Rukometaši Gradačca osvojili istorijsku jesenju titulu BiH
Rukometaši Gradačca pobjedom u posljednjem, 13. kolu, prvog dijela sezone u Premijer ligi BiH, pomalo i neočekivano, domogli su se titule jesenjeg šampiona naše zemlje. Za klub iz Gradačca ovo je najveći uspjeh u istoriji.
Ekipa iz Gradačca je u 13. kolu pred svojom publikom deklasirala Kakanj sa 43:31 i tako iskoristila posrtanje Goražda u Derventi (25:27), te zaposjela vrh tabele.
Naravno, jedan od ključnih igrača u pohodu Gradačca na vrh bio je Damir Doborac, rukometni reprezentativac BiH, koji je dugi niz godina igrao u inostranstvu. U matični klub stigao je iz njemačkog bundesligaša Magdeburga i, kako sam kaže, nije se prevario.
"U našoj ligi sam igrao samo dvije sezone do povratka u Gradačac. Jednu na početku sa Gračanicom, kada sam 2000. osvojio naslov

i potom još jednu sa Bosnom prije tri godine kada sam osvojio i Kup i prvenstvu.
Sada sam sa klubom iz mog rodnog grada stigao do jesenje titule što je ogromna stvar i za klub i za grad. Gradačac nikada ništa slično nije napravio u svojoj istoriji", priča Doborac.
Na startu sezone niko u klubu nije razmišljao o ovakvom podvigu. Cilj je bio plasman među prva tri tima, a kada se ukazala prilika i za više od toga znali su je iskoristiti.
"Iskreno, jesenjoj titili smo se potajno nadali, ali nije bilo nikakvog imperativa. Na početku sezone smo si svi zajedno, i igrači i stručni štab i rukovodstvo kluba, zadali cilj da budemo među tri. Nakon nekoliko kola vidjeli smo da je cilj ostvariv, ali i da bi mogli otići korak dalje.
Rekli smo sami sebi da ćemo učiniti sve da prezimimo na vrhu i uspjeli smo", kaže srednji bek Gradačca i bh. reprezentacije.
Pred Gradačcom, kao i ostalim premijerligašima, je zimska pauza, a Premijer liga će se nastaviti 1. februara. U redovima jesenjeg šampiona će pokušati zadržati svog najboljeg igrača, ali šanse za njegov ostanak su minimalne. No, nikada se ne zna.