Ne postam ništa na ovu temu već duži period, mislim čak i od kraja prošle sezone i bolnog (ali dobro došlog zbog konsolidacije u klubu) ispadanja. Ugledao sam da su neki na startu pričali o Evropi kroz Kup BiH i svakojakim glupostima, a poruka za z(a)grižene zaljubljenike u ovaj klub je ta da se sada o Euro nastupima najmanje treba razmišljati. Čitao sam jedino aktuelnosti oko imenovanja predsjednika Skupštine (Mirsad Muharemagić) i mandatara za sastav novog Upravnog odbora i glavnog operativca kluba (dakako, Merseda Kovačevića, o kojem sam sinoć gledao hajmo reći kratak dokumentarac i priču o njegovoj karijeri, debi u crveno-crnom dresu, golovi, publika, tadašnji
roster Slobode i mnogo toga drugog). Ah, zaboravih Denisa Karića koji je postao novi sportski direktor FK Slobode (sretno mu, trebaće mu podrška

).
Također, načuo sam da je ekipa bila na turniru u Ruščici, gdje je poražena u prvom susretu od Slaven Belupa rezultatom 1:0 (ekipe koja je konačno posložila redove u HNL-u), dok je u meču poraženih savladala Cibaliju 2:1 i tako osigurala, osvojila 3. mjesto, što predstavlja određeni uspjeh i podstrek za igrače i stručni štab, a određeni koeficijent nade za navijače.
Što se tiče igrača, moram reći da je mnogo bolje izgledalo na početku priprema i samoj prozivci.

Otišli su (a nisu ni došli kako treba, budimo realni) Mikelini, Zoletić, Mešanović(i), Mujkić, Jogunčić (

) i ostali, a iznad glave mnogih stoji status "quo" i rijetka pojačanja nisu dovoljna ako želimo 1. mjesto u Prvoj ligi Federacije BiH. Svakako, da ne kudim samo biće i pohvala za Ibraka (koji je u ovom trenutku i menadžer, i trener i osoba koja nam je obezbijedila doslovno sve igrače za sada) na dovođenju Matijasa Pejića, Staniše Nikolića...
Vidio sam da je htio dovesti i Tarika Okanovića, meni lično najdražeg (uz Alena, Jogeta i Mujku) igrača u Tuzli od rata, ali njemu se duguje čak 47.000 KM. A, ruku na srce, ako ih je iko zaslužio to je onda Tare.
Dakle, stvari se, po starom običaju, rješavaju pet do dvanaest, momčad se kroji u hodu, a odgovornost se prebacuje s jedne osobe na drugu. Ipak, i nije tako loše kako je moglo biti. Barem imamo rukovodstvo kluba i struku (trenere), te kakve-takve uslove za treninge i treniranje.
Eh, što se tiče lige u kojoj ćemo (po prvi put) igrati od osamostaljenja naše države, treba naglasiti da niti jedna ekipa (izuzev njih par koje su pred gašenjem i nemaju ambicija) neće biti naivan i lagan protivnik, te da će teško biti dobiti utakmicu samo na ime i eventualni strah i drhtanje protivnika pred gigantnom.

Moraćemo se dobro potruditi želimo li ekspresan povratak u PL BiH, a ako ne iskoristimo priliku odmah - čeka nas, u najmanju ruku, sudbina Borca i Veleža koji su zaglavili par sezona, a možda čak i Jedinstva, Orašja!
Dakle, za plasman na 1st place, nama je otprilike potrebno 60 bodova, a može i ispod ukoliko bi konkurencija bila nešto slabija i bude podbacila (Gradina je imala 61 bod prošle sezone, a prvi pratitelj, gračaničko Bratstvo, je podosta kaskalo; tek na kraju sezone su, kada su momc(ov)i iz Srebrenika odustali od pritiska i pobjeda, smanjili bodovni zaostatak.
Raspored nam je povoljan, prvu igramo kod kuće protiv rivala kojeg trebamo doslovno pregaziti, a da li ćemo se
prošetati ligom, ili
mučiti, vidjet ćemo u predstojećem periodu i u toku sezone.
Također, podrška i sloga u redovima/odredima Fukara treba biti jača nego ikada prije, a navijači su ti koji će nositi ekipu kroz
season, tako da trebaju "malo više" podrške od glavnih u timu. Na kraju krajeva, oni su i jedina svijetla tačka od prošle sezone, oni odvajaju od usta za transparente i ulaznice da podrže Slobodu bilo gdje, bilo kad (frišak primjer je Slavonski Brod) i daju motivaciju ovim omladincima da, osnaženi s nekim iskusnim i starijim (ne "starcima"

) pojedincima, iznesu teret na timskom, ne samo individualnom nivou.
Btw, jutros pročitah u Dnevnom avazu da će ekipa od utorka krenuti na pripreme na/u Zlatibor, što je pohvalno (ako bude istinito i obistine se navodi Mesketa). Naime, uslovi su defintivno najbolji i nikad nismo imala bolje uvjete za priprema od Kupresa, sada čak i bolje u odnosu na taj put.
Ima još puno fotografija, ako vas interesuje - potražite ih sami.
P.S. Nadam se da će topic/tema "FK Sloboda Tuzla" ostati aktivna te da ćemo također i mi, formaši, fanovi, navijači, simpatizeri (ne znam više kako da nazovem stvari, a da to bude pravim imenom

) biti priključeni/uključeni u situaciju i dešavanja u našem klubu ("in our club", "in our garden", ako ćemo na engleskom

). Takoreći apelujem na ove izvještače da nas redovno opskrbljuju novostima i informacijama ponosa grada Tuzle. No, naravno da ne bih volio postići kontraefekat i da stranica postane personalni blog, ali sumnjam da će se to desiti.
- Viva la Sloboda, Viva la Tuzla.