Veliki Roger Federer. Nemojte zamjerati što je meč trajao kratko, čovjek žurio.
Šalu na stranu, idemo ozbiljno.
- Mislim da možemo biti zadovoljni mečom, iako smo od njih navikli da gledamo još bolje i mnogo neizvjesnije mečeve, ovaj ipak ne možemo nazvati lošim. Odakle da počnem ? - Od početka.
Nadal je jako motivisano ušao u meč i imao je jasan cilj - zarotirati lopticu što više, dati joj visok luk/spin i podloga će uraditi svoje, i radila je, odskok je, kako smo i očekivali bio nenormalno visok, ali Roger Federer se nije primao na to kao u mnogim prethodnim mečevima između njih dvojice. Sada je ostao smiren, igrao je pametno i agresivno u zavisnosti od situacije. Nevjerovatno je kako je i koliko miksao sa udarcima. Na momente bi hvatao lopticu rano, zatim bi u nekim situacijama pustio lopticu da poslije dodira sa podlogom što više padne da bi mogao napasti bekendom, zatim je Inside out forhendima lomio Nadala, jednostavno, nadigrao ga u svim segmentima igre i pokazao da zna i može igrati sa njim, te da je njegova najbolja igra neuhvatljiva za svakog tenisera, samim tim i Rafu.
- Govorio sam od Rotterdama o ovom novom Rogeru, govorio sa koliko samopouzdanja igra i da je izuzetno motivisan i odlučan u tome da pokaže svjetskom tenisu da i dalje može parirati današnjim teniskim gladijatorima, pa čak i više od toga. Rekao sam da samo pobjeda protiv Nadala na nekom sporom hardu ili šljaci može značiti da u njemu ima kuveta za još koji GS, jer da bi isti osvojio, moraš pobjeđivati one najbolje, a znamo da je ispod Rogerove reputacije da konstantno igra polufinala GS-ova, te da može više od toga.
Rafa me naljutio. Ne gumo vjerovati da neko može biti toliko uporan i onoliko forsirati neki udarac. Pa pobogu čovječe, vidiš da ne ide. Roger ga razbija varijacijama, ako Rafa pošalje duboku na bekend, ovaj iskoristi snagu udarca i vrati mu pod noge, ako Rafa pošalje kratku lopicu, Roger se izvuče na forhend i završi posao. Ovaj put plan nije upalio, Roger se nije opustio, nije dozvolio da klone duhom i vrati Rafu u meč. Nije dozvolio da kompleks učini svoje, kao što je to radio u prethodnim mečevima. Sa takvim stanjem stvari, Rafa se nije imao čemu nadati.
Također i statistika govori sama za sebe. 29-10 u vinerima za Rogera i 25-13 u greškama, opet za Rogera, dovoljno govori ko je vodio glavnu riječ u poenima i ko je bio bolji na terenu. Rafa je čak imao bolji postotak prvog servisa (71%) ali lošiju realizaciju. Roger je sjajno riternirao. Imao samo 64% prvog servisa, ali istu takvu i realizaciju.
Total points von : 62 - 50 u korist Rogera.
- Rafi zamjeram što nije igrao agresivnije i ofanzivnije, i sa ovim pokušajem destrukcije Rogerove igre (koja nije uspjela) bolji rezultat nije ni zaslužio.
Svaka čast Roger. Sve osim njegove pobjede u sutrašnjem finalu je iznenađenje, mada ne treba potjenjivati Big Johna. Vidjećemo kako će ga servis služiti, jer to je ono što će mu davati nadu u sutrašnjem finalu.
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin
Profesionalnitenis.com