Lige petice

Moderatori/ce: ribery,Monolog,hammers,geronimo

Najbolja liga je...?

Premiership
277
43%
Primera Division
164
26%
Seria A
99
15%
Bundesliga
90
14%
Le Championat
10
2%

Ukupno glasova: 640

Johny
Kontakt:

Re: Lige petice

Post Postao/la Johny » 16 mar 2012, 02:42

Ma kakava borbenost i trka u Engleskoj.Mislim to jos samo sljepac moze reci.
U Spaniji se igra najzahtjevniji fudbal i tu je kraj.
Kakva prica da klubovi skidaju gace pred Realom ili Barcom.Pa Barca je ove sezone prosula sijaset bodova dok se Real jedno 5 puta provukao iako nije bio bolji.Evo padaju mi na pamet posljednja 3 gostovanja posebno ona kod Betisa i Getafea gdje u 90 minuta nisu bili bolji tim i gdje ih je Casillas cupao uz par bravura Ronalda.

Engleska liga je oduvjek napuhana i precjenjena.Oni od nekih neandertalaca Stoke-a prave ekipu ili od nekog poluamaterskog tima Swansea dodaju sufiks "lona" i nazivaju Swanselona.Pametnom dosta.
Kada klub sa sredine tabele Primere dodje i u 180 minuta pokaze i demonstrira da je za kalsu kvalitetniji od najjace ekipe u Engleskoj je nesto brutalno.Bilbao je bukvalno silovao United kao da im je protivnik ultra jaka Barcelona.
Taj pristup igre zaista ne bih kometarisao , Engelzi su inace jedina nacija kojoj je samo bitan drzavni trofej dok se ostali samo bore u Evropi a u Ligi igraju rezervisano.Smjesno !

Ulaganje klubova i snaga kluba nije ekvivalentno.
Klub moze ulagati godisnje 200 miliona a ne mora biti kvalitetniji i bolji od onoga sto ulozi 1 milion.
Spanski klubovi kao i liga imaju jednu veliku alternativu u talentima.Liga koja vrvi talentima i od kojih pravi pare.
Kolega @Arnelinho je govorio o nekom monopolu.

Zastupljen jeste ali gledajmo to na ovaj nacin.Valencija, Atletico,Villareal etc. prave igrace od kojih zaraduju.Nije nuzno , medjutim jeste prioritet svakom od tih igraca zaigrati za Barcu/Real.U koliko ne zadovoljava njihove kriterije ide za parama.Pare su u Engleskoj a kvalitet ima da dominira na tom prostoru.
Englezi su obicna ljaga kao nacija i naravno dizu sve svoje u nebesa pa je tako Murray kvalitetniji teniser po njima od Djokovica ali nema srece etc.
Spanski klubovi su pokazali da novac nije osnov za uspjeh.Jeste jako bitan ali nije krucijalan.Ulazu svi pa tako i Spanci da se razumijemo ali ne pretjeruju i racinalno vode biznis.Engleska liga je prenapuhana pa tako raste i svota nekih paraplegicarima od igraca koji ne vrijede 5 funti.
Transfermarkt je nesto najgluplje na Svijetu sto je covjek vidio.Pa mislim po nekim njihovim proracunima Runi i Evra su vrijedniji nego prvih 11 Bilbao-a sto je zestoko njasre.Naravno posto Spanska liga nije u medijskoj expanziji kao Engleska od tog kluba niko nije ocekivao dobru igru jer je nije ni vidio.Naime svaki bi laik rekao da je United 6 puta jaci od Bilbao ali covjeku koji prati otvoreno sve moguce frontove i lige ne bi trebalo biti tako.
Bilbao nije slucajno prosao United.On nije bio bolji 90 minuta , nego je u 180 minuta ponizio najjaci sastav u tom trenutku Uniteda.Da se razumijemo United nije jedini tim na Svijetu koji ima povrijedzene igrace i rovite.

