Veča iskorištenost šansi (skoro svaka lopta Bvb-a upučena prema našem golu je bila gol), golovi u pravi čas koji su nam ekipu sasjekli, te katastrofalna igra velikog dijela naših igrača je kumovala ovom porazu.
Kao prvo i ja se slažem s ovim konstatacijama da ću zaboravit za čas večerašnji poraz ako osvojimo Ligu prvaka, ali treba prvo se osvrnut i na neke stvari večeras.
Naime kao prvo vrlo zanimljivo da su Dortmundovi igrači uvijek u sredini terena imali izuzetno mnogo lufta, nikad skoro nismo bili blizu njihovi igrača. Dvostruko su više njihovi igrači trčali nego naši što je svakako rezultiralo sjajnom pokrivenošću prostora , a s druge strane su uvijek sebi otkrivali prostor da naprave sjajan napad.
Sjajno su se transformisali prema napadu. Vrlo zanimljivo da jedan iskusan trener poput Juppa Heynckesa pravi iste greške i ne pronalazi rješenje za BVB. Naime on je kao prvo morao toliko nekog prilijepit na Kagawi i to igrača koji će ga i kucnut par puta, srušit i tako napravit destrukciju igre. Međutim, naša ekipa je i danas kao u prošlom pogotovo susretu ostavljala toliko prostora Japancu da je ovaj tako lako lopte dijelio.
Boateng se mora večeras izdvojit kao najlošiji, jer je bio spor kod prvog gola Bvb-a, zatim je skrivio penal nekako skroz naivno, baš pokosi čovjeka, iako je lopta već i izmakla protivničkom igraču. Nakon toga je još par puta ispoljio nesigurnost. Vidjeli smo večeras neorganizovanost, smušenost i totalno loše postavljanje Bayernove odbrane. Defanzivni vezni red je isto zakazao, u startu je Gustavo napravio 2 greške koje su dovele do gola.
Kroos i Schweini su bili prespori u organizaciji igre. Problem je naime taj, kada primimo gol i u zaostatku smo onda se moramo otvorit, a tada nas protivnik uhvati na kontre a mi ih zbog sporosti Schweinija i Kroosa ne možemo zaustavit. Kada vodimo to je druga priča....
Isto tako prema naprijed je nedostajalo direktni ubojiti pasova u špicu, kojih je bilo protiv Reala pa je to super izgledalo....
Faulovi i ona oštrija igra je kasno došla, ti moraš na startu pokazat ko je gazda i krenut oštrije, to ne znači da sam ja za to da se protivniku obje noge slome, ali moraš znati igrača gurnut, kucnut malo i okačit mu se na vrat da ne dođe do daha. A naši su bili premlaki i premekani u duelima...
Loše kretanje je uzrokovalo da se stvore šupljine pozada, a isto tako dovelo je do statičnosti prema naprijed, pa se Ribery morao na momente borit s 5 igrača i driblat ih da bi došao do šanse. Do jedne se pravo izborio i rezultirala je golom, ali dosta je bio odsječen. Kod Robbena se vidio trud, ali efekta velikog nije bilo.
Lahm je pokazao požrtvovanost, borbenost, znao i napravit prodor, odlična partija i naš najbolji igrač. Jedan od rijetki koji može dobiti prolaznu ocjenu.
Inače gore sam iznio kritike na račun Schweinija i Kroosa, ali treba uvijek ostati realan i pribran i nisam neko ko brzo mijenja mišljenje.
Kao prvo Schweini je jako bitan za ovu ekipu, zna biti često pravi lider, bitan je bio i protiv Reala, jer njegovo je prisustvo bitno i kada nije dovoljno spreman. A kao nedovoljno spreman je dosta sporiji i onda kada se nađeš u situaciji kao večeras onda je njegov efekat manji.
Kroos je bio sjajan npr. protiv Reala i jos u dosta utakmica, ali kod njega pogotov fali brzine koja je potrebna u brzoj transformaciji igre. A znamo da je inače momak sjajno tehnički potkovan. Zato tu na šestici protiv mnogi protivnika ne može nama ići sa tandemom Kroos-Schweini. Bolja je varijanta Schweini-Gustavo, a Kroos na desetci.
Međutim protiv Chelsea će biti opet Bastian i Kroos defanzivnije a Muller ofanzivnije (najvjerovatnije). Da bi tada spriječili ovo što se desilo večeras bilo bi najbolje rješenje zabit prvi gol. Međutim pošto je to lakše rečeno nego urađeno, kretanje igrača mora biti na izuzetno, izuzetno visokom nivou, a vjerujem da će to biti slučaj, jer motiv će tada biti ogroman.
Ovo što se govori o posrnuću giganta ako ne osvoji Bayern titulu u Lp i ostane bez titule u sezoni je ipak i pretjerano i smiješno. Koliko bi samo sad ekipa u Evropi mijenjalo i nacionalnu titulu za finale LP. Zato ne toliko lupat, nego ispeči pa reči. Sezona će i ovako i onako biti u najmanju ruku relativno uspješna. S tim da ako pobijedimo finale protiv Chelsea (u što ja jako , jako vjerujem) onda će biti izuzetno uspješna. A ne može klub biti u finalu najjačeg i najelitnijeg evropskog takmičenja, a da se na kraju kaže da je za taj klub sezona loša.
Samo što nama to finale nije dovoljno, jer apetiti su Bayerna i njegovi navijača uvijek veliki, a to su titule, zato je lijepo da na kraju bude šta dohvatljivo u rukama.

Abteilung Attacke...
FC Bayern - Champions of Europe - 6X Champions league
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland