Partizan po peti put zaredom prvak drzave.Zasluzeno ili ne ostavicemo drugima da procenjuju jer sta god ja ovde da kazem dezurni pratioci ce da nadju manu u tome.No o Partizanu kada stignem cemo pisati na njihovoj temi i o tome kroz sta smo sve prosli i sta smo sve videli ove sezone gledajuci utakmice tima iz Humske.
U evropu ide Crvena Zvezda,ide Vosa i ide Jagodina.
Bas kao i o Partizanu,o Crvenoj Zvezdi i Vosi cu nastaviti u narednim danima pricu na temama ova dva kluba,pa cu sada da ih preskocim...
Jagodina me poprilicno iznenadila svojim plasmanom u EL.Nisam ocekivao to od njih,prvenstveno sto mora se reci igraju decacki fudbal u odnosu na Slobodu ili Radnicki iz Kragujevca.Nekako klubovi iz Uzica i Kragujevca deluju ozbiljnije na terenu i takticki mnogo obrazovaniji,ali timski duh Jagodine propracen sa par izuzetno kvalitetnih pojedinaca je vise dosao do izrazaja i Jagodina na kraju overava EL,i to na kraju kada sve saberemo zasluzeno,mada kazem da su na tome mestu bili ili Radnicki ili Sloboda isto bi bilo zasluzeno.Bilo bi dobro kada bi ova ekipa ostala na okupu za Evropu,ali tesko ce se to desiti,prvenstveno mislim da ce Mudrinski da napusti "Curane",a isto mislim da ce da se desi i sa Djenicem.
Krivo mi je sto Radnicki iz Kragujevca nije osigurao Evropu,misljenja sam odavno da bi oni svojom igrom mogli da lepo prikazu nas fudbal u Evropi,bolje od Jagodine,pa i od ovakve Vose,ali jbg,ne bas blistav kraj prvenstva ih je udaljio od toga iako su bili poprilicno sigurni u toj luci.
Iz lige ispadaju Borac iz Cacka te Metalac iz Gornjeg Milanovca.Oba kluba koji bi trebali da od naredne sezone dobiju naredne stadione.Doduse onaj u Cacku ne bi prosao toliku rekonstrukciju u ovome trenutku kao onaj u Gornjem Milanovcu koji ce po svemu sudeci veoma lepo da izgleda.I dalje mislim da ekipa kakva je Borac sa takvim igracima u ekipi poput IGnjatovica,Maslaca,Milicica,Alvesa,Knezevica,Zocevica ne zasluzuje da ispadne iz lige,ali jbg takav je fudbal,i pored takvih igraca u ekipi koji bi po meni trebali realno da se bore za Evropu oni su odigrali kada je bilo najbitnije nekoliko izuzetno losih utakmica i to ih je kostalo.Sta je tu je fudbal je takav da imena ne daju neku garanciju klubu za uspeh,a za njih bi to ove godine bio i opstanak.Sa druge strane Metalac bez ikakve mrlje napusta Superligu.Ovakva ekipa prosto ne zasluzuje da igra elitni rang,nemaju igrace,nemaju stadion,jednostavno nemaju nista sto bi ljubitelje fudbala bar nateralo da razmisle o njihovom ucescu u eliti i Metalca apsolutno nikome nije zao,osim mozda ponekog navijaca istog.
Na kraju sezone mislim da je tabela realna.Jedino je OFK Beograd mozda trebao ici malo vise jer su zaista imali odlicnih utakmica ove sezone.Pa mislim da su najmanje 2 njihove u 5 najboljih utakmica lige.Jos jednom se potvrdilo da su jedna lepa,skladna,mlada ekipa koja moze svakakoga dobiti i koja se nikoga ne boji,i stvarno mi je zao sto nemaju vise od ovih 700 gledalaca u proseku.Sta ce biti naredne sezone,o tome cemo kada dodje vreme,ali prve najave kazu da Karaburma sledece godine nece biti domacin superligaskog fudbala.Da li ce OFK krenuti put Vizelj Parka da ponovo deli stadion sa Borcancima ili ce ostati u samom Beogradu i preci na stadion na Vracaru ostaje da vidimo.
Od ostalih klubova nema se sta izdvajati,sve je bilo tu u "pet deka" sto kaze narod.Rad je po mome misljenju osvojio manje bodova nego sto je trebao.Kiksali su na mestima i u vreme kada se nisu nadali,igrali su oni kvalitetan fudbal,dostojan vece pozicijie od ove 10.ali igarli su i drugi fudbal i vesto koristili greske "Gradjevinara" te ih spustali za poziciju nize.
Nema se vise sta reci,naredna sezona neka bude jos bolja,jos posecenija od prethodne,videcemo jos rasplet u Prvoj ligi Srbije i onda cemo pricati o novoj 2012/13 sezoni za koju se nadamo da je nece pokvariti smak sveta.

Dolazi leto,dolaze evropske utakmice,zanimljiva transfer pijaca i ja se nadam da ce se imati sta pratiti u nadolazecem periodu.