Federer je napisao/la:Šteta za Novaka, imao ga je jučer i dobio bi ga sigurno, ali tako je to. Uvijek se nešto nepredviđeno može desiti. Nadal je danas ponovo bio onaj Nadal iz jučerašnja prva dva seta i mora se priznati, zasluženo slavio.
Ako smijem primjetiti, a smijem Nole mi nije djelovao toliko fizički spreman, bar ne kao ranije i nekako je ostajao bez snage. Nadal je opet bio jači u tom segmentu i to je ta prevaga. Novak nije udarao kako može i zna, nije ni bilo one agresivnosti sa osnovne linije koja ga krasi, u defanzivi nije stizao neke udarce, kao ranije.
Vjerovatno je Novak u malom padu u odnosu na prošlu godinu, ali meni je izvjesnije da je Nadal dodatno podigao nivo igre i fizičke spreme, prije svega, pa je tako ponovo na vrhu, jer mi je jače i spremnije djelovao od Novaka.
Nadalova je zemlja, nema tu šta, vidjećemo ga na HC i na travi.
Meni je samo krivo, što je on razilku sa Fedexom i Novakom napravio na zemlji, dok je na ostalim podlogama vrlo rijetko dolazio uopće u situaciju da igra s njima, tj. u mnogo manjoj mjeri.
Boldirano nije tacno. Nadal je sa Federerom odigrao 14 meceva na sljaci i 11 na tvrdim podlogama. S Novakom 15 na sljaci 14 na tvrdim podlogama.
Razlike ima ali ona je minimalna i nije utjecala na Nadalov pozitivan omjer protiv obojice.
Rafa je podigao nivo igre u odnosu na proslu sezonu, Novak je pao i to ne samo na ovom turniru. Od pocetka sezone igra za nijansu slabije nego prosle sezone, ali i to je dovoljno da bude s Rafom najbolji igrac ove sezone. Rafa je opravdao ulogu favorita i zasluzeno slavio, jednostavno receno bio je bolji igrac u ovom finalu i tu sva prica treba stati.
Wimbledon bi mogao biti nevjerovatno zanimljiv pored neumoljivog dvojca tu je i Roger, koji ce ovaj turnir odigrati mnogo bolje nego prosle sezone, cak vjerujem da je i formu tempirao bas za Wimbledon, Murray je takodjer tu, a od ostatka ekipe najvise ocekujem od Berdycha, ima odlicnu sezonu a i ima fantasticnu igru za travu. Od Del Potra ne znam ni sam sta da ocekujem, prije 2011. vazilo je pravilo da se lose snalazi na ovoj podlozi, ali onaj mec s Rafom je pokazao da itekako moze zaprijetit najboljim.
Od Tsonge ne ocekujem da ce ponoviti igru s proslog Wimbledona, 1/4 maksimum.
Poslje MC ste govorili kako je Nole i dalje favorit protiv Rafe na svakom mecu i kako se u igri nista nije promjenilo.
Poslje Rima je vec bila malo drugacije prica ali tad je bilo "vidjecemo u finalu GS-a" i dodje to finale GS-a i to RG kojeg Nole nikad nije osvojio i ima sigurno motiv vise. I opet se desi sta se desi.
Ja sam skoro pa uvjeren da je ovo maksimum od Novaka ove sezone, maksimalno poboljsanje nekih 10% uz par bljeskova u vidu seta u rangu prosle godine a to je bar za 50% vise od ovog sad.
Sto se Rafe tice mislim da je on na 80-85% svog maksiumuma i da kad ga dostigne mnogo je konstantniji.
Poenta je da vise nikad necemo gledati Djoleta iz 2011, bar ja tako mislim.
Smeta mi pomalo kao navijacu Rafe sto minimizirate njegove pobjede protiv Novaka, mora mu se odati priznanje da je na sljaci jednostavno bolji od Djokovica i zavrsiti pricu.
