La Bundesliga vs Die Serie A

Moderatori/ce: ribery,Monolog,hammers,geronimo

MaGiCa
Kontakt:

Re: La Bundesliga vs Die Serie A

Post Postao/la MaGiCa » 11 okt 2012, 14:54

effe_sa je napisao/la:Kad vidim riječ monopol koja se stalno upotrebljava po pitanju BuLi ( i to ista osoba forsira) onda vidim koliko je besmislena tema. Taj pojam monopola se upotrebljava u pogrešnom kontekstu , to sam davno objasnio i zato mi je sad to smiješno.
Samo jedno mogu napomenut, veći je monopol izbacit jednu ekipu iz lige, uticat na njeno izbacivanje i time pribavit sebi korist što svo tržište jedne države imaš za sebe i dominiraš. Tu imamo pribavljanje koristi nepravednim sredstvima, imamo pravi uticaj na tržište. A sad ako Bayern ima uticaj na tržište nepravednim sredstvima, onda smo svi u pogrešnom filmu. Ili naravno neko nije obradio dobro materiju :D
Nije mozda to monopol, kad jedan klub moze da kupi bilo kog igraca bilo kom klubu :?:

Mala ispravka, mogao je da kupi, jer se jedan klub ipak podigao iz te zabokrecine u poslednje 2-3 godine. ;)

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 11 okt 2012, 14:59

Ante, danas gledam liste stranaca u BuLi i Serie A. I gle cuda, iz 8 preostalih povjesnih velesila fudbala (Brazil, Argentina, Urugvaj, Spanija, Portugal, Francuska, Nizozemska, Engleska), oko 120 igraca igra u Italiji, a tek oko 40 u BuLi. Govori li ti nesto to u kvalitativnom pogledu :?: ;)

anton 1983
Kontakt:

Post Postao/la anton 1983 » 11 okt 2012, 15:04

MaGiCa je napisao/la:Ante, danas gledam liste stranaca u BuLi i Serie A. I gle cuda, iz 8 preostalih povjesnih velesila fudbala (Brazil, Argentina, Urugvaj, Spanija, Portugal, Francuska, Nizozemska, Engleska), oko 120 igraca igra u Italiji, a tek oko 40 u BuLi. Govori li ti nesto to u kvalitativnom pogledu :?: ;)
Da. Talijani su imali i uvijek će imati prednost nad kupovinom JA. JA igrači imaju veće šanse za uspjeh u SERIJI A nego u BUNDESLIGI. Valjda zbog mentalitea tih nacija. Švabi su se u zadnjih 5-10 godina jako opekli kada su dovodili igrače iz tih zemalja, pa su se odlučili da to više ne rade tj. da ih ne dovode direktno od tamo, s tim da su sad igrači iz Brazila postali izuzetno skupi.

Švabi se više koncentriraju na ove slavenske države, ja bi rekao...

Sad na tebi je da kažeš koja je to prednost...

Inače ovi veći klubovi iz BUNDESLIGE pokušavaju imati što više Njemaca u ekipi, pa je valjda u tome stvar :?
Zasto je Bayernova stranica sad dostupna i na arapskom i ruskom jeziku Rummenigge je odgovorio:
"Da nas klubovi iz Londona, Manchestera, ili Pariza mogu razumjeti!!!"

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 11 okt 2012, 15:15

anton 1983 je napisao/la: Švabi se više koncentriraju na ove slavenske države, ja bi rekao...

Sad na tebi je da kažeš koja je to prednost...

Inače ovi veći klubovi iz BUNDESLIGE pokušavaju imati što više Njemaca u ekipi, pa je valjda u tome stvar :?
Kad je bilo EP, neko od vasih je tvrdio da je BuLi>SA, jer ima gotovo 2x vise igraca na EP, a cini mi se da je samo @Monolog to kvalitetno objasnio cinjenicom da je neuporedivo vise JA igraca u rosterima italijanskih no svapskih klubova.

Sta da ti kazem, osim toga da vise cenim JA igrace od onih iz Ceske, Danske, Hrvatske, Srbije, Austrije, Madjarske ili Poljske... ;)

anton 1983
Kontakt:

Post Postao/la anton 1983 » 11 okt 2012, 15:24

MaGiCa je napisao/la:
Kad je bilo EP, neko od vasih je tvrdio da je BuLi>SA, jer ima gotovo 2x vise igraca na EP, a cini mi se da je samo @Monolog to kvalitetno objasnio cinjenicom da je neuporedivo vise JA igraca u rosterima italijanskih no svapskih klubova.

