Postao/la Ljumani_Banovici » 10 maj 2012, 09:43
Priča napisana 27.09.2010., (ostao bez kluba u januaru 2010.)
Do kada traje agonija Eldara Ikanovića?
Bivši veznjak švicarskog Thuna i naš internacionalac, Eldar Ikanović već devet mjeseci je bez kluba, tačnije od januara kada je uz optužbe da je namještao utakmice u 2. švicarskoj ligi otpušten iz sadašnjeg prvoligaša Thuna.
Od tada su počeli problemi za Eldara koji nikad nije želio priznati učestvovanje u namještanju, zanimljivo je da je optužen za namještanje utakmica koje uopšte nije igrao.
Svojevremeno smo pisali kako je zapravo po srijedi nešto drugo i da se Thun želio riješiti Ikanovića kako bi izbjegao plaćanje odštete banovićkoj Budućnosti u iznosu od 270.000. eura, pa su to uradili na vrlo nekorektan način.
Nekoliko mjeseci nakon otkaza iz Thuna, Eldar je dobio suspenziju od švicarskog saveza na tri godine neigranja u toj zemlji.
U međuvremenu je talentovani veznjak stigao u Banoviće gdje se priključio matičnom klubu koji se spremao za Premijer ligu, nadajući se kako će mu iz Švicarske brzo poslati slobodne papire. No, to se nije dogodilo a onda su Eldaru okrenuli leđa iz kluba u kojem je ponikao.
Čim sam se vratio gore, vidio sam da im cilj nisam ja, nego novac. O čemu se radi? Krenuo sam na pripreme sa ekipom kao i svi ostali igrači a onda su mi iz uprave kazali kako moram sam sebi platiti pripreme ili dolaziti svaki dan svojim autom na izletište Zlača gdje se tim pripremao. Prešao sam preko toga iz razloga jer sam želio igrati, nastavio sam trenirati normalno a onda su mi pokazana izlazna vrata, kaže Ikanović za *** te nastavlja:
Ja sam u Thun otišao kao igrač bez profesionalnog ugovora sa Budućnosti, i potpisao sam ugovor. Zatim su se javili iz Banovića tražeći nevjerovatnu cifru od 270.000. eura a po pravilu, sve što su mogli dobiti je 30.000. eura odštete za treniranje. I, shvatio sam da me drže samo iz razloga jer žele uzeti taj novac. U međuvremenu je u Budućnost stiglo pismo iz Thuna u kojem se navodi kako sam ja prilikom potpisivanja govorio sve najgore o bivšem klubu, što je glupost zaista jer u trenutku dolaska tamo, nisam znao riječi njemačkog jezika.
Nakon što se sve odužilo, Eldaru su okrenuli leđa iz kluba u kojem je počeo svoju karijeru.
Na jednom treningu mi je prišao trener Munever Rizvić i rekao mi kako s njima više ne mogu trenirati, navodno je predsjednik kluba, Fuad Mujić kazao kako je razlog taj što sam osuo ljagu o klubu prilikom potpisivanja ugovora sa Thunom, što je priča za malu djecu. Žalosno je šta ljudi u upravi tog kluba rade, ja Budućnost volim više od predsjednika Mujića. To je moj klub u kojem sam naučio igrati i nikad ne bih ništa loše rekao o njemu. Eto, koliko sam čuo, postoji mogućnost da do zime ipak dobiju traženi novac, neka im je na čast, prema meni su se ponijeli nekorektno a ja to nisam nikako zaslužio.
Eldar trenutno trenira samostalno, nadajući se da će njegov problem vrlo brzo biti riješen i da će se vratiti igranju.
Stvar je u tome što švicarski savez ne želi da mi pošalje slobodne papire. Mislio sam se žaliti UEFA-i ali je najbolje da još malo pričekam jer bi u tom slučaju Švicarci UEFA-i mogli proslijediti odluku o trogodišnjoj suspenziji za Švicarsku a ovi bi bez da je pogledaju, mogli potvrditi istu za čitavu Evropu što nikako ne želim. Nadam se da ću papire dobiti što prije ali i kada ih dobijem ne želim da ostane na ovome, nevin sam i dokazat ću to.
Žalosna činjenica u cijeloj priči je da NS BiH niti jednom nije kontaktirao Eldara koji je bio član mladih reprezentacija naše zemlje.
Ma niko me još nije kontaktirao iz našeg saveza. Zove me ovih dana mnogo menadžera, svi navodno imaju riješenje, nude mi klubove ali se ništa ne dešava. Najgore od svega je što bi mnogi da od mene izvuku novac sada, ali rekao sam da više marke neću nikome dati pa makar tri godine ne igrao nikako. Ima tu naravno ljudi koji nude pomoć i ja sam za saradnju ali bez prazne priče. Teško je ovo sve podnijeti, nadam se da će se sve vrlo brzo završiti i da ću uskoro ponovo zaigrati, kazao nam je Eldar Ikanović.
1947!