E sad, na ostalim podlogama ce biti drugacija situacija. Djokovic je samo na momente ovog finala podsjetio na pravog razaraca; u tim trenucima je Rafa bio samo nijemi posmatrac. A igrali su na sljaci . Djokovic ce dobiti Nadala na travi i na betonu, sigurno. Ne moze mu se stalno desavat' da ima slab procenat prvog servisa i da ima onoliki broj neiznudjenih gresaka. A Rafa ne moze da stize sve na drugoj podlozi kao na sljaci.
Ovo finale je pokazalo da je Nadal i dalje neprikosnoven na sljaci, ali opet se nije nista promijenilo u siroj slici. Djokovic>>>>Nadal.
My thoughts wandered to Santiago Bernabeu, the Temple, a ground struck terror into opponents. Bruised & battered slaves at the king's banquet.
Koliko se sjecam pricali smo da je Rafa veliki favorit u finalu, glavni razlog? Forma. Dok se Nadal poigravao sa protivnicima, Novaka je mucio Seppi, pa onda Tsonga, Federer je vise sam sebe ubio nego sto je Novak odigrao briljantno. Iz tog meca se nista nije moglo izvuci, Novak definitivno nije odigrao vanserijski mec, ali ne znamo da li ga je mogao odigrati da je trebalo. Osim meca sa Devilderom, Novak je u svakom imao mnogo uspona i padova, tako je bilo i protiv Rafe Nadala. Kad je pronasao pravi ritam gemovi su se redali jedan za drugim, Rafa je bio puki posmatrac, to je nesto sto ne mozete negirati. Nadal je djelovao nemocno, njegova defanziva pala je za jedan nivo, da li ju je Novak ucinio losijom, ili je Rafa fizicki pao ostaje veliko pitanje. Inace ovo ne bi bilo prvi put da Rafa fizicki pada u mecevima protiv Novaka, treci set sinoc je preslikan 4. set US Opena, sve je bilo isto Novak agresivno i ravno, Rafa nemocan.
Nadal je bio i ostao kralj sljake, ukoliko ga zelite dobiti cijeli mec mora biti na vrhunskom nivou bez ikakvih oscilacija, Novak to nije bio u stanju. Kad su obojica na 100% Novak je blizi pobjedi, u svakoj drugoj situaciji Rafa dobija mec. Moje misljenje, ne mora biti ispravno.
Kuko je napisao/la:Koliko se sjecam pricali smo da je Rafa veliki favorit u finalu, glavni razlog? Forma. Dok se Nadal poigravao sa protivnicima, Novaka je mucio Seppi, pa onda Tsonga, Federer je vise sam sebe ubio nego sto je Novak odigrao briljantno. Iz tog meca se nista nije moglo izvuci, Novak definitivno nije odigrao vanserijski mec, ali ne znamo da li ga je mogao odigrati da je trebalo. Osim meca sa Devilderom, Novak je u svakom imao mnogo uspona i padova, tako je bilo i protiv Rafe Nadala. Kad je pronasao pravi ritam gemovi su se redali jedan za drugim, Rafa je bio puki posmatrac, to je nesto sto ne mozete negirati. Nadal je djelovao nemocno, njegova defanziva pala je za jedan nivo, da li ju je Novak ucinio losijom, ili je Rafa fizicki pao ostaje veliko pitanje. Inace ovo ne bi bilo prvi put da Rafa fizicki pada u mecevima protiv Novaka, treci set sinoc je preslikan 4. set US Opena, sve je bilo isto Novak agresivno i ravno, Rafa nemocan.
Nadal je bio i ostao kralj sljake, ukoliko ga zelite dobiti cijeli mec mora biti na vrhunskom nivou bez ikakvih oscilacija, Novak to nije bio u stanju. Kad su obojica na 100% Novak je blizi pobjedi, u svakoj drugoj situaciji Rafa dobija mec. Moje misljenje, ne mora biti ispravno.