Sta da ti kazem, osim toga da vise cenim JA igrace od onih iz Ceske, Danske, Hrvatske, Srbije, Austrije, Madjarske ili Poljske... ;)
Razumijem ja što ti očeš reči, no je li to objektvino? Trebaju se cjeniti valjda po svojoj kvaliteti. Recimo Pišček je Polja, al je zato fenomenalan desni bek i nisam ziher dal ima takvog u SERIJI A, pogotovo ne da je iz JA. To što ti oćeš reč bi držalo vodu onako da tih igrača ima više jer JA izvozi igrače, no u u tim državama slavenskog prefixa, uvijek ima neki ŠPEKEC tipa Modrić. Recimo takva dva kvalitetna zadnja vezna poput Jiračeka i Badelja, koji su skupa koštali 10 milja, teško da se može u JA naći a da bi odma imali IMPACT u BUNDESLIGI.

Previše su ti JA napravili sranja i troškova u BUNDESLIGI da bi ih se i dalje dovodilo i cjenilo...Za SERIU A je to valjda ipak drugačije...

Eto SERIA A ima Cavania, BUNDESLIGA Lewandovskog! :D A koji je najbolji EUROPSKI napadač u Italiji a da nije Talijan ili JA? U švabiji je to reŠPEKtabilni HUNTELAAR. (Doveden iz Serie A) :mrgreen:

A ovo što se tiće EP-a, to more a i nemora imati nikakvo značenje ;)
Zasto je Bayernova stranica sad dostupna i na arapskom i ruskom jeziku Rummenigge je odgovorio:

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 11 okt 2012, 15:42

Piszczek jeste vrh igrac, ali mnogo ima tu ostalog slavenskog gnoja, da bi 1,2,3 ili 5 vrh igraca znacilo da ih je bolje imati, nego JA igrace.

A najbolji neitalijansko-nejuznoamericki napadaci u Serie A su Jovetic i Klose. I to samo zato sto je Ibracadabra otisao.

anton 1983
Kontakt:

Post Postao/la anton 1983 » 11 okt 2012, 15:43

Opet ne kužim što si to išo govoriti? Zato što u SERIJI A ima više JA igrača je dokaz nekakve premoći?

PS i baš zato sam napiso Badelj - Jireček.

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 11 okt 2012, 15:45

anton 1983 je napisao/la:Opet ne kužim što si to išo govoriti? Zato što u SERIJI A ima više JA igrača je dokaz nekakve premoći?

PS i baš zato sam napiso Badelj - Jireček.
U Serie A ima veceg kvaliteta u tim JA igracima, nego sto ga ima u BuLi u tim slovensko-nordijskim kombinacijama.

anton 1983
Kontakt:

Post Postao/la anton 1983 » 11 okt 2012, 15:49

MaGiCa je napisao/la:
U Serie A ima veceg kvaliteta u tim JA igracima, nego sto ga ima u BuLi u tim slovensko-nordijskim kombinacijama.
Dobro i? :lol:

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 11 okt 2012, 15:54

anton 1983 je napisao/la:
Dobro i? :lol:

Pa patkometrija, covjece, zar ne vidis :?: :lol: :lol: :lol:

anton 1983
Kontakt:

Post Postao/la anton 1983 » 11 okt 2012, 15:58

Al mi ovo nema nikakog smisla da me ****! :mrgreen:

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 12 okt 2012, 13:44

anton 1983 je napisao/la:Al mi ovo nema nikakog smisla da me ****! :mrgreen:
Jbte, lozim te. :lol: :mrgreen:

anton 1983
Kontakt:

Post Postao/la anton 1983 » 12 okt 2012, 22:37

MaGiCa je napisao/la:
anton 1983 je napisao/la:Al mi ovo nema nikakog smisla da me ****! :mrgreen:
Jbte, lozim te. :lol: :mrgreen:
Daj se bolje potrudi! :mrgreen:

effe_sa
Kontakt:

Post Postao/la effe_sa » 13 okt 2012, 02:01

MaGiCa je napisao/la: Nije mozda to monopol, kad jedan klub moze da kupi bilo kog igraca bilo kom klubu :?:
Svaki klub koji ima pare može kupit bilo kog igrača, bilo kom klubu. :) :) Prema tome ovo je jako čudna konstatacija i jako diskutabilna. Kod jednog transfera uvijek odlučuje više parametara.
A nije istina da se Borussia Dortmund tek pojavila, ona je bila konkurent Bayernu po pitanju i titule i igrača još i u devedesetim i početkom ovog vijeka. A kroz historiju su tu postojali i drugi konkurenti. O ovome se već pričalo. E sad činjenice se uvijek mogu gledat iz drugih uglova i postavljat krivo.
Ti igrači što dođu iz drugih klubova u Bundesligi u Bayern, uvijek mogu otići i negdje vani, a većina se opredijeli da dođu u Bayern, jer Bayern je moćan klub u Evropi. Ili je možda država zabranila tim igračima da idu van Njemačke, dala Bayernu povlastice, pomagala mu da bude jedini ponuđač, pa da onda govorimo o monopolu? :)
Priča o monopolu definitivno ne pije vode. ;)
Abteilung Attacke...
FC Bayern - Champions of Europe - 6X Champions league
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 13 okt 2012, 19:19

effe_sa je napisao/la: Svaki klub koji ima pare može kupit bilo kog igrača, bilo kom klubu. :) :) Prema tome ovo je jako čudna konstatacija i jako diskutabilna. Kod jednog transfera uvijek odlučuje više parametara.
A nije istina da se Borussia Dortmund tek pojavila, ona je bila konkurent Bayernu po pitanju i titule i igrača još i u devedesetim i početkom ovog vijeka. A kroz historiju su tu postojali i drugi konkurenti. O ovome se već pričalo. E sad činjenice se uvijek mogu gledat iz drugih uglova i postavljat krivo.
Ti igrači što dođu iz drugih klubova u Bundesligi u Bayern, uvijek mogu otići i negdje vani, a većina se opredijeli da dođu u Bayern, jer Bayern je moćan klub u Evropi. Ili je možda država zabranila tim igračima da idu van Njemačke, dala Bayernu povlastice, pomagala mu da bude jedini ponuđač, pa da onda govorimo o monopolu? :)
Priča o monopolu definitivno ne pije vode. ;)
Zasto mesas drzavni monopol sa klasicnim monopolom :?:
Drugo, tacno je da se BvB nije preko noci pojavila, ali je isto tako tacno da je tokom svoje istorije bila u 90% vremena finansijski i organizaciono znatno slabiji klub. Kad poredimo ta dva kluba (BM i BvB) je kao da poredimo Romu i Juventus, glede ekonomske moci tokom poslednjih 80 godina.
Svi ti ostali "konkurenti kroz istoriju" BMa su propali. I to je cinjenica.

effe_sa
Kontakt:

