Sa 24sata.info
Blatter: "BiH ima odličnog Blaževića i igrače... Želim vam uspjeh i plasman na SP 2010"
U vrijeme dok je Jusuf Pušina vladao bh. nogometom, Sepp Blatter je bio čest gost u Sarajevu. Pušina se kod Blatera izborio za brojne privilegije za N/FS BiH u FIFA-i, pa je šef Svjetske fudbalske federacije doveo selekciju Svijeta na Koševu.
Bilo je to prije desetak godina, a svjetske je zvijezde vodio upravo portugalski selektor Carlos Quiroz. I Blater je tada bio počasni gost, kako u loži, tako na prijemu kod najvećih tadašnjih političkih autoriteta u BiH.
"Svim učesnicima baraža želim sreću i uspjeh", rekao je Blatter u uvodnom dijelu toko žrijeba dodatnih kvalifikacija održanog u ponedjeljak u Crihu.
U protokolarnom pozdravu, Blatter je došavši do bh. selektora, uz osmjeh kakav se viđa prilikom susreta sa starim znancem, namignuo Ćiri. I pozdravio sve u njegovoj blizini; Ušanovića, Blaževića Juniora, Čolakovića, Čeku, Pilava...
"Blažević je moj prijatelj. Mi se poznajemo godinama, jer sam od Ćire učio fudbal. Kada je on bio jedan od najpopularnijih trenera u Švicarskoj, mister Blažević mi je bio šef", slatkorječivo je priznao Sepp, pišse "San".
Bilo je to sedamdesetih u jednom švicarskom klubu. Blatter je hvalio sve reprezentacije. Naravno kurtoazno. O Bosni je govorio, barem se tako činilo, iskrenije.
"Bosna ima odličnog trenera i igrače.
Vi ste najprijatnije iznenađenje u kvalifikacijama. Bosanski su igrači vrlo cjenjeni u Evropi. Želim vam uspjeh i plasman na Svjetsko prvenstvo", još jednom je ponovio Blatter dok se probijao kroz kordon novinara i svih koji su ga molili za slikanje.
Na intervju sa Blatterom u redu se čeka mjesecima, jer je Sepp često na putu; dijeli donacije, u izbornim godinama sakuplja glasove, obilazi sirotinju, organizira humanitarne akcije, pa su ovakvi događaji, kada je i Blatter u svečarskom raspoloženju, najbolja prilika za razgovor "u prolazu". Razgovor bez autorizacije. Blatter se sjetio i specijalnog priznanja koje mu je dodijelila Internacionalna liga humanista, koje je primio u Sarajevu, pa se na pomen Sarajeva raznježi poput malog djeteta.
Freude, schöner Götterfunken, Tochter aus Elysium. Wir betreten feuertrunken, Himmlische, dein Heiligtum. Deine Zauber binden wieder, was die Mode streng geteilt: Alle Menschen werden Brüder, wo dein sanfter Flügel weilt.