Svaki pravi poznavaoc fudbala je trebao znati koliko je Bilbao opasna ekipa.Raspe ih Barca/Real sa 3/4 gola!? To nije mjerilo jer oni nisu nikome mjerilo.Kvalitet ovog tima se vidio u Evropi.Toliko dobrih igraca za koje vjerujem polovina forumasa nije cula do sudara sa Unitedom.Vecina je ostala zaprepastena njihovim nacinom igre.Jer poBogu gledali su ih iskljucivo protiv Barce gdje izbijaju lopte i salju ih Llorenteu ili cekaju kontre.U ovom dvomecu Bilbao je igrao kako igra protiv svakog kluba ove sezone, pa cak i protiv dva velikana nabrojana.
Igrao prelijepo,agresivno,napdacki i atraktivno.Suprotno onom sto je United pruzio.
Dovoljan jaz izmedju dvije lige je pristup prema talentima.Pa ja kada vidim da se tamo neki Cleverly dize u nebesa i govori kao o giga-mega igracu meni je dovoljno.Garantujem da svaki tim u Primeri ima 5 boljih mladica od njega.Nije slucajno gospodin Gvardiola komentarisao Wilshira i rekao da ima takvih u B timu.Vjerujem da ih ima.

2-3 godine je Premiership u padu i tako ce i ostati.Oni nisu najjaca liga i tu je kraj price.Prica o 20 kvalitetnih timova zaista ne pije vodu.Garantujem da je sredina tabele i vrh tabele Primere za klasu jaci od istog djela EPL-a.
Ligu za ispadanje ne bih komentarisao , jer je zaista nemoguce dati ocjenu.Ali ako neko smatra Norwich, QPR, Wolfse etc. jacim klubovima od Gijona,Villareala , Betisa onda Ok ;)

Primera je daleko najjaca liga na Svijetu trenutno.Zanimljiva je , konkurentna i atraktivna.
Johnny b, how much there is to see
just open your eyes and listen to me
straight ahead, a green light turns to red
oh why can't you see, oh Johnny b-

tech
Kontakt:

Post Postao/la tech » 16 mar 2012, 04:03

Johny

Sa velikom vecinom posta se slažem....osim ovo na kraju, dobro sad da je Primera konkurentna - pa i nije ako cemo realno ;)
Ali niti jedna liga svijeta ne bi bila konkurentna ni zanimljiva u kojoj bi igrali Barca i Real. To je ta zla sudbina ostatka Primere. Mada se i to može vremenom promjeniti.
Dalje... Španija kao država (opcenito i kao sportska nacija), a samim tim i Primera kao liga je daleko talentovanija od engleske lige koja se izdigla usljed enormnog ulaganja tuđeg kapitala - rusa, arapa, jenkija....ta liga nema talenta, nema talentovane igrace, ne proizvodi ih, vec kupuju talenat sa strane iz drugih liga/država (cast izuzecima poput West Hamove škole, ali oni su rijetkost zato i jesu izuzetak), zato i Engleska kao reprezentacija redovno puši na EP ili SP....talento je ono što fali englzima, što kaže Xavi jedne prilike...ne tretiraju loptu kako treba i propisno, vec igraju "siledžijski" fudbal pri tome izbjegavajuci tehnicki fudbal...što se opet osveti na kraju (jer sjetimo se šta Barca pocini Unitedu u finalima LP svojim tehnickim fudbalom ili Arsenalu koji nije uputio šuta za 90 minuta ili Real kako uništi Totenhem...ili evo sinoc Bilbao ,isto)...u zadnje vrijeme, u zadnjih 15-tak godina EPL su se otvorili prema ostatku svijeta, izašli iz samoljublja i poceli kupovati igrace s strane u cilju da oplemene svoju igru, jer u suprotnom sa svojim netalentovanim mesarima (koji ne znaju tehnicki tretirati loptu) ostaju na klasicnoj ostrvskoj igri, nabijanja duge lopte na glavu centarfora...ali opet problem ostaje što nemaju SVOJE talente, ne fabrikuju ih, vec su stranci nosioci igre u engleskim klubovima (bilo ovim manjim ili ovom vecim - svejedno). Koliko danas ima engleza u klubovima EPL??..a pogotovu oni koji su nosioci igre??...to je jako mali procenat...pogledajmo ove vodece klubove i sve ce biti jasno.
S druge strane ,jedan Bilbao koji je sacinjen iskljucivo od Baskijaca (španska pokrajina od 3 miliona) odere i ponizi jedan United najveci engleski klub, i to u dvije tekme. To pokazuje koliko je španska Priemera talentovana fudbalska liga.

Johny
Kontakt:

Post Postao/la Johny » 16 mar 2012, 05:47

Odskacu Barcelona i Real i to je to.Borbu za titulu i ne treba da vodi 10 timova nego manjina.
Od treceg mjesta pa na dalje liga je ultra zanimljiva i konkurentna.
Pogledaj samo koliko se timova bori za Evropu i kolike su razlike.Od 4-tog mjesta pa do 10-tog razlika je u 6 bodova.

U Engleskoj imamo istu situaciju.Dva smjesna kluba iz Manchestera se bore za titulu i to je to.Poput Serije A gdje Milan i Juve vode bitku kao i u Buli - Dortmund / Bayern.
Ne vidim zaista razliku cak i u tom segmentu.
U kvalitetu timova vidim i jasno je da La Liga ima najveci broj kvalitetnih timova.

AllGunsBlazing
Kontakt:

Post Postao/la AllGunsBlazing » 16 mar 2012, 16:25

Racunaju kako bi Real i Barca bili najjaci u EPL,a ne racunaju da ti isti klubovi ne bi dobijali onolike pare od TV prava, te ne bi mogli se trositi kao sto se sad trose, a uz to treba racunati da bi ostali klubovi mogli potrositi bar 40 m po sezoni bez da prodaju previse.. Nije kletva spanske lige Real i Barca, isti su igrali i prije 10 i prije 100, pa su klubovi poput Atletica i Athletica osvajali titule, sad ne mogu jer ne dobijaju dovoljno para te pomenuti klubovi mogu samo kupiti kad prodaju. I da ne zaboravim one brojne dugove koje Spanija kao drzava te Katalonija kao pokrajina zaboravljaju ovim klubovima, to se u EPL ne bi desavalo.
Celik!3,2,2.

Johny
Kontakt:

Post Postao/la Johny » 16 mar 2012, 16:42

Inace u Engleskoj prsti od silnih transfera.To se Stoke pojacava, to Newcastle , Arsenal etc.

Mislim smjesno je uopste pricati o tim TV pravima.Pa Logicno je da dva najpopularnija kluba na Svijetu u najatraktivnija imaju najveci prihode i rashode.
Inace Englesku ligu svake godine neko drugi osvoji koliko je zanimljiva.To u zadnjih 20 godina se smjenilo 20 klubova.
Pogledaj u posljednjih 10 - 15 - 20 godina koliko je klubova osvajalo Primeru pa onda Premiership ;)

LBJ MVP
Kontakt:

Post Postao/la LBJ MVP » 16 mar 2012, 17:54

Johny je napisao/la:Inace u Engleskoj prsti od silnih transfera.To se Stoke pojacava, to Newcastle , Arsenal etc.

Mislim smjesno je uopste pricati o tim TV pravima.Pa Logicno je da dva najpopularnija kluba na Svijetu u najatraktivnija imaju najveci prihode i rashode.
Inace Englesku ligu svake godine neko drugi osvoji koliko je zanimljiva.To u zadnjih 20 godina se smjenilo 20 klubova.
Pogledaj u posljednjih 10 - 15 - 20 godina koliko je klubova osvajalo Primeru pa onda Premiership ;)
Ma ne vrijedi ova rasprava.Neće da slušaju :mrgreen:
United u zadnjih 7 sezona osvojio koliko Barca u primeri u istom periodu,od ove sezone će imati i jednu više u tom periodu i kažu konkurentnija liga :mrgreen:
Michael Owen: "Before I went there, Jamie Carragher said to me: “Oh, you’ll never get a game, Ronaldo will be playing and Raul will be playing, My answer was simple: “But it’s Real Madrid”.

