FK Željezničar - ARHIVA POSTOVA

Moderatori/ce: insider,LjoZee,irfo

samir_tm87
Kontakt:

Re: FK Željezničar

Post Postao/la samir_tm87 » 23 maj 2012, 00:11

spusti jug do gola i imas vise prostora nego iza sjevera

tm84
Kontakt:

Post Postao/la tm84 » 23 maj 2012, 00:12

jug ima mjesta ako ga priblizis terenu, kao sjevernu tribinu, i onda dobijas veliki prosto iza juzne tribine...
7x drzavni prvak (rekord) // 5x osvajac kupa (rekord) // 3x osvajac superkupa (rekord)
rekordi se obaraju a trofeji osvajaju!!!

damirfile
Kontakt:

Post Postao/la damirfile » 23 maj 2012, 00:13

Pogledaj koliko je zauzela prostora sjeverna tribina gledaj od gola,pa uporedi sa juznom stranom od gola racunaj koliko ce uzeti prostora. Iza te tribine ce biti vise prostora duplo nego sto sada ima iza sjeverne tribine . jest da je tu brdo al sve se to moze rijesiti neki od najpoznatijih stadiona su u brdu pravljeni ukopavani itd...

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 23 maj 2012, 00:14

NedozvoljenaPozicija je napisao/la:Evo sad sam baš proučavao ove standarde za stadion i moram priznat da tek sad imam predstavu šta ljudi misle kad kažu "strogi UEFA standardi". Da prevedem, jedina stvar koju naš stadion ispunjava je da ima travnjak, sve ostalo nemamo. Baš gledam na Google Earth situaciju i moram reći da imamo priličan problem u startu - nemamo dovoljno prostora za adekvatan stadion po ovim pravilima. Najveći problem predstavljaće minimum kvadratni kilometar prostora za reportažna kola koji mora biti iza tribine sa cijelim press aparatom (znači iza zapada) i pri tome treba imati otvoren prostor prema južnim satelitima. Osim toga, problem parkinga je također kritičan, stadion nam je stisnut između dvije ceste od kojih je jedna (ova iza sjevera) jako prometna i tu nema puno prostora za manevrisanje. Da ne pričam o vlasničko-pravnim odnosima, neko je pričao kako je Željin zapravo samo teren, dok je ovo ostalo uknjiženo na opštinu, a da su oni poslovni prostori u sjevernoj tribini privatni. Ove kuće iznad Juga su posebna priča. Nije ni čudo što se čovjeku u startu odustaje od bilo kakvog projekta, ko ovdje uspije napravit stadion po kriterijima treba mu dignut spomenik.
Kao prvo, 1000m2 nije kvadratni kilometar, nego desetina kvadratnog kilometra. Kao drugo, postoje planovi oko juzne longitudinale i ceste koja dolazi od glave ulice do direktno iza sjeverne tribine, kao da bi se cak trebali graditi podzemne ceste, da bi se cak napravila tramvajska linija do stadiona i sl, jeste da su za sada pomalo nerealni, ali ne i nemoguci. To bi bilo savrseno jer bi se iza stadiona dobilo mnogo na prostoru i cak jedan lijep trg. Također, parking kod Lorisa se komotno moze izgraditi u veci (također, moguce je praviti podzemna parking mjesta) a isto tako nas pomocni teren iza zapada (ako je nas) bi isto tako mogli skloniti sa tog mjesta i izgraditi objekte koji su potrebni, a pomocni teren pokusati premjestiti na neku drugu lokaciju.

Isto tako jug ima mnogo mjesta za gradnju kako do tranzita (sigurno i vise nego sjever), tako i do gola sto znaci da bi se komotno mogla izgraditi poprilicno velika tribina sa cak ulicicom iza nje. Ne znam sto spominjes kuce, one su iznad tranzita. Sto se tice vlasnicko-pravnim odnosima, ja garantujem da bi opcina stala iza izgradnje stadiona, sto znaci da tu neba brige, a poslovni prostori, smatram da ni oni nebi imali nista da se izgradi moderan stadion.

Znam da pricam hipoteticki, ali "samo" je potreban novac, uvijek se lahko nadje neko rijesnje za neki problem. Za relativno male pare mozemo mi napraviti centralnu tribinu sa pratecim objektima u njoj i dobiti kategoriju 2, ali sta dalje, to je samo dovoljno za drugo pretkolo. Svi samo spominju tribine, nije ljudi sve u njima. Vec za kategoriju 3 morali bi mnogo vise uloziti, ne samo direktno u stadion, nego i njegovu neposrednu blizinu a i on onda samo dozvoljava trece pretkolo. Kategoriju 4 za sada necu spominjati, nju bi bilo lahko ispunili kada bi barem dosli do trece kategorije, a tek sa njom mozemo igrati play-off pa sve do polufinala.

