Imamo i previse igraca sumnjivog kvaliteta, od tih igraca mi smo sklopili ekipu, ako ce se dovodit neko, nek bude world classa, a ne da dovodimo flopove samo da bi eto dovodili i zamazivali oci lafo pojacanjima

Moderatori/ce: ribery,Monolog,_dreamer_,hammers,geronimo,rio_Ferdy88,Otelo
Rush: "Derbi s Unitedom je veliki test za karakter igrača"
Okršaj Manchester Uniteda i Liverpoola još je uvijek najveći derbi engleskog nogometa. Nedjeljni dvoboj na Old Traffordu sve je bliže, a s nestrpljenjem ga očekuju i dvije legende Redsa, John Barnes te jedan od najvećih koji je igrao na Anfieldu, najbolji strijelac u povijesti kluba, Ian Rush...
Iako Redsi nisu u konkurenciji niti za ovosezonski naslov najbolje ekipe Premiershipa, pod vodstvom novog trenera Brendana Rodgersa, vidljiva je promjena u igri na travnjaku, a s nekoliko solidnih rezultata u posljednjim utakmicama i dobrom trenutnom formom Liverpool se nada kako bi u nedjelju na Old Traffordu mogao ponoviti 2009. godinu, kada je posljednji put slavio na terenu velikog suparnika.
Velška nogometna legenda Ian Rush najbolji je strijelac u povijesti kluba i jedan je od najzaslužnijih igrača za dominaciju Redsa u 80-tim godinama prošlog stoljeća. Prisjetio se kakav je to osjećaj kada nogometaš Liverpoola istrči an travnjak Old Trafforda: "Drugačije je nego na ostalim travnjacima u Engleskoj. Ne mogu to nazvati mržnjom, ali jednostavno osjetiš kako su navijači protiv tebe," naglasio je Rush, koji je ukupno zabio 346 pogodaka za klub s Anfielda.
"Ako napraviš neku pogrešku na terenu, protivnički navijači će ti dati do znanja da su ju primijetili. Takva utakmica je i veliki test za karakter pojedinih igrača. Navijači Manchestera, ali i Liverpoola su nogometni znalci, ali te i poštuju. Međutim, na dan derbija, jedino što žele je da odigraš najgoru utakmicu svoje karijere," naglasio je Rush.
Vremena se mijenjaju, a svjestan je toga i John Barnes, još jedna igračka veličina Redsa, koji je bio dio slavne generacije iz 80-tih godina 20. stoljeća. Kada je Liverpool dominirao engleskim nogometom, nogometašima Uniteda čitava sezona mogla se sažeti u tih nekoliko utakmica protiv velikog rivala. Danas je situacija obrnuta. United se bori za trofeje, a Liverpool je zapao u prosječnost. Međutim, Barnes je uvjeren kako je klub ipak u ovoj sezoni krenuo u pravom smjeru, ali i kako Rodgersov sastav može do slavlja na Old Traffordu.
"Suarez može predriblati petoricu, i zabiti"
John Barnes je uvjeren kako je trenutna situacija u Liverpoolu pozitivna, kako su u dobroj formi, a pohvalio je i dolazak Sturridgea, koji bi zajedno sa Suarezom mogao donijeti velike probleme suparničkoj obrani: "United možda i može nadigrati Liverpool, ali Luis Suarez može sam predriblati petoricu i zabiti pogodak. Liverpool će se znati obraniti."
"Imam osjećaj kako je za vrijeme naše dominacije, kada smo mi osvajali naslove, United uvijek igrao dobro protiv nas. Sada mi se čini kako je situacija obrnuta," kazao je Barnes za Sports Mole.
"Ne znam je li razlog to što Liverpool pridaje veću važnost toj utakmici, dok je United koncentriran na osvajanje naslova pa iz te perspektive jedna utakmica im ne znači puno," pita se bivši krilni napadač, koji je u svojoj karijeri postigao 108 pogodaka za Liverpool.
