Rahimić: Na treningu moramo davati 120 % pa će nam se to vratiti na utakmici
Monday, 03 December 2012 21:30
There are no translations available.
Utakmicom sa Zrinjskim okončan je jesenji dio premierligaškog tamičenja. Iza Veleža je jedna turbulentna polusezona sa dosta promjenjivih rezultata. Ibro Rahimić na klupi Veleža je od kup utakmice sa Zvijezdom u Gradačcu, kada su „Rođeni“ slavili 2:1. Prethodnu prvenstvenu utakmicu i remi sa Leotarom gledao je sa tribina. Dovoljno utakmica je iza njega da može rezimirati polusezonu.
Ono što je najviše obilježilo proteklu polusezonu su šokantne greške koje su, kao u pravilu, proizvodile teške poraze. Kako objasniti jednu takvu pojavu ove polusezone ?
- Riječ je prije svega o mentalnom sklopu, koji je dovodio do grubih individualnih grešaka. Kada mlada ekipa ostane bez igrača kao u meču sa Zvijezdom ili Slavijom odnosno kada u igri pojedinac napravi katastrofalnu pogrešku, onda je teško se vratiti u utakmicu. Jednostavno njihov mentalni sklop pokaže negativnu stranu. Nasuprot toga smo imali utakmicu sa Travnikom, gdje smo jednostavno dobro otvorili utakmicu, „probili“ tu barijeru i onda smo kao na traci postizali golove. Nisam siguran da bi stali i na onih šest komada, da nije bio kraj utakmice, kaže Rahimić i dodaje:
- Međutim, nećemo se sada samo vaditi na mentalni sklop. On je takav kakav jeste. Utakmica i igra kakvu gledamo rezultat je treninga, a na treningu radite na svim ovim momentimna. Dosta igrača se neodgovorno odnosilo prema treningu i zato su rezultati kakvi jesu.
Možete li pojasniti taj pojam „neodgovorno“. Stiče se dojam da nisu radili ?
- Ma ne, nije riječ o tome. Radili su oni i nije u tome problem. Suština je da kada ste na treningu, a želite postići gol na utakmici koja slijedi, da bi to postigli morate na treningu zabiti deset golova i sa željom da postignete onaj još jedan. Sa takvim pristupom će te sigurno postići pogodak i na utakmici. To uzimam kao primjer. Slično se može uzeti i za druge pozicije u ekipi. Jednostavno, na treningu morate biti 120 % dobri u onome što vam je zadatak da bi onda na utakmici bili na nivou i kada se to očekuje od vas. Tu sam samokritičan i prema sebi, jer jednostavno moramo pronaći način da igrač pruža 120 % na treningu. Bilo je doduše i pozitivnih primjera, ali nas su koštali ovi negativni. Zato se oni pamte, ali opet kažem bilo je onih igrača koji imaju pozitivan pristup treningu i to se vidi na utakmici. Nije ovo problem samo Mostara, već generalno bh fudbalera, ali nas ne zanimaju sada drugi igrači. Mi smo fokusirani na naš klub.
Kako planirate prevazići ovaj problem u narednom periodu ?
- Isključivo radom i zaoštravanjem konkurencije. Ova ekipa ima dosta talenta, jer nije moguće recimo na onakav način „demolirati“ Travnika ili odigrati na tri jaka gostovanja izuzetno dobro, a da niste talentovani. S druge strane, definitivno je da ćemo pojačati konkurenciju kvalitetnim igračima i da će iz postojećeg igračkog kadra biti selekcije.
Prelazni rok
To je uvijek zanimljiva tema ? Prelazni rok za sobom povlači razne špekulacije ?
- Tako je to u fudbalu. Od najvećeg do najmanjeg kluba na planeti uvijek je zgodna tematika prelazni rok. Mi znamo koje nam pozicije trebaju.
A to su ?
- Golman, lijevi bočni, stoper, ofanzivni vezni i napadači. Odmah da kažem, već desetak dana smo na tržištu, ali još nije ni sa jednim igračem ništa 100 % definisano. Ima vremena, tek je počeo decembar.
Analiza igračkog kadra je očito već urađena. Kako iz igračkog ugla ocijenjujete proteklu polusezonu ?
- Ako gledamo sa te strane, onda imamo pet igrača koji su naš veliki kapital za budućnost. Riječ je o Bobiću, Hebiboviću, Nuhiću, Zvoniću i Ćemaloviću. Svi oni su nagovjestili to u ovoj polusezoni. Ako njima u proljetnom dijelu priključimo 2-3 igrača njihovih godina i sa ovakvim potencijalom, onda ćemo imati značajan dio kostura ekipe za sljedeću sezonu. Ako dalje analiziramo ove koji su imali najveću minutažu ove polusezone, onda tu imamo i dva iskusna Kodru i Merzića. Zatim imamo grupu igrača od kojih definitivno očekujem mnogo više u narednoj polusezoni a to su prije svega Okić, Demić, Ćurić, Kazazić i Mehremić. Tu su i trojica igrača koji su po godinama iskusni, ali su ih razni problemi, prvenstveno povrede, spriječile da ozbiljnije računamo na njih poput Kajtaza, Škaljića i Serdarevića.
Stiče se dojam da već sada, uprkos rezultatima, razmišljate o narednoj sezoni. To je dugoročan rad, a takav uvijek rezultira uspjehom.
- Svjestan sam da smo bodovno u težoj situaciji. Svi smo toga svjesni u klubu, ali isto tako, ako ćemo samo razmišljati da Velež ostane u ligi, onda nema smisla. Opstanak neće doći u pitanje. Mi želimo na temeljima mlade ekipe nadograditi i stvoriti još jaču ekipu za sljedeću sezonu. Na ljeto ćemo i nju nadograđivati.
U prilog tome ide još jedna ideja koju ste proteklih dana najavili. Riječ je o dvojici mladih fudbalera, kadetskih reprezentativaca BiH.
- Upravo na tome tragu ćemo naša dva mlada igrača Bašića i Pecu priključiti radu sa prvim timom. Momci će proći pripreme i raditi sa ekipom, a tokom proljetne sezone igrati za kadete i za Veležov drugi tim. Ne očekujem od njih da budu takmičarski osposobljeni na proljeće, posebno jer nas očekuje teška borba za bodove, ali kroz trenažni proces ćemo ih pripremiti da to budu već na ljeto ili barem nagovjeste svoj potencijal kao kandidati za neke minute u seniorskoj konkurenciji. Oni su već sada izuzetno talentovani, ali trebaju još mnogo raditi.
Utakmice drugog tima kao praksa
Vašim dolaskom nekako je postala praksa odigravanje utakmica drugog tima.
- Mi imamo dosta mladu ekipu. Svi oni ne mogu dobiti priliku, posebno jer se igraju dosta važne utakmice. Do sada smo igrali sa Lokomotivom, Turbinom, Iskrom, Bjelopoljcem. Trebali smo i sa Braniteljem, ali je kiša zaista primorala da odgodimo utakmicu. I na proljeće ćemo nastojati da svake slobodne srijede igra naš drugi tim sastavljen od kadeta, juniora i "rezervista" koji nemaju dovoljnu minutažu. To je odlična prilika još nekom mladom igraču, da poput Bašića ili Pece, nametne se i priključimo ga radu sa prvim timom.
Vratimo se ponovo na prelazni rok. On je za Velež zvanično već počeo. Upisan je i jedan odlazak.
- Da, sporazumno smo raskinuli saradnju sa Jaganjcem. Momak je bio korektan i vrlo brzo smo pronašli zajednički dogovor oko prekida saradnje.
Da li je to jedini odlazak iz ekipe ?
- Selekcija je prirodna stvar svakog kluba, pa tako i Veleža. Uz raskid ugovora možda neke igrače pošaljemo i na posudbu. Mislim da je i za njih, posebno ako su veoma mladi, bolje da negdje igraju, nego da sjede na tribinama. Tako će naštetiti sami sebi. Osim toga, mi smo liga i država koja je realno neka vrsta „razvojne“ lige i ovdje su igrači uvijek na tržištu.
Kao treneru koji gradi tim ne smetaju vam takve stvari ? Za Ćemalovića je recimo prije nekoliko dana na klupsku adresu stigao upit iz Italije. Dosta interesantan i konkretan upit koji je opet pokazatelj onoga što ste rekli da u Veležu ima potencijala.
- Svi smo svjesni u kakvoj je situaciji naša država, mislim ekonomskom. Ljudi u klubu i oni oko kluba zaista se istinski trude osigurati sredstva za rad kluba, a ona nisu mala. Uz sve probleme, evo vidite kako je teška ekonomska situacija u Mostaru, pa opet Velež nije ni blizu nekih situacija kakve vladaju u drugim klubovima. Naprotiv po tom pitanju smo u vrhu našeg fudbala. Mi moramo biti svjesni i spremni da ostvarimo neki transfer na inostrano tržište. Tako se finansiraju svi klubovi i zašto bi mi bili izuzetak. Kamo sreće da na onih 5-6 igrača koje sam naveo nadogradimo još toliko u drugom dijelu. Da li iz postojećeg kadra ili onih koji će nas pojačati, to je do igrača, pa onda ostvarimo neki dobar transfer. To će biti još veći stimulans za klub,a sa većim budžetom možete imati i kvalitetniji broj igrača i finansijsku stabilnost. Konkretno kada je Mirza u pitanju i ne iznenađuje me to previše. Momak je mlad, jedan je od vodećih strijelaca lige i naravno da će se naći na radaru inostranih klubova. To je samo stimulans drugima da se prate njihove igre. Oni moraju biti uvijek na 120 %, a oni koji prate će procijeniti da li je to dovoljno, a ne da sam igrač sebi dozira koliko on misli da je dovoljno. Takvo što može samo dovesti da ni Velež ne računa na vas.
Imate i jedan prijedlog za podršku klubu, a i odmah i vaš doprinos tome .
- Pozvao bih naše navijače, posebno one u dijaspori da pomognu klubu na način da organizuju neku akciju i taj novac ulože u nešto konkretno. Tu prevashodno mislim na infrastrukturne elemente. To ostaje klubu barem narednu deceniju. Eto, naprimjer nešto od tehničke opreme ili pomagala za rad ekipe, za rad omladinske škole. Imamo centralnu tribinu i eto nam prilike osmisliti teretanu ili opremiti vešeraj ispod nje. Imamo mi postojeći, ali ga definitivno treba modernizovati. Iz Švicarske smo već pokrenuli akciju kupovine velike profesionalne kosilice za stadion i barem dva pomoćna gola, koji su neophodni za rad ekipe.
Obzirom na uređenje prilaznog prostora ispred centralne tribine koje je u toku i koje ometaju kiše, u sljedećoj godini se očekuje postavljanje umjetne trave na pomoćnom terenu.
- Koliko sam upoznat projektna dokumentacija je otišla prema Savezu, odnosno UEFA. Upravo na tom tragu predlažem da svojim naporom, dodatno pomognemo klub.
I za kraj kada je prozivka igračkog kadra „Rođenih“ ?
- Okupljanje smo planirali za 10. januar. Negdje ćemo otputovati na bazične pripreme. U opciji su Crna Gora ili Turska.