Zato, za sada bi nama odgovaralo kada bi se i ulagalo u Koševo, jer se moze steci stadion Kategorije 4 za mnogo manje pare i mnogo lakse zbog predispozicija koje on ima zbog svoje lokacije koja nema neke restrikcije kao sto je u pitanju Grbavica, gdje je potrebna jedna kapitalna investicija. Trenutno, mene najvise iritira onaj Hotel Plavi Zamak i ona kuca u blizini ulaza za juznu tribinu, to je bas na nezgodnom mjestu, ali valjda uskoro barem dobijemo idejno riješenje pa da vise nefantaziramo nego da imamo nesto konkretno.
Zadnja izmjena: AnelZ, dana/u 23 maj 2012, 00:19, ukupno mijenjano 2 puta.

damirfile
Kontakt:

Post Postao/la damirfile » 23 maj 2012, 00:15

Kad pogledam ovu sliku pomocni teren bi se mogao mozda okrenuti da golovi pudu od glavnog puta samo ne znam koliko ce to biti izvodljivo zbog brda al sve je moguce ako se para ima :P. uz uslov da je sve ovo nase od puta do puta :P

NedozvoljenaPozicija
Kontakt:

Post Postao/la NedozvoljenaPozicija » 23 maj 2012, 00:21

@AnelZ

Da, to sam se malo preračun'o... svejedno mislim da bismo morali halalit onaj pomoćni iza zapada, teško da će sve to stati u ono malo prostora što ima tamo.

Kad malo bolje pogledam ima tu prostora da Jug bude u visini sjevera ako se sve fino spusti, ali svejedno mi se ne sviđa kako to sve izgleda, mislim da bi trebalo od one ceste vertikalno skinut cijelo brdo da bi iza Juga bila nekakva cesta koja bi vodila oko cijelog stadiona.

Oko Koševa se slažem potpuno, to je bliska budućnost i nama je u interesu da guramo tu priču.

zeljocity
Kontakt:

Post Postao/la zeljocity » 23 maj 2012, 00:26

NedozvoljenaPozicija je napisao/la:slika

Izvinućeš, al gdje ti vidiš prostor iza Juga? Ako se i iskrči ova šumetina odma si na cesti, a preko ceste vagon kuća. I što je najgore odatle počinje brdo. Jug je najveći problem.
A da se okrene Grbavica kao ovi pomocni tereni?? Mislim da bi bilo "malo malo" vise prostora??
Zeljo je beton i to armirani beton.
Who is your čampion??
Domination of blue nation.

Amoxicillin
Kontakt:

Post Postao/la Amoxicillin » 23 maj 2012, 00:28

palo mi je napamet jedno rješenje :) aj vidjeću da za par dana uradim u 3dsmaxu "novu Grbavicu" :) ugl nadam se da problem neće predstavljat' što ću jug malo pomjerit' bliže golu :) i kompletan stadion za 20-tak metara udesno (gledajući s juga)
Hmm, dala mi je do sad ove nadimke: "Kmeki", "Cmizdravo benavo kmečalo", "šef", "sekundarno ljepilo"...to be continued.

NedozvoljenaPozicija
Kontakt:

Post Postao/la NedozvoljenaPozicija » 23 maj 2012, 00:31

To bi bio malo veći problem iz par razloga. Prvo, to bi značilo da idemo na komplet rušenje sjeverne tribine, a to u je ovakvoj situaciji nedopustivo. Drugo, izgubila bi se ta uobičajena orijentacija, mada to nije neki veći problem, Old Trafford recimo ima istok i zapad iza golova. To je možda opcija ako se nađe nekaka investitor koji će graditi cijeli stadion, ovako će to teško ići...

@Amoxicillin

Hajde molim te, baš bih volio da to neko uradi ko zna, čisto da steknem neki osjećaj. Lako je kasnije štimati...

BlueTiger
Kontakt:

Post Postao/la BlueTiger » 23 maj 2012, 00:32

NedozvoljenaPozicija je napisao/la:
Elegant je napisao/la:A odakle pare za novu lokaciju, pa onda opet pare za stadion ? Sve je to ok kad bi mi imali milione, a u skorije vrijeme ih necemo imati.

