Grand Slam
Moderatori/ce: Monolog,Unofficialpage
Re: Grand Slam
Odlican post Johnny ,uzivao sam citajuci ga
- Monolog
- Moderator
- Kontakt:
Ja ću samo citirati svog velikog prijatelja, vrsnog poznavaoca tenisa i vjernog navijača Rafaela Nadala:"RF je definitivno najtalentovaniji teniser. To možeš vidjeti na vrlo jednostavan način - pogledati gdje loptica ide kad je ne udara sweet spotom."
Svi su oni talentovani, pa čak i Karlović.
Da se razumijemo, ovim ne izjednačavam talenat Ive Karlovića sa talentom Rafaela Nadala, al' i Div je talentovan, pa makar taj talenat bio usko povezan sa majkom prirodom i divovskim rastom.
@Johny je napisao nekoliko dobrih stvari (aferim), al' je odlutao u onome rad vs talenat. Ta dva pojma, koliko god da su usko povezana, su toliko različita.
Svi su oni talentovani, pa čak i Karlović.

@Johny je napisao nekoliko dobrih stvari (aferim), al' je odlutao u onome rad vs talenat. Ta dva pojma, koliko god da su usko povezana, su toliko različita.
"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”
Pogledao sam preko 20 klipova gdje Nadal sa svojih 10-16 godina pokazuje da je nadareniji od ostatka djece.Koliko je taj djecak imao mocan forhend sa 18 godina to je naprosto za nepovjerovati.I dalje smatram da ce on sa svojih 30+ godina imati ponuditi nesto novo.Za Spin je potrebna snaga , ali Nadalu nije strano i igrati sa manjom dozom spina.Da sad ne surfam i trazim po youtube-u , posto sam na poslu.Neka pogledaju oni koji zele Nadala na djelu 2004 , 2005 i razliku u njegovom forhendu(u pamcenju mi je ostao onaj mech sa Hewittom na AO , kada ga je Nadal bombardovao forhendima).Tadasnji forhend je nerealno razoran , mejdutim ne toliko konstantan.Rafa itekako moze igrati ultra agresivno ali to nije dovoljno da bi se bilo na tronu.U danasnje vrijeme potreban je balans koji ukljucuje fantasticnu igru u oba polja pa tako i na mrezi.Servis je od krucijalne vaznosti , posebno igracima koji nisu u stanju konstatno igrati duze poene a da izlaze iz njih kao pobjednici.
Kada izmisle spravu pod nazivom "Talentometar" ili "Talentomjer" vidjet cemo ko je veci a ko manji talenat od koga.Do tada talenat je samo jedan od uslova da bi se bio na samom vrhu.Ako neko moze reci da covjek koji je osvojio sve sto se moze osvojiti sa 24 godine , nije toliko talentovan nego je iznimni radnik.Onda je to neko drugo staniste ili nacin da se umanji njegov dar.
Ja licno talenta smatram onoga ko nije uspio a imao je neki x faktor da uspije.Kao recimo sto je to imao Nalbandian.Medjutim ne postoji nacin da ja kazem da je veci talenat ili da je nadareniji od recimo Noleta, Rafe , Andrewa,Rogera etc.
Talenat se prepozna na prvu , poBogu svi imaju neko obiljezje i neki zastitni znak.Pa tako recimo po meni dva velikana igraju razlicitim stilom igre ali podjednako atraktivno i iznimno lijepo.Oba su nevjerovatna u onome sto rade i tako ce i ostati.Sve je stvar ukusa.Prefieriram oboicu jer voliti jednog , a mrziti drugog ne bi bilo eticki.Oba su nevjerovatna gospoda i ljudi koji su revolucionari u ovom sportu.
Nole je na putu da upadne u to elitno drustvo gdje iskreno nisam ocekivao da bi mogao neko u skorije vrijeme.Novak je pokazao da je veliki i da ce takav ostati i u narednih x godina.
Tenis je sve zanimljiviji i interesantniji jer je konkurencija sve ostrija.Ova sezona ce biti spektakularna i ocekujem najmanje 3 razlicita osvajaca GS.
Kada izmisle spravu pod nazivom "Talentometar" ili "Talentomjer" vidjet cemo ko je veci a ko manji talenat od koga.Do tada talenat je samo jedan od uslova da bi se bio na samom vrhu.Ako neko moze reci da covjek koji je osvojio sve sto se moze osvojiti sa 24 godine , nije toliko talentovan nego je iznimni radnik.Onda je to neko drugo staniste ili nacin da se umanji njegov dar.
Ja licno talenta smatram onoga ko nije uspio a imao je neki x faktor da uspije.Kao recimo sto je to imao Nalbandian.Medjutim ne postoji nacin da ja kazem da je veci talenat ili da je nadareniji od recimo Noleta, Rafe , Andrewa,Rogera etc.
Talenat se prepozna na prvu , poBogu svi imaju neko obiljezje i neki zastitni znak.Pa tako recimo po meni dva velikana igraju razlicitim stilom igre ali podjednako atraktivno i iznimno lijepo.Oba su nevjerovatna u onome sto rade i tako ce i ostati.Sve je stvar ukusa.Prefieriram oboicu jer voliti jednog , a mrziti drugog ne bi bilo eticki.Oba su nevjerovatna gospoda i ljudi koji su revolucionari u ovom sportu.
Nole je na putu da upadne u to elitno drustvo gdje iskreno nisam ocekivao da bi mogao neko u skorije vrijeme.Novak je pokazao da je veliki i da ce takav ostati i u narednih x godina.
Tenis je sve zanimljiviji i interesantniji jer je konkurencija sve ostrija.Ova sezona ce biti spektakularna i ocekujem najmanje 3 razlicita osvajaca GS.

