Hrvatska ispred BiH
Hrvatski košarkaši kruh zarađuju diljem cijelog svijeta. No najviše ih je u Bosni i Hercegovini otkud je i dobar dio njih rodom, ali su se odlučili slijedeći korijene igrati za hrvatske državne selecije...
Košarkom sam se inficirao davne 1988. godine u rodnom Mostaru, a nakon rata 1995. godine sam počeo igrati za naš najtrofejniji klub Cibonu. Tamo sam proveo devet godina prošavši sve selekcije, a zadnje tri godine igrajući za prvu momčad. Nakon toga, kao i većinu profesionalaca, put me je vodio po drugim zemljama pa sam tako igrao na Cipru, Grčkoj, Francuskoj i BiH gdje sam trenutno član i kapetan HKK Zrinjskog iz Mostara.
Odavno je poznato da Dinaridi kriju u svojoj utrobi iznimno visoku i talentiranu djecu koja ubiru nagrade u mlađim kategorijama što momčadske, što idividualne. Na tom malom području u ovom primjeru ćemo uzeti relaciju Split-Vrgorac-Mostar-Stolac gdje su iznikla u zadnjih 15-ak godina četiri najbolja igrača na europskim i svjetskim prvenstvima za kadete i juniore. Naravno, riječ je o Nikoli Vujčiću, Josipu Sesaru, Dubravku Zemljiću (Stolac) i mladom Mariju Delašu. Zemlja je "plodna" samo treba zasukati rukave i obraditi je.
S područja Hercegovine u svim državnim selekcijama nastupaju brojni igrači. Tako u A reprezentaciji igraju Zoran Planinić, Mario Stojić, Marin Rozić, Stanko Barać, Damir Markota. U mladoj reprezentaciji su Bojan Bogdanović, Darko Planinić, Ivan Ramljak, Josip Bilinovac,Robert Rikić, Filip Kraljević, u juniorskoj Domagoj Bubalo, Boris Barać, Ante Čutura, te kadetskoj Marko Ramljak i Josip Mikulić.
Svim ovim igračima srce kuca za Hrvatsku i izabrali su da igraju za nju, a ne recimo Bosnu i Hercegovinu u kojoj su i rođeni i teško da ćete naći nekoga s ovog popisa da je ikad bezrazložno otkazao reprezentaciju
OD MENE DOSTA NA OVU TEMU
30 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO