Je li Barcelona u doba Rajkarda bila ovako dominantna ? Jesu li imali u prosjeku 60/70 % posjed lopte ? Jesu li bili ovako nedodirljivi u odbrani kao što su sada ? Ne, ne i ne. Guardiola igra potpuno drugačije od Rajkarda, zato što forsira igru kolektiva, a Rajkarda i onu Barcu je izvlačio najviše Ronaldinjo. Iako je i Rajkard imao jednako jaku ekipu, nije imao taj timski duh i sistem kakav sada ima Barca !Valencia je napisao/la:Pa cekaj malo brate dragi,.. Je li Gvardiola izmislio taj sistem!? Gvardiola igra identicno kao Rajkard, samo je razlika sto ima mnogo bolje igrace. Jedino je sada poceo mijenjati formaciju pa ostvaruje katastrofalne rezultate s obzirom na snagu konkurencije.
Možda je imao sreće, možda ne. Sreća prati hrabre, a Pep je bio izuzetno hrabar kada je odlučio praviti ekipu bez Ronaldinja. I da, Messi jeste izuzetan igrač, ali daleko od toga da je najbolji svih vremena ! Pep radi odličan posao sa Barcom, koliko god mu to neki osporavali. Sreća nije razlog ovakve Barcine dominacije, već Pepova mudrost i genijalnost i to što je ova ekipa dugo godina na okupu, tako da se znaju u dušu !Valencia je napisao/la:Ne mozes osporiti da je Gvardiola ima mnogo srece sa Barselonom. Dosao je u vrijeme kada se pojavio mozda najbolji igrac svih vremena. Taj Mesi je i u vrijeme Rajkarda pokazao da ce biti najbolji igrac svijeta,.. To se odmah moglo vidjeti. Da sam ja trenirao Barselonu, Mesi bi opet bio najbolji igrac svijeta. Onakav talenat nista ne moze unistiti, jedino neke gadne povrede.
Potpuno ? Ne bih baš rekao. Gledajući statistički MU je poslije odlaska Ronalda igrao 2 finala LP i oba puta gubili od bolje ekipe. Ne bih baš rekao da je odlazak Ronalda glavni razlog Mančesterovih loših igara, ali pošto ti pomnije pratiš Englesku ligu, onda i nisam nešto kompetentan da o tome govorim.Valencia je napisao/la:Znas li sta znaci imati takvog igraca u timu!? Takav igrac pravi ogromnu razliku! Vidi pod MU sa Ronaldom i bez Ronalda. Dvi potpuno razlicite ekipe, a fali samo jedan igrac.
Čovjeće, shvati da nijedan klub nema tako ubitačan sistem igre kakav ima Barca. Sistem koji izvlači ono najbolje od igrača. MU je zavisio od jednog igrača, dok u Barci igrači nadopunjuju jedan drugog. E ako je taj sistem počeo obavljati svoje onda kada je Pep preuzeo Barcu, onda je on najviše zaslužan za to i to je nešto što mu se ne može osporiti !
Messi je samo egzukator u cijeloj ovoj priči. On je timski igrač, zavisi od ekipe. Igrači kao Xavi i Iniesta su glavni motor Barcelone. Oni čine Messija boljim igračem. Da je to tako potvrđuju i rezultati u Španiji, dok Messi u Argentini ne može ništa. Kod Ronaldinja je bilo drugačije. On je onu ekipu pravio još boljom. Nevjerovatan talenat i izuzetno dobar individualac. Definitivno bolji igrač od Messia. Da bi se zaustavila ona Barca, bilo je potrebno zaustaviti Ronaldinja, a danas to ne ide tako. Danas i odbrambeni igrači zabijaju golove ko napadačiValencia je napisao/la:Mesi je neuporedivo bolji igrac od Ronaldinja. Ronaldinjo uglavnom igra solo, a Mesi oplemenjuje cijelu ekipu. Zbog Mesija su Cavi i Iniesta bolji igraci i obrnuto. Ta tri igraca su se nevjerovatno stopila, kao da razmisljaju na isti nacin. To je ubitacna kombinacija.

To je razlika ove i one Barce i to je razlika između Pepovog i Rajkardovog sistema.

Valencia je napisao/la:Tako je sa igrom kratkih pasova. I jedan Skols je sa godinama napredovao u pas igri.
Cavi i Iniesta su u vrijeme Rajkarda imali zapazenu rolu, Iniesta posebno kada je Ronaldinjo izlapio. Dakle, nije njih Gvardiola pokupio sa klupe i stavio u tim. Oni su vec bili veliki igrac, nikakavo Pepovo veliko otkrice. Njemu pripadaju zasluge sto su proigrali u njegovo vrijeme.
Naravno da su igrali zapaženu ulogu. Samo što je Guardiola na najbolji moguči način materijalizovao Xavijev i Iniestin talenat i kvalitet igrom kratkih pasova, i strašnim presingom na sredini terena. Xavi i Iniesta nisu imali ovako značajnu ulogu u Rajkardovoj Barceloni, kao što imaju sada.
Ne igraju identičan sistem, pa pobogu vakljda je to jasno. Igra one Barcelone se zasnivala na individualcima, a ove na timskoj igri. Pep je jasno dao svima do znanja šta hoće kada je odlučio praviti tim bez Ronaldinja.Valencia je napisao/la:Igraju identican sistem Formance. To nije izmislio ni Frank ni Pep. Sistem postoji od ranije, oni su ga samo iskoristili. Razlika je sto su imali drugacije profile igraca, te zbog toga i drugaciju igru.
Razumio bih to što govoriš da ova Barca ima neke sličnosti sa Rajkardovom. Rajkard jeste napravio dobar posao u to vrijeme, ali to nije ni približno onome što je napravio sam Guardiola.
Slažem se.Valencia je napisao/la:Ne mora Gvardiola otici iz Barse, moze ostati jos 10 godina, pa da vidimo kako ce kada ne bude Cavija, Inieste i Mesija. Da li cemo onda govoriti, lako je bilo Pepu sa ta tri igraca!? U tome je poenta, mora se dokazati bez tri super velemajstora.
Da nije Scolari ? Opet ti kažem. Scolari i Rajkard su imali individualno bolje igrače nego Pep I to su iskoristili.Valencia je napisao/la:Kako se zove onaj trener Brazila sto je unistio konkurenciju sa Ronaldom, Rivaldom i Ronaldinjom (ne mogu se sjetiti da si bog, na vrh mi jezika)!? Covjek je pregazio sve sa tri velemajstora. Kada je dosao u Evropu pokazalo se da to nije to. Vidjet cemo je li i Pep trener kao Rajkard, Brazilac,.. Trener koji je iskoristio mocne igrace ili je trener koji u datim okolnostima uvijek izvlaci maksimum. Vrijeme ce pokazati. Ja nista ne tvrdim, tako da mi nije jasno zbog cega me svi napadaju . Ja se upravo suprostavljam izricitim tvrdnjama.
Niko nikada nije imao ovaku timsku igru, širinu u igri, posjed lopte itd kao što ima Barcelona sada. Ako je za to nije zaslužan Pep, onda stvarno ne znam.
Ne volim ja Barcinu igru. Najljepši fudbal za mene je igrao Real u doba Galaktikosa i Mančester na čelu sa Kantonom, ali niko nije imun na ovo što katalonci rade, nije i ne može. A sve je to počelo već 2008. godine !