MaGiCa je napisao/la:
I BC Maccabi nije jedini ponudjac u Izraelu, pa nekako svi najbolji kosarkasi te zemlje igraju za taj klub, a prvi sledeci klub ima budzet 3-4x manji. O tome se ovde radi. Ako gledamo cisto pravno-ekonomski = nije monopol. Ali, ako gledamo
uzrocno-rezultatski, to jeste monopol. I Maccabijev i Bayernov.
E s ovim si me nasmijao. Uzročno-rezultatski....

Faktički si ovim sam konstatovao da nema monopola i da si htio nešto dokazat frazama o monopolu a da to ide protiv Bayerna i Bundeslige, uopšte nisi uspio, jer si sad ovakvom rečenicom sam konstatovao da nema monopola. Samo umjesto uzročno-rezultatski, ja bih rekao uzročno-posljedično slijedom tvojih subjektivnih doživljaja ima monopola.
MaGiCa je napisao/la:
Otkad znam za sebe, BM je a priori najjaci nemacki klub, sa najvecim budzetom, koji konkurenciji otima igrace i tako je slabi. Zato i jeste jedini nemacki klub koji je aktualan u LS/KES poslednjih 30 godina, a svi masu BvBom, ne shvatajuci koliko je to samo izuzetak.
Niko ne spori da je Bayern najveći njemački klub i da je postigao najviše uspjeha, najviše ima titula prvaka Njemačke , najviše kupova. Ali Bayern je jedan od najvećih evropskih klubova i jedan od najkonstantniji. Dok jedni znaju odigrat dobro Ligu prvaka pa pasti totalno u sjenu, Bayern je uvijek tu , u najmanju ruku blizu evropskog vrha. I u čemu je sad problem? Što se borbe za titulu tiče Bayern je uvijek imao nekog konkurenta. Nekada su to bili iznenađujuči konkurenti, ali su postojali.Znači tvoja je teza ako se konkurenti mijenjaju, onda ih treba zanemarivat. Vrlo interesantna teza , moram priznati. Ali u najmanju ruku i čudna. Ja samo ponavljam još jednom u svakom desetljeću je Bayern imao najmanje jednog konkurenta, a tu su često bile ekipe koje su se i iznenada znale umiješat u borbu za titulu. Ali to i jeste draž Bundeslige i ta uzbuđenja su je opet i učinila atraktivnom u cijelom svijetu. A Bayern je imao poslije drugog svjetskog rata teških perioda i igranja i u nižem rangu, ali poslije je došla sjajna uprava, koja radi uspješno u kontinuitetu i jednostavno je zadržan taj kontinuitet.
Bitna je stvar isto tako što sad okosnicu tima čine igrači ponikli u Bayernu i igrači koji su došli iz inostranstva (Robben i Ribery) i prije su dovođeni igrači iz inostranstva, neki su već bili zvijezde, a neki kao solidni igrači postajali zvijezde u Bayernu. Prema tome Bayern nije samo kupovao u Njemačkoj. Zadnjih par transfera isto obara tu tezu.
MaGiCa je napisao/la:
Pa sta ako je najzdraviji klub? Cela liga je njegov zatocnik i u takvim uslovima se BM najbolje snalazi. Kao sto se Barca i Real najbolje snalaze u spanskoj ligi. No, oni imaju jedno drugo, a koga ima BM

Stuttgarte, Werdere, Wolfsburge i ostale "plesace za jedno leto".
Plesači za jedno ljeto čine ligu zanimljivom. Zar je po tebi znak i potvrda da je liga jaka, ako samo 3-4 kluba se bore za titulu. Druga stvar kao pravi konkurenti su se iskristalisali Schalke i Dortmund. I to ponovo, jer ova 2 kluba su i prije konkurenti Bayernu bili.
A ja sam ti rekao u prethodnom postu, u par godina Intera pod Manchinijem, dok je Juve bio u Seriji B, Inter i nije imao konkurenta, to je bilo skoro pa dosadno. Isto tako u Italiji često imamo smjenjivanje konkurenata na vrhu. Sad ne znam koje ti to prave konstante tu vidiš.
MaGiCa je napisao/la:
Drugo, u Italiji se tri kluba uvek smenjuju na trzistu, a nikada ne nailaze periodi od po 10 godina u kojima dominira samo jedan. Pri cemu jedni drugima ne kupuju najbolje igrace i tako se medjusobno razracunavaju.
Misliš smjenjuju se u prodaji igrača, bar ako govorimo o novijem periodu

A ovo da međusobno ne kupuju igrače mislim da to nikako ne stoji....
MaGiCa je napisao/la:
Super. Idi tom tezom, bas da vidimo te antiSerie A argumente.
Tih argumenata je dosta izneseno, ali često su izokretani. Ako ćemo govoriti o prošlosti dosta se pozitivnih stvari o Seriji A i njenoj atraktivnosti može naći. Ali trenutno puno manje, što ne znači da ja ovde tvrdim da je ta liga
kanta liga, samo je sad manje atraktivna nego prije, iza je BuLi , puno manje je atraktivni utakmica i određeni klubovi su pali za određeni level. Juve se npr vraća, što je pozitivno za cijelu ligu, moguće da i napravi neke stvari (ako ne sad, onda u narednim godinama). Određeni klubovi su krenuli konsolidovati svoje redove, renovirati ekipe i vidjet će se sad kako će dalje ići.
MaGiCa je napisao/la:
Ako si svoje misljenje rekao, ne znaci da sad treba da kljucamo temu. Ili mozda znaci...

Pa mogli su zaključat, kad je sve rečeno.
Ma neće zaključat, pusti će te da uljepšavaš neke stvari po pitanju Serie A još.
A što se mene tiče i nemam nešto više posebno reči , većinu sam rekao još prije ove teme, a et i na ovoj temi. Možda bi se naravno moglo i diskutovat, ali stalno se neke stvari i teze vrte u krug. Ali nekad se pitam jesu li te teze šprdancija ili šta one zapravo trebaju da dokažu?

Abteilung Attacke...
FC Bayern - Champions of Europe - 6X Champions league
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland