Svjetsko prvenstvo u rukometu 2013.

Moderatori/ce: ribery,insider,Monolog,_dreamer_

ŠB_Fidelis
Kontakt:

Re: Svjetsko prvenstvo u rukometu 2013.

Post Postao/la ŠB_Fidelis » 21 jan 2013, 16:23

MaGiCa je napisao/la:Jeste istina. Teze o mentalnim osobinama naroda predstavljaju nacizam kao takve.
Napisi neki clanak na taj nacin i odmah ce te na Zapadu smatrati za nekoga ko naginje nacizmu.
Nije to teza, a pogotovo ne nacizam, to se uklapa u povijest, tradiciju, obicaje jednog naroda sto u konacnosti kroz stoljeca isprofilira stanovite karakteristike koje naravno ne moraju biti pravilo, ali postanu dio ''folklora'' tog naroda i identitet po kojem ga drugi poznaju, a to samo po sebi je apsolutno dovoljna teza sama za sebe i ne moze se ni po cemu vezati da ce se netko zbog nekakve etikete marljivosti, radisnosti izdizati iznad nekoga drugog po defaultu.
To se ne moze izbrisati ili nazvati nacizmom ako nekome iz ovog ili onog razloga ne odgovara. Po toj logici bi svatko tko iole drzi do svog naroda i nacije bio proglasavan nacistom jer ljudi na Balkanu uslijed ne razmisljanja vlastitom glavom, povijesti i neobrazovanosti ne shvacaju razliku izmedju naroda, narodnosti, nacije, nacionalizma te ekstremnih pojmova poput nacizma i sl.
To nesto i ako postoji - ne moze se drugacije nazvati osim sistem vrednosti.
Sta je i sustav vrijednosti jedne skupine ako ne i nesto vezano za skup datih pojedinaca koji ponovno cine jednu cjelinu, odnosno narod? Evo sam govoris da je to nekakav sustav vrijednosti. Da - date skupine, koja ga inkorporira u vecu skupinu i kad u toj vecoj skupini taj sustav vrijednosti prevlada, mislim da se tu nema sta posebno dodavati o logicnom zakljucku.
Nemci su stvorili svoju naciju na nemackom klasicnom idealizmu, koji je kamen temeljac moderne filosofije.
Balkanski narodi su svoj nacionalni identitet izgradili na shalama, poshalicama, epskim pesmama, mitologiji, izmisljenoj tj. falsifikovanoj istoriji....
Uoci razliku. 8-)
Znaci pricas o njemackom klasicnom idealizmu, znacim necemu svojstvenom toj naciji i ne primjecujes da proturjecis sam sebi vec ova zadnja dva citata?
Narod jeste skup pojedinaca koji ga cine, ali pojedinci nemaju odlike naroda, vec svoje licne koje unose u taj nacionalni korpus.
Zamenio si teze. :mrgreen:
Gle, ovo mi je profesija. Ne, nisam zamijenio nista nego idem u vlastitu analizu, dok ti ides logikom aktualnih pseudoanarhista kojima je svijet 50 shades of grey, pa i sam navodis takve primjere.
Skup datih pojedinaca cini narod, nesto posve drugo je analizirati taj skup pojedinacno.
Uostalom, ako se te osobne odlike unose u nacionalni korpus, a jesu, ocito je da postoji stanoviti ''konsenzus'' u navedenim odlikama i da se takvo sto isprofilira kao snazna karakteristika, odrednica, inace ne bi postali nesto prepoznatljivo kod odredjenog naroda. Cinjenica.
Zadnja izmjena: ŠB_Fidelis, dana/u 21 jan 2013, 16:27, ukupno mijenjano 1 put.
...Život za Široki...

maximusdecimus
Kontakt:

Post Postao/la maximusdecimus » 21 jan 2013, 16:26

kakve veze imaju ove vaše brljotine sa svjetskim prvenstvom u rukometu?? :lol:

vidovitadjemila

Post Postao/la vidovitadjemila » 21 jan 2013, 16:26

Juce sve tekme zavrsene kako treba i kako se i ocekivalo.Nesto kontam da nema sanse da danas ne pukne neko iznenadjenje.Mozda Poljska -ako je to iznenadjenje.
A sto se tog mentaliteta tice,imamo mi svoj mentalitet itekako .I to isti ,svi narodi na ovim prostorima iako ja mislim da smo mi svi isti narod samo se zamajavamo da bi imali probleme.Ali sta ces i to je dio NASEG mantaliteta.
Ne trebaju tu nikakve studije i rasprave.Svi mi to imamo u sebi ,samo sto to polako kako idemo u Evropu nestaje-nazalost... :D .Kako rekoh to se rjecima ne da objasniti-to je jednostavno dio nas a mi smo dio toga... ;)
I odoste vas dvojica daleko jbg ,do nacizma cak :lol:
Zadnja izmjena: vidovitadjemila, dana/u 21 jan 2013, 16:56, ukupno mijenjano 1 put.
OTKAKO JE STARI TRAVNIK NASTAO,OVAKAV SVJET JOS NIJE RASTAO A MENE DUGO BILO NIJE...

