Postao/la kumkalesic » 09 jun 2012, 14:14
Da malo prokomentarišem jučerašnje duele iz skupine A:
-U prvom meču sam mnogo, mnogo više očekivao od domaće nacionalne vrste. Tolike pripreme, uigravanja i sve ostalo ništa nisu donijeli. Kao prvo, selektor im izgleda kao totalno izgubljena ličnost, koja ne zna napraviti izmjene, a vidi (valjda) da na terenu njegovi fudbaleri i ne pružaju ono što se očekuje.
Praktički, osim trojca iz Dortmunda, nitko više nije izgledao kao netko tko želi dati svoj maximum za svoju naciju. Zaista sramna igra pred domaćim navijačima!
Posebno me razočarao Obraniak, koji je, jednostavno, morao malo povući ovu selekciju, ali on je bio totalna suprotnost od svega toga. Imao sam osjećaj, gledajući jučerašnji meč, kao da ga je netko natjerao da igra za poljsku reprezentaciju...
Grčka kao Grčka, to ne vrijedi više ni pokušavati komentarisati...Ljudi su jednostavno fudbalski fenomeni, jer kako drugačije objasniti sve ovo što ostvaruju zadnjih desetak godina na reprezentativnom nivou...
-Što se tiče drugog susreta u ovoj skupini, desilo se ono što je, vjerovatno, i cijela Europa očekivala.
Rusija je svojom igrom pokazala koliko uistinu vrijedi i kakav kvalitet posjeduje.
Naravno, posjedovali su oni ovakav kvalitet i prije četiri godine, ali psihički nisu bili spremni za veće stvari od polufinala. Da li su ove godine spremni, vidjet ćemo u nastavku turnira, ali ono što su demonstrirali sinoć je perfektan nogomet. Da nije bilo svih onih promašenih zicera Kerzhakova, mislim da bi Cech rekordno puta vadio loptu iz svoje mreže.
Teško je nekoga posebno izdvojiti u selekciji koju predvodi Advocaat, ali ću spomenuti jedno ime, a to je Roman Shirokov. Ako sam nekada pogriješio u procjeni nekog fudbalera, to je onda, moram priznati, ovaj igrač.
Nikada nisam vjerovao da će izrasti u ovako strašno dobrog igrača na sredini terena, koji podjednako dobro igra i prema naprijed, ali i u defanzivnim zadacima. Svaka čast Spallettiu što ga je u Zenitu razvio u 'zvijer' na sredini terena...
Češka selekcija je ostala poprilično nedorečena nakon prvog kola. Stvarno je teško procijeniti, nakon sinošnjeg izdanja protiv Rusa, koliko uistinu mogu na ovom šampionatu.
Poprilično su dobro igrali u drugom poluvremenu sinošnjeg meča i sa onakvom igrom se mogu nečemu nadati u ostale dvije utakmice, koje će biti dosta važnije za njih u ovoj grupi.
Ali isto tako, onako anemičnu igru iz prvog dijela meča ne smiju više ponoviti, ako misle nešto ozbiljnije napraviti u nastavku turnira.
Također, zamjerim i selektoru Bileku što je Necida i Hubschmana ostavio na klupi za rezerve, a na teren stavio nekog igrača iz Anorthosis Famaguste. Nije ovo neki prijateljski meč gdje možeš ekperimentisati, već na teren stavljaš ono najbolje što, u datom trenutku, imaš.
Joint_fc