AllAbout je napisao/la:
dzeko and co onda nisu kvalitetni igraci

Očigledno...Vrhunske igrače ne treba motivirati, oni uvijek sami od sebe traže više i žele još. To je nešto što održava njihovu motivaciju.
A to nas jbe, jer smo ih daleko precijenili. Kad bih ovde pitao nekoga da mi sastavi 11 igrača iz liga pet, mislim da ne bi mogao. A šta tek kad bih pitao za 11 iz ovogodišnje lige prvaka.
Ne kažem da se ne bi trebalo moitivirati igrače, da daju sve od sebe, jer očigledno sami od sebe to ne umiju, al' isto tako ne zaboravite da to rade i druge nacije- motivišu.
Eh, to je nešto što se ja pitam. Hoćemo l' se igrati motivacije sa malim ekipama ili ćemo izgraditi sistem (što i damir spomenu) koji će našim budućim generacijama da same sebe motivišu.
Kako su ovakve teme socio-pshihološkog karaktera, ja sam u stanju da odem tako daleko, pa da počnem pričati o društvu, jer sport (a naročito fudbal) smatram nekakvom neartikulisanom ekspresijom svih socijalnih pojava u jednoj zemlji, no zalutaću....Zato neću, tek ću ukratko.
Ono što je jedino bitno i poenta svega što hoću reći, je da mi, kao država, kao Bosna i Hercegovina imamo jako narušen poredak, naročito kada gledamo grubu, opću, sliku stoga i ne treba biti kivan kada jedan igrač ili jedna ekipa dodje nemotivisan(a) na tekmu.
Napor koji ovo društvo ulaže da bi se probilo u Europi i svijetu je nekoliko puta veći nego engleski recimo, iako je nekoliko puta manji nego kongovski recimo. Zato što naši vrhunski sportisti i uopće ugledni ljudi stasavaju u jednom nekonkurentnom društvu ili bar obliku slabokonkurentnog, gdje je već i prosjek dovoljan.
Znam da će to biti bolje, samo je pitanje vremena, jer društvo mora da navikne na jedan drugačiji sistem vrijednosti. No otom potom. Ono što je bitno je da budemo ponosni na sebe i reprezentaciju i ne od drugih da tražimo više, nego od sebe. Mi smo minićelija ovog društva, a ako ne krenemo od sebe, nećemo stići ni dokle.
I ovo ne pisah tebi, nego zbog činjenice, koja je jako primijetna, da nam je uvijek neko drugi kriv (Safet, nemotiviranost igrača etc.) i da jako puno lutamo pokušavajući pronaći riješenje, koje se krije u nama samima. Ovi igrači, savez, selektor nisu ništa više motivirani uspjehom nego li drugi Bosanci i Hercegovci, kao jedinke, kao kovači svoje sudbine.