Johny
Kontakt:

Post Postao/la Johny » 16 mar 2012, 18:01

Najsmjesnije je sto prave bauk od timova poput Newcastlea , Stokea , Tottenhama etc.
Mislim jasno je da tu postoje 3-4 tima ovo ostalo je obicni kokosinjac.
Kad jedan United diktira tempo lige i vodi glavnu rijec meni je dovoljan pokazatelj koliko je liga jaka.Ostatak "konkurencije " ne treba ni spominjati koliko je ocajan.

Primera = NBA :mrgreen:

AllGunsBlazing
Kontakt:

Post Postao/la AllGunsBlazing » 16 mar 2012, 18:08

Sastala se dva vrsna strucnjaka, cije godine kad sastavis dobijes brojku manju od Unitedovih titula, ali sta ces. Tottenham moze odbiti Chelsea za svog najboljeg igraca, jel to moze uraditi Atletico ili mozda Athletic ili Valencija??? Tu je velika razlika, jer koji god se dobar igrac pojavi u Spaniji kupuju ga ili Real ili Barca,nekad cesto i bez potrebe vec samo da oslabe protivnicke ekipe. Dovede Newcastle Ba-a i Cisea, u Stokeu igra Woodgate koji je bio u Realu, i sad da ne spominjem igrace iskreno mi mrsko, a za Arsenal ne moram ni spominjati, politika kluba je takva, tako da to nema veze sa finansijskom situacijom..
Celik!3,2,2.

Johny
Kontakt:

Post Postao/la Johny » 16 mar 2012, 18:42

AllGunsBlazing je napisao/la:Sastala se dva vrsna strucnjaka, cije godine kad sastavis dobijes brojku manju od Unitedovih titula, ali sta ces. Tottenham moze odbiti Chelsea za svog najboljeg igraca, jel to moze uraditi Atletico ili mozda Athletic ili Valencija??? Tu je velika razlika, jer koji god se dobar igrac pojavi u Spaniji kupuju ga ili Real ili Barca,nekad cesto i bez potrebe vec samo da oslabe protivnicke ekipe. Dovede Newcastle Ba-a i Cisea, u Stokeu igra Woodgate koji je bio u Realu, i sad da ne spominjem igrace iskreno mi mrsko, a za Arsenal ne moram ni spominjati, politika kluba je takva, tako da to nema veze sa finansijskom situacijom..
Sve velika ime nabrojana.Vrvi ta EPL kapacitetom.Nije mi samo jasno kako Bilbao izdominira tako mocan klub koji je lider NBA lige ?! Mozda se Unitedu nije igralo ipak je Premiership prioritet dok je ostalim klubovima u Evropi prioritet Evropa a ligu igraju onako rekreativno.

btw : Misljenja sam da se jos uvjek nisi poceo brijati jer pubertet je tek pred tobom.Na osnovu tvojim postova se vidi da zivis u zabludi.U ostale sfere tvog zivota ne bih dublje ulazio jer me ne zanimaju ali eto onako na prvu odaje te taj neki jaz i zelja za dokazivanjem :lol:

Monolog
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Monolog » 16 mar 2012, 18:47

AllGunsBlazing je napisao/la:Sastala se dva vrsna strucnjaka, cije godine kad sastavis dobijes brojku manju od Unitedovih titula, ali sta ces. Tottenham moze odbiti Chelsea za svog najboljeg igraca, jel to moze uraditi Atletico ili mozda Athletic ili Valencija??? Tu je velika razlika, jer koji god se dobar igrac pojavi u Spaniji kupuju ga ili Real ili Barca,nekad cesto i bez potrebe vec samo da oslabe protivnicke ekipe. Dovede Newcastle Ba-a i Cisea, u Stokeu igra Woodgate koji je bio u Realu, i sad da ne spominjem igrace iskreno mi mrsko, a za Arsenal ne moram ni spominjati, politika kluba je takva, tako da to nema veze sa finansijskom situacijom..
A da pogledamo Tottenham i transfere Carricka, Keanea, Berbatova. Najvazniji igraci (tada) u Tottenhamu, a pojacase Liverpool i Manchester.
Treba biti realan i reci da se isto desava u svakoj ligi. Bayern takodjer kupuje (je kupovao) ono najkvalitetnije u Njemackoj, Juventus, Inter i Milan opustosise talijansku ligu, a Real i (dojucerasnja) Barcelona to rade u Spaniji.
U ostalo ne bih uzalio, jer je prica 10x ispricana.
"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”