Ja ti hocu da kazem da Djoletovo trenutno 100% nije blizu prosloj godini.Par puta mozda ode na 130%(u vidu seta kao sto sam govorio) i to je to.Moje misljenje je da trenutno ne moze odigrati kvalitetno 3 ili 4 seta kao sto je odigrao onaj 3 na ovom finalu, pa i kad je u najboljoj formi.
samosarajvo je napisao/la:
Ja ti hocu da kazem da Djoletovo trenutno 100% nije blizu prosloj godini.Par puta mozda ode na 130%(u vidu seta kao sto sam govorio) i to je to.Moje misljenje je da trenutno ne moze odigrati kvalitetno 3 ili 4 seta kao sto je odigrao onaj 3 na ovom finalu, pa i kad je u najboljoj formi.
Napisao sam da je za nijansu losiji nego prosle sezone.
Napisao sam da je za nijansu losiji nego prosle sezone.
Ja mislim da je losiji dosta, i da kad se popravi maximum, i udje u najbolju formu koju trenutno moze, opet ce biti losiji nego prosle godine.
Nole mora da popravi servis.Vidi se da je Rafa popravio igru narocito servis.Vidi se da je radio, dok se Nole setao po crvenom tepihu.Nema sta vrhunski sportisti.Jedni od najboljih sportista svih vremena.Vec su prevazisli okvire tenisa.Nadam se da ce finale W ponovo igrati njih dvojica i da ce priustiti jos jedan spektakl.Imaju jos neverovatno mnogo prostora da usavrse igru.Znaju da mogu da pobede bukvalno zavisi od par poena u njihovim medjusobnim mecevima.
Neverovatna izjava Djokovica posle poraza 2006. od Rafe u 1/4finalu na RG kad je rekao da je mogao da pobedi, bukvalno da je "kontrolisao mec".Predao je posle 6:4 6:4.
[youtube][/youtube]
Krajem devedesetih, jedan od trenera Djokovica u Beogradu, kaze: "ima jedan mali strasan talenat, ali steta sto ima astmu".Danas je najspremniji teniser.Uspeo je da prevazidje probleme koje uticu na fizicku spremnost, a uspeo je da prevazidje i ovdasnji mentalitet i da se preda.Verovatno je taj mentalitet pokupio kod Pilica u Nemackoj.Danas spasava mec lopte.
Da nema Rafe Nole nikad ne bi bio ovoliko dobar igrac.A da nema Noleta Rafa nikad ovako ne bi servirao i ovako igrao kao sto je igrao na ovom RG-u.Pogledajte samo kako je Rafa slavio osvajanje 4. seta u finalu AO-a.Ili koliko je trenirao dok je Nole bio na inaguraciji za sportistu godine u Londonu.Danas samo Nole moze da pobedi Rafu.A samo Rafa moze da pobedi Noleta.Jednostavno, najveci rivalitet u istoriji ovog sporta.I jedan od najvecih u istoriji sporta.
mireRN je napisao/la:
Boldirano nije tacno. Nadal je sa Federerom odigrao 14 meceva na sljaci i 11 na tvrdim podlogama. S Novakom 15 na sljaci 14 na tvrdim podlogama.
Razlike ima ali ona je minimalna i nije utjecala na Nadalov pozitivan omjer protiv obojice.
Naravno da je tacno. Nadal je razliku u H2H sa Djokovicem i Federerom napravio na sljaci. Odbij sljaku iz medjusobnih susreta i rezimea, pa pogledaj koliko ko ima pobeda i trofeja u tom trouglu.
Nisam neko ko mrzi Nadala (pre bih rekao da mi se ne dopada taj njegov stil igre), ali njegov CV je toliko zavisi od sljake, vise nego bilo koji drugi CV bilo kog drugog top igraca od jedne podloge. Samo su Muster i Kuerten u poslednjih 30 godina bili top igraci koji su taj status izgradili iskljucivo na sljaci. Nadal je kompletniji i bolji od njih - zato tu i tamo ubode i nesto van sljake.
Skaut je napisao/la:Nole mora da popravi servis.Vidi se da je Rafa popravio igru narocito servis.Vidi se da je radio, dok se Nole setao po crvenom tepihu.Nema sta vrhunski sportisti.Jedni od najboljih sportista svih vremena.Vec su prevazisli okvire tenisa.Nadam se da ce finale W ponovo igrati njih dvojica i da ce priustiti jos jedan spektakl.Imaju jos neverovatno mnogo prostora da usavrse igru.Znaju da mogu da pobede bukvalno zavisi od par poena u njihovim medjusobnim mecevima.
Neverovatna izjava Djokovica posle poraza 2006. od Rafe u 1/4finalu na RG kad je rekao da je mogao da pobedi, bukvalno da je "kontrolisao mec".Predao je posle 6:4 6:4.
[youtube][/youtube]
Krajem devedesetih, jedan od trenera Djokovica u Beogradu, kaze: "ima jedan mali strasan talenat, ali steta sto ima astmu".Danas je najspremniji teniser.Uspeo je da prevazidje probleme koje uticu na fizicku spremnost, a uspeo je da prevazidje i ovdasnji mentalitet i da se preda.Verovatno je taj mentalitet pokupio kod Pilica u Nemackoj.Danas spasava mec lopte.
Da nema Rafe Nole nikad ne bi bio ovoliko dobar igrac.A da nema Noleta Rafa nikad ovako ne bi servirao i ovako igrao kao sto je igrao na ovom RG-u.Pogledajte samo kako je Rafa slavio osvajanje 4. seta u finalu AO-a.Ili koliko je trenirao dok je Nole bio na inaguraciji za sportistu godine u Londonu.Danas samo Nole moze da pobedi Rafu.A samo Rafa moze da pobedi Noleta.Jednostavno, najveci rivalitet u istoriji ovog sporta.I jedan od najvecih u istoriji sporta.
Rivalitet izmedju Rogera i Rafe je po meni mnogo veci...
Magica...
Trava i tvrda su nekako srodne podloge, brze podloge koje odgovaraju Federeru a ne Rafi.Zamisli da imaju 4 podloge od kojih su dvije spore dvije brze, tj da postoji neka cetvrta koja je po svojim svojstvima slicna sljaci.
Rafa ima tu jednu podlogu koja mu najbolje odgovara, 1 od 4 GSa i opet ih je osvojio 11 ukupno za nekih 6 godina.
Ima masters vise od Rogera a samo 3 od 9 su na sljaci.Zasto Roger ne osvoji bar 5 od preostalih 6 na hardu? Svakako on je najtalentovaniji, najmanje se trosi na terenu pa mu to nebi trebo biti problem.
Rafa ima vise turnira na hardu i travi (i hardu pojedinacno) nego Roger na sljaci
Meni je vise fascinirajuce kako je on na toj jednoj podlozi(koja cini 1/3 tura) dominantan toliko, osvojit tolke turnire na sljaci(opet procitaj zagradu gore)za kracu karijeru
a opet uspije osvojit i 4 GS-a, 6 mastersa i OI na preostalim brzim podlogama.Dominantniji je na sljaci nego Roger i na travi i na hardu gdje mu obije vise odgovaraju.
I ovo sam vec pisao.Da imamo dva tenisera gdje jedan ima 15 gs (10 hard,3 trava,2 sljaka) a drugi isto 15(10 na sljaci,2 na hardu 3 na travi) ovaj prvi bi bio najbolji svih vremena a ovaj drugi bi ipak bio samo najbolji sljakaš (samo imaginaran primjer gdje bi ovi gore pomenitu imali najvise gs, po 15)
@magica
Zasto Roger nije napravio razliku na hardu?
