Dakle prvo treba razgraniciti ono sto se desilo na ulici u Mostaru ili u vozu za BL sa samom utakmicom, totalno razlicit problem. Znaci ja sad mogu sjest u voz krenut na utakmicu Intera, prenjet me da polupam pola vagona i kakve to veze ima sa Interom i njegovom tekmom, isto tako evo sad mozemo nas 7-8 sjest u kombi doci recimo pred grbavicu i napast na udruzenje manijaka, ko me moze sprijeciti ili znati da cemo mi to napraviti, niko. Sve se ovo desava i dan danas u Svici i Njemackoj pa opet nema zabrana gostovanja nego postoje drugi nacini.
Po meni bi trebali sjesti ministar sigurnosti i savez te dogovoriti metode i nacine borbe. Drzava se mora pod hitno ukljuciti u ovaj problem(zakoni, sudovi...)
Svako udruzenje navijaca je ligitimna, registrovana, u opstini ovjerena organizacija sa svojim predsjednikom, pecatom bla bla znaci nije neko nepoznat tamo, nego jasna i glasna organizacija koja kao takva ima i neka svoja prava ali i obaveze. Prvo bi se navijacke grupe trebale urediti(imena clanova, ime predsjednika(vodja), uglavnom sto vise podataka o clanovima) onda ojacati saradnju policija-navijaci-klub te uvesti neka nova pravila oko gostovanja.
Dakle, dolazi Borac Celiku, Lesevi bi dosli, ok, hocete 200 karata, te karte se posalju u Borac koji dalje dijeli(prodaje) navijacima ali po principu ime i prezime na kartu(da Borac zna ime i prezime covjeka koji se na BP predstavlja kao njegov navijac) dalje putovat cete vozom, dajte imena ljudi, pa ti buraz rusi razbijaj ali ja imam imena. Sutra fino plava kovertica ti na vrata dodje i cao, ne interesuje me jesi li ti razbijao ili si govorio nemojte, uzme se kolika je steta podjeli na imena i "bitte zahlen" samo tako ljudi moji se ovdje moze nesto urediti, ko tebe kamenom ti njega plavom koverticom

Sto se tice nereda na samim stadionima, tu komitet ima sve u svojim rukama, dakle u licenciranju klubova i njihovih stadiona se uvrsti obaveza da na stadionu postoji odredjeni broj mjesta za gostujuce navijace, znaci imas osiguranje na ulazu na samom stadionu imas mjesto za gostujuce, ako se desi incident sam si kriv jer si napravio propust u organizaciji i cao, kazna domacinu.
Naravno sve ovo pada u vodu ukoliko sama politika dirigira ovim neredima, onda smo nemocni...ja se nadam da je politika jos uvijek samo nesposobna!