ŠB_Fidelis
Kontakt:

Post Postao/la ŠB_Fidelis » 21 jan 2013, 16:30

Objasnjavam mu kako je pripadnik/nasljednik luzerskog mentaliteta date narodnosne (luzerske) kategorije. :P (Vidis, to je nacizam, naravno, iskoristen iskljucivo u humoristicne svrhe kao primjer. :))

No, eto, dosta o tome.

Analysis after having a White Russian. :D
...Život za Široki...

legenda reala
Kontakt:

Post Postao/la legenda reala » 21 jan 2013, 16:31

Opet Dragan Čović došo na forum :mrgreen:
Španski bijeli vuk, neprevaziđeni El Matador. Anđeo Madrida. Šef lob udaraca. Njegovo istinsko kraljevsko visočanstvo. Raul Gonzalez Blanco.

ŠB_Fidelis
Kontakt:

Post Postao/la ŠB_Fidelis » 21 jan 2013, 16:34

Nije ti Covic od nekog razgovora, on ti vise voli ovako popit, pojest, pokrast stogod.
...Život za Široki...

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 21 jan 2013, 16:39

@SB Fidelis

Nemacki klasicni idealizam je skola misljenja koju su cinili, igrom slucaja, nemacki filosofi Kant, Hegel, Fichte, Schelling, Jacobi i ostali. Nema nikakve veze s tim da to pripada svim Nemcima ili da odlikuje sve Nemce, vec je to tzv. nemacka skola misljenja u filosofiji XIX veka. No to je tema za druge forume.

Ono sto sam ja hteo da kazem je da ne mozes da ucitavas nacijama karakterne osobine, mentalitet, temperamente i sl. jer su to odlike pojedinca.

Dakle, kao sto ima npr. bahatih Hrvata a la Bandic/Mamic style, tako ima i onih koji su "gospoda evropskog formata" tipa Pilic ili V.Pusic. Dakle, ako postoji neka metafizicka kategorija po kojoj su svi Hrvati oni ljudi koji dele isti mentalitet ili nesto tako - onda ovi ljudi ne pripadaju toj istoj zajednici. Zar ne :?:

Ne bih sad da se nastavljam sa tobom, ali usao si u nezgodnu zonu. Kod nas, a i kod vas, se kaze ciganluk za one koji se ponasaju u duhu 1og naroda (znamo i kog), a to je bila omiljena rec Hitlerovih etnickih inzenjera i njihovih saradnika na Balkanu (Pavelica i gen.Nedica). Znamo sta su sve pretrpeli Jevreji i kako je nastao antisemitizam - na istom stereotipu nacionalnog metafizickog vaganja: oni losi, a mi Arijevci dobri. Zato "smrt Jevrejima" i Endloesung su se sami nametali.
Zadnja izmjena: MaGiCa, dana/u 21 jan 2013, 16:39, ukupno mijenjano 1 put.

VolimLiverpool
Kontakt:

Post Postao/la VolimLiverpool » 21 jan 2013, 16:39

Španija-Srbija pa Mađarska-Poljska 8-)
You'll never walk alone.

maximusdecimus
Kontakt:

Post Postao/la maximusdecimus » 21 jan 2013, 16:48

volio bih da se Špancima kalkulacije obiju o glavu,ali male su šanse,kvalitetniji su od Srbije,pa još i domaćini...ko zna, možda Stanić poludi večeras,a Šterbik pusti svojima :)

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 21 jan 2013, 16:53

maximusdecimus je napisao/la:volio bih da se Špancima kalkulacije obiju o glavu,ali male su šanse,kvalitetniji su od Srbije,pa još i domaćini...ko zna, možda Stanić poludi večeras,a Šterbik pusti svojima :)
Stanic je dobio priliku da brani tek kad su Saric i Sterbik odlucili da napuste 1 chedo RSSa zvano rukometna reprezentacija Srbije. Tesko da Sterbik nekog pusta, a jos teze je da to vidimo veceras. :lol:

Razlika u kvalitetu je ocigledna + domaci teren + losa atmosfera kod nas + sudije ako ned'o Bog zatreba

=

Spanija 5-10 golova razlike. Sve sem toga ce biti veliko iznenadjenje.

legenda reala
Kontakt:

Post Postao/la legenda reala » 21 jan 2013, 16:57

Šta će Šarić i Šterbik, Deki Perić je bog 8-)

Kakve je stvarno Srbija golmane imala 8-)
Španski bijeli vuk, neprevaziđeni El Matador. Anđeo Madrida. Šef lob udaraca. Njegovo istinsko kraljevsko visočanstvo. Raul Gonzalez Blanco.