"Sturridge je stigao u dobrom trenutku, atmosfera u ekipi je izuzetno pozitivna, a Suarez je u odličnoj napadačkoj formi," iznio je koji su po njegovom mišljenju aduti Liverpoola za slavlje na Old Traffordu.
Manchester United u derbi na domaćem terenu ulazi s prve pozicije, ima čak sedam bodova prednosti ispred prvog pratitelja Cityja, dok je Liverpoolu u ovoj sezoni pobjegao na 21 bod viška.
Ipak, u jednoj utakmici sve se vrti oko velikog nogometnog rivalstva i navijači Redsa se nadaju kako njihovi ljubimci mogu i do pobjede. Dvoboj 22. kola engleskog Premiershipa na rasporedu je u nedjelju u 14.30 sati.
Najveći nepostojeći derbi na svijetu
Još do jučer na spomen vikenda koji slijedi zadrhtao bi mi glas, a leptirići u trbuhu poletjeli kao onomad kad sam kao osmogodišnji dječak proveo cijelo poslijepodne u berbi visibaba i jaglaca sa svojom prvom pravom simpatijom. Proždiralo me nestrpljenje, iščekivanje i brojanje dana i sati do najvećeg engleskog derbija, a onda sam od Fefe saznao da klubovi protagonisti nisu ništa nego plod moje mašte.
Baš šteta, jer mislio sam pričati o industrijskom rivalstvu dvaju gradova koje datira još iz 19. stoljeća i o mančesterskom kanalu koji je iz jednadžbe izbacio bilo kakvu potrebu za posredovanjem Liverpoola i omogućio prijevoz tereta direktno do Manchestera.
Zbog toga su trgovci iz Liverpoola bilježili goleme gubitke, a radnih je mjesta bilo sve manje, pa rivalstvo dvaju nepostojećih klubova svoje korijene zapravo vuče iz gospodarskog rivalstva gradova koje dijeli tek pedesetak kilometara ptičjega leta.
Namjeravao sam pričati o trofejima, njih ukupno 119 koje su osvojili Liverpool i Manchester United. Htio sam istaknuti Liverpoolovih 18 i Unitedovih 19 naslova prvaka, te pet europskih naslova Liverpoola i dva manje rivala mu s Old Trafforda.
Htio sam baciti oko u prošlost, pa za njim potrčati poput veselog zlatnog retrievera i usput se prisjetiti pet trenutaka iz povijesti jednog od najvećih svjetskih sportskih događaja. Što, da ipak probam? Iako je sve samo fikcija i iluzija? Pa dobro, vaše želje meni su zapovijed.
Trenutak prvi: Kladioničarski skandal 1915. godine
Lako je u vrijeme milijunskih primanja i tjednih plaća koje premašuju životne ušteđevine običnih ljudi zaboraviti da se nogomet nekada nije mogao hvaliti blještavilom kakvim se danas diči, a nogometaši su jedva spajali kraj s krajem, onako kako to svakoga mjeseca s više ili manje uspjeha čini i Engleski pacijent.
Drugog dana travnja 1915. godine Manchester United je u derbiju na Old Traffordu pobijedio Liverpool s 2:0, a oba je pogotka postigao čovjek po imenu George Anderson. Na prvi pogled, ništa čudno, jer United je imao imperativ borbe za opstanak, a Liverpool je boravio u sredini ljestvice i jedva čekao kraj sezone.
Slabašno zalaganje igrača Liverpoola ipak je pobudilo sumnje u regularnost utakmice, a istraga je pokazala da iza sumnji itekako ima istine. Trojica igrača Manchester Uniteda: Sandy Turnbull, Enoch West i Arthur Walley, te četvorica igrača Liverpoola: Thomas Fairfoul, Tom Miller, Jackie Sheldon i Bob Pursell bili su uključeni u dogovor oko konačnog ishoda utakmice, koji im je na kladionici donio dobitak u omjeru 7/1.
