retro je napisao/la:Privikao se i na spori beton i plavu sljaku i brzi beton, jednostavno na svim podlogama igra jednako i zato i jeste najkompletniji i najtalentovaniji.
Zasto se Nadal nije privikao na plavu sljaku? Cim je dosao turnir na kojem se mora igrati ofanzivnije, mora ici po poene, vidjeli smo kako se zavrsilo, i po Nadala i Djokovica.
Malo ste pomijesali kruske i jabuke, talenat i kompletnost su potpuno dvije razlicite stvari, a o tome koje je bolji igrac, ne bi, mnogo puta se o tome pricalo i vrtimo se u krug.
Mislis da se ne bi privikli da plava sljaka bude redovna u kalendaru i to na dva tri mastersa. Ovako ne znam koji je smisao mjenjati stil igre iz Monte Carla u Madrid, a onda ponovo Rim. Ne moze biti slucajnost da Murray izmisli povredu, a na istom tom turniru ova dvojica odigraju kako su odigrali.
Da li bi se Federer prilagodio da su teren prekrili blatom? Naravno da ne bi, sto opet ne znaci da je manje talentovan od ostalih.
Dakle, zašto je Nadal 7 puta uzastopno gubio od Novaka ?! Zašto nije mogao miksati i prilagođavati igru ?! Zato što je tvrdoglav ili zato što nema predispozicije da to uradi ?!
Zašto je u tom periodu 30-godišnji Federer bio x puta opasniji po Novaka, od Nadala ?
Relativnost, Novak ne odgovara Rafi, Rafa Rogeru, a Roger Novaku. S tim da ima razlike između Rafinog kompleksa prema Novaku i Rogerovog prema Rafi. Rafa je igrao najbolje što može protiv Novaka i dobijao po ušima, Roger je protiv Rafe uvijek igrao lošije nego što može, prvo je to bilo zbog toga što mu njegova igra nije odgovarala, a onda je kompleks počeo činiti svoje. Da je Rafa pobijeđivao Rogera talentom i varijacijama kao što su to činili Nalbandian i Safin svojevremeno, a ne destrukcijom, onda bi tvoja priča imala smisla, ovako . . .
Inače, Virtu4l je to fino objasnio. Mogu samo reči AMIN.
Virtu4l je napisao/la:Kada Roger igra svoj najbolji tenis, ostali su nemoćni, može Rafa trčati do jutra, Murray i Đoković mogu širiti ruke i gledati u nebo, ali kada Roger pogodi prvi servis ili bekend 'down the line' tu sve prestaje. To je samo njegova čarolija, jednim udarcem riješiti poen, bez mnogo trke i trošenja, zato traje ovoliko i sigurno ćemo ga još gledati.
Nemam više ništa dodati na ovu temu. Ko nije dosad shvatio da je Federer klasu ispred Nadala i da je njih dvojicu i dalje nemoguće porediti, neće nikad ni shvatiti. Tu nema šta da se priča.
Kuko je napisao/la:li otkud znate da Nadal nema ravne udarce kojima bi s vremena na vrijeme nacinio neki rezultat kao Nalbandian, Gulbis itd.
Zaključujemo na osnovu njegove igre i pregledanih mečeva. On ne može igrati ravno u kontinuitetu, može samo jedan period meča. Pokazali su to mečevi protiv Novaka u kojima je morao igrati ravnije i agresivnije.
Kuko je napisao/la:a cilj da se od Nadala stvori dobar igrac za sljaku davno je prevazidjen. U tom segmentu postao je najbolji teniser svih vremena.
Uz Borga.
Kuko je napisao/la:Cinjenica je da se ni jedan Amerikanac na sljaku nece prilagoditi kao sto se to Nadal prilagodio na beton ili travu
ATP mu je dobro pomogao u tome homogenizacijom i usporavanjem podloga. Vidjeli smo na "plavoj šljaci" njegovu moć prilagodbe.