AllGunsBlazing
Kontakt:

Post Postao/la AllGunsBlazing » 16 mar 2012, 19:09

@Monolog Jest, prodao je Tottenham iste, ali ove godine nije, isto tako Real i Barca kupuju sve igrace u Spaniji, u Engleskoj nije tako, ipak imas pet ekipa koje ne prodaju glavne igrace svojim konkurentima(Nasri to nije bio sto pokazuje u Cityu, ili bar je bio glavni igrac tri mjeseca) I uglavnom ekipe iz Engleske mogu prezivjeti da ne prodaju glavne igrace, sto nije slucaj u Spaniji.
@Johny Upravu si da se ne brijem, ali nije to zato sto jos ne mogu, nego zato sto mi je draze da imam bradu. Jedine zablude ovdje ti pricas, cuj Bilbao izdominirao, pa sta?? Dvije utakmice??? I to mjerilo koja je liga jaca??? Kod jednih volja na minimumu, kod drugih na maksimumu i sad to neki realni pokazatelj ko je bolji.. Uefa ne laze, EPL je jos prva, cak i po tim nekim Evropskim koeficijentima koje stalno koristite kao dokaze.
Znaci Spanija nije jaca po Uefi, 18 klubova mora prodavati najbolje igrace da bi prezivjelo, neki ne mogu igrati u Evropi radi dugova, stadioni poluprazni, dvije ekipe koje pobjedjuju sve redom, i opet tvrdis da je Spanska liga jaca??? Zanimljivo stvarno zanimljivo..
Celik!3,2,2.

Johny
Kontakt:

Post Postao/la Johny » 16 mar 2012, 19:34

Pa eto sam si rekao.Dvije ekipe koje pobjedzuju sve ostale na Svijetu dok ekipe sa sredine tabele dodju i pokazu lideru u Premiershipu kako se igra fudbal.De mi samo reci kako znas da je Bilbao igrao sa 100% a da United nije ?

Decko United je izveo najbolje sto je imao.Bilbao je igrao fudbal kakv United ni zamisliti ne moze da igra.Tecno, cisto i atraktivno sa puno golova.U 180 minuta Bilbao je bio u toliko i bolji.Da nije bilo De Gea vjerovtno bi razlika bila sa 5 golova u globalu a ne sa 2 ;)

AllGunsBlazing
Kontakt:

Post Postao/la AllGunsBlazing » 16 mar 2012, 19:42

Racunaj da te dvije ekipe ni u jednoj drugoj ligi ne bi bile toliko dominantne, vec sam rekao FINANSIJE!
Lakse tebi metar u supak, nego cenat u glavu. Dvije utakmice ne cine jednu ekipu boljom, a da ne govorim o ligi.
A znam ovako zato sto Bilbao sto godina nije imao veci uspjeh(sto godina nije doslovno, da ti nacrtam jer ocigledno treba tako)a za United je to drugorazredno takmicenje. Jel po nekoj logici i Basel bolji od Uniteda??? Zaboravljas da su Unitedu falila dva stopera koja su medju najboljim na svijetu, a ako uzmemo u obzir stil igre to je veliki gubitak.
Celik!3,2,2.

Nail for Real
Kontakt:

Post Postao/la Nail for Real » 16 mar 2012, 19:44

:lol:
Primera je trenutno jaca, to pokazuju posljednji rezultati. Koliko ce se taj trend odrzati, vidjecemo.
My thoughts wandered to Santiago Bernabeu, the Temple, a ground struck terror into opponents. Bruised & battered slaves at the king's banquet.

Arnelinho
Kontakt:

Post Postao/la Arnelinho » 16 mar 2012, 21:38

StevieM je napisao/la:@Arnelinho
Ako dvije utakmice u kojima je Bilbao satrao United nije dovoljno dobar pokazatelj, sta onda jeste? Je li kojim slucajem i proslosezonsko finale LP bila nevazno takmicenje za Fergusona? Sve je to u redu care, fino i bajno - citirao sam i dio teksta sa kojim se slazem - Premiership je bolje organizovana liga, vrte se veci novci, bolja je posjecenost i gledanost. Samo mi reci mozes li zamisliti bilo koju kosarkasku ligu u kojoj NBA prvak ne bi bio dovoljno kvalitetan konkurent za osvajanje naslova, a da je pritom ne bi mogao nazvati najjacom ligom svijeta?
Apsolutno nije dovoljan. Čak i da ga uzmeš kao relevantnog opet bi to bila jednodimenzionalna ocjena, koja bi usput bila puna paradoksa, a naveo sam ih 3-4. A na te paradokse nemamo ni ti ni ja odgovore.

Što se tiče finala LP, upravo...Pogledaj koliko ih je United zadnjih godina igrao sa istom ekipom. Po drugoj strani, iz Primere je to jedan jedini klub. Ako uzmemo i Real kao jakog u ligi prvaka, pitam se onda gdje su ostali španski natjecatelji ?

O NBA: To je sasvim neka druga priča i NBA ne možemo koristiti kao argument ni za ni protiv, jer je NBA u košarci drugi svijet* u odnosu na sve druge. Zato neću ni da komentarišem.

*Kad kažem "drugi svijet" ,mislim na sve klubove u ligi. (Čak mi se i njihove univerzitetska liga čini ,u najmanju ruku, jednako jakom kao Euroleague :? :D -nebitno.)

@Adi_Zepce: Ko god kaže drugačije- laže! :D
Do zadnjeg dana života mog samo Saraj'vo!!!

"How do you know what is right and what is wrong? Well you just try to analyse the situation as well as you can." - Arsene Wenger

BeyKopites
Kontakt:

Post Postao/la BeyKopites » 16 mar 2012, 21:47

Anketa je pokazala sve ...
EPL je ipak najjaca al' nije mnogo ispred bilo koje druge lige.
Male su razlike, ali kad se sve sagleda - EPL je ipak ispred svih :D
"The best there was, the best there is and the best there will ever be!"
-CaptainFantastic08-

Adi_Zepce
Kontakt:

Post Postao/la Adi_Zepce » 16 mar 2012, 23:34

BeyKopites je napisao/la:Anketa je pokazala sve ...
EPL je ipak najjaca al' nije mnogo ispred bilo koje druge lige.
Male su razlike, ali kad se sve sagleda - EPL je ipak ispred svih :D
Anketa na forumu?Pa marketing cuda cini,tako da vecina gleda EPL i ima previsoko misljenje o njoj.
De pequeño yo te empecé a seguir! Poco a poco me enamoré de ti! Cuando juegues siempre estaré a tu lado! No me falles Valencia! Yo nunca te he fallado!!!

www.valencia-balkan.net

AllGunsBlazing
Kontakt:

Post Postao/la AllGunsBlazing » 17 mar 2012, 00:51

Adi_Zepce je napisao/la: Anketa na forumu?Pa marketing cuda cini,tako da vecina gleda EPL i ima previsoko misljenje o njoj.
Najbolji marketing EPLa su one derbi utakmice gdje svako svakoga pobjedi i to sa mnogo golova i zanimljvih situacija..
Celik!3,2,2.

StevieM
Kontakt:

Post Postao/la StevieM » 17 mar 2012, 11:28

AllGunsBlazing je napisao/la: Dvije utakmice ne cine jednu ekipu boljom, a da ne govorim o ligi.
Arnelinho je napisao/la:
StevieM je napisao/la:@Arnelinho
Ako dvije utakmice u kojima je Bilbao satrao United nije dovoljno dobar pokazatelj, sta onda jeste?
Apsolutno nije dovoljan.
Heh, ja ne vidim onda razlog zasto vi simpatizeri Arsenala ne biste mogli tvrdit da je Arsenal miljama iznad Manchester Uniteda, na kraju krajeva evo vec sezonama imaju veci BITDA profit od Uniteda :D

