U potpunosti se slazem sa tvojim postom,sasvim normalan nacin razmisljanja koji ce barem malo pojasniti nekim momcima sa foruma kako stvari stoje sto se tice Harisa.Trigger je napisao/la:Pozdrav gosodo Forumasi!Željovac je napisao/la:"- Haris je dobio poziv, ali mi nismo dobili odgovor. Otišao je da igra za Holandiju i to je njegov izbor. I dalje ćemo računati na njega i slati pozive, ali ni to neće trajati vječno. Izbor je na njemu, a nadamo se da će biti ispravan i da ćemo ga imati na početku kvalifikacija za EP najesen ove godine - govori selektor. ".....
Direktor je pokušao objasniti šta bi mogao biti problem, iako problem u suštini ne postoji.
“BiH ima potpisan sporazum o dvojnom državljanstvu samo sa tri zemlje, među kojima nije Holandija, a Medunjanin ima holandski pasoš, a ne bh. Ipak, i sa holandskim pasošem Medunjanin može igrati prijateljske utakmice, tako da problem praktično i ne postoji. Na njemu je da se opredjeli za koga će igrati. I dalje ga čekamo i želimo u dresu A selekcije, ali njegova je stvar za koga će se odlučiti. Kada bi se odlučio za BiH onda bi se morao odreći holandskog državljanstva, čime bi postao igrač van EU”, kazao je Pašalić."[/i]
Ja zaista poštujem svačije mišljenje i imam prilično visok 'prag' tolerancije, ali ovo sa Medunjaninom je krajnje degutantno i nije mi jasno zasto ste se, vecina, okomili na tog momka, i "glodjete ga do kosti" i šta je svrha svega tog!?
Uzeo sam dijelove citata- izjava, svojevremenih, nasih vajnih celnika, a CRVENIM slovima sam markirao SUŠTINU zasto se u ono vrijeme Medunjanin toliko "dvoumio" i 'izbjegavao' repku BiH.
Pa dajte da cujem ko bi se to, od vas (iskreno), odrekao holandskog drzavljanstva, postao 'stranac' u EU i izgubio mnoge mogucnosti koje mu je holandski pasoš pruzao u životu i profesiji kojom se bavi - fudbalu!?
Manite vise 'šupljirana' o patriotizmu kad je taj pojam toliko isprofanisan ovdje, i to od nasih ljudi-funkcionera i sl, i kad je danas skoro sve svedeno na 'vrijednosti': mateijalizam i lična korist!
Danima je pisano (a gornji dio citata to potvrdjuje) o tom da bi se Medunjanin, da bi igrao za BiH, morao odreci pasoša Holandije, a time i on i porodica iseliti iz te zemlje, a vrata EU - mandal!!!
I sve se to dešavalo u vrijeme "najcrnjeg stanja" u FS BiH...Čuj, vjerovati jednom Pasalicu, Baki & Co, a sam taj Pasalic daje izjavu o dvojnom drzavljanstvu s Holandijom s kojom nismo imali potpisan odgovarajući sporazum!
Izdjanik, (ne)patriota i slični atributi koji se 'prišivaju' Medunjaninu su krajnje neukusni, a svi se zapitajte, sami u sebi, kako bi se ponasali na njegovom mjestu u datom trenutku i da li bi neko od vas i danas iz 'patriotskih' razloga odbio, npr. ponudu (da ne kazem i ucjenu) za drzavljanstvom i dobrim poslom neke evropske sportske, i ekonomske, velesile ali pod uslovom da se odrekne bh.drzavljanstva?
Što se tiče fudbalskih kvaliteta Medunjanina, o tom neka odlučuju stručnjaci i "stručnjaci", ali činjenica da je prošao "holandsku školu", igrao za njihovu mladu repku i da je danas clan kluba koji se takmici u jednoj od tri najjace svjetske lige ipak nesto „govori“.
Rijetke su prilike da ga se vidi na djelu, a vidim ovdje "hrpu stručnih ocjena" o igračkim kvalitetima Medunjanina....
Pa dobro, svako ima pravo da kaze sta misli o bilo kome, ali nema pravo "pljuvati" bilo koga, pogotovo ako malo, pa čak i ništa, ne znaju o stvarnoj situaciji i necijim razlozima....
A, što se tiče Medunjaninovih privatnih životnih i profesionalnih odluka - to je samo njegovo pravo i u najmanju ruku je nekulturno o tome raspravljati i pisati.
Medunjanin kao "tema" moze biti zanimljiv s aspekta prijedloga, analiza, mišljenja.... svih koji imaju relevantne informacije o njemu - da li je kvalitet za repku ili ne, ali zna se ko stvarno o tom odlučuje!
Forum je takva „forma i koncepcija“, pa se za repku BiH mogu predlagati 'sve i svja', čak i naši „sjajni“ igraci iz Premijer lige (čuj, Premijer!!!) koji bi za šačicu eura, dolara... odlepršali da igraju i u Vijetnam ili Zanzibar....
Ali njih ne „pljujemo“ jer su ipak iz „naših omiljenih“ klubova....navijački subjektivizam, nažalost!
I ja bi volio da Blažević pozove Medunjanina pa da se 'svojim očima' uvjerimo o kakvom se igraču radi, da i mi možemo 'formirati' svoje mišljenje o njemu kao fudbaleru - na to svi navijači imaju pravo. Ali, to je do 'Ćire' a Ćiro k'o Ćiro....
Osvrnucu se malo na tvoj post...naravno izbjecu bilo kakvu pricu o patriotizmu,jer je nepotrebno spominjati to u citavoj ovoj prici oko reprezentacije.
Sto se tice kvaliteta ovog igraca,naime moze se uvijek pronaci utakmica Valladolida ,i pogledati kako momak igra..ja sam ga par puta gledao ,i moram priznati da je momak strasno dobar...igra lijevom nogom,veoma dobru dugu loptu ima,snazan je ,solidno brz,i jako dobar tehnicar,po lokaciji je inace ofanzivni vezni igrac,ali je jako polivalentan igrac,i moze sasvim dobro obavljati zadatke kao "zadnji vezni",pa ga tu i koristi trener ovog spanskog premijerligasa.
Ne mislim da sam ista novo napisao,jer svi koji citaju ovo,i cim je tu tema postavljena,znaju o kakvom se igracu radi,gdje igra ,koje su mu osobine ,i td..ali ipak sam to napisao jer vjerujem kako je puno bolji od nekih igraca koji igraju u nasoj reprezentaciji.
Cini mi se ,ipak,da je puno vise onih koji daju podrsku za njegov nastup u nasoj reprezentaciji,nego onih koji su protiv..ali ,bez obzira na to ,ne pitamo se mi ...pitaju se neke druge "patriote",tako da je na njima.
Ja se iskreno nadam da cemo vec u iducoj utakmici ovog momka gledati u dresu reprezentacije BiH,i da cemo jos vise pojacati vezni red pred utakmice Baraza.