Johnny b, how much there is to see
just open your eyes and listen to me
straight ahead, a green light turns to red
oh why can't you see, oh Johnny b-
-
- Kontakt:
A dobro ti je momak na tu tezu napisao.Zasto toliki talenat za 7 godina nije uspio naci igru za Rafaela Nadala a Novak jeste ?Monolog je napisao/la:Ja ću samo citirati svog velikog prijatelja, vrsnog poznavaoca tenisa i vjernog navijača Rafaela Nadala:"RF je definitivno najtalentovaniji teniser. To možeš vidjeti na vrlo jednostavan način - pogledati gdje loptica ide kad je ne udara sweet spotom."
Svi su oni talentovani, pa čak i Karlović.Da se razumijemo, ovim ne izjednačavam talenat Ive Karlovića sa talentom Rafaela Nadala, al' i Div je talentovan, pa makar taj talenat bio usko povezan sa majkom prirodom i divovskim rastom.
![]()
- Monolog
- Moderator
- Kontakt:
Pa dobro, možemo onda opet vratiti svu priču i na usporavanje podloge, pa šta ćemo onda? Ja nigdje nisam napisao da ovaj nije talentovan, već da je Federer najtalentovaniji. To ko ne želi vidjeti, to je druga stvar. Eh, sad bismo trebali uvesti kao "talentometar" (kako @Johny kaže), a kad govorimo o Messiju i Sneijderu, onda je očito da je Messi talentovaniji, mada nijedan od njih dvojice nije testiran na količinu talenta (dafuq did I just write).
Johny je u svom postu više podigao Nadala, iako se trudio to pobiti rečenicom "poštujem Rogera, al' njegovi fanovi su...". Ok, svako ima pravo na mišljenje, al' ja sad očekujem da neko pobije onda tu tezu o sweet spotu. Kad se to pobije, onda da krenemo dalje.

Johny je u svom postu više podigao Nadala, iako se trudio to pobiti rečenicom "poštujem Rogera, al' njegovi fanovi su...". Ok, svako ima pravo na mišljenje, al' ja sad očekujem da neko pobije onda tu tezu o sweet spotu. Kad se to pobije, onda da krenemo dalje.

