Stari dedo iz Zenice prati svaku utakmicu Veleža!
Dosta je toga napisano i mnogo toga se reklo o mostarskom Veležu, ipak jedna stvar, u stvari jedan čovjek iz Zenice, koji ide na svaku Veležovu utakmicu, kod kuće ili na strani, o njemu se nije govorilo. Istinski navijač Veleža, ali niko ne zna ko je, i o kome se radi.
DEDO IZ ZENICE KOJI PRATI VELEŽ KUĆI ILI NA STRANI, PO ZIMI, SA KAČKETOM NA GLAVI
Mnogi navijači i ljubitelji Veleža koji prate ovaj klub, sigurno su do sada, barem jednom, imali priliku vidjeti starog dedu, koji ide na svaku Veležovu utakmicu. Navijača Rođenih ima mnogo na ovom svijetu, ali njegova ljubav prema ovom klubu je velika, veća od planine Velež.
Jučer je jedan naš dopisnik zabilježio njegovu fotografiju na utakmici između Veleža i Gradačačke Zvijezde, gdje su na kraju slavili domaći, nakon preokreta, rezultatom 2:1. Ali niko ne zna o kakvom se čovjeku radi i ko je on ustvari?
Jeste li ikada pomislili o čemu razmišlja ovaj čovjek, starac, dedo? Psuje li majku igračima, stručnom štabu ili nekome iz uprave? Prisutan je na svakoj utakmici. Mnogi se pitaju šta to njega vuče u Vrapčiće? Zar mu nije bolje, subotom popodne, negdje pored Bune da sa svojim unučem šeće? Odgovor se nameće jednom Veležovcu: LJUBAV, ništa drugo!
Prije par godina Velež igrao protiv Olimpica na Olimpijskom stadionu Koševo, zima bila. Svi se smrzavali i u jaknama bili, a dedo, u istom ovom kratkih rukava dresu, i zastavom u ruci nije prestao mahati tokom cijele utakmice.
Tekst jednog navijača:
Brat kakav si mi? Moram ti nešto reći za ovog dedu. Ja ga na svakoj tekmi snimao kad smo išli na gostovanja. Imam ovaj snimak i slika jedna, sa ovog gostovanja protiv Olimpika na Koševu. Kralj ispod mene, igrači se smrzavaju, u rukavicama trče, a on, stavio kralj torbu ispod sebe, skinuo se go da se presvuče, da nabaci sve crveno na sebe i polako se presvlači, ko da je avgust. Kad je Ibraković vodio Velež, došao on na derbi, protv Svinjskog, ja svaki derbi odem sa kolegom ujutro na stadion, okačimo moju onu veliku zastavu MOSTAR U SRCU VELEZ DO GROBA i nazad na pivu, kad on legenda, već na stadionu sjedi...oko 10 ujutro, a tekma oko 3-4 sata. Napravio od kartona duži trasnaprent i otišao do grada da kupi flomaster i napisao krivim slovima: Zajedno sa Rodjenim u Europu do istorijskog uspjeha. i nalijepio 3 karanfila na njega...lehenda....i sad, ja mu govorim, hajde s nama u grad, idemo na ručak, koje piće i zajedno ćemo na derbi, kaže kralj ne bih, hvala vam, moram ostati ovdje i čuvati ovaj svoj transparent

Legenda...kažem ja neće ga niko dirati, rekoh ja svoj ostavim ovako svaki derbi, ranije, izasao me 1000 maraka, i još ga nije niko dirnuo...kaže hvala vam. ali ja ću ovdje malo uživati na Veležovom stadionu...navečer ga vidjeli u Bejrutu, krenuo na autobus za Zenicu, i svrnuo ga ja na kafu. Pitam ga kako se zove, nismo se upoznali. Kaže Ibro iz Zenice....čitav život navijam za Velež, za jedinu ljubav. Blizu 70 godina ima...kaže i mama i tata su navijali i kao klinca su me vodali na utakmice Veleža...ali smiješno da čovjek u tim godinama govori mama i tata. i sada ga pita ovaj moj kolega, pa kako reaguju u Zenici na to što ti navijaš za Velež i vazda si sa Veležovom zastavom u autobusu. Kaže on...jednom su mi rekli kako te nije stid, i tebe i tvojih roditelja, navijate za Velež, a zenički hljeb jedete i Zenica vas hrani, kaže on...sine....ja sam navijao za Velež i moji roditelja su navijali za Velež i gledali ga kada još nije Čelik ni bio osnovan....Zato sine ušuti, jer gluposti pričaš....**** majku, samo gledam raju oko sebe, u svih suze u očima od dragosti ....
Jedan je Ibro!