Stefan Effenberg je napisao/la:
Vratimo se na zemlju: ja bih Pepa potpisao na 10 godina a ne samo na 3 da se mene pita. No, ako ću realno razmišljati dolazim do slijedećeg: logično je da Pep u slučaju uspjeha digne sidro i naslijedi velikog Fergusona.
Gledaj nešto, s obzirom da je znao ugovor produžavat po godinu dana, ove 3 godine sklopljene s njim su veliki uspjeh. Da ima namjeru brzo napustit klub ne vjerujem da bi sklopio i na 3 godine ugovor. A pametno je to naša uprava uradila. I ja sam siguran da će Pep ostat, sve dok ga naša uprava ne nogira. Ali 100 % nije isključeno da ga nogira i nakon par mjeseci. Samo veći procenat dajem tome da će ova saradnja biti uspješna.
Bayern je s jedne strane klub koji je sjajno trenirat, dobra organizacija, svi ljudi poznaju fudbal, uprava puna ljudi koji su osvajali Ligu šampiona, evropska i svjetska prvenstva.
Međutim, ovo za trenere zna biti mač s dvije oštrice , jer ako ne nađeš balans leti ti glava. Ima tu još dosta stvari zašto u Bundesligi jednom treneru nije uvijek lako. A na klupi Bayerna su padale brojne glavešine, Rehhagel i Van Gaal su samo dva primjera. Treba podsjetit da Rehhagel nikakav uspjeh nije uspio postići s Bayernom. Zamisli Rehhagel? Brzo je odlepršao. Zato je ovo za Guardiolu težak zadatak. Taktički će se morat upustit u različite igrice, jer svaka ekipa Bundeslige je pandorina kutija. Imaš ti tu trenera (ne samo znači Kloppa), poput Slomke i Tuchela koji sjajno taktički znaju odigrat, a svako voli Bayernu podmetnut nogu. Nek ti je podmetnu 2-3 puta, već možeš biti donji.
Mi ne smijemo zato pravit grešku i reči da želimo samo Ligu prvaka, nju želimo, ali bitna nam je i titula u BuLi, pa i u Kupu , pa makar je i 5 puta za redom osvojili.
Pep neće podcijenit Bundesligu jer eto već se priča da je od avgusta sve utakmice Bayerna pratio i analizirao.
Ali sjetimo se i primjera Arnesena, on je BuLi malo podcijenio i došao je u problemu. Jeste da se tu radi o sportskom direktoru, ali brzo je shvatio koliko nije lako stvorit dobru konkurentnu ekipu u BuLi.
Pep voli izazove, preuzeo je Bayern zbog izazova i njegove organizovanosti. Za njega i nisu klubovi poput Chelsea i Man.Cityja jer tamo vedre i oblače često oni koji i ne znaju puno o fudbalu. Npr. svako ko voli fudbal, a ne samo pare će ako mu City ponudi 2-3 miliona više, prije odabrat Bayern, zbog gore spomenutih stvari i samog renomea. Zato smo mi u stanju ponuditi i manje, ali ne i malo.
Stefan Effenberg je napisao/la:
Ma pusti Mourinha u Bundesligi, 'ta će nam? Inače nisam takav ali si me pravo povukao za jezik pa moram i ja malo: Pep će Mourinha derati u grupnim fazama Lige Prvaka protiv PSG-a ili Chelsea.
Ma likčina je Mou, joj kako bi tad varnice sjevale. A ja o Mourinhu imam visoko mišljenje i čak mi je često znala proći kroz glavu pomisao i neka ko želja da trenira Bayern. Samo u njegovom bi slučaju brzo došlo do varnica s upravom, najvjerovatnije i to ne bi išlo dobro. A Pep je čovjek koji je prizemljen, a opet ima karizmu. On ima stav koji će jasno i glasno iznijet upravi, ali isto tako spreman je razgovarat, diskutovat. Npr. mi smo imali jednog trenera jakog stava: Van Gaala, ali njegov je problem bio što je bio prevelik tvrdokožac. A ipak i u fudbalskom biznisu, kao i svakom drugom, moraš znati balansirat i pregovarat, sam glavom kroz zid ne možeš daleko dogurat.
Abteilung Attacke...
FC Bayern - Champions of Europe - 6X Champions league
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland