Zapamtit će svi koji su Slobodi učinili zlo, naplatit ćemo naše suze!
Dan nakon utakmice sa Slavijom i ispadanja Slobode iz Premijer lige BiH, strasti u i oko tuzlanskog kluba još uvijek se nisu smirile. I vjerovatno neće još neko vrijeme. Poslije utakmice u Istočnom Sarajevu, malo je ko iz redova Slobode bio raspoložen za razgovor, svi su bili u velikom šoku i nevjerici. Ipak, trener tuzlanskog tima, Abdulah Ibraković danas je izdvojio vrijeme te "hladne" glave o svemu govorio za Bportal.ba.
Na početku našeg razgovora na zanimljiv način prokomentarisao je kompletno posljednje kolo Premijer lige BiH, koje je bilo tako da ga ni Hichkok ne bi režirao...
- Mislio sam da se neće desiti ovaj crni dan za Slobodu. Zapravo, crni dan i za Premijer ligu i Bosnu i Hercegovinu cjelokupnu. Mislio sam da smo izašli iz sumraka, ali očigledno da sam se prevario.
Sloboda je ispala i zbog poraza Željezničara u Trebinju, te Veleža na domaćem terenu od GOŠK-a. Ne želimo biti pristrasni, ali to je malo ko očekivao, a o tome se sada mnogo govori. Vaš komentar?
- Nemate šta biti pristrasni ili nepristrasni. Situacija je takva kakva jeste. Igrači Želje su svjesno kasnili na početak utakmice da bi slušali rezultate ostalih susreta i da bi mogli imati rezultat takav kakav imaju. Ja znam da je situacija takva, da Čedo Ševarika, koji je bio delegat na toj utakmici, treba da se zapita za regularnost, a ne da nas proziva u Gabeli da smo mi kupili utakmicu. Znamo da je to sve zbog Želje i ovih pritisaka iz RS-a, ali nema veze, neka je Želji na čast. Ja bih volio da onako dobro kako su igrali protiv Leotara, tako odigraju i u pretkolima lige šampiona. Mislim da bi nam baš osvjetlali obraz u Evropi.
Vratimo se malo na jučerašnju utakmicu sa Slavijom, imate li zamjerki na domaćina odnosno doček igrača i stručnog štaba Slobode?
- Imam, naravno da imam. Bili ste tamo, sve ste vidjeli pod kakvih smo pritiskom bili. Na poluvremenu je katastrofa bilo ući u svlačionicu. Svi su se okomili na nas. Meni je pomoćni trener Slavije psovao majku sve vrijeme. Bili smo pod strašnim pritiskom, oni su riješili da mi tu nismo smjeli da odigramo neriješeno, niti da izgubimo sa jednim golom razlike- kazao je Ibraković a zatim se nadovezao i na suđenje glavnog sudije, Emira Alečkovića:
- Vidjeli ste i suđenje u drugom poluvremenu, mislim da je sudija jedva čekao da "ispegla" sve. Zbog onog crvenog kartona igraču Slavije, sudija je preokrenuo čitavu utakmicu. Jedva je čekao da nama da drugi žuti karton, zatim penal. Neko će reći da je penal bio, ali ja mislim da nije. On je jedva čekao momenat da nam presječe utakmicu.
Moram reći i da smo mi napravili 29 faulova, da smo znači prebili Slaviju u Istočnom Sarajevu, onda stvarno nemam riječi...A kada smo mi primili drugi gol, tada su se desile čudne okolnosti na ostalim terenima koji su imali uticaja na to ko će u niži rang.
Bez obzira na ispadanje iz lige, sinoć ste u Tuzli od strane navijača dočekani aplauzom i riječima podrške. Čini se da je bilo baš emotivno?
- Kako neće biti emotivno, Tuzla je veliki grad! Sloboda je klub koji ima tradiciju veću nego mnogi neki klubovi iz Premijer lige. Naravno da je naša odgovornost velika prema tome, mi nismo ljudi bez emocija. Doček kakav su nam priredili naši navijači je samo jedan od znakova da će Sloboda izaći iz ovoga puno jača. Zapamtit će svi ovi koji su učinili Slobodi zlo, vrlo brzo će se to njima vratiti, a mi ćemo naše suze naplatiti vjerujte mi.
Prilikom dolaska u Slobodu, potpisali ste ugovor na dvije godine, od naredne sezone Sloboda će igrati 1. ligu Federacije. Mijenja li to situaciju ili ostajete na klupi Slobode?
- Ništa to ne mijenja situaciju. Mi sad imamo takvu stvar, da klub prelazi na to da funkcionira na amaterskim osnovama. Znači svi koji su bili zaposleni i imali profesionalne ugovore, toga više neće biti. Ali i to je možda jedan od znakova da klub treba da počne normalno da funkcionira. Ja se nadam da će svi imati sada snage i volje, te inata nakon svega ovoga da će se uključiti da pomognu klubu i nadam se da ćemo izaći puno jači iz ovoga, - kazao je Abdulah Ibraković na kraju razgovora za Bportal.ba.
Izvor/Foto