Trava i tvrda su nekako srodne podloge, brze podloge koje odgovaraju Federeru a ne Rafi.Zamisli da imaju 4 podloge od kojih su dvije spore dvije brze, tj da postoji neka cetvrta koja je po svojim svojstvima slicna sljaci.
Rafa ima tu jednu podlogu koja mu najbolje odgovara, 1 od 4 GSa i opet ih je osvojio 11 ukupno za nekih 6 godina.
Ima masters vise od Rogera a samo 3 od 9 su na sljaci.Zasto Roger ne osvoji bar 5 od preostalih 6 na hardu? Svakako on je najtalentovaniji, najmanje se trosi na terenu pa mu to nebi trebo biti problem.
Rafa ima vise turnira na hardu i travi (i hardu pojedinacno) nego Roger na sljaci
Meni je vise fascinirajuce kako je on na toj jednoj podlozi(koja cini 1/3 tura) dominantan toliko, osvojit tolke turnire na sljaci(opet procitaj zagradu gore)za kracu karijeru
a opet uspije osvojit i 4 GS-a, 6 mastersa i OI na preostalim brzim podlogama.Dominantniji je na sljaci nego Roger i na travi i na hardu gdje mu obije vise odgovaraju.
I ovo sam vec pisao.Da imamo dva tenisera gdje jedan ima 15 gs (10 hard,3 trava,2 sljaka) a drugi isto 15(10 na sljaci,2 na hardu 3 na travi) ovaj prvi bi bio najbolji svih vremena a ovaj drugi bi ipak bio samo najbolji sljakaš (samo imaginaran primjer gdje bi ovi gore pomenitu imali najvise gs, po 15)
@magica
Zasto Roger nije napravio razliku na hardu?
Ili ne razumes problematiku ili se nevesto pravis da je ne razumes...
Kako to Roger nije napravio razliku na hardu ili travi? On je ubedljivo najbolji i najkonstantniji teniser na ove dve podloge u istoriji tenisa od pocetka Open ere. To sto sad ima 30+ godina, pa ga ova dvojica dobijaju cesce, ne moze da izbrise cinjenicu da je sam RF trofejniji na travi, tvrdoj i u dvorani od Nadala, Djokovica i Murraya sve u paketu da idu, a ne jedan po jedan.
Glede H2Ha, samo bih te pitao gde je Nadal bio u svim onim finalima sto su ih igrali Djokovic i Federer na tvrdoj od 2007-10 (Federer jos od 2005). Da, zaboravio sam. Bio je uglavnom ispred TVa, jer van sljake (ponekad i trave), po prirodi stvari ne uzima nista. Za te titule se bore drugi ljudi. Gde je, pak, na HCu bio konkurentan? Pa na sporom HCu Miamija i IWa. Na brzem ga nema, ko sto nije bilo nekada Samprasa na sljaci.
Dakle, od betona, Nadal samo moze da pobedjuje na sporom i najsporijem. Cak i to ne cini toliko cesto. Pisano je o tome ovde mnogo puta, ali ili ne citate ili vam na jedno uho udje, a na drugo izadje.
Samo pogledaj statistike, bez navijackog zanosa, i sve ce ti biti jasno.
Virtu4l je napisao/la:Nisam vidio da si uletio u administraciju foruma?
Jel me to (sto nisam mod/admin) sprecava da ti kazem misljenje, mozda
Opasno trolujes i bacas infantilne provokacije. Nije zanimljivo, jednostavno. Ne bi me to iznenadilo da dolazi od drugih ljudi, ali mogu ti reci da mi je neprijatno iznenadjenje sto takvo ponasanje dolazi sa tvoje strane. Ti si ipak neko ko prati tenis i neko ko sa vremena na vreme pise smisleno o ovom sportu. Ne treba nam novi Begonjavi i sl.
Mnogo ti mozes bolje od toga.