Prije 10-ak godina je bilo apsurdno staviti ove dvije lige u istu komparaciju, ali vrijeme se totalno promijenilo. Fudbal na čizmi je upao u veliku krizu nakon '06 i već poznatih događaja. Sami proces je dugo trajao, a i mnoga velika imena su odlučila da napuste Seriu A i okušaju se u nekim drugim ligama i klubovima. Koeficijent same lige je ušao u veliki minus, a i broj gledatelja na susretima se mnogo smanjio. Ok, bilo je mnogo dobrih fudbalskih predstava koje su se mogle gledati s guštom. Ali nakon afere 'namještanja susreta' došlo je do naglog okreta.
Calcio u velikom minusu, a BuLi u nikad boljem vremenu. U uvodnom tekstu opisah najbolje trenutnu situaciju u Italiji. Znam, veliki zaljubljenici u Calcio će željeti da me isprave, al' ovo je samo realna slika današnjeg fudbala na čizmi. Njemačka je u fudbalskom svijetu oduvijek bila velesila, ali liga i nije bila toliko popularna. Naravno, momčadi poput Bayerna i Dortmunda su ipak bile uvijek u vrhu, ali ostale baš i ne. Ali ubrzanom tranzicijom fudbal u Švabiji je doživio veliki procvat.
Koji je problem Italije i fudbala? Premalo ulažu u omladinski pogon i fudbalske akademije. Primavere većih klubova iz Calcia i pružaju dobre rezultate u mlađim uzrastima, ali ti igrači nikada nisu dobili pravu šansu u prvom sastavu. BuLi je čisti primjer da se rad sa mlađim igračima isplati igrački, ali i novčano. Pogledajte vodeće klubove u Njemačkoj, okosnicu tima čine igrači koji su prošli fudbalske akademije tih klubova. Neuer, Hummels, Schmelzer, Schweinsteiger, Khedira, Kroos, Müller, Özil, Götze, Gomez - fudbaleri koji mnogo vrijede u današnjem fudbalu i treneri širom Europe ih mnogo cijene.
Eh, valjda sam makar malo opisao trenutnu razliku između ovih liga. Najrealnije što sam mogao, ne.
Freude, schöner Götterfunken, Tochter aus Elysium. Wir betreten feuertrunken, Himmlische, dein Heiligtum. Deine Zauber binden wieder, was die Mode streng geteilt: Alle Menschen werden Brüder, wo dein sanfter Flügel weilt.