Care, ako poredis snagu/kvalitet dvije ekipe - na stranu svi ostali, prvi od svih relevantnih kriterija je rezultat. Zasto bi se uopste igrala sva ova silna ligaska i kup takmicenja ako je u startu nije dozvoljeno biti bolji od neke druge ekipe ili implicitno neke druge lige? Ne govorim ja o klubovima, niti bih ikad rekao da je Bilbao veci klub od Uniteda, ali smijesno je to brate kakve ste izvlakuse poceli izmisljat za engleske ekipe ove sezone, cijelu sezonu su u banani, nema ih na mapi i dalje ne zelite primijetit ono sto je citav svijet vidio. Nije kako treba ni "prenocio" dvomec protiv Athletica, dvije utakmice u kojima United u svakoj izdominiran vise nego u proslosezonskom finalu, u kojima je sveukupno Manchester stvorio dvije polusanse a bez problema mogao u svakoj primit pola tuceta, odmah su pocela frcat nekakva lijeva opravdanja. Jarane, izgubis - priznas, to je posteno, fair play i bez ikakvih vrdanja. Nadji lijepo utakmicu ako nisi pregledao, uzivaces vjeruj :D

Ne pricam ja o nekakvim sezonama prije 5 i vise godina, sto ti spomenu Liverpoola i koga vec - u tim godinama Premiership je bio definitivno jaci od svih ostalih liga. Medjutim, u zadnje dvije-tri godine sa vjerovatno najjacim Realom i najjacom Barcelonom svih vremena, Primera je liga u kojoj se nijedna ekipa iz Premiershipa ne bi mogla borit za titulu. To je poenta sa NBA analogijom - nebitno jel se zove NBA il ŽFA liga, je li u pitanju kosarka ili jai alai - Premiership nije najjaca liga u apsolutnim mjerilima. Jeste liga medjusobno relativno izjednacena (helem, bila je makar do prije koju godinu i mozda tabela ove sezone nije najbolji primjer), jesu prihodi od prava prijenosa pravedno raspodijeljeni, jes jak marketing i utakmice privlace paznju prosjecnih fudbalskih fanova al onaj apsolutni kvalitet nije vise odlika engleskih klubova. Hajde recimo da se radi o nekakvoj terminoloskoj zavrzlami - sta ko podrazumijeva pod pojmom "najbolja liga", pa da dopustim da je to subjektivna kategorija koja ukljucuje i neke druge faktore - al kad je u pitanju snaga/kvalitet reprezentativnih ekipa ove dvije lige (mislim na ekipe koje se mogu direktno poredit rezultatima, a ne pribjegavanje kvazi-poredjenjima Racing - Stoke), one su u ovom trenutku neuporedive.

U prilog raspravi, jedan lijep i sadrzajan rezime ucinka Engleskih ekipa, za sve one koji gledaju a ne vide :D
http://www.goal.com/en/news/1717/editor ... gs-of-the-" onclick="window.open(this.href);return false;

I da, jedna simpaticna karta ostatka evropskih liga iz perspektive prosjecnog Engleza (stob Steve McManaman nazvao portugalsku ligu "Miki Maus ligom", simptomaticno), mit konacno razbijen :D
https://s3.amazonaws.com/data.tumblr.co ... vX4TCg8%3D" onclick="window.open(this.href);return false;

Adi_Zepce
Kontakt:

Post Postao/la Adi_Zepce » 17 mar 2012, 15:40

AllGunsBlazing je napisao/la:
Adi_Zepce je napisao/la: Anketa na forumu?Pa marketing cuda cini,tako da vecina gleda EPL i ima previsoko misljenje o njoj.
Najbolji marketing EPLa su one derbi utakmice gdje svako svakoga pobjedi i to sa mnogo golova i zanimljvih situacija..
Mislis na derbi gdje United uvalja osmicu Arsenalu ili istog tog Uniteda protiv Chelsea pogura do bodova sudac.To je bas divan marketing za sampionat :mrgreen:
De pequeño yo te empecé a seguir! Poco a poco me enamoré de ti! Cuando juegues siempre estaré a tu lado! No me falles Valencia! Yo nunca te he fallado!!!

www.valencia-balkan.net

Odgovori

Natrag na “Međunarodni fudbal”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.