"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”
-
- Kontakt:
Ali su podloge usporene svima, kako to da se Novak privikao a Roger,kao najtalentovaniji, nije ?Monolog je napisao/la:Pa dobro, možemo onda opet vratiti svu priču i na usporavanje podloge, pa šta ćemo onda? Ja nigdje nisam napisao da ovaj nije talentovan, već da je Federer najtalentovaniji. To ko ne želi vidjeti, to je druga stvar. Eh, sad bismo trebali uvesti kao "talentometar" (kako @Johny kaže), a kad govorimo o Messiju i Sneijderu, onda je očito da je Messi talentovaniji, mada nijedan od njih dvojice nije testiran na količinu talenta (dafuq did I just write).![]()
Zar nije?samosarajvo je napisao/la:Ali su podloge usporene svima, kako to da se Novak privikao a Roger,kao najtalentovaniji, nije ?
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.
Voli te tvoje Sarajevo.
-
- Kontakt:
Ja se nikad nisam upustao u rasprave o talentu i tome ko je talentovaniji teniser od kojeg.Virtu4l je napisao/la:Zar nije?samosarajvo je napisao/la:Ali su podloge usporene svima, kako to da se Novak privikao a Roger,kao najtalentovaniji, nije ?
Treba prvo razjasnit sta je talent.Po meni je talent samo predispozicija za nesto i manifestuje se dok si djete, uglavnom.
Znaci ako covjek nikad nije profesionalno igrao neki sport da ce biti bolji od drugih koji takodjer nisu profesionalci jer je talentovaniji za taj sport.
Talent je po meni 20% uspjeha, preostalih 80% otpada na rad,trud,uslove i srecu (sto se tice povreda).
Neko je napisao, mescini formance, vise talenta = kvalitetniji udarci sa cim se apsolutno ne slazem.Zapravo bi se slozio pod uslovom da dvije osobe(jedna vise talentovana jedna manje) jednak broj sati/dana/godina provedu trenirajuci pod istim uslovima pa da ova vise talentovana osoba ima samim tim i kvalitetniji udarac, sto je i logicno.Ni pod jednim drugim uslovom se ne slazem i mislim da se kvalitet udarca (znaci konstantnost,preciznost,tehnika,stil..) stice vise radom nego talentom.
Znaci moja poenta je da profesionalne sportiste ne treba mjerit sa "koji je talentovaniji" vec sa "koji je bolje iskoristio talent koji je imao"
Privikao se i na spori beton i plavu sljaku i brzi beton, jednostavno na svim podlogama igra jednako i zato i jeste najkompletniji i najtalentovaniji.
Zasto se Nadal nije privikao na plavu sljaku? Cim je dosao turnir na kojem se mora igrati ofanzivnije, mora ici po poene, vidjeli smo kako se zavrsilo, i po Nadala i Djokovica.
Malo ste pomijesali kruske i jabuke, talenat i kompletnost su potpuno dvije razlicite stvari, a o tome koje je bolji igrac, ne bi, mnogo puta se o tome pricalo i vrtimo se u krug.
Zasto se Nadal nije privikao na plavu sljaku? Cim je dosao turnir na kojem se mora igrati ofanzivnije, mora ici po poene, vidjeli smo kako se zavrsilo, i po Nadala i Djokovica.
Malo ste pomijesali kruske i jabuke, talenat i kompletnost su potpuno dvije razlicite stvari, a o tome koje je bolji igrac, ne bi, mnogo puta se o tome pricalo i vrtimo se u krug.
Genius, outrageous, the best ever! RF!
-
- Kontakt:
Poenta je sto se Roger morao priviknuti na sve te turnire jer su oni postali 80% tura.Sto bi se Rafa patio,rizikovao povrede radi 2 turnira u godini? Da je obrnuto ko zna sta bi bilo, to je vec u domenu sbb kbb ali vjerovatno bi i Rafa od mlađih dana svoju snagu usmjeravao na ravne udarce i ofanzivnu igru.retro je napisao/la:Privikao se i na spori beton i plavu sljaku i brzi beton, jednostavno na svim podlogama igra jednako i zato i jeste najkompletniji i najtalentovaniji.