maximusdecimus
Kontakt:

Post Postao/la maximusdecimus » 21 jan 2013, 17:00

MaGiCa je napisao/la:
maximusdecimus je napisao/la:volio bih da se Špancima kalkulacije obiju o glavu,ali male su šanse,kvalitetniji su od Srbije,pa još i domaćini...ko zna, možda Stanić poludi večeras,a Šterbik pusti svojima :)
Tesko da Sterbik nekog pusta, a jos teze je da to vidimo veceras. :lol:

[/i]

recite Špancima da će porazom izbjeći Francusku (ne morate čak ni lagati) i sigurno će vam pustiti :lol:

vidovitadjemila

Post Postao/la vidovitadjemila » 21 jan 2013, 17:01

Prebrza je Spanska igra za Srbe.Imaju Srbi individualni kvalitet neosporan.Da nije njihovih crnih rupa koje im se svaku tekmu dese mozda bi se nesto od njih i moglo ocekivat.Ovako presuduce MENTELITET... :lol:
Jedino to za Francuze :lol:
OTKAKO JE STARI TRAVNIK NASTAO,OVAKAV SVJET JOS NIJE RASTAO A MENE DUGO BILO NIJE...

legenda reala
Kontakt:

Post Postao/la legenda reala » 21 jan 2013, 17:04

Ja ne znam što Španci izbjegavaju Francuze, kad oni imaju igru za Francuze i odgovara im taj njihov stil, uvijek im naprave puno problema ;)

Toxicity
Kontakt:

Post Postao/la Toxicity » 21 jan 2013, 17:06

Šta li će Hrvatska protiv Francuske bez Laca i Štrleka, kao da nije dovoljan taj grč kad se s njima uvijek sretnu nego još i ove ozljede :mrgreen:
"Give me what I want and I'll go away"

"See you in another life, brother."

Real Madrid

nate
Kontakt:

Post Postao/la nate » 21 jan 2013, 17:25

Toxicity je napisao/la:Šta li će Hrvatska protiv Francuske bez Laca i Štrleka, kao da nije dovoljan taj grč kad se s njima uvijek sretnu nego još i ove ozljede :mrgreen:
Nema veze.

Glavno da mi bolje igramo an ovo SP-u.Francuzi nisu sto su bili, jucer Island pobijedili jedva.Glupi Sigurdoson im poklonio pobjedu.

Obrana nam je bolja i ako Mirko bude na razini kao zadnjih utakmica imamo ih.Dosta je vise zabara moramo ih skinuti.

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 21 jan 2013, 17:39

@maximusdecimus

I ne samo Francuze, vec izbegavaju porazom i Hrvate, Nemce, Dance...cak i Islandjane i Svedjane.
Kad malo bolje razmislim, zao mi je sto se nisam sam toga setio. :mrgreen:
Ti pokvarenjace... :lol:

@legenda de real madrid

Stojanovic, Puljezevic, Djordjic, Sterbik, Saric, Peric, Stanic i to od 1996e, od kada ja pratim. ;)
Ali smo nekad imali i pivote (Skrbic/Nikolic), srednjake (Jovanovic/Golic/Eklemovic), desna krila (Knezevic/Milosavljevic), a sada spala knjiga na bekove i golmana. :roll:

alan_kardec
Kontakt:

Post Postao/la alan_kardec » 21 jan 2013, 17:50

Ako sam ikad u životu ili prateći sport, vjerovao u čuda, večeras ne vjerujem, mada znalo se desiti svašta. Recimo, sp 2010., poraz od gane na startu, svi smo fudbalere precrtali kad ono uzeše pancere. Realno, šanse su nam negdje od 10-15% najviše. Nije toliko zbog razlike u kvalitetu (da se razumijemo Španci jesu kvalitetniji) koliko zbog psihološkog momenta u kojem se nalazi srpska repka pred večerašnji duel. Sve znamo šta se dešavalo u zadnje dvije utakmice u grupi i nakon toga, da ne dužimo.
Dakle, ova Srbija definitivno može da se nosi sa Špancima, to su pokazali prošle godine na predolimpijskom turniru i na OI.
Ipak ne nadam se ničemu, osim nekog časnog poraza do, recimo, 5 razlike.
Buka dobija nove decibele, bubne opne lete u komadiće, Crvena zvezda vodi sa 1:0!
RIP Adis Selmanović

Devil
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Devil » 21 jan 2013, 19:38

Spanci sasvim ocekivano rutinski preko Srbije. :(
Pozdravlja vas Cika Devil. Secajte me se. :)))

azTer
Kontakt:

Post Postao/la azTer » 21 jan 2013, 19:41

još da šterbik odbrani šta, bilo bi 15 razlike

Zaključano

Natrag na “Arhiva”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.