Postao/la Stone Island » 26 okt 2009, 17:35
TOZZINA POSLA : DJELIOCI PRAVDE ILI MNOŽIOCI NEPRAVDE ?
Stariji se vjerovatno sjećaju famoznih "ljudi u crnom", koji su uz Martijevog arhi-neprijatelja Orlija, iz epizode u epizodu zagorčavali život i stopirali potragu za istinom našem simpatičnom trojcu: Marti Misteriji, Dijani i Javi. Nekad je te romane iz kojih se svašta moglo naučiti, posebno o arheologiji, istoriji i geografiji, izdavao novosadski Dnevnik, a danas nam na prostoru bivše Jugoslavije na kioske stižu preko pojedinih izdavačkih kuća iz Hrvatske i Srbije.
Rekoh, moglo se svašta naučiti iz tih romana, no najupečatljivija stvar je uvijek bila ta polarizacija dobra i zla. Dobrog, oličenog u maloj gore pomenutoj ekipi, uz prijatelje poput Trevisa, Kris Tauera itd..a lošeg, manifestovanog u Orliju, Mr. Dženkisu i naravno -" Ljudima u crnom". I tako se, bar meni i mojoj generaciji, još od malih nogu u svijest urezao taj aksiom prema kojem ljudi u crnim odijelima većinom predstavljaju nešto negativno, u svakom kontekstu. Čak i simpatične "Men In Black" komedijice sa Vil Smitom i Tomi Li Džonsom nisu narušile taj "poredak" u glavi. Jednostavno, ljudi u crnom su simbol nepoštenja, nepravde i svega negativnog.
Što se tiče fudbala, tu stvari stoje drugačije. Lažem.Trebalo bi da stoje drugačije, ali ne stoje. Čovjek u crnom bi trebao da bude neupadljivi šaraf mašinerije zvane "utakmica", ali često takav "djelilac pravde" postane upravo suprotno od toga kako ga zovu. I u utakmici Željezničar - Velež je djelilac pravde ustvari postao množilac nepravde!!!!
Množile su se nepravde iz pištaljke djelioca pravde na subotnjem susretu, kao da mu neko plaća za to. A možda i plaća, ko će ga znati. Možda mnogima u NS BiH ne odgovara da u Evropu izađe jedan klub čiji igrači nose ponosno petokraku na grudima ili da se na tribinama tokom TV prenosa slučajno vide zastave sa likom Tita. A Tito je, da podsjetim, i dalje najveći sin naših naroda i narodnosti. To nije iz simpatije prema njemu. To je jednostavno činjenica. A nešto ne vidim da će ga iko od sadašnjih "političarčića" ukaditi. Ali kad nema mačke, miševi kolo vode, to se najbolje i vidi u političkim garniturama ex Jugoslavije. Hajde što su oni miševi, ali zašto Velež guraju u tu istu mišju rupu odakle su oni izašli, kad je Velež mačak Tom za sve njih?!
Zar nije više narodu dosta? Zar nam nije dosta da nam vječito marginalci kroje živote? Ustaneš se, kreneš na posao, zaustavlja te saobraćajac koji nema četiri razreda osnovne, makar zbog prljavih tablica, da bi ti naplatio nešto. O, ti jadni siroti čovječe, ti bijedo ljudska koja žuriš na posao, ne prepiri se sa nepismenim drotom jer on predstavlja zakon! Poslije posla otiđi da promijeniš dokumenta ili u bilo kom smislu da se bakćeš s administracijom. Dočekaće te nervozna babetina sa pogledom koji otkriva da si joj vjerovatno pobio pola familije iako ženu nikad prije vidio nisi. Maltretiraće te babuška orlovskog nosa, sa naočalama dioptrije kao dno tegle u kojoj se čuva zimnica....maltretiraće te osam stotina puta da se ponovo vraćaš na taj isti njen šalter, i svaki put će ti pronaći neki papir da ti fali. I naravno svaki put s tim istim pogledom, tako da ti nakon nekoliko puta stvarno i dođe da joj pobiješ svu familiju, da bi makar imala razlog da te tako gleda. A može joj se..jer ona je vlast za tebe, na tom šalteru.
Otići ćeš kući, surfovati netom i opet ćeš na raznoraznim forumima naletiti na administratore kompleksaše koji će ulaziti s tobom u polemike, konstruisati lažne dokaze sve u cilju da bi te protjerali s foruma, jer si intelektualno superiorniji. Inferiornim kabadahijama i ne preostaje ništa drugo nego da te banuju. A kad te banuju, kao razlog navedu "činjenice koje se ne mogu objelodaniti jer su iz privatnih poruka". Hm, to mi liči na ovaj crveni karton Velagiću u svlačionici. Slična priča, pa shvatam Mrkvu. Ja sam crveni karton dobio u sajber svijetu, a on na zelenom terenu, a obojica smo dobili iz neobjašnjivih razloga. Zbog događaja iz svlačionice, takoreći. A opet,taj administrator mi to može uraditi. Može, jer je na forumu on vlast. Kao babetina na šalteru ili nepismeni saobraćajac na ulici.
I kad dođe vikend, bez babetina i administratora (saobraćajce nikako ne možeš izbjeći, **** ih), odeš na utakmicu voljenog tima da sebi daš oduška, na utakmici djelilac pravde postane množilac nepravde. Na štetu tvog tima. Na štetu petokrake. U inat tom istom simbolu na grudima koji ponosno nosimo, neko na dresu a neko nevidljivo na srcu.
Pa dokle ???
Dokle više da nam ljudi u crnom kroje sudbinu? Postoje li zakonske regulative koje sankcionišu ovaj atak na fudbal? Postoji li iko sa suprotne strane ko će reći "ljudi ne radite ovo više Veležu, kako vas sramota nije?"
Ali nešto vam moram reći. I pljuvačka je voda. Što nas više pljujete, više nas zalivate. Što nas više zalivate, mi više rastemo. Veći smo od planine po kojoj smo ime dobili. Veći i od ljudi u crnom. Veći od svih nepravdi. I dalje ćemo igrati najljepši i najefikasniji fudbal u BiH. I neka po nacionalnom ključu prvaci budu stalno nacionalni klubovi sve tri nacije. Velež to neće biti jer nije klub nijedne nacije.
I dalje će se nama crveniti dresovi a vama obrazi, gospodo iz NS BiH.
A za ljude u crnom, za te množioce nepravde na zelenim terenima, će se već naći neki Marti Misterija da im stane na put....
Tozza