Plava braco samo budi te realni, daj Boze da ovo sto sada imamo sredimo.
Problem je slijedeći. Ako se kojim slučajem plasiramo u grupnu fazu nekog takmičenja u narednih par godina onda nam ni taj zapad neće ništa pomoći jer to neće biti dovoljno da UEFA ocijeni Grbavicu kao stadion četvrte kategorije. Takvog stadiona u našoj državi nema, a najbliži je Poljud. Ne moram uopšte pričati da bi igranje u drugoj državi bilo čista katastrofa. Koševo bi se za neku solidnu (ne preveliku) lovu moglo dovest na tu razinu jer ima predispozicije za to i Želji je u interesu da gura tu priču oko rekonstrukcije Koševa barem dok mi ne budemo imali stadion na kojem se sve to može igrati. Eh sad, ako nama nije cilj igrati grupnu fazu nekog takmičenja u narednih par godina onda nemamo nikakvih briga.
Drug moj, samo da se nadovez po pitanju najblizeg (UEFA Licenciranog nogometnog objekta pod 4 kategorijom). Sto se Poljuda tice, jedva su dobili licencu za igranje u grupnoj fazi Evropa lige 2010, ali jedva. Stela je neka tu proradila, isto kao sto jos neko od nasih ovo na kasicicu dobija od UEFA pravo za igranje na Kosevu. Pored toga, Poljud i nije vise dobra relacija po pitanju navijaca, bar sto se tice ovih mladih kategorija. (Znamo svi kako bi to izgledalo). Tako ti na kraju ispade najrealnije opcija Maksimir, koji jedini ispunjava kompletnu 4 kategoriju EUFA standarda, ako se ne varam. Imamo mi tu i Beogradane, ali o tome drugom prilikom. Mi treba da brinemo, sta cemo ako zaista prodemo u trecu rundu LP, gdje onda da igramo?
U boj, u boj za Zeljuuu SVOG!!!!!! FORZAAAA ZELJOOOO!!!! MANIJAK NE MOZE BITI SVAK!!!!

NedozvoljenaPozicija
Kontakt:

Post Postao/la NedozvoljenaPozicija » 23 maj 2012, 00:36

Onda je opcija Bilino Polje, ali iskreno nije to uopšte dobra opcija, puno bolje je kad bismo mogli igrati na Koševu iz milion razloga. Stvarno ne treba uopšte puno love da se Koševo dovede na stadion četvrte kategorije zbog fantastičnih predispozicija (ogroman prostor ispod tribina) i svi trebaju stati iza te priče, treba se ostavit priče pitarski stadion ovo ono, najbitnije je da Željo igra u Sarajevu.

BlueTiger
Kontakt:

Post Postao/la BlueTiger » 23 maj 2012, 00:44

NedozvoljenaPozicija je napisao/la:Onda je opcija Bilino Polje, ali iskreno nije to uopšte dobra opcija, puno bolje je kad bismo mogli igrati na Koševu iz milion razloga. Stvarno ne treba uopšte puno love da se Koševo dovede na stadion četvrte kategorije zbog fantastičnih predispozicija (ogroman prostor ispod tribina) i svi trebaju stati iza te priče, treba se ostavit priče pitarski stadion ovo ono, najbitnije je da Željo igra u Sarajevu.
Ma jbg, ne znam vise sta da kazem. Stecem polako dojam, da vise nisu pare u pitanju, vec volja grada. Isto kao da neko namjerno nece da odradi ovo oko stadiona. Druga, stvar sto se Koseva tice, bar ovih stolica na zapadu. Stolice se nece skidati, vec ce se samo dodati nasljonaci. Jedan mi je prijatelj pokazoo upravo te naslonjace, pa slusavsi ovu propagadu koju pucaju gradanima, da stolica vrijede vise od 30 KM, stvarno stekao dojam da neko namjerno radi protiv sporta u ovoj drzavi, ujedno protiv svega sto valja. Ja ne znam stvarno, eto hocemo svi da imamo jedan moderan evroptski stadion, pa majku mu, ako su ista pametni, zasto ne organizuju u gradu kao neki vid donacije, gdje ljudi mogu ostaviti 1KM ili 2KM za nas gradski stadion. Pa ako nista skupila bi s sredstva za one najkriticnije dijelove stadiona, prioritete.