Privikao se Roger na sve , slazem se, ali sigurno ne onoliko kolko je zeljeo sa obzirom da ga Rafa vec dugi niz godina muci i uzima na svakoj podlozi.
Na svakoj? Rafa je napravio razliku na sljaci, jer je vecina njihovih meceva odigrana na sljaci, pogledaj omjer na ostalim podlogama, pogledaj omjer u dvoranama, na travi, na betonu itd... Jedino sto je napravilo razliku je sljaka, na turnirima na sljaci je odigrano najvise meceva izmedju njih dvojice, iz jednostavnog razloga - Roger je dolazio na megdan Rafi u finalima RG-a i u finalima ostalim Mastersa, dok Rafa Rogeru nije. I to vecinom objasnjava njihov medjusobni omjer.samosarajvo je napisao/la:Poenta je sto se Roger morao priviknuti na sve te turnire jer su oni postali 80% tura.Sto bi se Rafa patio,rizikovao povrede radi 2 turnira u godini? Da je obrnuto ko zna sta bi bilo, to je vec u domenu sbb kbb ali vjerovatno bi i Rafa od mlađih dana svoju snagu usmjeravao na ravne udarce i ofanzivnu igru.retro je napisao/la:Privikao se i na spori beton i plavu sljaku i brzi beton, jednostavno na svim podlogama igra jednako i zato i jeste najkompletniji i najtalentovaniji.
Privikao se Roger na sve , slazem se, ali sigurno ne onoliko kolko je zeljeo sa obzirom da ga Rafa vec dugi niz godina muci i uzima na svakoj podlozi.
Roger Federer the greatest of all time!
Peyton Manning - the greatest QB of all time!
Talenat, predmet mnogih rasprava, koji se različito vrednuje i tumači, sve u zavisnosti od sporta o kojem se govori. Svaki sport iziskuje nešto svoje, nešto što ga čini tim što jeste, a što ga razlikuje od drugih sportova, ali na kraju krajeva, suština ostaje ista. Budući da govorimo o tenisu, onda treba razjasniti šta je talenat i kako se manifestuje.
1. Priroda udaraca i njihova učinkovitost
2. Dobra igra na svim vrstama podloge i odlična moć prilagodbe na različite uslove
3. Raznovrsnost i varijacije u udarcima
Sve 3 stavke stavljaju Rogera kao jednog od najkompletnijih i najtalentovanijih tenisera svih vremena.
Servis - Poslije Peteovog najbolji ikad. Odlična tehnika i preciznost, strašan kick i slajs. Puno varijacija
Forhend - Najbolji ikad. Može sa njim šta hoće, i flat i spin, i iz trka, bukvalno sve.
Bekend - Najlošiji njegov udarac, prilično nekonstantan, ali ipak učinkovit. Odličan na flat udarce i na nizak odskok.
Voleji - Perfektni, sa dosta osjećaja, iako ih sada ne igra toliko često kao u vrijeme svoje dominacije, ipak znamo kako je to izgledalo.
Slajs - Jedan od njegovih zaštitnih znakova, vjerovatno najbolji na touru. Loptica ne ide suviše visoko preko mreže i ima izuzetno nizak odskok.
Drop shot - Elegantan i jednostavan. Uz Novakovi i Nalbijev, najbolji na touru.
To je što se tiće udaraca. Elegantno, graciozno, jednostavno, bez puno muke. To prikazuje Roger u svojim mečevima, a to je zato što je vanserijski talenat pretvorio u kvalitet. Zato što je bio posvećen sportu i zato što mu je tenis bio na prvom mjestu. Mnogima to nije, zato su ostajali vječiti talenti.
Da vidimo šta kaže @samosarajvo
Nađite mi jedan hebeni post gdje je neko rekao/napisao da dotični nije talentovan. To što je znantno manji talenat u odnosu na Rogera, Agassija, Nastasea, Borga, McEnroa, Edberga, Safina, Riosa, Nalbandiana, Gasqueta, Gulbisa, Đokovića, Tomika, Murraya itd ne znači da nije talentovan.
Pretpostavljam da ćete pitati kako ja znam da su gore nabrojani igrači talentovaniji od Rafe ?! Jednostavno, njihova priroda udaraca, njihove varijacije u udarcima, njihova učinkovitost itd.
Rafini udarci su isforsirani i posljedica su velikog napora i treninga uz pomoću kojeg ih je Rafa doveo na ovakav nivo. Zavrče ruku prilikom udarca, a to znači da improvizuje, ne udara ravno, nema prirode u njima. To je očigledno, to i slijepac vidi. Sva priča o njegovom ultra talentu pada u vodu.
- Da bih malo približio stvari, staviću vam ovaj klip.
[youtube][/youtube]
Ovdje se to jasno vidi, koliko se Rafa muči prilikom udaraca, a sa kakvom lakoćom to radi Gasquet. Razlika u talentu je očigledna, ogleda se u prirodi udarca.
Shvatate li sad šta je talenat ?! Ili treba detaljnije objasniti.
Ne mogu da vjerujem da neko osporava Rogerov servis.
Zašto Rafa, koji je 1.85 kao i Roger, nema onako moćan i razoran servis ?! Zato što ne želi da ga ima, ili zato što ne može ?! Pretpostavljam ovo drugo. Zašto je to tako ?! - Manjak talenta
Zašto je Nadal 7 puta uzastopno gubio od Novaka ?! Zašto nije mogao miksati i prilagođavati igru ?! Zato što je tvrdoglav ili zato što nema predispozicije da to uradi ?! Pretpostavljam ovo drugo. Opet manjak talenta.
Samo moje mišljenje ili i vaš idol tako misli ?!
Činjenica jeste da talenat nije najvažniji, ali kada se već hvatate za tu temu, onda je ne mješajte sa postignutim rezultatima igrača o kojim govorimo.
Na prvi napisan Johnyjev post neću se osvrtati. Opet ista priča. Pretpostavljam da je to Žabac aka Reuf ?!
Klasično hvaljenje Nadala, a blaćenje Federera. Ne blaćenje u smislu vrijeđanja, već omaložavanja njegove superiornosti. Ne valja to tako sa GOAT-om, nije fino.
1. Priroda udaraca i njihova učinkovitost
2. Dobra igra na svim vrstama podloge i odlična moć prilagodbe na različite uslove
3. Raznovrsnost i varijacije u udarcima
Sve 3 stavke stavljaju Rogera kao jednog od najkompletnijih i najtalentovanijih tenisera svih vremena.
Servis - Poslije Peteovog najbolji ikad. Odlična tehnika i preciznost, strašan kick i slajs. Puno varijacija
Forhend - Najbolji ikad. Može sa njim šta hoće, i flat i spin, i iz trka, bukvalno sve.
Bekend - Najlošiji njegov udarac, prilično nekonstantan, ali ipak učinkovit. Odličan na flat udarce i na nizak odskok.
Voleji - Perfektni, sa dosta osjećaja, iako ih sada ne igra toliko često kao u vrijeme svoje dominacije, ipak znamo kako je to izgledalo.
Slajs - Jedan od njegovih zaštitnih znakova, vjerovatno najbolji na touru. Loptica ne ide suviše visoko preko mreže i ima izuzetno nizak odskok.
Drop shot - Elegantan i jednostavan. Uz Novakovi i Nalbijev, najbolji na touru.
To je što se tiće udaraca. Elegantno, graciozno, jednostavno, bez puno muke. To prikazuje Roger u svojim mečevima, a to je zato što je vanserijski talenat pretvorio u kvalitet. Zato što je bio posvećen sportu i zato što mu je tenis bio na prvom mjestu. Mnogima to nije, zato su ostajali vječiti talenti.
Da vidimo šta kaže @samosarajvo
H2H nikada nije bio ultimativno mjerilo, ali naravno da ćemo, ako se vodimo istim, gledati H2H određenog igrača vs ostatka toura. Preporučujem http://www.atpworldtour.com/Players/Player-Landing.aspx ukucavaj i traži koliko Roger dominira u H2H-u protiv ostatka toura, a koliko Nadal.samosarajvo je napisao/la:Po nasem velikom strucnjaku formance-u h2h igra najmanju ulogu a da bi to opravdao rekao je da treba gledati i h2h i sa ostalim igracima i rekao je kako Rafa ima losiji od Federera.Tu vjerovatno nije uzeo u obzir da od top 4 igraca Roger ima negativan sa dvojicom a jedini negativni Rafin je protiv Davidenka.Vjerovatno je mislio sto Rafa npr protiv nekih tenisera (pogotovo starijih) ima 7:2 a Roger 12:3 sto je i logicno s obzirom na godine.
Jadni Rafa.samosarajvo je napisao/la:ali toliko osporavanje Rafe i njegovih uspjeha govoreci kako nije talentovan i da je sve osvojio na snagu mi je jadno

