Nisam stigao jučer pogledat utakmicu, danas ovu za treće mjesto vjerovatno hoću.
E sad od ovih pripremnih utakmica neke sam gledao, neke u prolazu i nekako je bilo više pozitivnih stvari i naznaka nego negativnih. Ali nešto puno da se oslanjam od priprema i da na njima gradim neka očekivanja, to svakako ne.
Znali smo briljirat u pripremama pa onda imat lošiji start u sezonu ili ti polusezonu.
Inače ovaj poraz jučer nam nije trebao, prije svega ne valja to što smo opet izgubili na penale. Isto tako od Werdera imamo 5 puta kvalitetniji tim a onda izgubimo. Znači poraz , iako su pripreme u pitanju, ne treba olako shvatit, ali ne treba ga ni previše, previše ozbiljno shvatit. Vidjet ćemo baš danas kako će ekipa izgledat. A ključna stvar za naša očekivanja mogla bi biti utakmica Superkupa protiv Dortmunda naredne nedjelje. Naravno da je i to ona više predsezonska utakmica, ali je ipak već utakmica određenog takmičarskog karaktera i prilika da se uzme prva titula sezone, te da se najžešći rival savlada i tako digne samopouzdanje. A naravno u toj utakmici ćemo već vidjet na kojem je od prilike nivou naša ekipa. I nakon toga bi naravno ostalo vremena za popravljanje sitnica, ali ako se prikažemo u lošem izdanju, onda znamo da se radikalno još nešto mora mijenjat i tad bi trebali biti zabrinuti. Ali nadam se tom pozitivnom ishodu naredne nedjelje.
Jedna stvar treba odmah biti jasna, a to je da ako mi loše uđemo u sezonu, tu bi veliki krivac mogao biti samo Jupp Heynckes. Kao prvo, to bi značilo da čovjek ništa iz grešaka nije naučio, a pod dva, on nema više pravo se vadit na neke stvari, jer je dobio sad na širini kadra. Znači sad ima i u napadu izbora, da po potrebi krene s dvojicom gore, ima mogućnost u odbrani, ima alternative. Prema tome, sad je ključ kako će on posložit ekipu.
Ako Muller bude opet loše ušao u sezonu, onda stvarno Jupp ima problem u radu s tim igračem. Mislim onda on stvarno njega ne zna usmjerit, ne zna ga uputit, postavit u igri. Pa ne može ti se ništa bolje desit kao treneru nego da imaš Mullera u ekipi. Zašto? Pa razlog je jednostavan, čovjek trči ko konj, ide glavom kroz zid, borben je, zna podvalit loptu, zna zabit gol i nogom, i glavom. Samo trebaš onda znat s njim radit. A mi u zadnje vrijeme od Thomasa , nažalost vidimo često samo trku koja nije efikasna, jer on je pao na neki niži nivo, a trener ga opet ne zna vratit.
Heynckes sigurno neće ovaj put dočekat sezonu na klupi Bayerna, ako rezultati ne krenu u pravom smjeru.
Uprava će mislim isto tako pričekat utakmicu Superkupa, pa će se onda možda još razmislit o nekim, ili nekom pojačanju, ako se u toj utakmici vide propusti.
Utakmica Superkupa će dati određene naznake, ali naravno najpametniji ćemo tek biti nakon par kola Bundeslige, tad ćemo tek moći donijeti neki pravi zaključak, o tome koliko možemo u sezoni i na kojem se zapravo nivou ekipa nalazi. Ako se ekipa bude nalazila na niskom nivou i ako se budu ponavljale greške iz prošle sezone, onda je samo jedan radikalni potez rješenje: SMJENA TRENERA. Možemo mi diskutovat ovaj igrač ovde dobar, ovog bi trebalo ovde, ma trener mora ove igrače samo da usmjeri kako treba, svi oni znaju igrat fudbal, u dosta utakmica su to pokazali. Treba zato više brzine u igri i rizika protiv ekipa koje se zatvaraju i naravno još više varijabilnosti i faktora iznenađenja.
Abteilung Attacke...
FC Bayern - Champions of Europe - 6X Champions league
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland