5 sto postotnih šansi – to je ono što nam najviše fali.
N: Čovjek dobije dojam da ono što Bayernu treba je napokon neki rani gol, da se rano povede u utakmici.
PL: Tako je, u tom slučaju bi i gledatelji stali iza nas i sigurno bi nam bilo lakše jer bi se naš protivnik morao otvoriti.
N: Kada bi to sve izostalo, razvoj ekipe, rezultati, strpljenje sa trenerom, što bi to značilo za vašu budućnost?
PL: Jako dobro se osjećam u Bayernu, ovaj klub mi je prirastao srcu zato tako otvoreno govorim o svom klubu i ovoj situaciji. Mi želimo sa Bayernom biti uspješni na Europskoj razini i osvajati titule. Ali kad vidim da ne idemo u smjeru u kojem bi se trebalo onda jednostavno želim nešto pokušat promijeniti a ne prepustiti se propadanju. Nikad ne možete biti sigurni da li ćete osvojiti ligu prvaka, to je jako teško. Ali mora se vidjeti napredak!
Po danasnjim izvjestajima Lahm je rekorder u klupskoj historiji po velicini kazne koju je dobio. Spominje se neka 5-cifrena brojka.
Luca-Lepi, takodjer nije prosao nekaznjeno, zbog onoga sto je furnuo doma odmah nakon zamjene