Pretpostavljam da ćete pitati kako ja znam da su gore nabrojani igrači talentovaniji od Rafe ?! Jednostavno, njihova priroda udaraca, njihove varijacije u udarcima, njihova učinkovitost itd.
Rafini udarci su isforsirani i posljedica su velikog napora i treninga uz pomoću kojeg ih je Rafa doveo na ovakav nivo. Zavrče ruku prilikom udarca, a to znači da improvizuje, ne udara ravno, nema prirode u njima. To je očigledno, to i slijepac vidi. Sva priča o njegovom ultra talentu pada u vodu.
- Da bih malo približio stvari, staviću vam ovaj klip.

[youtube][/youtube]
Ovdje se to jasno vidi, koliko se Rafa muči prilikom udaraca, a sa kakvom lakoćom to radi Gasquet. Razlika u talentu je očigledna, ogleda se u prirodi udarca.
Shvatate li sad šta je talenat ?! Ili treba detaljnije objasniti.
Ne mogu da vjerujem da neko osporava Rogerov servis.

Zašto je Nadal 7 puta uzastopno gubio od Novaka ?! Zašto nije mogao miksati i prilagođavati igru ?! Zato što je tvrdoglav ili zato što nema predispozicije da to uradi ?! Pretpostavljam ovo drugo. Opet manjak talenta.
Samo moje mišljenje ili i vaš idol tako misli ?!
Pametnom dosta.Znam da moram da budem agresivniji. Na kraju krajeva, ne možete mnogo da promenite svoju igru, nemam talenat za to.
Činjenica jeste da talenat nije najvažniji, ali kada se već hvatate za tu temu, onda je ne mješajte sa postignutim rezultatima igrača o kojim govorimo.
Na prvi napisan Johnyjev post neću se osvrtati. Opet ista priča. Pretpostavljam da je to Žabac aka Reuf ?!

"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin
Profesionalnitenis.com
Profesionalnitenis.com
Svaka cast 

-
- Kontakt:
Poenta je da je 12:2 za Rafu na sljaci a 6:5 i 2:1 za Rogera na tvrdoj(2 ili 3 meca otpadaju na dvoranu) odnosno travnatoj podlozi.Znaci Rafa ima pobjeda na nesljakastim turnirima protiv Rogera skoro kao Roger ukupno protiv Nadala na svim podlogama.Edin TM87 je napisao/la:Na svakoj? Rafa je napravio razliku na sljaci, jer je vecina njihovih meceva odigrana na sljaci, pogledaj omjer na ostalim podlogama, pogledaj omjer u dvoranama, na travi, na betonu itd... Jedino sto je napravilo razliku je sljaka, na turnirima na sljaci je odigrano najvise meceva izmedju njih dvojice, iz jednostavnog razloga - Roger je dolazio na megdan Rafi u finalima RG-a i u finalima ostalim Mastersa, dok Rafa Rogeru nije. I to vecinom objasnjava njihov medjusobni omjer.samosarajvo je napisao/la:Poenta je sto se Roger morao priviknuti na sve te turnire jer su oni postali 80% tura.Sto bi se Rafa patio,rizikovao povrede radi 2 turnira u godini? Da je obrnuto ko zna sta bi bilo, to je vec u domenu sbb kbb ali vjerovatno bi i Rafa od mlađih dana svoju snagu usmjeravao na ravne udarce i ofanzivnu igru.retro je napisao/la:Privikao se i na spori beton i plavu sljaku i brzi beton, jednostavno na svim podlogama igra jednako i zato i jeste najkompletniji i najtalentovaniji.