Post Postao/la effe_sa » 14 okt 2012, 14:02

MaGiCa je napisao/la:
Zasto mesas drzavni monopol sa klasicnim monopolom :?:
Zato što ovde , u ovom slučaju nema klasičnog monopola, jedva ćeš naći bilo koji element monopola, nego ti snagu jednog zdravog, finansijski jakog i stabilnog kluba predstavljaš kao monopol. Bayern nije jedini ponuđač, Bayern ne diktira cijenu. Bayern svakom klubu mora da plati cijenu koju taj klub traži. Naravno da je uprava Bayerna više puta znala tu cijenu spustit , zbog pregovarački sposobnosti, ali to isto je više puta uradila s igračima i iz inostranstva. Znali su se i tu cjenkat i postupat pametno. U Njemačkoj postoji ponuda i potražnja, ali ako Bayern najveću ponudu da, onda tu ne možemo govorit o monopolu. Ja sam ti spomenuo državu, jer u većini situacija monopol ne možeš ostvarit bez pomoći određenih državnih struktura. Na Balkanu mi dobro znamo, da određena javna preduzeća imaju monopol. A ovo što ti dovodiš u kontekst s monopolom je daleko od toga.
MaGiCa je napisao/la:Drugo, tacno je da se BvB nije preko noci pojavila, ali je isto tako tacno da je tokom svoje istorije bila u 90% vremena finansijski i organizaciono znatno slabiji klub. Kad poredimo ta dva kluba (BM i BvB) je kao da poredimo Romu i Juventus, glede ekonomske moci tokom poslednjih 80 godina.
Svi ti ostali "konkurenti kroz istoriju" BMa su propali. I to je cinjenica.
Pa Bvb je veliki dio devedesetih bio konkurent Bayernu, znamo da su u BVB-u tad igrali Riedle, Reuter, Kohler, Ricken, Sammer, Freund i brojni drugi. Kako to sad monopol, a toliko dobrih igrača u Dortmundu.
I kakve sad veze ima propadanje konkurenata. Konkurenti su propadali, ali su se neki ti konkurenti vraćali. Druga stvar u svakom određenom desetljeću je Bayern imao bar jednog jakog konkurenta za titulu i bar (kažem najmanje) jednog konkurenta na tržištu. Najbolju situaciju na tržištu je imao kada je BVB doživio finansijski krah nakon 2002. godine i osvojene titule prvaka Njemačke, tada je konkurent Bayernu bio Werder. Ali Werder mu je mogao biti konkurent u borbi za titulu (jednu je i osvojio u tom periodu), ali ne i u borbi na tržištu, jer Werder nikad nije imao ogromne pare (uvijek su uz Bayern pare imali Leverkusen, Wolfsburg, BVB izuzev perioda krize, te Schalke). Taj period je Bayernu na tržištu bio lagan.
Činjenica je da ti vodu okrečeš na svoj mlin, umjesto da priznaš da je Bayern najzdraviji klub, najzdraviji i najstabilniji finansijski u Evropi i da tako stabilnog u Italiji svakako trenutno nema. Priča o monopolu ne znam šta treba dokazat. Kako li je onda Bundesliga bilo šta postigla? To bi se pitanje postavilo, kad bi se ovo dokazalo. Ali su ovo suviše smiješne teze.
O kakvom bi tek monopolu onda pričali, kada je Juve izbačen iz Serie A i Inter radio u Italiji i sportski i na tržištu šta je htio. Vjerovatno su i ovi iz Intera kumovali izbacivanju Stare dame jer nikad ne bi ni osvojili tih par titula, koje su zaredom osvojili sa sjajnim stručnjakom Manchinijem. :D :D

Zato sad ak bi išli s ovom tezom monopola (koja je besmislena) došli bi mi daleko, a ne bi to išlo u prilog Seriji A.
Samo što meni nije cilj o Seriji A pričat na nekom nivou, da bi po svaku cijenu dokazao da je to loša liga, niti to mislim. Ali biranje neki čudnih teza, da bi se nešto dokazalo, mi je u najmanju ruku smiješno. A u usporedbama ove dvije lige sam prije rekao svoje mišljenje i iznosio argumente. To je više prepričana priča.
Abteilung Attacke...
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland

anton 1983
Kontakt:

Post Postao/la anton 1983 » 15 okt 2012, 13:54

Posjeduje li neko onaj zanimljiv textić u kojem piše da su Talijančeki ukucali preko 2 milijarde eura u Interček, Milanček, Juventutis!

Toliko o arapaima :mrgreen:

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 15 okt 2012, 19:27

effe_sa je napisao/la: Zato što ovde , u ovom slučaju nema klasičnog monopola, jedva ćeš naći bilo koji element monopola, nego ti snagu jednog zdravog, finansijski jakog i stabilnog kluba predstavljaš kao monopol. Bayern nije jedini ponuđač, Bayern ne diktira cijenu. Bayern svakom klubu mora da plati cijenu koju taj klub traži. Naravno da je uprava Bayerna više puta znala tu cijenu spustit , zbog pregovarački sposobnosti, ali to isto je više puta uradila s igračima i iz inostranstva. Znali su se i tu cjenkat i postupat pametno. U Njemačkoj postoji ponuda i potražnja, ali ako Bayern najveću ponudu da, onda tu ne možemo govorit o monopolu. Ja sam ti spomenuo državu, jer u većini situacija monopol ne možeš ostvarit bez pomoći određenih državnih struktura. Na Balkanu mi dobro znamo, da određena javna preduzeća imaju monopol. A ovo što ti dovodiš u kontekst s monopolom je daleko od toga.
I BC Maccabi nije jedini ponudjac u Izraelu, pa nekako svi najbolji kosarkasi te zemlje igraju za taj klub, a prvi sledeci klub ima budzet 3-4x manji. O tome se ovde radi. Ako gledamo cisto pravno-ekonomski = nije monopol. Ali, ako gledamo uzrocno-rezultatski, to jeste monopol. I Maccabijev i Bayernov. ;)

Pa Bvb je veliki dio devedesetih bio konkurent Bayernu, znamo da su u BVB-u tad igrali Riedle, Reuter, Kohler, Ricken, Sammer, Freund i brojni drugi. Kako to sad monopol, a toliko dobrih igrača u Dortmundu.
I kakve sad veze ima propadanje konkurenata. Konkurenti su propadali, ali su se neki ti konkurenti vraćali. Druga stvar u svakom određenom desetljeću je Bayern imao bar jednog jakog konkurenta za titulu i bar (kažem najmanje) jednog konkurenta na tržištu. Najbolju situaciju na tržištu je imao kada je BVB doživio finansijski krah nakon 2002. godine i osvojene titule prvaka Njemačke, tada je konkurent Bayernu bio Werder. Ali Werder mu je mogao biti konkurent u borbi za titulu (jednu je i osvojio u tom periodu), ali ne i u borbi na tržištu, jer Werder nikad nije imao ogromne pare (uvijek su uz Bayern pare imali Leverkusen, Wolfsburg, BVB izuzev perioda krize, te Schalke). Taj period je Bayernu na tržištu bio lagan.
Ma da, zato su igraci iz Bayerna isli u druge klubove za parama, jer su imali stalno konkurente. :lol:
Otkad znam za sebe, BM je a priori najjaci nemacki klub, sa najvecim budzetom, koji konkurenciji otima igrace i tako je slabi. Zato i jeste jedini nemacki klub koji je aktualan u LS/KES poslednjih 30 godina, a svi masu BvBom, ne shvatajuci koliko je to samo izuzetak.

Činjenica je da ti vodu okrečeš na svoj mlin, umjesto da priznaš da je Bayern najzdraviji klub, najzdraviji i najstabilniji finansijski u Evropi i da tako stabilnog u Italiji svakako trenutno nema. Priča o monopolu ne znam šta treba dokazat. Kako li je onda Bundesliga bilo šta postigla? To bi se pitanje postavilo, kad bi se ovo dokazalo. Ali su ovo suviše smiješne teze.
Pa sta ako je najzdraviji klub? Cela liga je njegov zatocnik i u takvim uslovima se BM najbolje snalazi. Kao sto se Barca i Real najbolje snalaze u spanskoj ligi. No, oni imaju jedno drugo, a koga ima BM :?: Stuttgarte, Werdere, Wolfsburge i ostale "plesace za jedno leto".
O kakvom bi tek monopolu onda pričali, kada je Juve izbačen iz Serie A i Inter radio u Italiji i sportski i na tržištu šta je htio. Vjerovatno su i ovi iz Intera kumovali izbacivanju Stare dame jer nikad ne bi ni osvojili tih par titula, koje su zaredom osvojili sa sjajnim stručnjakom Manchinijem. :D :D
Mancini osvaja i po EPLu, a gde su umni treneri koje je iznedrila BuLi :?:
Drugo, u Italiji se tri kluba uvek smenjuju na trzistu, a nikada ne nailaze periodi od po 10 godina u kojima dominira samo jedan. Pri cemu jedni drugima ne kupuju najbolje igrace i tako se medjusobno razracunavaju.
To sto je Juve zavrsio u Serie B, nije ni slucajno, ni nezasluzeno. E sad, da se Inter time okoristio, dakako da jeste.
Zato sad ak bi išli s ovom tezom monopola (koja je besmislena) došli bi mi daleko, a ne bi to išlo u prilog Seriji A.
Samo što meni nije cilj o Seriji A pričat na nekom nivou, da bi po svaku cijenu dokazao da je to loša liga, niti to mislim. Ali biranje neki čudnih teza, da bi se nešto dokazalo, mi je u najmanju ruku smiješno.
Super. Idi tom tezom, bas da vidimo te antiSerie A argumente. 8-)
A u usporedbama ove dvije lige sam prije rekao svoje mišljenje i iznosio argumente. To je više prepričana priča.
Ako si svoje misljenje rekao, ne znaci da sad treba da kljucamo temu. Ili mozda znaci... :roll:

effe_sa
Kontakt:

Post Postao/la effe_sa » 15 okt 2012, 22:56

MaGiCa je napisao/la:
I BC Maccabi nije jedini ponudjac u Izraelu, pa nekako svi najbolji kosarkasi te zemlje igraju za taj klub, a prvi sledeci klub ima budzet 3-4x manji. O tome se ovde radi. Ako gledamo cisto pravno-ekonomski = nije monopol. Ali, ako gledamo uzrocno-rezultatski, to jeste monopol. I Maccabijev i Bayernov. ;)
E s ovim si me nasmijao. Uzročno-rezultatski.... :D :D Faktički si ovim sam konstatovao da nema monopola i da si htio nešto dokazat frazama o monopolu a da to ide protiv Bayerna i Bundeslige, uopšte nisi uspio, jer si sad ovakvom rečenicom sam konstatovao da nema monopola. Samo umjesto uzročno-rezultatski, ja bih rekao uzročno-posljedično slijedom tvojih subjektivnih doživljaja ima monopola. :D
MaGiCa je napisao/la: Otkad znam za sebe, BM je a priori najjaci nemacki klub, sa najvecim budzetom, koji konkurenciji otima igrace i tako je slabi. Zato i jeste jedini nemacki klub koji je aktualan u LS/KES poslednjih 30 godina, a svi masu BvBom, ne shvatajuci koliko je to samo izuzetak.
Niko ne spori da je Bayern najveći njemački klub i da je postigao najviše uspjeha, najviše ima titula prvaka Njemačke , najviše kupova. Ali Bayern je jedan od najvećih evropskih klubova i jedan od najkonstantniji. Dok jedni znaju odigrat dobro Ligu prvaka pa pasti totalno u sjenu, Bayern je uvijek tu , u najmanju ruku blizu evropskog vrha. I u čemu je sad problem? Što se borbe za titulu tiče Bayern je uvijek imao nekog konkurenta. Nekada su to bili iznenađujuči konkurenti, ali su postojali.Znači tvoja je teza ako se konkurenti mijenjaju, onda ih treba zanemarivat. Vrlo interesantna teza , moram priznati. Ali u najmanju ruku i čudna. Ja samo ponavljam još jednom u svakom desetljeću je Bayern imao najmanje jednog konkurenta, a tu su često bile ekipe koje su se i iznenada znale umiješat u borbu za titulu. Ali to i jeste draž Bundeslige i ta uzbuđenja su je opet i učinila atraktivnom u cijelom svijetu. A Bayern je imao poslije drugog svjetskog rata teških perioda i igranja i u nižem rangu, ali poslije je došla sjajna uprava, koja radi uspješno u kontinuitetu i jednostavno je zadržan taj kontinuitet.
Bitna je stvar isto tako što sad okosnicu tima čine igrači ponikli u Bayernu i igrači koji su došli iz inostranstva (Robben i Ribery) i prije su dovođeni igrači iz inostranstva, neki su već bili zvijezde, a neki kao solidni igrači postajali zvijezde u Bayernu. Prema tome Bayern nije samo kupovao u Njemačkoj. Zadnjih par transfera isto obara tu tezu.
MaGiCa je napisao/la: Pa sta ako je najzdraviji klub? Cela liga je njegov zatocnik i u takvim uslovima se BM najbolje snalazi. Kao sto se Barca i Real najbolje snalaze u spanskoj ligi. No, oni imaju jedno drugo, a koga ima BM :?: Stuttgarte, Werdere, Wolfsburge i ostale "plesace za jedno leto".
Plesači za jedno ljeto čine ligu zanimljivom. Zar je po tebi znak i potvrda da je liga jaka, ako samo 3-4 kluba se bore za titulu. Druga stvar kao pravi konkurenti su se iskristalisali Schalke i Dortmund. I to ponovo, jer ova 2 kluba su i prije konkurenti Bayernu bili.
A ja sam ti rekao u prethodnom postu, u par godina Intera pod Manchinijem, dok je Juve bio u Seriji B, Inter i nije imao konkurenta, to je bilo skoro pa dosadno. Isto tako u Italiji često imamo smjenjivanje konkurenata na vrhu. Sad ne znam koje ti to prave konstante tu vidiš.
MaGiCa je napisao/la: Drugo, u Italiji se tri kluba uvek smenjuju na trzistu, a nikada ne nailaze periodi od po 10 godina u kojima dominira samo jedan. Pri cemu jedni drugima ne kupuju najbolje igrace i tako se medjusobno razracunavaju.
Misliš smjenjuju se u prodaji igrača, bar ako govorimo o novijem periodu :) A ovo da međusobno ne kupuju igrače mislim da to nikako ne stoji.... ;)

