redmoon je napisao/la:Ja kao Bosanac, Hrvat i Posavac (na žalost, silom prilika već 17 godina ne živim ovdje) ne bih imao ništa protiv da Alen zaigra za BiH. Bosanska reprezentacija mi je jednako draga kao i Hrvatska i najiskrenije, u međusobnom susretu ne znam za koga bih navijao (zapravo, vjerojatno ga ne bi ni gledao, bilo bi mi to isto kao da igra Dinamo protiv Hrvatske).
Međutim, smeta me jedna druga stvar: otvorena je posebna tema ovdje za Alena Halilovića, svi bi ga s oduševljenjem prihvatili, svi ga smatraju Bosancem i svojim. No, nitko da se sjeti da u tom zagrebačkom Dinamu igra jedan 18-godišnji dečko koji je jednako veliki talent kao i Alen, kojeg također već traži Real i Milan i koji je već sada najbolji igrač Dinama. Zove se Mateo Kovačić. I za razliku od Alena, i majka i otac su mu pravi Bosanci, iz Kotor Varoši. Dakle, ono što mene čudi je zašto jedna ovakva inicijativa nije pokrenuta za Matea. Znam, sad će svi reći, on je Hrvat, škutor, katolik i što ti ga ja znam što sve ne. Međutim, činjenica je da je dečko pravi Bosanac i da ga nikad nitko nije zvao.
A kohezivna snaga nogometa je ogromna danas. Kad bi mali Kovačić postao glavna zvijezda BiH reprezentacija u budućnosti, vjerujte da bi mnogi Hrvati počeli tu državu doživljavati drugačije.
P.S. ovo je komentar u najboljoj namjeri i molim vas, bez pljuvanja.
Pošto sam ja otvorio ovu temu, osjećam se pozvan da odgovorim na ovaj post. Meni se čini da ti ovdje želiš insinuirati "bošnjakizaciju" reprezentacije BiH. Što je tvoje pravo, ali ovako:
1. Jedini razlog zašto je ova tema pokrenuta je činjenica da je Alen sin Seada Halilovića, dakle bivšeg reprezentativca Bosne i Hercegovine. Nema to nikakve veze sa imenom i prezimenom, istu ovakvu temu bi otvorio da se radi o sinu Marka Topića. Dakle fulao si priču.
2. Mateo je već nekoliko godina medijska zvijezda u Hrvatskoj, sa nekoliko stotina intervjua. Pošto redovno čitam sportski tisak, znam da niti u jednom intervjuu mali nije niti jednom istaknuo bilo kakav bosanski identitet, kako on, tako niti njegov otac. Za razliku od Alena, koji je već sa 13. godina u sred Zagreba spominjao BiH reprezentaciju.
3. U prošlosti smo imali jadna iskustva sa vrbovanjem hrvatsko/srpske dijaspore sa BiH korijenima. Od Subotića, Marka Marina, Mario Gavranovića itd. To je kod javnosti izazvalo rezignaciju, tako da više nitko ne obraća pažnju na te igrače. Oni ako imaju želju za nastupom u BiH dresu, mogu se jasno izjasniti.
4. BiH reprezentacija će uvijek biti otvorena za sve BiH narodnosti, ali realnost je da će Bošnjaci biti dominantni, da sad neidemo u dubinu, zašto je to tako, manje više sve nam je jasno. Ako nekome to smeta, ne mora za nju navijati. Ja sigurno neću prestati navijati za BiH, taman bila sastavljena od 11 igrača hrvatske narodnosti.