NOTE: Po ovoj nasoj forumskoj prici, Grbavica je fakat sada postala nemoguca misija. Jedino da nas onaj Dzekin seik kupi, pa da vidi kakav interes u gradu Sarajevu. Evo poceli su dolaziti, samo ne mogu da vjeruj da niti jedan od tih Seikova nije vidio nista pozitivno po pitanju sportna u nasoj drzavi. Svi grade neke hotele, sopingle, pa onda puknu cijene da ti se u glavi zavrti, a ona nakon mjesec dana, zatvorene radnje, nema nikoga.
U boj, u boj za Zeljuuu SVOG!!!!!! FORZAAAA ZELJOOOO!!!! MANIJAK NE MOZE BITI SVAK!!!!

jug-onostalgicar
Kontakt:

Post Postao/la jug-onostalgicar » 23 maj 2012, 00:51

BlueTiger je napisao/la:
NedozvoljenaPozicija je napisao/la:Onda je opcija Bilino Polje, ali iskreno nije to uopšte dobra opcija, puno bolje je kad bismo mogli igrati na Koševu iz milion razloga. Stvarno ne treba uopšte puno love da se Koševo dovede na stadion četvrte kategorije zbog fantastičnih predispozicija (ogroman prostor ispod tribina) i svi trebaju stati iza te priče, treba se ostavit priče pitarski stadion ovo ono, najbitnije je da Željo igra u Sarajevu.
Ma jbg, ne znam vise sta da kazem. Stecem polako dojam, da vise nisu pare u pitanju, vec volja grada. Isto kao da neko namjerno nece da odradi ovo oko stadiona. Druga, stvar sto se Koseva tice, bar ovih stolica na zapadu. Stolice se nece skidati, vec ce se samo dodati nasljonaci. Jedan mi je prijatelj pokazoo upravo te naslonjace, pa slusavsi ovu propagadu koju pucaju gradanima, da stolica vrijede vise od 30 KM, stvarno stekao dojam da neko namjerno radi protiv sporta u ovoj drzavi, ujedno protiv svega sto valja. Ja ne znam stvarno, eto hocemo svi da imamo jedan moderan evroptski stadion, pa majku mu, ako su ista pametni, zasto ne organizuju u gradu kao neki vid donacije, gdje ljudi mogu ostaviti 1KM ili 2KM za nas gradski stadion. Pa ako nista skupila bi s sredstva za one najkriticnije dijelove stadiona, prioritete.

NOTE: Po ovoj nasoj forumskoj prici, Grbavica je fakat sada postala nemoguca misija. Jedino da nas onaj Dzekin seik kupi, pa da vidi kakav interes u gradu Sarajevu. Evo poceli su dolaziti, samo ne mogu da vjeruj da niti jedan od tih Seikova nije vidio nista pozitivno po pitanju sportna u nasoj drzavi. Svi grade neke hotele, sopingle, pa onda puknu cijene da ti se u glavi zavrti, a ona nakon mjesec dana, zatvorene radnje, nema nikoga.

kakvi ba seici to ti je bakir izatbegovic koji vraca lovu koju je pokrao u ratu pa je sad plasira nazad u bosnu
interes za fudbal mozemo imat samo mi nema tu zavaravanja
stadion je moguce uradit samo treba lova
a nit je amar nit je zujo dovoljno velik igrac da to pokrene i to je jbga tako nama treba pomoc sa strane...

NedozvoljenaPozicija
Kontakt:

Post Postao/la NedozvoljenaPozicija » 23 maj 2012, 00:55

Stolica u Four Seasons hotelu ne vrijedi 30 maraka, a kamo li ona plastična. Nije mi jasno kako će dodavati naslonjače i kako se to uopšte može isplatiti više od novih stolica. Tu treba negdje oko 18,000 stolica, ako ne mogu grad Sarajevo i opština Centar obezbijediti pare za 18,000 onih smijurija od stolica onda ja stvarno ne znam gdje ovo sve vodi. Eno šta Banja Luka za dvije godine napravi od one srednjovjekovne skalamerije. Najgore je to što je našim političarima sport uglavnom zadnja rupa na svirali. Eno Jasmin Imamović iz Tuzle ti je najbolji primjer, taj bi se ponovo rodio kad bi se Sloboda ugasila. Kad skontam za kakve su gluposti "gradski oci" ulupali lovu širom naše države tačno mi dođe muka. Na kraju Zgradoljub ispade najbolji od njih...

jug-onostalgicar
Kontakt:

Post Postao/la jug-onostalgicar » 23 maj 2012, 01:00

nema se SDP gdje ugradit u tim stolicama tako da nema ni stolica :)
samo kad bas bas bas rigusti reagovace i tad ce pricat okolo da su oni spasili bh fudbal vanago jedna