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin
Rafa je igrao najbolje što može protiv Novaka i dobijao po ušima, Roger je protiv Rafe uvijek igrao lošije nego što može, prvo je to bilo zbog toga što mu njegova igra nije odgovarala, a onda je kompleks počeo činiti svoje.
Sve sto si rekao krizaj , svoje neznanje si iskazao u ovoj recenici.Tvoje prikrivanje "da" si simpatizer Rogera je na nivou djeteta od 12 godina.
Federer nije izmislio tenis , to moras svatiti
Johnny b, how much there is to see
just open your eyes and listen to me
straight ahead, a green light turns to red
oh why can't you see, oh Johnny b-
Formance je prvo napisao "zasto je Rafa pobjedio Novaka tek poslje 7 meceva" onda je napisao "Roger je 2 klase ispred Nadala" a kad sam ga pitao zasto je njemu trebalo pet uzastopnih meceva da izgubi od Nadala(i to u zenitu svoje karijere) pa da ga onda pobjedi naravno nije odgovorio.Izmedju ostalog vidjecemo ostatak duela Rafe i Novaka ove godine, nesto bi se smio kladit da ce od 5 narednih Rafa pobjedit 3 ili 4 te da je ono zapravo samo bila dobra godina za Novaka koju nece ponovit vise nikad dok Rafa ipak ima 6 dobrih godina deranja Federera
Ja vise nemam sta raspravljati sa tobom poslje ovoga
formance je napisao/la:Rafa je igrao najbolje što može protiv Novaka i dobijao po ušima, Roger je protiv Rafe uvijek igrao lošije nego što može, prvo je to bilo zbog toga što mu njegova igra nije odgovarala, a onda je kompleks počeo činiti svoje
Pa ako mu nije odgovarala igra zasto se nije prilagodio ? Sto nije mixao udarce i tako to ? ccc
@Virutual problem je sto Roger jednostavno vise nego cesto ne igra svoj najbolji tenis.Zapravo vecinu meceva ga ne igra a i od ovih 10 pobjeda nad Rafom bar 3-4 otpadaju na period kad je Rafa bio u katastrofalnoj formi.
Aman zaman ja sam mislio da najveci i najtalentovaniji i oni koji su 2 klase ispred uvjek mogu pobjedit, pa cak i kad ne igraju svoj najbolji tenis.
Gdje je Rogerov kompleks vec dvije sezone na zavrsnom mastersu. Kad Nadal nije u formi on se igra s njim, pogadja sto pozeli. Kad je Nadal u formi naravno da je situacija nesto drugacija, jer se i on za dosta toga pita, nema kratkih lopti i odmah je Rogeru tesko. Ako me sjecanje dobro sluzi Roger ga vec 5 godina nije dobio na grand slam turniru, sto je previse previse je. Federeru je problem vratiti duzu lopticu bh-om, a ne kompleks. Sinoc je takodjer bh popuco u drugom setu, a nema sigurno kompleks od Ferrero-a, jasno je da Roger moze biti briljantan iz tog udarca, ali konstantnost za mec s Nadalom u 3 dobijena seta jednostavno nema. Da li je to nedostatak talenta ili nesto drugo prosudite sami, cisto sumnjam da na tom udarcu nije mnogo radio.
I ne mislim da je Nadal talentovaniji od Federera, ali da je Federer za koplje talentovaniji kako neki zeli reci, e pa nije.
formance je napisao/la:
ATP mu je dobro pomogao u tome homogenizacijom i usporavanjem podloga. Vidjeli smo na "plavoj šljaci" njegovu moć prilagodbe.
Ja postujem ove "zemljase" i njihov talenat, jer znam da im se kroz veci dio karijere igra i prilagodjovala samo za sljaku. To sto igraju defanzivniji tenis ne znaci da su manje talentovani od svojih kolega koji igraju agresivan tenis. Koliko sam shvatio ti imas u potpunosti drugo misljenje i to postujem. Vezano za Nadala opet ponavljam kako i Federer ima mnogo problema preci na pravu sljaku. U posljednjih par sezona bilo je poraza od velikana poput Gulbisa, Stepaneka, Volandrija, Melzera, Wawrinke.
