BigBigBang je napisao/la:JEdina dva izraza koja koriste pristalice juzne skotske lige su Marketing i Finansije i stalno to ponavljaju a pri tome i ne znaju objasniti ta dva izraza.
Marketing? Molim vas objasnite na sta mislite, nije valjda da hocete reci da se EPL vise reklamira pa zato skuplje prodaje svoja tv prava? Znaci aj sam tv kuca i biram za koju cu ligu dati vise para za EPL ili Primeru i vidim reklamu za EPL(posto ima jaci marketing ko sto kazete) i kupim EPL hahahah. To jeste tako ali pod uslovom da dodjem iz drugog univerzuma na planetu zemlju. ko i svako normalan dacu najvise para za onu ligu u kojoj se igra najkvalitetniji i najjaci fudbal a posto za epl svi placaju najvise lako je skontati koja je bolja.
Finansije- Svaki klub u Spanskoj ligi osim REala i Barcelone se moze kupiti i otvoren je za strane investitore, bogatase, naftase, tajkune, i ti spanski klubovi se mogu i za manje novca kupiti od nekih Engleskih. Jeste se ikad zapitali zasto niko od ovih investitora (osim ovih sumnjivih arapa koji su u Malagi oprali lovu) nije kupio te klubove i napravio tu ligu jacom? Kad kako kazete tu je prisutan toliki silni talenat u toj ligi, sto nema investicija u tu ligu?
Marketing kada kazem mislim na odlazak engleskih klubova u ove zemlje gdje nogomet bas i nije na visokom nivou,a gdje je lova velika.Prije svih mislim na zemlje Azije,SAD,te Australiju.To je nogometni marketing,te tako dođe do prodaje EPL u te zemlje.
Ovim drugim dijelom posta si pokazao da ne pratis toliko Primeru.Španjolci jednostavno nisu spremni dati svoje klubove u ruke Rusa,Arapa,Amera itd.Vecinu klubova u Španjolskoj drze regionalne vlade,te su oni simboli i ponosi svoje pokrijene,a dolaskom raznih "luđaka" iz Rusije i Azije to gubi svoj smisao.Mozda ti nije poznata cinjenica,ali seik koji danas je vlasnik City pokusao je kupiti Valenciu pa su mu glat kazali ne.
@Faraon iz Visokog
Trenutno skupa Barca i Real imaju 10 igraca u svojim timovima koje su doveli iz EPL,a dok recimo sam City trenutno ima 4 igraca u svom sastavu koja je doveo iz Primere.Na drugi dio tvog posta igraci iz "ostalih" timova koji igraju za Barcu i Real trenutno:Kod Barce:Alves,Adriano (Sevilla),Alba,Villa (Valencia),Tello (Espanyol),Pinto (Celta),kod Reala:Callejon (Espanyol),Albiol (Valencia),Ramos (Sevilla).Realno kod Barce ne mozes puno igraca sa strane ocekivati,jer imaju dosta iz svog omladinskog pogona,dok je Real oduvijek vise kupovao igrace sa drugih podrucija tipa Argentine,Francuske itd.
juznjak> je napisao/la:AGB, zadnji poraz Atletica u Primeri bio je prije 6 mjeseci . U Evropi taj Atletico ima 15 pobjeda zaredom .
Sada dijeli prvu poziciju u ligi sa Farsom . Ponizi prvaka Evrope u Super Cupu . I opet po tebi ,velikom strucnjaku ,nebi razvaljivao u Ligi prvaka . Ne tvrdim ni ja da bi razvaljivao . Ali da bi se prosetao u Arsenealovoj grupi s Olimpikosom,Montepelerom i Schalkeom ...Sigurno da bi .

No nek' si se ti uhvatio Atletica .
Adi,Engleska liga je kompetitivnija , bolje organizirana ,iskomercijalizirana i kao takva bolja od Primere. Nikakav NBA,ali za nijansu jeste jaca. Nazalost,Spanci ne znaju da posluju i prodaju svoj proizvod. Zato Barca i Real drze monopol u Spaniji . Zato jedan Michu ode u englesku za samo 2 miliona ,a radi se o igracini. Dok je Sundrland za 15 miliona ljetos prodao nekog liga ,a ni ime mu nisam zapamtio

. Treba imati u vidu da za sada u Aziji zare i pale engleski klubovi, dok Spanci tek treba da se probiju na to trziste . Kada to ostvare ,sigurno da ce biti vise prihoda i popularnija liga .
Juzni sloziti cu se s tobom da je samo bolje organizovanija te iskomercijalizirana EPL u odnosu na Primeru.Sto se tice Michua jeste otisao jeftino,no nazalost znamo u kakvoj je situaciji Rayo i kako sam citao spremni su Barca i Real da se to mijenja,jer znaju da bez ostatka lige nema ni njih.Ovo za Sunderland opce je poznato precjenjivanje igraca u EPL.
De pequeño yo te empecé a seguir! Poco a poco me enamoré de ti! Cuando juegues siempre estaré a tu lado! No me falles Valencia! Yo nunca te he fallado!!!
www.valencia-balkan.net