Nisu svi igrači znali za dogovor, a neki koji su znali odbili su sudjelovati u namještanju, pa je u čitavom cirkusu Fred Pagnam iz Liverpoola zaprijetio postići pogodak i u tome bi uspio da nije pogodio gredu i postao metom kritike svojih suigrača. Billy Meredith iz Uniteda kasnije je pak svjedočio kako za dogovor nije znao, ali mu je bilo čudno što mu suigrači nisu dodavali loptu.
Zanimljivo je spomenuti da iza skandala s namještanjem nije bila želja očuvanja prvoligaškog statusa, već isključivo zarada spomenutih pojedinaca, koji su bili svjesni da će se liga zbog Prvog svjetskog rata prekinuti na neodređeno vrijeme. To se na kraju i dogodilo, a nakon što su u prosincu iste godine sva sedmorica doživotno suspendirani iz nogometa, mobilizirani su i poslani na ratište.
Turnbull se iz rata nikada nije vratio, a ostaloj šestorici zbog zasluga u ratu ukinuta je odluka o suspenziji i omogućeno im igranje nogometa kada se prvoligaški nogomet 1919. godine vratio na engleske travnjake.
Trenutak drugi: Povratak kralja
U listopadu 1995. godine, tako se baš poklopilo, Eric Cantona odradio je osmomjesečnu kaznu zbog prezentacije borilačkih vještina na Selhurst Parku i pod svjetla reflektora vratio se baš na vrijeme za susret s Liverpoolom i okršaj (ovaj put posve sportske prirode) s legendom Anfielda Robbiejem Fowlerom.
U fantastičnoj atmosferi francuskim zastavama ispunjenog Old Trafforda karizmatični je kapetan Uniteda asistirao Nickyju Buttu za vodstvo domaćina, ali je potom na scenu stupio Fowler i s dva prekrasna gola preokrenuo utakmicu u korist Liverpoola.
Cantona se ipak nije slomio pod pritiskom i 20 minuta prije kraja s bijele je točke spasio bod Unitedu, a pogodak zatim proslavio skokom na stup iza Liverpoolovih vrata i fotografima poklonio trenutak za naslovnice.
" onclick="window.open(this.href);return false;
Trenutak treći: Priča o dvije šestice
Uzmemo li u obzir podatak da su Liverpool i Manchester United u povijesti odigrali ukupno 186 natjecateljskih utakmica, pronaći najbolje od njih doista bi bio Sizifov posao. Ne samo zato što Engleski pacijent djeluje oronulo, ali ipak nije toliko star da se sjeti baš svake utakmice, već i zato što su najbolje utakmice često podložne subjektivnom dojmu.
Pa, što onda izdvojiti iz tako bogatog opusa dvaju klubova koji postoje u navijačkoj mašti i nigdje drugdje? Dvije šestice, naravno. Riječ je o dvjema utakmicama Premier lige završenim rezultatom 3:3, koje i dan-danas, dok im svjedočimo u snimci i znamo im ishod, još uvijek oduzimaju dah potezima, preokretima i aromom 80-ih i 90-ih.
Iako vas Fefa želi uvjeriti u suprotno, u travnju 1988. godine dva su velika rivala na Anfieldu odigrali žestoki derbi sa šest pogodaka i startovima od kojih bi se danas sucima dizala kosa na glavi, barem onima koji je još uvijek imaju. Liverpool u trenucima slave, s 11 bodova prednosti ispred Uniteda i titulom praktički u džepu, a United s tek nedavno imenovanim menadžerom koji bi baš Liverpool htio skinuti s trona.
Šest godina kasnije strane su bile zamijenjene. United je sezonu ranije napokon prekinuo post i uzeo prvi naslov pod vodstvom Alexa Fergusona, a u siječnju 1994. godine bio je na putu prema drugoj uzastopnoj tituli. Nakon samo 25 minuta United je blitzkriegom usred Anfielda stigao do čak tri pogotka prednosti, a onda…
Trenutak četvrti: Jedna sezona, dva hat-tricka
Nije čudo da su strijelci glavne zvijezde velikih derbija, jer ulog je nerijetko veći od tek puke bodovne prednosti. Eventualna pobjeda u derbiju nosi poseban osjećaj superiornosti, ali i daje pravo navijačima da se diče pobjedom i udaraju šakama o prsa premda su s konačnim ishodom imali malo veze.