Ali mislim da ovo nije bila moja tema, tj ko je bolji i medjusobni omjeri itd vec talent.
@formance
Zasto je Roger pobjedio Rafu tek poslje 5 poraza zaredom i to dok je on bio balavac od 20 godina a Roger na vrhuncu karijere sa 25?
ja ne osporavam niciji talent ali samo kazem da je bitno kako ga ko iskoristi
sto se tice h2h, ja cu samo reci, Rafa vodi protiv Rogera i svih ostalih tenisera iz top 10 dok Roger ima negativan protiv dvojice iz trenutnih top 4.Sta me boli k sto ovaj ima po 15:0 protiv nekih levata koje Nadal nije vidio 15 puta na tvu a ne igrao.
Vjerovatno zato što mu njegova igra ne odgovara ?! Jesi li razmišljao o tom odgovoru ?! Umanjuje li to Rogerovu superiornost, rezultate i kvalitet ?! Naravno da ne.samosarajvo je napisao/la:Zasto je Roger pobjedio Rafu tek poslje 5 poraza zaredom i to dok je on bio balavac od 20 godina a Roger na vrhuncu karijere sa 25?
Za H2H sam objasnio i neću više. Dok je Roger šamarao Blakea, Kolju i slične, Nadal se mučio sa njima i vrlo često gubio (tada je bio no.2), tako da i to nešto govori. Hebiga, Hrbaty je najbolji teniser, ima pozitivan H2H i sa Rogerom i Rafom.

"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin
Profesionalnitenis.com
Profesionalnitenis.com
- VolimLiverpool
- Kontakt:
Ja ba ,tačno je skoro 6-10samosarajvo je napisao/la:
Poenta je da je 12:2 za Rafu na sljaci a 6:5 i 2:1 za Rogera na tvrdoj(2 ili 3 meca otpadaju na dvoranu) odnosno travnatoj podlozi.Znaci Rafa ima pobjeda na nesljakastim turnirima protiv Rogera skoro kao Roger ukupno protiv Nadala na svim podlogama.![]()
Ali mislim da ovo nije bila moja tema, tj ko je bolji i medjusobni omjeri itd vec talent.
@formance
Zasto je Roger pobjedio Rafu tek poslje 5 poraza zaredom i to dok je on bio balavac od 20 godina a Roger na vrhuncu karijere sa 25?
ja ne osporavam niciji talent ali samo kazem da je bitno kako ga ko iskoristi
sto se tice h2h, ja cu samo reci, Rafa vodi protiv Rogera i svih ostalih tenisera iz top 10 dok Roger ima negativan protiv dvojice iz trenutnih top 4.Sta me boli k sto ovaj ima po 15:0 protiv nekih levata koje Nadal nije vidio 15 puta na tvu a ne igrao.

Ne znam čemu tolika polemika između pristalica Rafe i Rogera,znamo ko je najveći teniser svih vremena.
I Nadal sada ne zna kako igrati protiv Noleta.
Ti zapravo čitaš samo ono na šta imaš odgovor.

Al' najjače što si rekao je ovo zadnje gore.
You'll never walk alone.
E moj samosarajvo, po toj logici Davidenko je bio 38238 na svijetu kad je derao Nadala? Bio je 3. odmah iza Nadala, kod tebe se svodi na taj h2h, jer Nadal ima bolji od Rogera, a sta cemo sa Djokovicem? Dok je bio beba, Nadal je nabio omjer, kako to da sad gubi? 

Bespotrebna rasprava je oživjela povratkom Žabca koji ne može napisati post, a da ne poredi Federera i Nadala i time prouzrokuje rasprave koje su se x puta vodile.
Meni je smiješno što se toliko filozofira oko nebitnih stvari i što se na sve to gleda ružićastim naoćalama.
Ključ dobre i argumentovane rasprave je objektivnost, a toga ovdje nema. Svi se dijele na navijače.
Čak i mene pripisuju kao Rogerovog navijača, iako to nisam. Simpatije su drugo, simpatisao sam i Samprasa i Riosa i Safina, simpatišem i Nalbandiana, kao i sve one koji igraju dobar i kvalitetan tenis. Ovdje svako čita i vidi ono što želi, a ne onako kako je napisano.
- Zato imamo zaključke pojedinih forumaša da Rafa nije talentovan (opet molim gospodu da nađu post u kojem je to napisano) da svi minimiziraju njegove uspjehe, da se osporava takva sportska veličina kada se kaže nešto što je istina i što mu ne ide u prilog itd.
Bespotrebne rasprave svakako, ali kako da čovjek ne odgovori na to ?!
Meni je smiješno što se toliko filozofira oko nebitnih stvari i što se na sve to gleda ružićastim naoćalama.
Ključ dobre i argumentovane rasprave je objektivnost, a toga ovdje nema. Svi se dijele na navijače.

