Ako već upoređujemo odbranu tad' i danas, po meni današnja je jača. Reina ; manje - više isti klinac ali ostatak je znatno jači. Glen je bolji od Arbeloe, Skrtel i Agger bolji stoperski tandem. Aurelio je bio izuzetno zahvalan igrač, međutim mišljenja sam da je Enrique bolji, tj. da može biti. Ima fantastične fizičke predispozicije i to je velika prednost. Aurelio je imao prefinjen centaršut, šut i pametnije je igrao. Ostalo je na strani Španca.

Vezni red na čelu sa tandemom Masch - Xabi je strahovit. Jednostavno sa njima Gerrard je imao veću slobodu, igrao je tamo gdje je najjači (iza špica, Torresa) i samim time zabio veliki broj golova i upisao dosta asistencija (ako se ne varam bio 3. strijelac EPL i LP). Uostalom tandem Gerrnando je priča za sebe. Krila su nekako odavno najveći problem ove ekipe. Tada je ipak Riera bio uz lijevu aut liniju (mislim generalno gledajući, ne samo u meču protiv Reala), a Kuyt desno. Niti jedan nisu dovoljno dobri za krilne pozicije (pogotovo Riera, mislim nije taj kalibar) i to je Liverpoola uz nedostatak kvalitetnih zamjena koštalo titule.
Danas vezni red ne liči ni na šta. Pogotovo otkako je Lucas van terena (valjda sad neki shvaćaju njegov značaj). Adam, Downing i Henderson su izgubljeni slučajevi, samo što za ovog trećeg ima vremena. Gerrard van forme zbog prečestih povreda. Nema pravog destruktivca ni kreativca. Nema pas igre, isuviše statična ekipa. Također krila opet najveći problem. Downing i Kuyt jednostavno ne mogu biti adekvatna prijetnja po protivnički gol.
Torres iako usamljen u špicu, mašina. Odlično se nadopunjavao sa Gerrardom. Problem je svakako i što nisu odigrali puno mečeva zajedno + zamjene za Torresa nije bilo. Ne ide njega, Liverpool u problemima. Ali opet se nekako guralo, pobjeđivalo.
Danas, opća katastrofa. Carroll nema šanse da taj pogodi, a ni Suarez nije puno bolji. Previše komplikuje, troši previše lopti ali opet nekako ga i razumijem. Šta će? Kad nema s kim da odigra. Nekako je logično da će probati sam.

Kako individualno tako i timski onaj tim je bio neuporedivo bolji.