Nije to teza, a pogotovo ne nacizam, to se uklapa u povijest, tradiciju, obicaje jednog naroda sto u konacnosti kroz stoljeca isprofilira stanovite karakteristike koje naravno ne moraju biti pravilo, ali postanu dio ''folklora'' tog naroda i identitet po kojem ga drugi poznaju, a to samo po sebi je apsolutno dovoljna teza sama za sebe i ne moze se ni po cemu vezati da ce se netko zbog nekakve etikete marljivosti, radisnosti izdizati iznad nekoga drugog po defaultu.MaGiCa je napisao/la:Jeste istina. Teze o mentalnim osobinama naroda predstavljaju nacizam kao takve.
Napisi neki clanak na taj nacin i odmah ce te na Zapadu smatrati za nekoga ko naginje nacizmu.
To se ne moze izbrisati ili nazvati nacizmom ako nekome iz ovog ili onog razloga ne odgovara. Po toj logici bi svatko tko iole drzi do svog naroda i nacije bio proglasavan nacistom jer ljudi na Balkanu uslijed ne razmisljanja vlastitom glavom, povijesti i neobrazovanosti ne shvacaju razliku izmedju naroda, narodnosti, nacije, nacionalizma te ekstremnih pojmova poput nacizma i sl.
Sta je i sustav vrijednosti jedne skupine ako ne i nesto vezano za skup datih pojedinaca koji ponovno cine jednu cjelinu, odnosno narod? Evo sam govoris da je to nekakav sustav vrijednosti. Da - date skupine, koja ga inkorporira u vecu skupinu i kad u toj vecoj skupini taj sustav vrijednosti prevlada, mislim da se tu nema sta posebno dodavati o logicnom zakljucku.To nesto i ako postoji - ne moze se drugacije nazvati osim sistem vrednosti.
Znaci pricas o njemackom klasicnom idealizmu, znacim necemu svojstvenom toj naciji i ne primjecujes da proturjecis sam sebi vec ova zadnja dva citata?Nemci su stvorili svoju naciju na nemackom klasicnom idealizmu, koji je kamen temeljac moderne filosofije.
Balkanski narodi su svoj nacionalni identitet izgradili na shalama, poshalicama, epskim pesmama, mitologiji, izmisljenoj tj. falsifikovanoj istoriji....
Uoci razliku.![]()
Gle, ovo mi je profesija. Ne, nisam zamijenio nista nego idem u vlastitu analizu, dok ti ides logikom aktualnih pseudoanarhista kojima je svijet 50 shades of grey, pa i sam navodis takve primjere.Narod jeste skup pojedinaca koji ga cine, ali pojedinci nemaju odlike naroda, vec svoje licne koje unose u taj nacionalni korpus.
Zamenio si teze.
Skup datih pojedinaca cini narod, nesto posve drugo je analizirati taj skup pojedinacno.
Uostalom, ako se te osobne odlike unose u nacionalni korpus, a jesu, ocito je da postoji stanoviti ''konsenzus'' u navedenim odlikama i da se takvo sto isprofilira kao snazna karakteristika, odrednica, inace ne bi postali nesto prepoznatljivo kod odredjenog naroda. Cinjenica.