Blagoje Bratić

Post Postao/la Blagoje Bratić » 23 maj 2012, 08:23

aleksandar_veliki je napisao/la:
Ja cu reci da postoji realna mogucnost da od ovog bude nesto, dakle postoji mogucnost i mislim da bi to bilo najvece pojacanje Zelje u zadnjih nekoliko godina i to iz mnogo razloga. Dobar igrac, dosta mlad, zeli napredovati, pametan, levak, a veznjak sa nekim evropskim crtama koje nisu karakteristicne za nase igrace.
Jbga ako iko zna onda si to ti valjalo bi da naši misle na ovog igrača,ako misle i imaju ga u vidu to je super. :)

tm84
Kontakt:

Post Postao/la tm84 » 23 maj 2012, 08:37

kada bi grbavica mogla biti sa 4 iste tribine kao sjeverna, mislim da bi i za sve ostalo bilo prostora, jer onaj teren pored zapadne nije vise vala dobar, mogao bi se novi napraviti a uz to jos i prateci objekti... ova lokacija ima potencijala, samo je pitanje hoce li grad, opstina, itd. izkesirati dovoljno para za izgradnju i obnovu stadiona
7x drzavni prvak (rekord) // 5x osvajac kupa (rekord) // 3x osvajac superkupa (rekord)
rekordi se obaraju a trofeji osvajaju!!!

KB-TM87
Kontakt:

Post Postao/la KB-TM87 » 23 maj 2012, 10:01

manite se priče o stadionu, nema od tog ništa, realno, a kamoli nekakvi prateći objekti što vi spominjete, pa mi ne možemo da očistimo stolice a kamoli da nešto pravimo...

Hoćemo Ekranas ili Ventspils :D
Željezničar - kult glavnog grada

I nostri cuori non finiranno mai di battere - Forza Lazio!

avlami97
Kontakt:

Post Postao/la avlami97 » 23 maj 2012, 10:22

Valerijan Žujo kaže: "Sarajevo je ozbiljan grad", a ja kažem: "Željo je dobar klub, a ako želi da postane ozbiljan, mora da ima i ozbiljan stadion".

Ideje @NedozvoljenePozicije su ozbiljne, ako kao klub želimo razmišljati i o budućnosti. Željo i njegovi navijači su više nego emotivno vezani za stadion Grbavicu i svi bi voljeli da je vidimo u novom ruhu, ako ne za nas, a ono za buduće generacije. Željo treba da napreduje, a to se bez modernog stadiona neće moći ili možda hoće, ali vrlo teško. Svi mi znamo da je Željo igrao i na stadionima na Kovačićima i na Pofalićima i na Skenderiji i na Marin Dvoru i na kraju krajeva na Koševu.

Ukoliko je to u interesu Želje, a znam da jeste, meni ne bi ništa smetalo da napravimo stadion na prostoru bivše kasarne "Maršal Tito" ili na prostoru bivše ciglane kraj hotela "Grand" ili na prostoru bivšeg Republičkog strelišta "Mitar Trifunović Učo" u Velešićima. Namjerno sam naveo ove lokacije, jer se nalaze na teritoriji Općine Novo Sarajevo i posjuduju površine, na kojima bi se pored stadiona mogli napraviti i pomoćni tereni od dva, pa do deset (pomenuto Strelište).

Sinoć je na TVSA Nedžad Koldžo ponovo govorio o rekonstrukciji (izgradnji) stadiona Grbavica, a povodom nastavka opremanja unutrašnjosti dvorane kraj našeg stadiona.

Bilo koja od opcija izgradnje Željinog stadiona, a da zadovoljava sve UEFA i FIFA standarde bi me zadovoljila. Ovo govorim jer se nadam da će jednog dana Željo biti konstanta u evropskom fudbalu, a da bi to postao treba imati stadion.
Goethe: "Zabludi korisnoj, uvijek pretpostavljam istinu štetnu. Ako i probudi bol istina nosi i lijek".

BolanBolan
Kontakt:

Post Postao/la BolanBolan » 23 maj 2012, 10:35

slika slika
"...gledam na svaki preživljeni dan svog života kao na neku veliku pobjedu, a poderotine na mojoj duši sve su veće i niko ih ne može zakrpiti."

Zaključano

Natrag na “FK Željezničar”

Trenutno korisnika/ca: Amazon [Bot] i 13 gostiju.