Monolog je napisao/la:Ja još uvijek čekam odgovor od @Johnyja i @Samosarajva u vezi prirode udarca i sweet spota.
Za te stvari nije potreban ni "talentometar", već samo objektivno posmatranje ove vještine. Pojedinci, ruku na srce, to nisu u stanju učiniti.
Ovo je bit. Objektivnost je ključ ozbiljne diskusije, a ova to nije, jer se na čitavu diskusiju gleda ružičastim naoćalama. Previše subjektivnosti, a premalo objektivnosti.
Moje simpatije prema Rogeru i njegovom stilu igre su neosporive. Ista stvar je i sa Nalbijem, Haasom, Tomikom, Dolgom, nekad sa Riosom, Safinom itd. Međutim, to mi nikada nije predstavljalo problem da budem što objektivniji, jer kada diskutujem o bilo kojem sportu, diskutujem kao ljubitelj tog sporta, a ne kao navijač ili fan određenog igrača/kluba, u zavisnosti o čemu se raspravlja.
Svako će se diviti onome što je Roger postigao i ne moram biti njegov fan da bih pisao hvalospjeve o njemu.
Niko nije igrao tako jednostavno, graciozno, elegantno, a opet jednako učinkovito i sa takvim uspjehom da je to nevjerovatno. To što je on u mogučnosti uraditi na terenu može još samo Nalbandian, a upravo to je povezano sa sirovim talentom. Varijacije udaraca, raznovrsnost, učinkovitost itd...
Da ne govorim o toj Rogerovoj transformaciji iz buntovnika koji lomi rekete do nevjerovatno smirenog igrača koji na svaku situaciju reaguje isto, bez pretjeranih emocija. Da nije kanalisao svoj bijes i sredio glavu, bio bi još jedan Safin u nizu. Vječiti talenat.
[youtube][/youtube]
Njegov talenat određivati na osnovu H2H protiv Nadala je smiješno. Osporavati njegove rezultate zbog istog razloga je opet smiješno. Nijedan igrač koji igra 1HBH nema pozitivan skor sa Rafom, jer koliko god taj udarac bio dobar, nemoguće je konstantno udarati lopticu iz ramena, a da se greške pritom svedu na minimum, naročito u eri sporih podloga.
- Igrači koji rano hvataju lopticu, kao što je Nalbandian, Davydenko, Đoković i slični su uvijek bili i uvijek će biti veliki problem za Nadala, jer su u stanju prikazati njegovu jednodimenzionalnost, a njegov krucijalni i najjači udarac - forhend, pretvoriti u njegovu bolnu tačku. To su činjenice, a ne omaložavanje i vrijeđanje.
Ofanziva i defanziva se ne mogu izjednačavati. Ofanziva zahtjeva agresivnu igru, jake i precizne udarce, vinere i varijacije udaraca, što rezultuje i večim kvalitetom. Igrači koji nemaju takav arsenal udaraca, okreču se defanzivi i preferiraju spore podloge, jer ako ne mogu varijacijama slomiti protivnika, onda mogu destrukcijom igre. Nadal je tako lomio Federera, jer rijetko ko je mogao igrati sa Prime Rogerom otvorenog garda. Mogli su samo vanserijski talenti poput Nalbandiana i Safina i niko više.
- Zato nema smisla Rogerov talenat ili talenat bilo kojeg drugog igrača vrednovati po H2H statistici ili generalno postignutim rezultatima u karijeri, jer se mješaju kruške i jabuke i čitava diskusija gubi i ovo malo smisla što ima (ako ga ikako i ima).