Kada nekome, međutim, u takvome derbiju pođe za rukom postići čak tri pogotka, tada stječe pravo ulaska u vječnost u kojoj će ga knjige povijesti slaviti kao heroja dana. Dvojica takvih vitezova su i Dimitar Berbatov i Dirk Kuyt, koje su klubovi u međuvremenu škartirali, ali čije pogotke baš nitko neće moći izbrisati.
Osim Fefe, ali to je sad već druga stvar.
U rujnu 2010. godine United je na Old Traffordu dočekao Redse i poveo s dva pogotka prednosti, da bi gosti pogocima Stevena Gerrarda došli na prag velikog preokreta ili otimanja barem boda. Tada je na scenu stupio Berbatov i svojim trećim pogotkom šest minuta prije kraja donio bodove domaćinu.
Samo šest mjeseci kasnije, u uzvratu na Anfieldu uloge su ponovno zamijenjene. Hat-trick ovoga je puta uknjižio Kuyt i Liverpoolu donio pobjedu od 3:1, a zanimljiv je podatak da je ukupna udaljenost s koje je Nizozemac postigao sva tri pogotka bila manja od deset metara.
Priča peta: Kad je Neville bio Adebayor
Iako je u siječnju 2006. godine pred svojim navijačima svladao Liverpool jednim od rijetkih pogodaka Rija Ferdinanda, Manchester United nekoliko je mjeseci kasnije napunio tri godine bez premierligaškog trofeja.
Bez obzira na relativno neuspješno razdoblje, naboja u susretu s Liverpoolom nije nedostajalo, no Gary Neville smatrao je kako cijeloj priči nedostaje ponešto začina. Nakon što je Ferdinand zatresao mrežu gostiju, Neville je onako kako će to godinama kasnije učiniti Emmanuel Adebayor pretrčao cijelu dužinu terena i vrlo "emotivno" proslavo pogodak baš podno tribine s navijačima Liverpoola.
Za taj bistar potez upao je u probleme s Engleskim nogometnim savezom, a na Merseysideu se naglo popeo na ljestvici najomraženijih igrača Uniteda.
Na kraju, bez obzira kojoj strani pripadate i koji ćete klub u nedjelju bodriti, s navijačima suprotne strane dijelit ćete želju za nogometnim spektaklom. Nadat ćete se utakmici koju će neki budući Engleski pacijenti, za desetak, dvadeset ili pedeset godina u svojim kolumnama isticati kao primjer i za koju ćete ponosno moći reći: sjećam se ove utakmice kao da je jučer odigrana i da nije Fefe, vjerovao bih da je zaista i odigrana.
Ako vam je pak do dobre prepirke i prepucavanja u kojima argumenti nisu potrebni, navratite na Facebook stranicu Engleskog pacijenta i podijelite s nama svoja razmišljanja o derbiju, ali i podatku da je za glavnoga suca utakmice odabran Howard Webb.
Ovo mi se svidja, ako je istina naravno.Jack Sear @Jack_Sear_
Interesting to hear the lads on press box say Sturridge had a word with his representatives after they asked for more in the deal.
Znači ništa od napadačaBR: "Now we have Daniel here and will have Fabio fit soon and that will give us that spark. Hopefully over the years Fabio can develop into a top performer which I think he can be."
Očito ništa od vaših pojačanja ove zime,još ovaj Ince i to je to,nema se paraZodiac je napisao/la:Znači ništa od napadačaBR: "Now we have Daniel here and will have Fabio fit soon and that will give us that spark. Hopefully over the years Fabio can develop into a top performer which I think he can be."
Super ako je istina.Richard Buxton @Richard_Buxton_
#LFC are lining up Kenny Dalglish for a return to Anfield as a club ambassador, according to Tony Barrett in The Times. Interesting move.