MaGiCa je napisao/la: Super. Idi tom tezom, bas da vidimo te antiSerie A argumente. 8-)
Tih argumenata je dosta izneseno, ali često su izokretani. Ako ćemo govoriti o prošlosti dosta se pozitivnih stvari o Seriji A i njenoj atraktivnosti može naći. Ali trenutno puno manje, što ne znači da ja ovde tvrdim da je ta liga kanta liga, samo je sad manje atraktivna nego prije, iza je BuLi , puno manje je atraktivni utakmica i određeni klubovi su pali za određeni level. Juve se npr vraća, što je pozitivno za cijelu ligu, moguće da i napravi neke stvari (ako ne sad, onda u narednim godinama). Određeni klubovi su krenuli konsolidovati svoje redove, renovirati ekipe i vidjet će se sad kako će dalje ići.

MaGiCa je napisao/la: Ako si svoje misljenje rekao, ne znaci da sad treba da kljucamo temu. Ili mozda znaci... :roll:
Pa mogli su zaključat, kad je sve rečeno. :D :D
Ma neće zaključat, pusti će te da uljepšavaš neke stvari po pitanju Serie A još.
A što se mene tiče i nemam nešto više posebno reči , većinu sam rekao još prije ove teme, a et i na ovoj temi. Možda bi se naravno moglo i diskutovat, ali stalno se neke stvari i teze vrte u krug. Ali nekad se pitam jesu li te teze šprdancija ili šta one zapravo trebaju da dokažu? :roll: :roll:
Abteilung Attacke...
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 16 okt 2012, 12:40

effe_sa je napisao/la: E s ovim si me nasmijao. Uzročno-rezultatski.... :D :D Faktički si ovim sam konstatovao da nema monopola i da si htio nešto dokazat frazama o monopolu a da to ide protiv Bayerna i Bundeslige, uopšte nisi uspio, jer si sad ovakvom rečenicom sam konstatovao da nema monopola. Samo umjesto uzročno-rezultatski, ja bih rekao uzročno-posljedično slijedom tvojih subjektivnih doživljaja ima monopola. :D
Pa tako i dodje, nema pravno-ekonomskog monopola, ali to ne znaci da 1 klub nije dominantan sui ipso na trzistu sto mu omogucava rezultatsku nadmoc, a to kasnije generise i skok u organizacijskom smislu. A kad imas tako nesto i to traje decenijama, tesko da to nije nekakav monopol.
Niko ne spori da je Bayern najveći njemački klub i da je postigao najviše uspjeha, najviše ima titula prvaka Njemačke , najviše kupova. Ali Bayern je jedan od najvećih evropskih klubova i jedan od najkonstantniji. Dok jedni znaju odigrat dobro Ligu prvaka pa pasti totalno u sjenu, Bayern je uvijek tu , u najmanju ruku blizu evropskog vrha. I u čemu je sad problem? Što se borbe za titulu tiče Bayern je uvijek imao nekog konkurenta. Nekada su to bili iznenađujuči konkurenti, ali su postojali.Znači tvoja je teza ako se konkurenti mijenjaju, onda ih treba zanemarivat. Vrlo interesantna teza , moram priznati. Ali u najmanju ruku i čudna. Ja samo ponavljam još jednom u svakom desetljeću je Bayern imao najmanje jednog konkurenta, a tu su često bile ekipe koje su se i iznenada znale umiješat u borbu za titulu. Ali to i jeste draž Bundeslige i ta uzbuđenja su je opet i učinila atraktivnom u cijelom svijetu. A Bayern je imao poslije drugog svjetskog rata teških perioda i igranja i u nižem rangu, ali poslije je došla sjajna uprava, koja radi uspješno u kontinuitetu i jednostavno je zadržan taj kontinuitet.
Bitna je stvar isto tako što sad okosnicu tima čine igrači ponikli u Bayernu i igrači koji su došli iz inostranstva (Robben i Ribery) i prije su dovođeni igrači iz inostranstva, neki su već bili zvijezde, a neki kao solidni igrači postajali zvijezde u Bayernu. Prema tome Bayern nije samo kupovao u Njemačkoj. Zadnjih par transfera isto obara tu tezu.
Ama covece, nemam ja nista protiv toga sto je BM #1 u Nemackoj, ja samo konstatujem da je on bez konkurencije #1, a to je tako u duhu monopola. Samim tim sto Engleska ima Lpool, MUTD, Arsenal, Italija "veliku trojku", Spanija El Clasico, ne eliminise se cinjenica da su neki drugi klubovi kroz istoriju bivali osvajaci titula i pravili konkurenciju na vrhu. Ali, BM nema takvog jednog nemesisa u svojoj ligi. I to su fakti, valjda...