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin
formance je napisao/la:Nijedan igrač koji igra 1HBH nema pozitivan skor sa Rafom
Reci ti meni 'objektivno' koliko igrača uopšte ima pozitivan H2H skor sa Rafom? Nebitno kakav bekend ili forhend igraju, sa jednom, dvije ili tri ruke? Da ti pomognem, samo Nikolay Davydenko. Hrbatyja i ove padobrance ne brojim, jer su odigrali jedan ili dva meča, što je po mom mišljenju irelevantno. Isto kao što je nebitno to da 1HBH igrači nemaju pozitivan skor sa Rafom, jer ga nemaju ni 2HBH igrači!
formance je napisao/la:
- Igrači koji rano hvataju lopticu, kao što je Nalbandian, Davydenko, Đoković i slični su uvijek bili i uvijek će biti veliki problem za Nadala, jer su u stanju prikazati njegovu jednodimenzionalnost, a njegov krucijalni i najjači udarac - forhend, pretvoriti u njegovu bolnu tačku. To su činjenice, a ne omaložavanje i vrijeđanje.
Zašto su mu problem? Pobjeđivao je on njih, a i oni njega. Ne vidim neku nenormalnu dominaciju, a sa druge strane ne bih (ovog 'novog') Đokovića svrstao u igrače koji rano hvataju lopticu. Majstori te igre su bili i ostali Federer, Safin i onaj koji je to najbolje radio - Andre Agassi. Taj udarac donosi određenu prednost, odskok loptice je manji, daje protivniku manje vremena da se namjesti na naredni udarac, nema spina što udarac čini snažnijim, return je ubojitiji, tj. snažniji jer se loptica istom brzinom vraća nazad, itd.
Federer je jedan od onih koji su najbolji u tome (zato je redovno korak-dva u polju), ali to mu nije donijelo ništa dobro protiv Nadala, bez obzira što je Roger jedan od najboljih svih vremena u tom segmentu, zar ne? Generalno, taj udarac stvara problem apsolutno svakom igraču, ne samo Nadalu, ali 'top spinom' je u većini slučajeva uspio da ga neutrališe.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.
Tačno, ali igrači sa dobrim 2HBH-om su oduvijek predstavljali problem za Rafu. Nalbandian, Kolja, Đoković...
Virtu4l je napisao/la:Zašto su mu problem? Pobjeđivao je on njih, a i oni njega. Ne vidim neku nenormalnu dominaciju, a sa druge strane ne bih (ovog 'novog') Đokovića svrstao u igrače koji rano hvataju lopticu.
Kako mu nisu problem ? Nalbandian nikada nije odgovarao Nadalu. Maltene svaki njihov meč je bio tijesan, razmontirao ga je u Parizu i Madridu 2007, u IW-u 2010-e je imao 5 meč lopti, a i njihov zadnji meč je bio neizvjestan.
- Kolja je također pobijeđivao Rafu ravnim i jakim udarcima. Opet je ključnu razliku pravio bekend.
Đoković je također razliku pravio bekendom, ne znam kako si zaključio da ne hvata rano lopticu, kada se hranio Rafinim spinovima i kada je i sam Toni Nadal priznao da Rafa mora igrati ravnije.
- Novaku ne odgovara nizak odskok loptice, upravo zato što hvata lopticu rano, zato što joj određuje jačinu i putanju dok je u penjanju. To Roger ne može raditi, jer tehnika 1HBH-a je drugačija.
Opet se ne slažem da Roger hvata lopticu rano. Njegovim udarcima najbolje odgovara nizak odskok, jer odlično koristi snagu protivničkih udaraca i preuzima inicijativu u poenu. Zato svi hard hitteri imaju 10-15 poraza od Rogera, dok su recimo Nadalu stvarali puno više problema.
formance je napisao/la:Kako mu nisu problem ? Nalbandian nikada nije odgovarao Nadalu. Maltene svaki njihov meč je bio tijesan, razmontirao ga je u Parizu i Madridu 2007, u IW-u 2010-e je imao 5 meč lopti, a i njihov zadnji meč je bio neizvjestan.