Ja mislio da je bio ironican, zbog poraza Chelsea protiv SwanseaPonos Torina je napisao/la:Dosadni ste s Rafom vise![]()
![]()
svako mjesec dana slusam rafa vrati se,neka ide sto dalje od Liverpoola...
Samo mi nije jasno kako neko moze moliti covjeka da se vrati kad nas je taj isti covjek upropastio,i taj isti lik je upropastio Inter,taj isti covjek trenutno upropastava Chelsea......Kad je Rafa dovodio igrace u Liverpool to su bila druga vremena i tad si mogao dovesti koga si zelio,bez da te neko drka za platu preko 100 000 i da od tebe traze po 30-40-50-60 mill.za neke igrace kao sto danas to trazi svaki **** klub na planeti,i svi bi da primaju po 200 000 k sedmicno...Zato pusti bogati Raffu neka ide niz vodu i nek se vise nikad nevrati...
Ja mislim Rizo da si ti jedan od ona 2-3% ljudi(Navijaca LFC) na cijeloj planeti koji bi Raffu ponovo volio vidjeti na klupi Liverpoola....
Jarane, ti si stari forumaš. Onda znaš da sam ja bio protiv Rafe i kad je bio tu. Ja samo provociram one koji su nakon svakog poraza Roya, Kinga govorili Rafa sve ti je oprošteno. Ove sezone to niko ne spominje a ima ih koji ga vole više od majke i koji su govorili da uopće nije trebao ići, da je slučajno u Interu kiksao ... Sada ja njih prozivam.Ponos Torina je napisao/la:Dosadni ste s Rafom vise![]()
![]()
Samo mi nije jasno kako neko moze moliti covjeka da se vrati kad nas je taj isti covjek upropastio,i taj isti lik je upropastio Inter,taj isti covjek trenutno upropastava Chelsea......Kad je Rafa dovodio igrace u Liverpool to su bila druga vremena i tad si mogao dovesti koga si zelio,bez da te neko drka za platu preko 100 000 i da od tebe traze po 30-40-50-60 mill.za neke igrace kao sto danas to trazi svaki **** klub na planeti,i svi bi da primaju po 200 000 k sedmicno...Zato pusti bogati Raffu neka ide niz vodu i nek se vise nikad nevrati...
Ja mislim Rizo da si ti jedan od ona 2-3% ljudi(Navijaca LFC) na cijeloj planeti koji bi Raffu ponovo volio vidjeti na klupi Liverpoola....
Ukratko jedan od najboljih mladih štopera u francuskoj igra za Valenciennes, dobro bi ga bilo dovest jer odgovara rodgersovom stilu mnogo je brži i agilniji od Coatesa.Zodiac je napisao/la:Kakav se ovo sad Nicolas Isimat-Mirin spominje,ko je to uopšte i šta igra,da ne googlam dzaba ako ima neko info nek i nama ostalima predočia,ja za ovog lika prvi put čujem.
Postavlja se pitanje, tko to nas nije otucao?OTNYS_YNWA je napisao/la:E moj Rizo, pa i nas Swansea otuče.
OldhamHenderson je napisao/la:Postavlja se pitanje, tko to nas nije otucao?OTNYS_YNWA je napisao/la:E moj Rizo, pa i nas Swansea otuče.
Henderson je napisao/la:Jarane, ti si stari forumaš. Onda znaš da sam ja bio protiv Rafe i kad je bio tu. Ja samo provociram one koji su nakon svakog poraza Roya, Kinga govorili Rafa sve ti je oprošteno. Ove sezone to niko ne spominje a ima ih koji ga vole više od majke i koji su govorili da uopće nije trebao ići, da je slučajno u Interu kiksao ... Sada ja njih prozivam.Ponos Torina je napisao/la:Dosadni ste s Rafom vise![]()
![]()
Trenutno korisnika/ca: sarajevskiMarlboro, StevieG8 i 5 gostiju.