Čak i mene pripisuju kao Rogerovog navijača, iako to nisam. Simpatije su drugo, simpatisao sam i Samprasa i Riosa i Safina, simpatišem i Nalbandiana, kao i sve one koji igraju dobar i kvalitetan tenis. Ovdje svako čita i vidi ono što želi, a ne onako kako je napisano.
- Zato imamo zaključke pojedinih forumaša da Rafa nije talentovan (opet molim gospodu da nađu post u kojem je to napisano) da svi minimiziraju njegove uspjehe, da se osporava takva sportska veličina kada se kaže nešto što je istina i što mu ne ide u prilog itd.
Bespotrebne rasprave svakako, ali kako da čovjek ne odgovori na to ?!
Profesionalnitenis.com
Profesionalnitenis.com
Sve je krasno i bajno.Formance supljira i glumi neutralca , a u stvari je veliki fan Federera.
Naime Novak je nad Nadalom dominantan odprilike 1,5 godinu.
Nadal je nad Rogerom 5+ godina.
Nadal ima pozitivan skor protiv oba igraca , a posebno dobar protiv Federera.
Naime, kada bi se vodili tvojim aargumentima ,zakljucili bi da je Roger Federer najmanje talentovan od svih.
Od kad je Nadal poletio ka vrhu tura , u tom trenutku je pocela njegova dominacija nad Federerom.
Pocev od njihovog prvog meča kada je kao djecak dobio Rogera pa sve do dana danasnjeg.
Ko je veci od njih dvoice ? To ne bi znao reci.Sacekajmo da oboica okoncaju karijeru i uspjesi se podvuku.
Ovo si tako sjasno rekao , tako da si ponizio posebno svog miljenika.Zašto je Nadal 7 puta uzastopno gubio od Novaka ?! Zašto nije mogao miksati i prilagođavati igru ?! Zato što je tvrdoglav ili zato što nema predispozicije da to uradi ?! Pretpostavljam ovo drugo. Opet manjak talenta.
Naime Novak je nad Nadalom dominantan odprilike 1,5 godinu.
Nadal je nad Rogerom 5+ godina.
Nadal ima pozitivan skor protiv oba igraca , a posebno dobar protiv Federera.
Naime, kada bi se vodili tvojim aargumentima ,zakljucili bi da je Roger Federer najmanje talentovan od svih.
Od kad je Nadal poletio ka vrhu tura , u tom trenutku je pocela njegova dominacija nad Federerom.
Pocev od njihovog prvog meča kada je kao djecak dobio Rogera pa sve do dana danasnjeg.
Ko je veci od njih dvoice ? To ne bi znao reci.Sacekajmo da oboica okoncaju karijeru i uspjesi se podvuku.
Johnny b, how much there is to see
Ne znam bas koliko i priroda udarca moze biti pouzdan faktor u ocjeni famoznog talenta. Naravno da se za bh Gasqueta veze fantastican talenat koji posjeduje, ali otkud znate da Nadal nema ravne udarce kojima bi s vremena na vrijeme nacinio neki rezultat kao Nalbandian, Gulbis itd. To sto Nadal najbolje na svijetu izvodi spinove ne znaci da je manje talentovan od Gulbisa. Jasno je da se Nadalova karijera od ranih dana spremala za sljaku, kao i kod vecine Spanjolaca. Sa tim spinovima postavili su nove standarde u tenisu, to je cinjenica, a cilj da se od Nadala stvori dobar igrac za sljaku davno je prevazidjen. U tom segmentu postao je najbolji teniser svih vremena. Rezultati na ostaim podlogama dosli su kao bonus. Cinjenica je da se ni jedan Amerikanac na sljaku nece prilagoditi kao sto se to Nadal prilagodio na beton ili travu, i to je dokaz Nadalovog vanserijskog talenta. Mjenjanje pozicije na terenu, gdje se na travi nalazi uz osnovnu liniju, a na sljaci 3 m iza osnovne govore sve, pa i vise od toga.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.