Igra koju je Nalbandian prikazao u Parizu i Madridu iz 2007. godine je teniska lekcija za sve igrače na touru. Na navedenim turnirima je isto tako dva puta pao i Federer.
formance je napisao/la:- Kolja je također pobijeđivao Rafu ravnim i jakim udarcima. Opet je ključnu razliku pravio bekend.
Naravno. Kolja je sve to činio na tvrdim podlogama, a što je zanimljivo, tada je na istim turnirima pobjeđivao i Federera. Hoću da ti kažem da su tada Nalbandian i Davydenko tada igrali vrhunski tenis i da su pobjeđivali sve redom.
formance je napisao/la:Đoković je također razliku pravio bekendom, ne znam kako si zaključio da ne hvata rano lopticu, kada se hranio Rafinim spinovima i kada je i sam Toni Nadal priznao da Rafa mora igrati ravnije.
Ja ipak mislim da je Đoković pravio razliku boljim kretanjem, tzv. 'radom nogu' i porazio je Nadala upravo njegovim najjačim oružjem - trkom. I da, obično je rano hvatao lopticu na returnu, i to na drugi servis, zbog čega je sa lakoćom oduzimao Nadalov servis. Međutim u toku igre nije baš pretjerano koristio 'taktiku' o kojoj raspravljamo, jer je obično stajao metar-metar i pol iza osnovne linije. Naravno, ovim ne umanjujem Novakov bekend, koji je bio sa neke druge planete.
formance je napisao/la:Opet se ne slažem da Roger hvata lopticu rano. Njegovim udarcima najbolje odgovara nizak odskok, jer odlično koristi snagu protivničkih udaraca i preuzima inicijativu u poenu. Zato svi hard hitteri imaju 10-15 poraza od Rogera, dok su recimo Nadalu stvarali puno više problema.
Našao sam jedan video koji veoma lijepo opisuje kako to radi Federer.
[youtube][/youtube]
Voli te tvoje Sarajevo.
Virtu4l je napisao/la:Igra koju je Nalbandian prikazao u Parizu i Madridu iz 2007. godine je teniska lekcija za sve igrače na touru.
Svakako.
Virtu4l je napisao/la:Naravno. Kolja je sve to činio na tvrdim podlogama, a što je zanimljivo, tada je na istim turnirima pobjeđivao i Federera. Hoću da ti kažem da su tada Nalbandian i Davydenko tada igrali vrhunski tenis i da su pobjeđivali sve redom.
Najupečatljivija pobjeda Kolje nad Nadalom mi je ona u Shanghaiu. Nivo igre koju je Rus tada pokazao bio je nevjerovatan.
Virtu4l je napisao/la:Ja ipak mislim da je Đoković pravio razliku boljim kretanjem, tzv. 'radom nogu' i porazio je Nadala upravo njegovim najjačim oružjem - trkom.
Nema sumnje da je Novak svaki aspekt svoje igre morao dovesti na viši nivo da bi se mogao "klati" sa Nadalom njegovim stilom. To je zahtjevalo bolju fizičku spremu, bolju anticipaciju, bolji rad nogu, bolje udarce.
Svaka od navedenih stavki je podjednako važna, ali kompletniji i raznovrsniji udarci su napravili ključnu razliku.
Roger je važio i važi za jednog od najspremnijih igrača na touru, pa nikada Rafu nije mogao dobijati u kontinuitetu. Novak je to mogao, jer je uradio ono što Roger nije. Jakim i ravnim udarcima je neutralizovao Rafine spinove, a ključ je bio u bekendu, jer znamo koliko Rafinih udaraca ide na bekend protivnika.
- Zato takvi igrači, sa odličnim 2HBH-om nisu odgovarali Nadalu. Bili su u stanju neutralizovati njegovo najjače oružje i napraviti od njega najslabije.
- U klipu koji si postavio najbolje se vidi Rogerova prilagodba na sporije podloge. Vide se varijacije u udarcima i fantastični uglovi. Ipak, uprkos tome, on je igrač iz ere brzih podloga i njegovim udarcima najbolje odgovara nizak i stabilan odskok.