Plesači za jedno ljeto čine ligu zanimljivom. Zar je po tebi znak i potvrda da je liga jaka, ako samo 3-4 kluba se bore za titulu. Druga stvar kao pravi konkurenti su se iskristalisali Schalke i Dortmund. I to ponovo, jer ova 2 kluba su i prije konkurenti Bayernu bili.
A ja sam ti rekao u prethodnom postu, u par godina Intera pod Manchinijem, dok je Juve bio u Seriji B, Inter i nije imao konkurenta, to je bilo skoro pa dosadno. Isto tako u Italiji često imamo smjenjivanje konkurenata na vrhu. Sad ne znam koje ti to prave konstante tu vidiš.
Opet ista prica. :lol:
Kako vam ne dosadi to pozivanje na Cpoli :?: Rekoh: u Italiji se tri kluba, manje-vise, 100 godina nadmecu u osvajanju titula, pri cemu su sva tri giganti evropskog fudbala i komotno ulaze u top10 svih vremena u Evropi, uz BM, MUTD, Lpool, Barcu, Real, Ajax i Benficu. Plesaca za jedno leto gotovo pa ima u svim ligama, ali "superteskasi" su ti koji odredjuju kvalitet liga (tako sto ga ili spustaju ili dizu).

Misliš smjenjuju se u prodaji igrača, bar ako govorimo o novijem periodu :) A ovo da međusobno ne kupuju igrače mislim da to nikako ne stoji.... ;)
Oni jedni drugima ne "otimaju" igrace. Razmene prave, ponekad i prodaju (Juventus je prodao Baggia Milanu, npr) ali ne otimaju, jer nema kluba koji je toliko tu superioran da diktira trziste.
A prodaja igraca je u redu. To skoro svi rade 9sem nekoliko klubova koji imaju neogranicene resurse) i to je ekonomija.

Tih argumenata je dosta izneseno, ali često su izokretani. Ako ćemo govoriti o prošlosti dosta se pozitivnih stvari o Seriji A i njenoj atraktivnosti može naći. Ali trenutno puno manje, što ne znači da ja ovde tvrdim da je ta liga kanta liga, samo je sad manje atraktivna nego prije, iza je BuLi , puno manje je atraktivni utakmica i određeni klubovi su pali za određeni level. Juve se npr vraća, što je pozitivno za cijelu ligu, moguće da i napravi neke stvari (ako ne sad, onda u narednim godinama). Određeni klubovi su krenuli konsolidovati svoje redove, renovirati ekipe i vidjet će se sad kako će dalje ići.
Ja bas tvrdim da je trenutno Serie A > BuLi. Ti i jos neki forumasi mislite drugacije.
Eto razloga za postojanje ove teme.

Pa mogli su zaključat, kad je sve rečeno. :D :D
Ma neće zaključat, pusti će te da uljepšavaš neke stvari po pitanju Serie A još.
A što se mene tiče i nemam nešto više posebno reči , većinu sam rekao još prije ove teme, a et i na ovoj temi. Možda bi se naravno moglo i diskutovat, ali stalno se neke stvari i teze vrte u krug. Ali nekad se pitam jesu li te teze šprdancija ili šta one zapravo trebaju da dokažu? :roll: :roll:
Tema postoji i nema potrebe da se zakljucava, jer ce se onda opet pojaviti neko ko prebacuje diskusije na pdfove na kojima im nije mesto. Nema potrebe da tvoje misljenje bude apsolutno ili apsolutisticko, sve i da si sasvim u pravu. Mislim da cemo se oko toga sloziti.
A koji je Geist ove teme, idi na prvu stranicu - tamo ce ti uvodni post sve reci. ;)

Odgovori

Natrag na “Međunarodni fudbal”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.