[youtube][/youtube]
Sustina je sledeca: postoje dva talenta - igracki i fizicki. Igracki talenat cine shotmaking, takticka potkovanost i teniski IQ. Fizicki talenat cine atletske osobine (brzina, elasticnost, skocnost) i prirodne datosti (visina, raspon ruku, konstitucija).
Ako se gleda samo fizicki talenat, RN je najbolji ikada. Nesto poput LeBrona Jamesa u kosarci ili Ronalda Fenomena u fudbalu. Ali, Nadal nema ono drugo - nema igracki talenat. Da se razumemo, ima ga on, jer ne bi bio tu gde jeste, ali ga nema u tolikoj meri koliko ga imaju neki drugi igraci, gore navedeni. Dakle, Nadal nije shotmaker, nema varijacije u igri i slabo se prilagodjava protivnikovim "istupanjima iz sablona". Samim tim da se reci da je Nadal genericki baseliner, koji igra high percent game i koji je u tome izuzetno uspesan. No, to se ne moze porediti sa cistim igrackim talentima Federera, Gasqueta, Nalbandiana, pa i Djokovica.
Juce se dalo videti kako jedan genericki baseliner dobija mnogo talentovanijeg od sebe, u mecu Ferrera i Gasqueta. Videlo se da Gasquet ima lakocu udarca i da poseduje arsenal kakav bi Ferrer mogao da sanja. No, to nije dovoljno, jer talenat je samo jedan deo price. Dok je Gasquet bio hypeovan do besvesti jos kao 9ogodisnji klinac, Ferrer je radio, radio i radio i postigao mnogo vise sa mnogo manje talenta.
Jos jedan dobar primer je onaj kada neko ima sav igracki talenat sveta, ali nema "fiziku". Takav je npr. bio F.Santoro. Izrazito nizak, a opet izuzetni udarci i mogucnost da "izmisli" poteze. Zbog slabe konstitucije je igrao redak dvorucni FH, sto ga je trosilo dodatno, tako da je popustao sa oba krila u kasnijim fazama meceva. Eh, da je njemu bilo 20ak cm vise, ne bismo danas pricali o Samprasu ili Federeru, kao najboljima ikada.
Da se vratim na pocetak price.
Svi top igraci moraju da poseduju i jedan i drugi talenat. No, vidljivo je oku posmatraca ko se koristi vise jednim, a ko drugim. Zato je Nadal "atleticar", a Federer "maestro".
Čudno je kako pojedinci iskaču samo onda kada se umanjuje kvalitet Rafaela Nadala. Prošle godine su iskakali zbog Dijaninog sina, ali ove godine im ne daje puno razloga za 'iskakanje', pa onda 'daj šta daš'.
Voli te tvoje Sarajevo.
Virtu4l je napisao/la:Čudno je kako pojedinci iskaču samo onda kada se umanjuje kvalitet Rafaela Nadala. Prošle godine su iskakali zbog Dijaninog sina, ali ove godine im ne daje puno razloga za 'iskakanje', pa onda 'daj šta daš'.
Cudno je kako je on za tebe Dijanin ili Srdjanov sin.
Pretpostavljam da je tvoj odnos sa istima toliko jak, da si mozes priustiti intimizaciju.
Moze li mi neko napisati ili poslati link od stranice gdje mogu da vidim koliko se bodova dobije za prolazak jedne runde kvalifikacija pa sve do finala ?
zenicanin je napisao/la:Moze li mi neko napisati ili poslati link od stranice gdje mogu da vidim koliko se bodova dobije za prolazak jedne runde kvalifikacija pa sve do finala ?
Od RG očekujem puno.... Radi ne smatram apsolutnim favoritim, ali da je glavni jeste... Matej leti uz malo sreće ranije, pod uslovom da naiđe na klasičnog šljakera... Đoko može puno, samo ako malo bude koncentrisaniiji...